Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
76
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
185.34 Кб
Скачать

Методичні вказівки для самостійної роботи студентів при підготовці до практичного (семінарського) заняття

Навчальна дисципліна

Педіатрія

Модуль №6

Змістовий модуль № 8

Тема заняття № 56

Особливості медичного спостереження за дітьми з патологією сечової системи

Курс

6

Факультет

Медичний №2

  1. Актуальність теми: Інфекції сечової системи (ІСС) є найбільш поширеною інфекцією у дітей до 2 років та займають друге-трете місце серед всіх інфекцій дитячого віку, поступаючись захворюванням дихальних шляхів та кишковим інфекціям. В структурі захворюваності дітей хвороби сечовидільної системи займають дев’яте місце. Згідно статиститичним звітам МОЗ України поширеність захворювань нирок і сечової системи у дітей в останні 5 років в Україні зростає, а саме: із 40 до 56/1000 дитячого населення. На першому році життя на ІСС частіше страждають хлопчики (3,7% проти 2% у дівчаток), потім спостерігається протилежне співвідношення. Проте у хлопчиків до 3 років ІСС являються найбільш частою причиною лихоманки та нерідко розвиваються на тлі аномалій розвитку органів сечової системи. Прогресування ІСС із розвитком склерозу, а в антенатальному періоді навіть за відсутності інфекції на тлі дисплазії і рефлюксу, призводить до розвитку артеріальної гіпертензії та необхідності в нирковозамісної терапії. Окреме місце відводиься гломерулярній патології нирок. Несвоєчасна діагностика та лікування даної патології сприяє швидкому прогресуванню захворювання, а ризик розвитку ХНН до 20 років життя у дітей із хронічним захворюванням нирок складає 68%. Перші симптоми захворювання нирок часто є неспецифічними і змушують пацієнтів звертатись до лікаря загальної практики сімейної медицини, що визначає необхідність вивчення даного розділу.

  1. Конкретні цілі:

  • Визначати тактику ведення хворих дітей з патологією сечової системи на амбулаторно-поліклінічному етапі.

  • Складати індивідуальний план диспансерного спостереження для вказаних хворих.

  • Визначати стандарти клінічних та параклінічних досліджень, консультацій необхідних фахівців в процесі диспансеризації.

  • Дотримуватись рекомендацій в лікуванні хворих після виписки з стаціонару та планувати профілактику рецидивів, загострень, хронізації захворювань, інвалідизацію.

  • Призначати комплекс фізичних навантажень, дієтичне харчування, вирішувати питання вакцинації.

  • Вирішувати питання санаторного лікування хворих в період ремісії.

  • Визначати тривалість диспансерного спостереження хворих, критерії ефективності диспансеризації та терміни зняття їх з обліку.

  • При виконанні диспансерного спостереження керуватись Наказами МОЗ України та відповідними Протоколами.

  • Оформляти необхідну медичну документацію на диспансерних хворих.

3.Базовий рівень підготовки.

Назви попередніх дисциплін

Отримані навички

Кафедра пропедевтики дитячих хвороб та догляду за хворими дытьми

Уміння зібрати анамнез, провести об’єктивне обстеження дитини, виділити провідний клінічний синдром

Кафедра факультетської педіатрії

Призначати адекватні методи обстеження хворих (лабораторні, інструментальні, тощо), оцінювати їх результати. Формулювати клінічний діагноз.

Кафедра фармакології, курс клінічної фармакології.

Визначати групи препаратів для продовження лікування дітей на амбулаторному етапі, показання до санаторного лікування, профілактики.

