Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Melnik_V.Akusherstvo_2012

.pdf
Скачиваний:
28
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет технології виробництва і переробки продукції тваринництва, стандартизації та біотехнології

Кафедра ветеринарії, якості та безпечності продукції

АКУШЕРСТВО, ГІНЕКОЛОГІЯ І БІОТЕХНОЛОГІЯ ВІДТВОРЕННЯ ТВАРИН

Методичні рекомендації

для виконання лабораторно-практичних занять та самостійної роботи студентами денної та заочної форм навчання спеціальності 7.09010201, 8.09010201 – «ТВППТ»

Миколаїв

2012

1

УДК 619: 618.636.082 453.55 ББК 48.76

А44

Друкується за рішенням науково-методичної комісії факультету ТВППТ Миколаївського державного аграрного університету від 22 червня 2012 р., протокол № 10.

 

 

Укладачі:

В. О. Мельник – канд. біол. наук, доцент кафедри ветеринарії,

 

якості та

безпечності продукції Миколаївського

 

державного аграрного університету;

С. П. Кот

– канд. біол. наук, доцент кафедри ветеринарії,

 

якості та

безпечності продукції Миколаївського

 

державного аграрного університету;

О. О. Кравченко – канд. с.-г. наук, в.о. доцента кафедри генетики, годівлі тварин та біотехнології Миколаївського державного аграрного університету

Рецензенти:

І. В. Наконечний – доктор біологічних наук, професор Миколаївського Національного університету ім. В. О. Сухомлинського;

В. Я. Лихач – канд. с.-г. наук, доцент кафедри технології виробництва продукції тваринництва, Миколаївського державного аграрного університету

© Миколаївський державний аграрний університет, 2012

2

 

ЗМІСТ

 

ВСТУП…………………………………………………………………

4

МОДУЛЬ 1…………………………………………………………….

5

Тема 1.

Анатомо-топографічні особливості статевих органів

 

 

вагітних тварин. Визначення віку плода………………........

5

Тема 2.

Діагностика вагітності та неплідності самок.

 

Хвороби вагітних тварин……………………………………. 10 Тема 3. Нормальні роди та післяродовий період…………………… 28

МОДУЛЬ 2……………………………………………………………. 35

Тема 4. Патологія родів, післяродові ускладнення………………… 35 Тема 5. Післяродові запалення статевих органів…………………… 43

Тема 6.

Захворювання молочної залози……………………………..

49

Тема 7.

Гінекологія. Неплідність сільськогосподарських

 

 

тварин…………………………………………………………. 59

МОДУЛЬ 3

63

Тема 8.

Фізіологічні основи трансплантації ембріонів……………..

63

Тема 9.

Методи викликання суперовуляції у тварин-донорів……...

66

Тема 10. Синхронізація статевої охоти донорів та реципієнтів.

 

 

Штучне осіменіння донорів……………………………….. 73

МОДУЛЬ 4……………………………………………………………. 76

Тема 11. Методи видобування ембріонів…………………………… 76 Тема 12. Пошук та оцінка ембріонів………………………………… 80 Тема 13. Мікрохірургічне ділення, кріоконсервація ембріонів та

пересадка реципієнтам……………………………………... 85 Список рекомендованої літератури…………………………………. 93

3

ВСТУП

Акушерство вивчає процеси, які виникають в організмі самок тварин при досягненні ними статевої зрілості, при вагітності, родах і в післяродовий період, методи надання їм допомоги під час родів і в післяродовий період, а також хвороби новонароджених та захворювання молочної залози. Слово “акушерство” в перекладі з французької означає “родить” (accoucher).

Гінекологія – вивчає патологічні процеси в організмі самок, головним чином в її статевій системі, які виникають поза періоду вагітності, родів і післяродового періоду, методи профілактики і терапії цих захворювань в цілях попередження безпліддя.

