Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гастро - метод..doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
654.34 Кб
Скачать

6.2 Конкретна мета самостійної підготовки до практичного заняття

На підставі отриманих знань щодо етіологічних та патогенетичних факторів найбільш поширених функціональнихта органічних захворювань кишечника, жовчного міхура, жовчовивідних шляхів та підшлункової залози у дітей старшого віку засвоїти основні клінічні та діагностичні критеріїсиндрома подразненого кишечнику, функціонального закрепу, неспецифічного виразковогом коліту, хвороби Крона, дисфункції жовчного міхура та сфінктера Одді, хронічного холециститу, хронічного панкреатиту та ознайомитись з основними принципами лікування, реабілітації і профілактики функціональних та органічних захворювань кишечника, жовчного міхура, жовчовивідних шляхів та підшлункової залози у дітей старшого віку.

6.3.Програма самостійної підготовки до практичного заняття

1.Базовий рівень підготовки.

Назви попередніх дисциплін

    1. Необхідні навички

1. Анатомія

Знати анатомію травної системи. Анатомічна будова відділів кишечника, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів а також їх вікові особливості.

2. Нормальна фізіологія

Знати фізіологічні особливості травлення в дитячому віці. Механізми процесів переварювання і всмоктування живільних речовин в різних відділах кишечника, процеси секреції і відтоку жовчі.

3. Гістологія

Знати гістологічну будову тканин травної системи. Гістологічна будова різних відділів кишечника, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів, а також вікові особливості травної системи у дитячому віці.

4. Топографічна анатомія

Знати топографічне розташування відділів кишечника, жовчного міхура і жовчовивідних шляхів, особливості розташування цих органів в дитячому віці.

5. Пропедевтична педіатрія

Вміти збирати анамнез у дитини і його батьків, оцінювати стан хворої дитини, проводити об'єктивне обстеження хворого із захворюваннями органів травлення.

2. Оволодіння представленим у методичній вказівці учбовим матеріалом, що містить мінімальний базовий рівень знань, необхідний для засвоєння теми.

3. Робота з рекомендованою літературою за темою заняття.

4. Ознайомлення з методикою виконання визначених практичних навичок.

5. Самоконтроль отриманих знань за допомогою контрольних питань до заняття, розв’язування ситуаційних завдань та тестового контролю.

6.4. Практичні навички

Студент повинен вміти:

- збирати анамнез у дітей із з функціональними та органічними захворюваннями кишечника, жовчного міхура, жовчовивідних шляхів та підшлункової залози

- збирати сімейний анамнез у родичів хворої дитини;

- проводити об'єктивне обстеження дитини з синдромом подразненого кишечнику, функціональним закрепом, неспецифічним виразкововим колітом, хворобою Крона, дисфункціями жовчного міхура та сфінктера Одді, хронічним холециститом, хронічним панкреатитом з урахуванням вікових особливостей дитячого організму;

- проводити оцінку отриманих результатів лабораторних та інструментальних методів дослідження при функціональних та органічних захворюваннях кишечника, жовчного міхура, жовчовивідних шляхів та підшлункової залози;

- на підставі отриманих даних клінічного, лабораторного та інструментального обстеження дитини проводити дієтотерапію дитині та призначати медикаментозну терапію при основних функціональних та органічних захворюваннях кишечника, жовчного міхура, жовчовивідних шляхів та підшлункової залози у дітей старшого віку.

    1. Особливості обстеження хворих з функціональними та органічними захворюваннямикишечника, жовчного міхура, жовчовивідних шляхів та підшлункової залози

При опитуванні батьків дитини– визначити особливості розвитку та вигодовування дитини у ранньому віці, стану здоров’я батьків та родичів дитини, генеалогічний анамнез,особливості харчування дитини, режим дня та наявність супутньої патології.

Фізікальне обстеження– оцінка стану фізичного розвитку дитини, огляд та обстеження стану роботи основних органів та систем (дихальної системи, травного каналу, серцево-судинної системи та сечовивідної системи).

Діагностика функціональних та органічних захворювань органів травлення – використання сучасних методів лабораторного та інструментального дослідження.

Лікувальна тактика– призначення дієтотерапії та вибір оптимальної схеми медикаментозної терапії при найбільш поширених функціональних та органічних захворюваннях кишечника, жовчного міхура, жовчовивідних шляхів та підшлункової залозиу дітей старшого віку;