Виділяти фактори ризику прогресування та загострення

  1. Організація змісту навчального матеріалу

Спостереження за дітьми з патологією сечової системи здійснюється на основі наступних Наказів МОЗ:

- Наказ МОЗ України №436 від 31.08.2004 «Про затвердження клінічних Протоколів лікування дітей зі спеціальності "Дитяча нефрологія"»

-Наказ МОЗ України №365 від 20.07.2005р «Протокол лікування дітей з хронічною нирковою недостатністю»

-Наказ МОЗ України №627 від 03.11.2008р. «Протокол Лікування дітей з інфекцією сечової системи і тубулоінтерстиційним нефритом»

-Наказ МОЗ № 364 від 28.05.2009 «Про затвердження клінічних протоколів санаторно-курортного лікування дітей в санаторно-курортних закладах України»

- Наказ МОЗ № 4 від 12.01.2009 «Про направлення дітей на санаторно-курортне лікування в санаторно-курортні заклади (крім туберкульозного профілю)

Диспансерний нагляд дітей з інфекцією сечової системи, реабілітаційні заходи.

При досягненні ремісії хворий обстежується в умовах нефрологічного стаціонару (кабінету) щорічно, амбулаторно - оглядається педіатром 1-2 рази на місяць в перший рік та щоквартально в наступному (при можливості - нефрологом не рідше 1 разу в 6 місяців). Під час огляду звертається увага на регулярність обстеження у ЛОР, стоматолога, гінеколога, уролога (бажано - 1 раз в 6 місяців); дотримання рекомендацій стаціонару; загальний стан та фізичний розвиток дитини; адекватність питного режиму; артеріальний тиск; наявність сечового синдрому; функціональний стан нирок; виникнення побічних ефектів та ускладнень терапії; усунення чинників, що провокують погіршення стану (хронічні вогнища інфекції, інсоляції, ГРВІ, стреси, переохолодження); психологічну реабілітацію, профорієнтацію підлітків; профілактику небажаних статевих контактів.

Після завершення програми лікування розширюється режим – дозволяється відвідання школи (при хронічному ПН, ІН - в міжепідемічний період та при сприятливій метеообстановці) зі звільненням від фізкультури або обмеженням занять на снарядах, на вулиці в холодну пору року. Дошкільнятам не рекомендується постійне відвідання дитячих колективів у зв`язку з ризиком приєднання дитячих та вірусних інфекцій, що можуть спровокувати рецидив ПН та ІН.

Можливе лікування в умовах місцевих нефрологічних санаторіїв в період ремісії (загально-зміцнюючий ефект).

За необхідності лікування інтеркурентних інфекцій, соматичної патології слід пам`ятати про нефротоксичність препаратів і обмежуватися необхідним мінімумом медикаментів.

Вакцинація проводиться за графіком профілактичних щеплень, але не раніше ніж через місяць від початку ремісії з обов`язковим попереднім обстеженням (аналіз крові клінічний та біохімічний, аналіз сечі), на фоні гіпоалергенної дієти та, в деяких випадках, антигістамінних препаратів (5-7 днів напередодні і після вакцинації). Реакція Манту – за графіком.

Збереження стійкої ремісії протягом 1 року при циститі, 3 років при гострому ПН і 5 – при хронічному ПН і ІН дозволяє констатувати одужання.

Профілактична терапія.

Застосовується як амбулаторний етап лікування (після прийому терапевтичних доз антибактеріальних препаратів) дітям молодшого віку, що вже мали епізод пієлонефриту, за наявності ризику розвитку рубців, при інфікованої сечокам'яної хворобі, при ризику рецидивів ІСС, хронічних ІСС, за наявності вроджених вад сечовивідної системи, супутній урогенітальній інфекції, нейрогенному сечовому міхурі, цукровому діабеті, тривалій іммобілізації. Препаратами вибору є фурамаг, сульфаметаксозол/триметроприм (бисептол), фурагин, фурадонін або канефрон Н. Крім останнього, всі перелічені препарати використовують однократно на ніч в 1/3-1/4 від добової дози протягом 3-6 місяців кожний із загальною тривалістю прийому до 2 років. Після трансплантації нирки показана профілактика бісептолом 1-2 мг/кг 6 місяців.

