Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 1.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
145.05 Кб
Скачать

60

ЗМІСТ

Вступ………………………………………………….……………………..3

РОЗДІЛ 1. Організація фінансової роботи в ТОВ «Агрофірма «Лиманський»………………………………………………………………….....5

РОЗДІЛ 2. Організація грошових розрахунків…………………………13

РОЗДІЛ 3. Грошові надходження ТОВ «Агрофірма «Лиманський». Формування і розподіл прибутку……………………………………………...18

РОЗДІЛ 4. Оборотні активи та джерела їх утворення…………………..25

РОЗДІЛ 5. Фінансове забезпечення формування та відтворення основних засобів……………………………………………………………………………30

РОЗДІЛ 6. Оподаткування ТОВ «Агрофірма «Лиманський»…………38

РОЗДІЛ 7. Кредитування ТОВ «Агрофірма «Лиманський»…………….41

РОЗДІЛ 8. Оцінка фінансового стану ТОВ «Агрофірма «Лиманський».45

РОЗДІЛ 9. Фінансове планування в ТОВ «Агрофірма «Лиманський».52

РОЗДІЛ 10. Фінансова санація та банкрутство………………………….54

Висновки …………………………………………………………………...57

Список використаних джерел……………………………………………..58

Додатки……………………………………………………………………...60

ВСТУП

На сьогоднішній день в Україні утворилась нова економічна система, що побудована на ринкових відносинах. Якісні зміни торкнулися всіх ділянок управління, в тому числі і організації фінансової діяльності підприємств та правового поля в якому вони мають здійснювати свою господарську діяльність.

Фінанси, кредит, гроші виступають основними регулювальниками як економіки, так і суспільних відносин взагалі. Ці регулювальники і забезпечують постійний розвиток суспільства. Безпосередні умови для виникнення фінансових відносин створюють грошові відносини. Але поява грошей не означала появу фінансів - фінанси є певна частина грошових відносин. Наявність фінансів передбачає обов'язкове існування грошей. Виконуючи функцію засобу обертання гроші за певний період стають капіталом, тобто тією вартістю, що забезпечує отримання додаткового приросту в ході реалізації продукту - додаткової вартості.

Грошові відносини перетворилися в фінанси коли рух грошей придбав відому самостійність. Внаслідок виробництва товарів і їх реалізації формуються грошові прибутки, формуються фінансові ресурси підприємства у вигляді різноманітних фондів. З'являється самостійна сфера діяльності кожного підприємства, що виходить за рамки його виробничих функцій, але представляюча собою частину виробничих відносин, суть якої полягає в певній системі організації грошових потоків. Ця частина і є фінанси.

Фінанси підприємства являють собою систему грошових відносин, що виражають формування і використання грошових фондів в процесі кругообігу ресурсів. Вони забезпечують кругообіг основного та оборотного капіталу, взаємовідношення з державними органами, податковою системою, бюджетами, банками і іншими кредитними установами, страховими компаніями і так далі.

Основна мета роботи полягає у вивченні критичної оцінки стану обліку грошових коштів, розрахунків, запасів і сільськогосподарської продукції, основних засобів, оплати праці, витрат та доходів, а також стан бухгалтерської звітності, який склався в ТОВ « Агрофірма «Лиманський».

Для досягнення поставленої мети мною було проведено ряд послідовних дій, передбачених організацією практики, а саме:

- вивчення техніко-економічних умов діяльності господарства, його фінансового стану;

- ознайомлення з організацією фінансової роботи у сільськогосподарському господарстві;

- вивчення діючої практики формування та використання фінансових ресурсів сільськогосподарського господарства в умовах ринкових відносин;

- ознайомлення з організацією фінансово-кредитних взаємовідносин сільськогосподарського господарства з державою, постачальниками та покупцями, робітниками господарства;

- вивчення організації правової діяльності господарства;

- вивчення змісту та техніку складання фінансово-розрахункових документів, форм фінансової звітності.

За об’єкт дослідження взято виробничо-господарська діяльність ТОВ « Агрофірма «Лиманський» Очаківського району. Предметом дослідження є теоретичні, методологічні та практичні аспекти формування фінансів.

