Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_pchelovodstvodstvo_d_f_n_2013_999999999.docx
Скачиваний:
511
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
8.58 Mб
Скачать

Тема 3. Пасічницький інвентар і обладнання на пасіці

Вид занять: Практична робота

Мета занять: Ознайомитись з призначенням, будовою, і використанням вуликів різних типів, обладнанням, що застосовують при виробництві меду та воску, виведенні бджолиних маток, що використовують при догляді за бджолами, пасічницькими будівлями та обладнанням загальнопасічного призначення.

Обладнання і матеріали: макети вуликів, рамки, схеми типових проектів пасічницьких будівель, плакати, роздатний матеріал.

Теоретичні підстави

Успішна робота бджоляра значною мірою залежить від наявності якісного інвентаря та пасічних будівель. При цьому бджолоінвентар, стільникосховища, пасічні установки мають важливе значення в нарощуванні сильних сімей, їх зимовому збереженні і виробництві продукції бджільництва.

Вивчення студенти проводять на натуральних зразках пасічного інвентаря. Інвентар розділяють на кілька груп, залежно від призначення:

  1. для догляду за бджолами;

  2. для відкачування меду;

  3. для одержання воску;

  4. для виведення маток і розмноження бджолиних сімей;

  5. для одержання додаткових продуктів бджільництва;

  6. для механізації трудоміских процесів.

Вулик є житлом для бджіл і основним об’єктом роботи пасічника.

Складові частини вулика. Дно призначене для обмеження корпусу вулика знизу. Залежно від конструкції вулика воно може бути відокремленим або наглухо прибитим до корпусу (неокремим). У зв’язку з необхідністю проведення регулярних заходів боротьби з хворобою бджіл варроатозом містити бджолині сім’ї слід у вуликах з від’ємними денами, обладнаних сітчастими підрамниками (для збору кліщів). Льоток у вуликах зі знімними корпусами влаштований в обв’язці дна. Останнє, виступаючи за межі передньої стінки вулика, утворює прилітну дошку.

Корпус вулика має вигляд ящика, в якому розміщується гніздо бджолиної сім’ї. Залежно від типу вулика в корпусі зазвичай розташовують 10-24 гніздових рамок. У вуликах з невід’ємними денами нижні льотки вирізують у їхніх передніх стінках. У верхній частині передньої стінки кожного корпусу влаштовують один щелеобразний або круглий льоток. Корпуси (магазинні надставки) зверху закривають суцільною стелею або дощечками товщиною до 10 мм. Часто для цих цілей застосовують холстики, виготовлені з нещільної тканини (мішковини).

Магазинні надставки застосовують у всіх типових вуликах. По висоті магазинні рамки значно менше гніздових. В окремих випадках магазинні надставки (по дві разом) можуть бути використані як корпуси. У холодну пору порожні надставки за відсутності піддашника ставлять на корпуси і заповнюють утеплюючим матеріалом. З внутрішньої сторони передньої і задньої стінок корпусів і надставок вгорі є спеціальні фальци для рамок. Крім того, такі ж фальци знаходяться зверху (зовні) і знизу (усередині) корпусів і надставок для їх щільного з’єднання між собою та іншими частинами вулика.

Піддашник поміщають на корпус вулика або надставку і використовують для постановки годівниці з сиропом, створення вільного простору при перевезеннях бджіл і розміщення в холодну пору року утеплювального матеріалу. При формуванні відводку піддашник з вкладеною у нього запасною стелею слугує у якості горизонтальної діафрагми (дна).

Дах роблять плоским з щитка і обв’язково з вентиляційними отворами для повітряобміну у вулику. На корпус, надставку або піддашник її надягають внахлобучку або у чверть. Дах покривають покрівельною тонколистовою сталлю (в окремих випадках можна використовувати і толь).

Рамки підрозділяють на гніздові (рис. 22, таблиця 4) і магазинні. Кожна рамка складається з верхнього бруска, двох бічних і нижньої планок. У типових вуликах гніздові і магазинні рамки по довжині однакові і відрізняються один від одного лише по висоті. Рамки у вулику розміщують перпендикулярно до льотка (холодний занос), або паралельно льотку (теплий знос).

Роздільна дошка (діафрагма) являє собою щиток товщиною 15 мм. По висоті і довжині вона повинна відповідати внутрішнім розмірам корпусу.

Багатокорпусний вулик. У його комплект входять чотири корпуси, що вміщають 10 рамок розміром 435х230 мм, відокремлюваним дном, дахом і піддашником зі стелею, має пристосування для вентиляції. В районах з сильним медосбором обсяг вулика може бути збільшений до 5-6 і більше корпусів.

Рис. 22. Розміри деталей стандартної гніздової рамки

Таблиця 4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]