Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сем.docx
Скачиваний:
89
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
90.32 Кб
Скачать

78. Обрізування яблунь. Розпушено-ярусне формування.

Розріджено-ярусна крона. За конструкцією крона складаєть­ся з 5—6 основних гілок 1-го порядку, з яких 3 розміщують у пер­шому ярусі, 2—3 — у другому. Перший ярус формується на ви­соті 60—80 см з кутами відходження 45—50° і з кутами розход­ження близько 120°. Гілки другого ярусу формують на відстані 60—80 см від першого або поодиноко — через 40—60 см від пер­шого ярусу і одна від одної. В горизонтальній проекції вони повинні бути розміщені в проміжках між гілками першого ярусу. Кути від­ходження їх можуть досягати 50—70°. Основні гілки розміщують у напрямі міжрядь. Вище останньої гілки другого ярусу централь­ний провідник укорочують на одну з бічних 2—3-річних горизон­тальних гілок з тим, щоб висота дерева не перевищувала 3,5— 4,5 м (рис. 26).

Крону формують обрізуванням. Рано навесні в саду, закла­деному дворічками, у яких закладено перший ярус, верхню бічну гілку укорочують до 35—50 см, а інші — на одному рівні з нею. Центральний провідник укорочують на 20—25 см вище рівня зрі­зів бічних гілок.

рано навесні відмірюють штамб висотою 60—80 см, а вище нього, зали­шаючи ще 20—25 см, однорічку зрізують на висоті 85—100 см. Укорочують її над останньою брунькою, щоб сприяти вирівнюван­ню стовбура, залишаючи, як правило, цю бруньку на боці зрізу­вання підщепи. На штамбах бруньки видаляють або обшморгують пагони, які почали рости. Коли з бруньок, залишених для крони, утворюються пагони і довжина нижніх досягає ЗО—40 см, залиша­ють верхній вертикальний для центрального провідника і 3 бічних, розміщених на відстані 10—15 см один від одного або й зближено, а інші видаляють. Конкуренти центрального провідника вирізують.

На другий рік рано навесні дворічні дерева, вирощені з од­норічок у саду, обрізують так само, як і дворічні саджанці після висаджування в сад.

79.Обрізування персика. Чашовидне формування. Чашоподібна (поліпшено-чашоподібна) крона. Формують крону з трьох-чотирьох основних гілок, які розміщують на сто­вбурі лише в одному ярусі на відстані 15—20 см одна від одної. Цей ярус закладають на висоті 40—50 см від поверхні грунту. Кути відходження гілок ярусу повинні становити 45—*60°.

Після садіння дерев вибирають 3—4 бічні однорічні прирос­ти для основних гілок крони, які укорочують до 25—ЗО см. Вище верхньої бічної гілки вирізують центральний провідник. Коли на укорочених гілках утворяться пагони довжиною ЗО—35 см, виби­рають провідники основних гілок, а решту пінцирують. У наступні роки сильні провідники основних гілок укорочують до 60—70 см, а ті, що мають довжину до 50—60 см, залишають рости вільно. Вирізують передчасні прирости на відстані ЗО—40 см від верхівок провідників чи місця їх укорочування. Надмірно довгі провідники можна укорочувати переведенням на добре розвинені передчасні однорічні прирости. З боків гілок першого порядку формують гілки другого порядку через 30—35 см одна від одної, які перші 2—З роки укорочують ЗО—40 см. Формують обростаючі гілки, прорід­жують розгалуження на них. Прирости довжиною менше 20 см укорочують на 2—3 нижні бруньки або вирізують при загущенні крони, видаляють надто сильні зайві гілки, що ростуть угору і в середину крони.

80. Обрізування сливи та аличі. Без’ярусне формування При формуванні без'ярусної крони першу скелетну гілку закладають на висоті 70-80 см, а наступні - через 30-40см. Всього в кроні закладають 5-б скелетних гілок, після чого лідер видаляють. Ця система придатна для сильнорослих сортів деревоподібної аличі Культурна червона, Неберджайская рання. На молодих деревах цих сортів можна вибрати досить добре розвинені пагони і рівномірно закласти скелетні гілки першого порядку, а лідер завжди добре виражений. Дерева більшості сортів деревовидної і кущовидної аличі можна також формувати по типу розріджено-ярусної крони. Перший ярус на молодих деревах закладають з трьох гілок. Гілок у другому ярусі формують 2-3, щоб вони знаходилися в проміжках між гілками першого ярусу. У третьому 3.

Особливості обрізки сливи Краща форма крони для сливи - розріджено-ярусна. Створюється вона так само, як і в інших видів, з тією різницею, що основних гілок може бути дещо більше і що суворіше підходять до відбору гілок за такою ознакою, як кут відходження. Він не повинен бути менше 40-45 °. Сильну омолоджуючу обрізку є сенс проводити лише в тому випадку, якщо штамб, центральний провідник і підстави основних гілок досить міцні і не мають істотних пошкоджень. Всі види обрізки супроводжуються необхідним проріджуванням для поліпшення світлового режиму в кроні. У сливи нерідко спостерігається камедетечение і погане заростання ран. Попереджаються ці небажані явища поліпшенням агротехнічного догляду, дотриманням техніки виконання зрізів і ретельною замазкою ран.