Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сем.docx
Скачиваний:
89
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
90.32 Кб
Скачать

75. Принципи побудови міцного скелета крони

Щоб побудувати міцну крону, садівник при формуванні та обрізку плодових дерев повинен керуватися наступними положення

1.Гілки , що відходять від провідника, повинні мати прямий або тупий кут.

2.кут розбіжності між двома сусідніми гілками, розташованими по провіднику, повинен бути не менше прямого.

3.Всі гілки, що відходять від провідника, повинні бути підпорядковані .

4.При одиночному розміщенні гілок по провіднику їх закладають на відстані не менше ніж на відстані 30см .

5.Перші гілки другого порядку залишають на гілках першого порядку на відстані не ближче від провідника 40-60 см.

Плодові породи і сорти мають різний характер зростання, тому вони неоднаково реагують на способи і ступінь обрізки. Сорти, що мають велику пагоноутворювальну здатність, тобто ті, які сильно гілкуються (Ренет Симиренка, Кальвіль сніговий, Джонатан тощо), Укорочують слабо; сорти, які мають слабку пагоноутворювальну здатність, тобто ті, що слабо гілкуються, вкорочують сильніше ( Вагнера призове, Пармен зимовий золотий і ін.) Дерева, що ростуть в хороших умовах і при хорошому догляді, вкорочують слабо, а зростаючі в поганих умовах і при поганому догляді - сильніше. Чим вище розташовані гілки і пагони однакової довжини і товщини і зростаючі приблизно на однаковій висоті, тим сильніше вони ростуть.

Гілки різної довжини сильніше ростуть, коли їх кінцева нирка розташована вище. При похилому положенні гілок зростання їх сповільнюється.

76. Додаткові прийоми обрізування. Поряд з основними прийомами обрізки існують попереджувальні, що полегшують і доповнюють їх заходи, які поєднуються з обрізанням і покликані регулювати ріст і плодоношення плодових дерев. Супутнім прийомом при обрізуванні є прищіпка або пінцировка, полягає у видаленні трав'янистих верхівок зростаючих гілок. Її застосовують з метою ослаблення зростання гілок та формування квіткових бруньок. Для отримання невеликої за розмірами і рівномірно покритої плодовими пагонами гілки необхідно прищипнути молодий нездерев’янілий, сильно зростаючий пагін над п'ятим листом, можна трохи коротше або довше. Ніколи не слід прищипувати пагони продовження або невеликі короткі пагони. Прищіпку або пінцировка необхідно проводити за тиждень до закінчення росту пагона у довжину 2-3см. Пінцировка можна робити секатором, ножем, ножицями або будь-яким іншим інструментом. Одним із супутніх обрізку прийомів є засліплення бруньок або вічок. При обрізанні від рослини відчужується безліч великих і дрібних гілок, що несуть на собі вегетативні та генеративні бруньки. Адже на їхнє формування деревом були витрачені сили, поживні речовини, волога. Таким чином, виходить, що коли ці частини крони стають непотрібними, їх видаляють, а сили витрачаються рослиною даремно. Це один із найстаріших прийомів догляду за плодовими деревами. Він також застосовується у випадках появи конкуруючої бруньки, яка розташовується за брунькою, до рівня якої здійснюється обрізка. Щоб не оголяти крону дерева, у однорічних пагонів видаляють вінці листових бруньок, що знаходяться позаду термінальної бруньки. Особливо актуальний цей прийом для молодих дерев, для яких дуже важливо економне первинне витрачання матеріалу. Бруньки видаляють звичайно кривим садовим ножем, просто зрізаючи їх з гілки. Раціональним прийомом є виламування пагонів у фазі їх початкового росту. Обрізка, як відомо, передбачає видалення, вирізку, вовчкових пагонів, якщо тільки немає необхідності їх залишити. Краще зробити цю операцію до того, як пагони розвинуться, зміцніють і будуть віднімати у дерева сили і поживні речовини.