Стандарти параклінічних обстежень при диспансерному нагляді:

Лабораторні:

  • Клінічний аналіз крові 1 раз на 3-6 місяців;

  • Біохімічний аналіз крові (креатинін, сечовина) 1 раз на 3-6 місяців;

  • Загальний аналіз сечі 1 раз на місяць;

  • аналіз сечі за Нечипоренком, Зимницьким 1 раз на 3-6 місяців;

  • бактеріологічний посів сечі (за потребою);

  • кліренс-тести 1 раз на 6-12 місяців

Інструментальні дослідження:

  • контроль АТ 1 раз на 1-2 місяці;

  • УЗД сечової системи 1 раз на 6-12 місяців

  • ЕКГ – за потребою.

Додаток № 1

Алгоритм «Тактика диспансерного нагляду за хворими з інфекцією сечової системи»

Хворий з інфекцією сечової системи

Контроль аналізів

  • 1 раз на тиждень. Загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, аналіз сечі за Нечипоренком

  • 1 раз на 2 тижні – загальний білок, креатинін і сечовина сироватки крові, проба за Зимницьким

Зміни в аналізах

Є

Немає

Огляд гінеколога (уролога)

Немає патології

Лікування згідно з рекомендаціями спеціаліста

Госпіталізація в нефрологічне відділення

Госпіталізація в стаціонар 1 раз на 6 місяців

Контроль аналізів

  • 1 раз на 2 тижні: Загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, аналіз сечі за Нечипоренком

  • 1 раз на місяць – загальний білок, креатинін і сечовина сироватки крові, проба за Зимницьким

Через 4-6 тижнів зниження дози уросептика в 2 рази від повної курсом 4-8 тижнів

Є патологія

Зміни в аналізах

Немає

Є

Контроль аналізів

  • 1 раз на 2 тижні: Загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, аналіз сечі за Нечипоренком

  • 1 раз на місяць – загальний білок, креатинін і сечовина сироватки крові, проба за Зимницьким

Курси 1 раз на 3 місяця протягом 1 місяця:

  • Мембраностабілізатори

  • Вітаміни А, Е, С

  • Фітотерапія

  • Госпіталізація в стаціонар 1 раз на 12 місяців

Зняття з обліку через 3 роки

Диспансеризація та реабілітація дітей з гломерулонефритом(Протокол лікування дітей з гострим та хронічним гломерулонефритом та ХНН. Наказ МОЗ України № 436 від 2004р.)

РЕАБІЛІТАЦІЙНІ ЗАХОДИ, ДИСПАНСЕРІЗАЦІЯ

Диспансерний нагляд дітей з ГН проводиться нефрологом та/чи педіатром протягом 5 років після нормалізації клініко-лабораторних показників, після цього строку з диспансерного обліку не знімаються пацієнти з нефротичним синдромом чи змішаною формою ГН. Хворим оформляється інвалідність згідно наказу МОЗ України № 454/471/516 (розділ 5, пункт 2) від 8 листопада 2001 року.

Після завершення лікування в умовах стаціонару хворий переходить під амбулаторно-поліклінічній нагляд. Протягом 1-го року від початку захворювання проводиться щоквартальне обстеження в умовах нефрологічного стаціонару, амбулаторно дитина оглядається педіатром 1-2 рази на тиждень (при можливості - нефрологом 1-2 рази на місяць). В наступному рекомендується стаціонарне обстеження 1-2 рази на рік, огляд педіатра щомісячно, нефролога – 1 раз на 3-6 місяці. Під час огляду звертається увага на

          • регулярність обстеження у окуліста, ЛОР, стоматолога (1 раз на 6 місяців)

          • дотримання рекомендацій стаціонару

          • загальний стан та фізичний розвиток

          • адекватність діурезу

          • артеріальний тиск

          • наявність сечового синдрому

          • функціональний стан нирок

          • виникнення побічних ефектів та ускладнень терапії

          • усунення чинників, що провокують погіршення стану (хронічні вогнища інфекції, інсоляції, ГРВІ, стреси, вакцинації)

          • профілактику прогресування ГН (інгібітори АПФ)

          • вакцінацію проти респіраторних інфекцій

          • психологічну реабілітацію, профорієнтацію підлітків.