У процесі проведення дослідження був використаний наступний матеріал: річні фінансові звіти за 2007 – 2009 роки, статистична звітність, данні первинного бухгалтерського обліку за цей же період в ТОВ « Агрофірма «Лиманський».

Звіт виконаний на 60 сторінках комп’ютерного тексту, містить вступ, 10 розділів, висновки, таблиці та додатки.

РОЗДІЛ 1

Організація фінансової роботи в ТОВ «Агрофірма «Лиманський»

Ефективність діяльності кожного підприємства багато в чому залежить від повної і своєчасної мобілізації фінансових ресурсів та правильного їх використання для забезпечення нормального процесу виробництва і розширення виробничих фондів. У цьому зв'язку для кожного підприємства важливу роль відіграє ефективна організація фінансової роботи. Фінансова робота — це система економічних заходів визначення фінансових ресурсів в обсягах, необхідних для забезпечення виконання планів економічного і соціального розвитку підприємств, контролю за їх цільовим та ефективним використанням.

Організація фінансової роботи на ТОВ «Агрофірма «Лиманський» здійснюється фінансовою службою підприємства – заступник генерального директора з фінансової безпеки, начальник відділу.

В організаційній та управлінській роботі підприємств фінансова діяльність займає особливе місце. Від неї багато в чому залежить своєчасність та повнота фінансового забезпечення виробничо-господарської діяльності та розвитку підприємства, виконання фінансових зобов'язань перед державою та іншими суб'єктами господарювання. Фінансова діяльність — це система форм і методів, які використовуються для фінансового забезпечення функціонування підприємств та досягнення ними поставлених цілей, тобто це та практична фінансова робота, що забезпечує життєдіяльність підприємства, поліпшення її результатів.

В ТОВ «Агрофірма «Лиманський» Очаківського району веденням фінансової роботи займаються директор та головний бухгалтер. Господарство має одну центральну бухгалтерію. Директор вирішує напрямки діяльності підприємства, приймає рішення про необхідність кредитування підприємства, розпоряджається грошовими коштами, а головний бухгалтер займається веденням бухгалтерського та податкового обліку, складає первинні та зведені бухгалтерські документи, складає квартальну та річну фінансову звітність, здійснює розрахунки податків, що підлягають сплаті до бюджету та складає податкову звітність, а також підпорядковується керівнику підприємства (Додаток А).

Фінансово-господарська діяльність товариства здійснюється на підставі виробничих, фінансових та інших планів, які розробляються головним бухгалтером – Гончаровою Т. Б. і затверджуються керівником підприємства – Скрипником Є. А.

Фінансовий рік товариства співпадає з календарним роком. В основі фінансової діяльності підприємства лежить здійснення витрат і формування доходів. Витрати забезпечуються за рахунок фінансових ресурсів, які перебувають у розпорядженні підприємств. Підсумки фінансової діяльності відображаються у фінансових результа­тах — прибутках чи збитках. У такий спосіб формується ланцюг, що відображає механізм фінансової діяльності підприємств: фінансові ресурси  витрати  доходи  фінансові результати  збільшення (зменшення) фінансових ресурсів.

Фінансові ресурси формуються за рахунок власних та зовнішніх джерел. Власні ресурси концентруються у статутному фонді. Зовнішніми джерелами фінансових ресурсів підприємства є кредити, що надаються банками за плату на поворотній основі.

Фінансові ресурси підприємства спрямовуються на формування основних фондів і оборотних коштів. За рахунок фінансових ресурсів здійснюються витрати підприємств на виробництво та реалізацію товарів, робіт і послуг, а також інші витрати, пов’я­зані з діяльністю підприємства. У процесі здійснення витрат виникають вихідні грошові потоки — оплата рахунків постачальників і підрядників за товари, роботи і послуги, страхові платежі.

Обсяг фінансових ресурсів залежить від розміру, спеціалізації та майнового стану підприємства.

Спочатку характеризуємо розмір господарства за допомогою таблиці 1.1.

Таблиця 1.1

Розміри виробництва тов «Агрофірма «Лиманський» Очаківського району

Показники

Господарство

В середньому за три роки

Господарство у 2009р –порівняно з

2007 р.

2008р.

2009р.

