Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_Cherven_Oporny_konsp_lekts.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
438.78 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра організації виробництва

та агробізнесу

Опорний конспект лекцій

Організація і планування діяльності

сільськогосподарських підприємств

(частина І - організація)

для студентів денної та заочної форми навчання

спеціальності 7.050106 «Облік і аудит»

Миколаїв – 2007

УДК 63.15:330

Методичні рекомендації розроблено д.е.н., професором І.І. Червеном

Рецензенти:

І.Н. Топіха, д.е.н., професор кафедри економіки сільського господарства, МДАУ;

І.О.Соловйов, к. е. н. доцент кафедри менеджменту та маркетингу Херсонського державного аграрного університету (м. Херсон)

Рекомендовано до видання методичною радою економічного факультету

(протокол №1 від 12 вересня 2007 року).

Надруковано у видавничому відділі МДАУ. Зам.__________. Наклад. прим.

54010, М. Миколаїв, вул. Паризької Комуни, 9 вступ

Головна мета курсу «Організація виробництва та планування діяльності сільськогосподарських підприємств» - ознайомити майбутніх спеціалістів з методами раціональної побудови та ефективного ведення сільськогосподарського виробництва згідно з вимогами багатоукладної економіки і ринкових відносин. Особливе значення має опанування організаційно-економічними, правовими і соціальними основами ведення нових видів підприємств, форм господарювання зовнішньо – і внутрішньогосподарських виробничих і економічних відносин тощо.

У опорному конспекті лекцій особлива увага приділяється вивченню теоретичних і практичних засад організації і розвитку аграрних підприємств, складання виробничих, маркетингових і фінансових планів, а також поточних і оперативних планів. Матеріал подається стисло, в логічній послідовності, згідно з типовою програмою курсу, затвердженою Головним управлінням кадрів і аграрної освіти Міністерства аграрної політики України 7 лютого 2000 року.

Структура опорного конспекту лекцій - це система логічно пов’язаних між собою трьох тематичних модулів. Перші два модуля присвячені розгляду наукових основ раціональної організації виробництва в сільськогосподарських підприємствах, третій – основам планування в них. Кожен модуль включає 6 – 10 тем, що охоплюють весь теоретичний матеріал для вивчення. За темами висвітлюються вузлові питання, що допомагають студенту добре освоїти курс. Модулі завершуються контрольними питаннями по кожній темі, а в кінці курсу списком використаних джерел, що дозволяє студенту розширити знання з курсу.

Послідовна робота з опорним конспектом лекцій дає можливість самостійно опанувати курс і стати повноцінним фахівцем з організації і плануванню аграрного виробництва.

МОДУЛЬ 1. НАУКОВІ ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ СІЛЬСЬКО-ГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА І ВИРОБНИЧИЙ ПОТЕНЦІАЛ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Тема 1. Предмет, завдання і методи дисципліни

  1. Сутність та предмет науки.

  2. Методи науки та прийоми дослідження.

  1. Сутність та предмет науки

Наука «Організація і планування діяльності сільськогосподарських підприємств» - це напрями економіки, які в комплексі охоплюють організаційно-економічні, технологічні і технічні заходи, спрямовані на раціональне використання виробничого потенціалу і прибуткове ведення аграрних підприємств. Тобто від організації виробництва здебільшого залежать можливість отримання конкурентоспроможної продукції і кінцеві результати діяльності господарств. Чітко налагоджена організація в підприємстві – основа його ефективного функціонування.

У процесі організації виробництва об’єднуються робоча сила і засоби виробництва (предмети праці й засоби праці) з метою досягнення запланованих результатів. Це здійснюється в такій послідовності: 1) виявлення мети і завдань, поставлених, перед працівниками; 2) організація праці для їх виконання (підбір працівників, їх кооперація і розподіл праці); 3) забезпечення людей необхідними засобами; 4) керівництво виробництвом і контроль за виконанням завдань.

Організація виробництва в сільському господарстві має свої особливості: головним ресурсом виробництва тут є земля; економічні процеси переплітаються з природними; робочий період не збігається з часом виробництва продукції; багато одержаних продуктів використовуються повторно у сільському господарстві (насіння, корми, молодняк та ін); процес виробництва поширено на великій території, що потребує значних затрат на виконання окремих видів робіт.

Предметом науки є економічні закони і механізми їх дії в умовах сільськогосподарського виробництва в цілому і окремих його галузей.

Завданням науки є обґрунтування напрямів організаційно-господарського вдосконалення підприємств, узагальнення нових підходів в організації і плануванні виробництва, обґрунтування шляхів найбільш ефективного використання землі, трудових і матеріально-технічних ресурсів. Ураховуючи різноманітність економічних і природних умов, виробничі процеси в аграрних підприємствах необхідно організовувати диференційовано, досягаючи високоефективного використання факторів виробництва.