Після завершення лікування режим розширюється – дозволяється відвідання школи в міжепідемічний період та при сприятливій метеообстановці зі звільненням від фізкультури або обмеженням занять на снарядах, на вулиці в холодну пору року. Дошкільнятам не рекомендується постійне відвідання дитячих колективів в зв`язку з ризиком приєднання інфекцій, здатних спровокувати рецидив ГН.

Обсяг та частоту лабораторних та інструментальних обстежень представлено в п. 3 (“Стандарти параклінічних досліджень”).

Можливо лікування в умовах місцевих нефрологічних санаторіїв в період ремісії (загально-укріплюючий ефект).

При необхідності лікування інтеркурентних інфекцій, соматичної патології слід пам`ятати про нефротоксичність препаратів і обмежуватися необхідним мінімумом медикаментів.

Вакцінація під час імуносупресивної терапії проводяться тільки по епідеміологічним показанням, а після завершення - за індивідуальним графіком, з обв`язковим попереднім обстеженням (аналіз крові клінічний та біохімічний, аналіз сечі), на фоні гіпоалергенної дієти та антигістамінних препаратів (7-10 днів напередодні і після вакцинації).

Проведення реакції Манту – за графіком.

КРИТЕРІЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ЛІКУВАННЯ

Безпосередній ефект лікування оцінюється на 3 місяці від початку терапії як

          • повна клініко-лабораторна ремісія (повна нормалізація показників),

          • часткова клініко-лабораторна ремісія (відсутність набряків, відновлення функції нирок, зменшення протеїнурії, гематурії),

          • відсутність позитивної динаміки,

          • перехід в інший клінічний варіант ГН.

Найближчий результат терапії оцінюється на кінець 1 року від початку ГН як

          • відсутність переходу в хронічну форму (стійка повна клініко-лабораторна ремісія),

          • перехід в хронічний ГН з

  • частковою ремісією і відсутністю прогресування захворювання,

  • торпідним плином, розвитком хронічної ниркової недостатності,

          • перехід в інший клінічний варіант ГН.

У віддаленому періоді документується

      • умовне видужання (збереження повної ремісії понад 5 років),

      • трансформація вихідних варіантів ГН в ізольований сечовий синдром,

      • торпідний перебіг ГН,

      • хронічна ниркова недостатність.

Критерії ефективності лікування:

  • тривалість ремісії,

  • кількість рецидивів,

  • перехід гострого ГН в хронічний,

  • трансформація клінічних варіантів ГН,

  • швидкість прогресування ГН до розвитку хронічної ниркової недостатності,

  • швидкість наростання порушення функції нирок,

  • тривалість життя,

  • якість життя.

Диспансеризація дітей з хронічною нирковою недостатністю.

РЕАБІЛІТАЦІЙНІ ЗАХОДИ, ДИСПАНСЕРИЗАЦІЯ

Всі хворі на ХНН згідно наказу МОЗ України № 454/471/516 (розділ 5, пункт 2) від 8 листопада 2001 року вважаються інвалідами дитинства. Їм протипоказано проведення окремих профілактичних щеплень. У зв`язку з гіпоімунним станом та швидкою втомлюваністю відвідання дитячих колективів обмежується. Рекомендовано організувати навчальний процес в домашніх умовах або відвідувати школу за індивідуальним розкладом, зі звільненням від фізкультури, додатковими 1-2 вихідними днями.

За необхідності медикаментозної терапії інтеркурентних захворювань обов`язково враховується нефротоксичність препаратів і зменшується лікувальна добова доза в залежності від швидкості КФ на 50-75% (згідно анотацій).

