Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_pchelovodstvodstvo_d_f_n_2013_999999999.docx
Скачиваний:
511
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
8.58 Mб
Скачать

Основні вимоги до бджолиної сім’ї, яку реалізують у безстільниковому пакеті

Склад бджолиної сім’ї

Характеристика

Норма

Бджоли, не менше, кг

Будь-якого віку

1,3

Матка плідна, штук

Не старше двох років. Маса, довжина і колір повинні відповідати вимогам нор­мативно-технічної документації і райо­нованій породі

1

Трутні

Допускаються, якщо бджолина сім’я відповідає районованій породі

Корм для бджіл, кг

60%-й цукровий сироп

1,4

Корм для матки, г

Медово-цукрове тісто, приготовлене згідно з діючим рецептом

15

Таблиця 16

Вимоги до бджолиної сім’ї, яку реалізують у стільниковому пакеті

Склад бджолиної сім’ї

Характеристика

Норма для пакета

чотирирам-кового

шестирам-кового

Бджоли, не менше, кг

Будь-якого віку

1,2

1,5

Матка плідна, шт.

Не старше двох років

1

1

Стільники, шт.

Світло-коричневі або коричневі розміром 435x300; 435x230 мм

4

6

Розплід бджолиний у перерахунку на стільник 435x300 мм

Печатний

1,5

2,0

Трутні

Допускається, якщо бджолина сім’я районованої породи

Корм для бджіл, не менше, кг

Мед натуральний або 60%-й цукровий сироп, перероблений бджолами. В 1 стільнику не більше 1,5 кг

3

4

Корм для матки, не менше, г

Медово-цукрове тісто, приготовлене згідно з діючими рецептами

15

15

Новий вулик ставлять на місце материнської сім’ї, а материнську відносять на нове місце. Льотні бджоли, які повертаються з поля, потрапляють у новий вулик, де є стара матка. В сім’ї на новому місці залишаться молоді нельотні бджоли, які добре приймають матку або маточник і розплід. Новій сім’ї дають матку або зрілий маточник. У перші три дні треба давати воду. Негативна сторона способу нальоту на матку полягає в тому, що в одній сім’ї накопичується багато льотних бджіл і мало бджіл-годувальниць для вирощування розплоду. В другій сім’ї, навпаки, багато молодих бджіл, але мало бджіл для збору нектару. Цей спосіб застосовують для погашення роїння перед медозбором, а також для організації сімей-медовиків.

Формування нуклеусів з запасними матками. Нуклеуси з запасними матками формують в 12-ти стільникових вуликах, розділеними перегородками на три відділення з льотками в різні сторони. Це невеликі сім’ї, сформовані на неплідних матках. Протягом літнього сезону вони розвиваються до осені самостійно і накопичують достатньо молодих бджіл для зимівлі. Такі сім’ї використовують навесні замість загиблих маток, приєднучи їх до безматочних сімей.

Основні способи підсадки маток до бджолиних сімей.

Підсаджування матки за допомогою ковпачка. На поверхні стільника підбирають місце з кормом і порожніми комірками для відкладання яєць. Матку накривають ковпачком.

Під ковпачок до матки впускають 10-12 молодих бджіл. Через 1-2 доби матку випускають. Для цього з протилежного боку стільника роблять отвір і змащують його медом. Бджоли прогризають віск і випускають матку.

Підсаджування матки в маточній кліточці Титова – найбільш поширений спосіб, але потребує уважної оцінки стану сім’ї (через 2-3 доби), щоб вона була схильна до прийняття матки. За наявності ознак прийняття матки через добу один з отворів кліточки відкривають і заліплюють шматочком вощини. Бджоли прогризають вощину і випускають матку.

Підсаджування матки за допомогою ізолятора. Найцінніших маток або у важких для прийняття умовах витримують до 3-4-х діб у сітчастому ізоляторі в центрі гнізда на стільнику, де виходять з комірок молоді бджоли.

Впускання маток через льоток у темряві. З бджолиної сім’ї о 16-18-й годині видаляють стару матку, а молоду плідну поміщають у кліточку з кормом і до настання темряви ставлять в тепле місце в тіні. Потім вулик обережно відкривають і електричним ліхтариком освітлюють гніздо сім’ї протягом трьох хвилин, в результаті чого бджоли заспокоюються. На прилітній дошці відкривають кліточку і пускають матку в льоток. Освітлюють гніздо продовж однією хвилини, після чого вулик закривають.

Якщо в природі відсутній взяток, одночасно з освітленням проводять і підгодівлю сімей медово-цукровим сиропом.

Підсаджування матки за допомогою тимчасового відводка. Формують тимчасовий відводок у вулику поруч з основною сім’єю. Потім в ній замінюють стару матку приєднанням відводка з молодою. Прийом буде кращим, коли молоду матку змастити медом. Вибір способу підсадки матки у гніздо залежить від сили сім’ї, наявності підтримуючого взятку, пори року, загального стану сім’ї, погодних умов, періоду доби, породи бджіл.

Умови необхідні для покращення прийому бджолиних маток у сім’ю:

  1. наявність взятку;

  2. помірна температура 24-30 0С;

  3. відсутність спеки, опадів (грози), холодного вітру;

  4. відсутність льотних бджіл у вулику (період массового вильоту бджіл за взятком);

  5. вечірній та нічний час (бджоли менш активні);

  6. відсутність відкритого розплоду (виключення – коли замінюють плідну на плідну, то розплід бажано шоб був);

  7. кількість, вік та фізіологічний стан бджіл (невеликі сімейки в стані інтенсивного росту краще приймають маток, тому роблять відводки на цінних маток);

  8. пора року:

  • кращою є травень та перша половина червня – період інтенсивного розвитку бджолиної сім’ї;

  • рано навесні бджоли виснажені зимівлею, так як використали поживні речовини жирового тіла та яєчників і стати трутівками вже не можуть – добре приймають будь яких маток;

  1. якість матки (краще приймають плідних маток, які не припиняли відкладання яєць, якщо матка під час перевезення не відкладала яйця протягом 7 діб, то вона назавжди втрачає 15% продуктивності).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]