Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гастро - метод..doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
654.34 Кб
Скачать

1.Тема 14.

Функціональні та органічні захворювання стравоходу та шлунку у дітей

Визначення, класифікація, етіологія, патогенез, клініка, діагностика, лікування, профілактика функціональної диспепсії, абдомінального болю, гастроезофагального рефлюксу, дуоденогастрального рефлексу, органічних захворювань стравоходу та шлунку у дітей старшого віку.

2. Актуальність теми.

Останнім часом відбувається зростання питомої ваги і практичної значущості функціональних захворювань травної системи у дітей. Функціональні гастроінтестинальні розлади (ФГР) - це порушення функції органів травлення, причини яких лежать поза ураженими органами й пов'язані зі зміною їхньої регуляції. За даними ряду дослідників,більш ніж у третини хворих зі скаргами, що зустрічаються при захворюваннях травної системи, не вдається виявити яких-небудь морфологічних і структур­них порушень. Вважають, що в практичній ді­яльності функціональні захворювання травного каналу відмічаються в 18 із 1000 дітей.

Серед захворювань органів травлення значне місце посідає патологія шлунка та дванадцятипалої кишки, яка складає 70-75% від загальної кількості захворювань органів травлення у дітей (Тяжка О.В., Савицкая Є.В. 2008; Білоусов Ю.В., 2006, 2007; Шадрин О.Г. 2007 та ін.). Інфекція Helicobacter| pylori| є однією з найбільш поширених хронічних інфекцій людини - до неї схильне близько 60% населення планети. Активне вивчення Н.pylori в останні роки виявило численні факти його участі в розвитку, прогресуванні та виникненні рецидивів захворювань гастродуоденальної зони.

3.Кінцеві цілі.

• Визначати етіологічні та патогенетичні фактори функціональних (функціональної диспепсії, абдомінального болю) та органічних захворювань травного каналу у дітей старшого віку.

• Класифікувати і аналізувати типову клінічну картину функціональних та органічних захворювань травного каналу у дітей старшого віку.

• Складати план обстеження та аналізувати дані лабораторних та інструментальних обстежень при типовому перебігу функціональних та органічних захворювань травного каналу у дітей старшого віку.

• Демонструвати володіння принципами лікування, реабілітації і профілактики функціональних та органічних захворювань травного каналу у дітей старшого віку.

• Ставити попередній діагноз при функціональних та органічних захворюваннях травного каналу у дітей старшого віку.

• Здійснювати прогноз життя при функціональних та органічних захворюваннях травного каналу у дітей старшого віку.

• Демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами медичного фахівця та принципами фахової субординації в дитячій гастроентерології.

4. Мета практичного заняття

Навчити студентів на підставі отриманих знань щодо етіологічних та патогенетичних факторів розвитку захворювань травного каналу аналізувати типову клінічну картину основних функціональних та органічних захворювань травного каналу у дітей старшого віку, складати план обстеження, аналізувати дані лабораторних та інструментальних обстежень та володіти основними принципами лікування, реабілітації і профілактики функціональних та органічних захворювань травного каналу у дітей.