Гінекологія тісно пов’язана з акушерством і вивчається спільно з ним. Так гінекологічні захворювання порушують умови, які необхідні для запліднення і нормальної вагітності, родів і післяродового періоду, патологія вагітності, родів і післяродового періоду може бути причиною гінекологічних захворювань статевої системи самок.

Завданням андрології є вивчення фізіології і патології органів розмноження самців, безпліддя плідників.

На сучасному етапі в тваринництві широко застосовуються досягнення в області ембріогенетики – від розробки технології і трансплантації ембріонів до використання методів клітинної та генної інженерії.

Основні прийоми селекційно-племінної роботи довготривалі та важкі у виконанні. Але такі прийоми, як штучне осіменіння, дає можливість покращити генотип тварин за рахунок одержання великої кількості нащадків від цінного плідника, а трансплантація ембріонів – від найкращих самиць-рекордисток. Тому перспективним методом є проведення селекційної роботи на ембріональному рівні, бо в яйцеклітинах та ембріонах зосереджена вся спадкова інформація майбутньої тварини. Генетичні зміни можуть бути викликаними завдяки наслідкам операцій, як з цілими яйцеклітинами так і ембріонами, а також з їх клітинами, ядрами і окремими генами. Ці напрямки робіт визначаються як ембріогенетична інженерія тварин. Використання цих методів в сільськогосподарському виробництві дозволить більш ефективно використовувати репродуктивний потенціал тварин та прискорити розмноження високопродуктивних тварин та стад.

4

МОДУЛЬ 1

Тема 1. Анатомо-топографічні особливості статевих органів вагітних тварин. Визначення віку плода.

Мета заняття: Вивчити особливості будови статевих органів вагітних тварин та навколоплодних оболонок. Навчитись визначати вік плода.

Методика виконання роботи

Завдання 1. Вивчити будову та топографію статевих органів самок на різних стадіях вагітності.

Насамперед звернути увагу на зміни, які помітні при зовнішньому огляді статевих органів вагітних тварин. Матка значно збільшується в об’ємі, форма її, особливо у корів, стає асиметричною внаслідок різкого збільшення рогу плодовмістилища. Довжина рогів матки вагітних свиней досягає 2-3,5 м, а ширина 17-18 см; в місцях знаходження плодів вона розширена у вигляді ампул (такі ж зміни властиві і маткам собак, крільчих). У кобил плід знаходиться в тілі і розі матки.

На яєчниках помітні різної величини фолікули, особливо на яєчнику з боку вільного рогу, і обов’язково – жовтого тіла. Жовте тіло в одноплідних тварин завжди знаходиться з боку вагітного рогу, у багатоплідних – в обох яєчниках; підрахуйте кількість фолікулів та жовтих тіл в яєчниках корови, свині і визначіть стадії їх розвитку.

Потім розріжте дорзально вульву та верхню стінку піхви аж до верхнього склепіння її включно.

Зверніть увагу на стан слизової оболонки переддвір'я і самої піхви. У вагітних тварин вона бліда з синюватим відтінком, незначно покрита липким слизом. Канал шийки матки щільно закритий і закупорений густим липким слизом.

По великій кривизні розріжте скальпелем ріг матки і розріз подовжте ножицями. При цьому відкривається сама зовнішня оболонка плода – судинна (хоріон) Обережно не порушуючи її цілості відокремте (зверніть) стінку матки від хоріона і розгляньте її слизову оболонку. На ній – у кобил добре помітна бархатість, багаточисельні крипти (заглиблення): у жуйних – карункули різної величини, на яких теж помітні крипти. На слизовій оболонці матки у свиней видно маткові (плацентарні) зони і вільні від крипт ділянки. Розріжте яєчник. На розрізі визначте візуально величину і будову

5

жовтого тіла, вивчіть його колір, консистенцію, дольчастість. Зверніть увагу на глибоке вростання жовтого тіла в тканини яєчника.

Завдання 2. Ознайомитись з будовою навколоплідних оболонок і різними типами плацент.