2007р., %

2008р.,%

Вартість валової продукції сільського господарства ( в порівнянних цінах 2005 р.), тис. грн

1400,19

1920,56

1995,42

1772,06

142,51

103,89

Грошова виручка від реалізації сільськогосподарської продукції, тис. грн

8525,4

12512,7

10118,2

10385,433

119

81

Середньорічна чисельність працюючих, чол

335

336

239

303

71

71

Площа сільськогосподарських угідь, га

2529,3

2462

2671

2554,1

106

108

Поголів'я худоби та птиці, ум. гол.

158,1

89,4

72

106,5

46

81

Середньорічна вартість активів, тис. грн

27727,6

34814

41345,5

34629

149

119

Аналіз розміру виробництва свідчить проте, що ТОВ «Агрофірма «Лиманський» » Очаківського району за розміром вважаеться великим так, як площа сільськогосподарських угідь у 2009 році становила 2671 га. Також можна зазначити, що господарство має вигідне географічне положення. Головним фактором, який лімітує отримання високих, постійних врожаїв є волога, тому всі агротехнічні заходи повинні бути направлені на накопичення, збереження та раціональне використання вологи атмосфери опадів.

Важливе значення для економічної характеристики має визначення спеціалізації господарства. Спеціалізація - це ефективна форма організації виробництва, яка дає можливість зосередити виробництво певних видів продукції на окремо взятих територіях і при цьому одержати кращий результат.

Вона визначається за даними структури грошових надходжень від реалізації продукції, виконаних робіт та наданих послуг, представленою в таблиці 1.2.

Таблиця 1.2

Розмір та структура виручки від реалізації в тов «Агрофірма «Лиманський» Очаківського району

Галузі та види продукції

Роки

В

середньому за 3 роки, тис. грн

Структура грошової виручки від реалізації, %

2007р.

2008р.

2009р.

Сільського-сподарської продукції

Всієї продукції

Зерно

Соняшник

Виноград

Інша продукція рослинництва

283,3

202,4

6593,2

159,4

1006,0

-

9894,0

258,8

1465,8

328,1

6778,8

173,4

918,4

176,8

7755,3

197,2

8,84

1,7

74,67

1,89

8,41

1,62

70,99

1,81

Разом по рослинництву

7238,3

11158,8

8744,1

9047,0

87.1

82.82

Скотарство, всього, вт. ч.:

- молоко

- вирощування ВРХ

(в живій масі)

Свинарство:

- вирощування свиней

(в живій масі)

Інша продукція тваринництва

990,0

275,6

3,2

18,3

1196,4

146,9

-

10,6

1227,1

139,9

-

7,1

1137,8

187,5

1,1

12

10,96

1,81

0,01

0,12

10,42

1,72

0,01

0,11

Разом по тваринництву

1287,1

1353,9

1374,1

1338,4

12.89

12.25

Всього по сільськогосподарському виробництву

8525,4

12512,7

10118,2

10385,4

100,0

95.07

Реалізація іншої продукції, робіт і послуг, товарів

139,2

1053,6

423,3

538,7

X

4,93

Всього по господарству

8664,6

13566,3

10566,3

10924,1

X

100,0

Аналізуючи дані розраховані в таблиці 1.2, можна сказати, що найбільшу виручку від реалізації приносить підприємству виробництво с/г продукції, яка в середньому за три роки складає 10385,4 тис. грн або 95,07 % від загального доходу за три роки. Розмір та структура грошових надходжень від реалізації продукції рослинництва дорівнює 8744,1 тис. грн. у 2009 році (78,4 %) порівняно з 2008 роком, а по тваринництву 1374,1 тис. грн (101,5 %). Спеціалізація ТОВ «Агрофірма «Лиманський» зумовлена його місцем розташування, основним напрямком діяльності підприємства є вирощування виноградарства. Дохід від вирощування цієї культури в середньому за три роки складає 6778,8 тис.грн або 66,9 % від доходу по сільськогосподарському виробництву та 64,2 % від виручки по господарству.

Фінансовий стан господарства насамперед залежить від фінансових ресурсів, які і формують активи та власний капітал господарства. Отже, проаналізуємо склад та структуру майна базового господарства за два останні роки використовуючи фінансові звіти підприємства. Склад і структуру майна господарства проаналізуємо в таблиці 1.3

Таблиця 1.3