Планово дитина обстежується в умовах нефрологічного стаціонару 1 раз на 3-6 місяців, амбулаторно - оглядається педіатром 1-2 рази на місяць, нефрологом не рідше 1 разу на 3 місяці. Під час огляду звертається увага на

  • дотримання рекомендацій стаціонару,

  • функціональний стан нирок,

  • артеріальний тиск,

  • наявність анемії,

  • стабільність сечового синдрому,

  • загальний стан та фізичний розвиток,

  • адекватність питного режиму,

  • дотримання дієти,

  • виникнення побічних ефектів і ускладнень ХНН та лікування,

  • регулярність обстеження у ЛОР, стоматолога, окуліста, інших спеціалістів,

  • усунення чинників, що провокують погіршення стану (хронічні вогнища інфекції, інсоляція, ГРВІ, стреси, переохолодження),

  • профілактику прогресування ХНН,

  • психологічну реабілітацію та соціальну адаптацію.

За необхідності лікування інтеркурентних інфекцій, соматичної патології слід пам`ятати про нефротоксичність препаратів і обмежуватися необхідним мінімумом медикаментів.

Пацієнти повинні бути щеплені проти гепатиту В (у подвійній дозі – 40 мкг в/м для дітей старше 10 років, 20 мкг – для дітей до 10 років – 0,1,2,6 місяців). Під час діалізних процедур показані щеплення проти грипу щорічно та планові - проти дифтерії та правця, а також проти бактеріальних респіраторних інфекцій (бронхомунал, рибомуніл).

КРИТЕРІЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ЛІКУВАННЯ

  • рівень КФ

  • швидкість наростання азотемії

  • швидкість наростання анемії

  • тривалість додіалізного періоду

  • толерантність до фізичного навантаження

  • збереженість нейроконгитивної функції (пам`яті, здатності до концентрування, аналізу)

  • частота госпіталізацій

  • тривалість життя

  • якість життя

Додаток № 2

Схема диспансерного спостереження дітей з патологією сечової системи в поліклініці

Гострий гломерулонефрит з нефритичним синдромом

Нефротичний синдром

Хронічна ниркова недостатність

На першому році – 1 раз на півроку, потім 1 раз на рік

1 раз в 3 місяці – на фоні патогенетичного лікування;

1 раз в 6 місяців – 1 рік

1 раз в рік - постійно

1 раз на рік - постійно

Клінічний аналіз сечі 1 раз в 10днів;

Аналіз сечі за Нечипоренком 1 раз на 14 днів;

Клінічний аналіз крові, добова протеїнурія- 1 раз у місяць;

Креатинін, сечовина сироватки крові, проба за Зимницьким - щокварталу

Клінічний аналіз крові, сечі, аналіз сечі за Нечипоренком, добова протеїнурія- 1 раз у тиждень;

Креатинін, загальний білок, сечовина сироватки крові, проба за Зимницьким – 1 раз в 1-3 місяці;

ЕКГ, УЗД- 1раз/рік

Клінічний аналіз крові, сечі - 1 раз 7-10 днів;

Електроліти, креатинін і сечовина сироватки крові, аналіз сечі за Нечипоренком, проба за Зимницьким - 1 раз/місяць;

ЕКГ, УЗД- 1раз/рік

Мембраностабілізатори, препарати амінохінолінового ряду – по показанням

Кортикостероїди,циьостатики; делагіл (підтримуюча доза), антикоагулянти, антиагреганти, інгібітори АПФ

Протианемічна, дезінтоксикаційна, гіпотензивна і антигеморагічна терапія; ентеросорбенти, корекція кислотно-лужного стану і Са-Р обміну

Санація вогнищ хронічної інфекції. При ГРВІ - антибіотики + антигістамінні 7-14 днів

Санація вогнищ хронічної інфекції.

Санація вогнищ хронічної інфекції.

Не менше 3 років

постійно

постійно

Період зворотного розвитку


Частота клінічних

оглядів

Частота додаткових

обстежень

Лікувальні заходи

Профілактичні заходи

Тривалість спостереження

Терміни санаторно-курортного лікування