Для вивчення навколоплідних оболонок, навколоплідної рідини, плацент і самого плода треба продовжити розріз рога матки настільки, щоб повністю роз’єднались плодова та материнська плаценти.

Огляньте форму судинної оболонки (хоріон) у корів. Вона являє собою дворогий мішок. На зовнішній її поверхні (в місцях з’єднання з карункулами) знайдіть котиледони – тобто ділянки плодової плаценти, що являють собою скупчення ворсинок хоріона. Підрахуйте їх кількість та зміряйте величину. Чим більший строк вагітності, тим більші котиледони (а відповідно і карункули на слизовій оболонці матки). Для відокремлення котиледона від карункула затисніть ніжку карункула (в основі його) між середнім і вказівним пальцями, а великим пальцем вилущіть котиледон. На відокремленому від карункула котиледоні добре помітні згруповані гілчасті ворсинки, а на поверхні карункула – крипти. Відшукайте артеріальну і венозну гілки пупкових судин, які підходять до котиледонів у дрібних жуйних зверніть увагу на те, що ворсинки хоріона тут згруповані в напівкулясту головку, яка заходить в заглиблення в центрі карункула.

Вивчаючи судинну оболонку у свиней, роздивіться розміщення ворси на її поверхні, які розсіяні тут дифузно (але в окремих зонах вони згруповані в невеличкі пучки).

Підійміть пінцетом невеличку ділянку хоріона і розріжте його ножицями. відгортаючи розрізаний край набік, ви помітите, що хоріон у жуйних рихло сполучений з амніотичною (водною) і алантоїсною (сечовою) оболонками, обережно розріжте хоріон і відокремте його від алантоїса і амніона. Зверніть увагу, що над спинкою плода у жуйних алантоїса нема, тому хоріон тут прилягає безпосередньо до амніона.

Звільнивши плід від судинної оболонки, розгляньте будову і розміри сечової оболонки (алантоїсу). Вона починається від верхівки сечового міхура плода і виходить через пупкове кільце у вигляді сечової протоки (урахуса), розміщеної в товщі пупкового канатика.

6

Лійкоподібно розширюючись алантоїс утворює порожнину сечової оболонки, де накопичується сеча зародка.

Укорів, овець і кіз алантоїс утворює два сліпих мішки, які мають форму і розмір рогів матки. У свиней тупі кінці алантоїса рівномірно розходяться від плода вздовж матки.

Укобил, крільчих, собак алантоїс розміщується між амніоном і хоріоном покриваючи плід зі всіх боків. Тому розрізняють алантоамніон і алантохоріон.

За допомогою ін’єкційної голки з гумовою трубкою прохоліть алантоїс і зберіть сечову рідину у велику градуйовану мензурку чи циліндр. Зміряйте її об’єм, роздивіться колір, прозорість, консистенцію. Звільніть плід від алантоїса.

Після звільнення плода від судинної та сечової оболонки він залишиться оточеним лише одною навколоплідною оболонкою - водною (амніотична, амніон). Це сама внутрішня оболонка, що оточує плід зі всіх боків.

Розгляньте її уважно. Вона тоненька, прозора, через неї добре видно плід, який плаває в амніотичній рідині.

Оглянувши водну оболонку, проколіть її і зібравши амніотичну рідину, визначте її об’єм, колір, запах, консистенцію, наявність включень (меконій, долі плода). Огляньте внутрішню поверхню водної оболонки. На ній знайдете велику кількість вузликів жовтуватого кольору розміром від макового зернятка до зерна сочевиці. Це так звані епітеліальні бляшки (скупчення епітеліальних клітин).

Оголивши таким чином плід, переконайтеся, що він з плодовими оболонками з’єднується за допомогою пупкового канатика (пуповини). Переріжте його і знайдіть в ньому артерії і вени та сечову протоку (урахус). Відпрепаруйте їх на декілька сантиметрів вздовж пуповини. Підрахуйте кількість ембріонів (плодів) у матці свині.

Завдання 3. Визначити вік плода та розвиток його окремих органів.

Основними ознаками віку плода є довжина тіла, маса, наявність волосяного покриву на окремих ділянках шкіри та інші ознаки.

Вийміть з водної оболонки ембріони чи плоди і визначіть їх вік. Для цього огляньте їх, зважте, виміряйте довжину тіла, всі виміри запишіть і, скориставшись таблицею 1, визначте вік.

7

Таблиця 1

Головні показники віку зародка та плода

Вік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

зародка і

Довжина,

Маса

 

 

Інші ознаки

 

 

 

плода,

см

 

 

 

 

 

 

 

міс.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

2

3

 

 

4

 

 

 

 

 

 

Велика рогата худоба

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

0,9

- 1,3

0,1 - 0,3 г

Невеличкі виступи на місцях кінцівок.

 

Помітна закладка рота і очей, жаберні

 

 

 

 

щілини.

 

 

 

 

 

2

6

- 7

17 - 20 г

Зародок набуває характерних для виду рис,

видно зачатки молочної залози

 

 

 

 

 

 

 

 

3

12

- 16

135-150 г

Сильно збільшений живіт, у самців

 

 

 

 

оформлена мошонка.

 

 

 

4

22

- 26

до 2 кг

Рідкі волоски на верхній губі та бровах.

Формуються діалізи трубчастих

 

кісток

та

 

 

 

 

кістки голови.

 

 

 

 

5

35

- 40

2,5 - 4 кг

З’являються окремі волоски на кінчиках вух.

 

 

 

 

Сім’яники опускаються в мошонку.

 

 

 

 

 

 

На шкірі губ та надбрівних дуг густі

6

45

- 60

3,5 - 6 кг

волоски. З’являються вії, рідкі волоски в

 

 

 

 

області кінцівок до скакальних і зап’ясних

 

 

 

 

суглобів.

 

 

 

 

 

 

 

 

Добре розвинений волосяний покрив в

7

50

- 75

10 - 14 кг

області

губ,

надбрівних

дуг,

на

периферичних ділянках, кінцівок, хвості.

 

 

 

 

Рідкі волоски на кінцях вух і шкіри вздовж

 

 

 

 

хребта.

 

 

 

 

 

8

60

- 85

16-20 кг

Густий волосяний покрив по всьому тулубу.

 

 

 

 

 

9

80 - 100

20 - 74 кг

Поверхня тіла вкрита густою шерстю, добре

виражені всі різці на верхній і нижній

 

 

 

 

щелепах прорізуються премоляри.

 

 

 

 

 

 

 

Коні

 

 

 

 

 

1

0,5

- 0,7

50 г

Видові

відмінності не виражені,

кінцівки

виступають у вигляді тупих виступів.

 

 

 

 

 

 

2

5,5 - 7

62 - 70 г

Голова має чіткі риси, на кінцівках

виділяються копитця, порожники тіла

 

 

 

 

закриті.

 

 

 

 

 

3

12

- 15

100-150 г

Добре виражені копитця. Є короткі вуха та

соски на молочній залозі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

1

 

2

3

4

 

 

 

 

 

4

20

- 30

1,3-1,6 кг

На шкірі губ рідкі волоски, з’являються

 

 

 

 

обриси зовнішніх статевих органів.

 

 

 

 

Густі волоски на шкірі губ, рідкі волоски в

5

30

- 37

3 - 4,5 кг

області шкіри надбровних дуг і кінчика

 

 

 

 

хвоста. Добре виражені зовнішні статеві

 

 

 

 

органи, слабо виражені мошонка і препуцій.

 

 

 

 

Густі волоски на верхній губі, надбрівних

6

40

- 75

4 - 6 кг

дугах. Окремі волоски на дорсальній та

 

 

 

 

вентральній поверхні хвоста та на кінчиках

 

 

 

 

вух.

7

45

- 85

4,5-7,5 кг

Добре виражене волосся гриви. Кінчики та

 

 

 

 

краї вух вкриті волосками.

 

 

 

 

Волоски на шкірі всієї голови. На шкірі

 

 

 

 

вздовж хребта та на боках живота окремі

8

50

- 90

9 - 15 кг

волоски.

 

 

 

 

Дорсальна та вентральні поверхні хвоста,

 

 

 

 

спина, грива та вуха вкриті густими

 

 

 

 

волосками.

9

6 - 115

12 - 20 кг

Вся шкіра тулуба вкрита рідкими волосками,

 

 

 

 

значний наріст рога на підошвах копит.

10

80 - 125

18 - 30 кг

Вся шкіра вкрита короткими волосками.

 

 

 

 

Значний наріст рога на підошвах копит.

 

 

 

 

Шкіра вкрита густою шерстю. Прорізаються

11

100

- 150

26 - 60 кг

різці. Ікла верхні та нижні премоляри.

 

 

 

 

Звичайно сім’яники опущені в порожнину

 

 

 

 

мошонки.

 

 

 

 

Дрібні жуйні

 

 

 

 

 

1

 

1

7,7 г

Чітко помітні жаберні щілини, грудна і

 

черевна порожнини закриті, закладені всі

 

 

 

 

органи.

2

 

8

80 г

Розпочинається відкладання солей у кістках

 

кінцівок.

 

 

 

 

3

16

900 г

Ніздрі закриті.

 

 

 

 

 

4

20

- 25

до 2,9 кг

З’являються волоски на губах і на бровних

 

 

 

 

дугах.

5

30

- 50

4 - 4,3 кг

Шкіра вкрита звивистою вовною. Різці і

 

 

 

 

премоляри прорізалися.

 

 

 

 

Свині

 

 

 

 

 

1

1,6

- 1,8

15 - 20 г

Закладені всі органи, зародок набуває

видових ознак.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

1

2

3

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

2

8

90 - 190 г

Розпочинається

окостеніння

трубчастих

 

 

 

кісток, помітні статеві відмінності.

 

3

14 - 18

700-900 г

З’являються волоски на губах, надбровних

дугах, хвості та вухах, прорізаються різці.

 

 

 

 

4

20 - 25

1 - 2 кг

Шкіра плода вкрита щетиною є різці та ікла

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Собаки

 

 

 

 

 

 

 

 

1

до 4

 

Добре оформлені всі органи. Добре виражені

 

екстр’єрні форми собак.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1,5

6 - 15

 

На шкірі появляються окремі волоски.

 

 

 

 

 

 

 

 

Все тіло вкрито волосками. Кістки черепа не

 

 

 

зрослись, тому голова може легко змінювати

2

8 - 20

 

конфігурацію.

Зрілі

плоди

беззубі. Вії

 

закриті. Маса плоду у крупних собак

1-2%,

 

 

 

 

 

 

у мілкіх –

5-7

від маси

матері.

 

 

 

(Я.Г. Губаревич)

 

 

 

 

Контрольні питання

1.Поясніть етапи запліднення та особливості кожного етапу.

2.Як відбувається розвиток зиготи і утворення плодових оболонок?

3.Значення плодових оболонок і плодових рідин при вагітності.

4.Видові особливості плодової та материнської плацент.

5.Чим характеризується плацента кобили по розташуванню ворсинок і по способу з’єднання плодової та материнської плацент.

6.Як називають плаценту корови по розташуванню ворсинок і способу з’єднання плодової та материнської плацент?

7.Які функції виконує плацента в життєзабезпеченні плода?

8.Як відбувається живлення плода і що таке плацентарний бар’єр?

9.Які основні особливості кровообігу у плода?

Тема 2. Діагностика вагітності та неплідності самок. Хвороби вагітних тварин.

Мета заняття: Оволодіти клінічними методами діагностики вагітності та неплідності самок. Ознайомити студентів з основними захворюваннями вагітних тварин, навчити їх методам діагностики, лікування та профілактики цих захворювань.

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]