Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
83
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
153.09 Кб
Скачать

Методичні вказівки для самостійної роботи студентів при підготовці до практичного (семінарського) заняття

Навчальна дисципліна

Педіатрія

Модуль №6

Змістовий модуль №8

Тема заняття № 53

Особливості медичного спостереження за дітьми з патологією органів дихання.

Курс

6

Факультет

Медичний №2

Актуальність теми: Захворювання органів дихання є найбільш поширеними хворобами серед дітей. При цьому особливе значення відводиться пневмоніям і різним бронхітам, частота яких практично не знижується, складаючи близько 1000 випадків на 100000 дитячого населення. Окремі форми пневмоній відрізняються тяжкістю перебігу, що може призвести до летального результату. Періодична зміна збудників захворювання, стан реактивності варіабельність клінічної картини пневмонії, широке і нераціональне використання антимікробних препаратів призвело до помітного зниження ефективності ряду антибіотиків. Для успішного лікування пневмонії необхідні своєчасна діагностика і адекватна антибактеріальна терапії.

Поширеність бронхіальної астми (БА) у світі коливається від 3 до 11%. В Україні (по розрахунковим даним) – 3 – 5%. У дітей, в залежності від віку, частота БА 2- 5 %. В Росії зареєстровано 1,4 млн хворих БА. Витрати на БА в світі складають біля 2% від усіх витрат на охорону здоров’я. Латентність від БА у дітей складає1%, у дорослих від 2 до 4%. Своєчасна діагностика БА, уміння призначати контролюючі і симптоматичні лікарські засоби при БА, надавати невідкладну допомогу в період загострення БА і астматичному статусі; знання етіології, клініко-рентгенологічних критеріїв діагностики бронхітів, типових і атипових пневмоній та їх ускладнень надзвичайно важливі для майбутнього лікаря, що визначає необхідність вивчення даного розділу.

1. Конкретні цілі:

1.1. На підставі анамнезу, скарг, об’єктивних даних визначити тактику диспансерного спостереження за дітьми з патологією органів дихання на амбулаторно – поліклінічному етапі.

1.2. Визначити тактику диспансерного нагляду та реабілітації, профілактики загострень, декомпенсації дихальної системи у дітей.

1.3. Призначити частоту оглядів педіатром, профільними фахівцями в поліклініці.

1.4. Визначити характер дієти, режиму, фізичних навантажень, продовження лікування після стаціонарного лікування, проведення вакцинації.

1.5. Рекомендувати об’єм і терміни протирецидивного лікування.

1.6. Призначити санаторно – курортне лікування.

1.7. Аналізувати ефективність диспансерного нагляду та критерії зняття хворих з обліку.

1.8. Керуватись сучасними Протоколами діагностики та лікування і Наказами МОЗ України.

1.9. Демонструвати вміння вести медичну документацію на диспансерні контингенти дітей.

2. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми

Назви попередніх дисциплін

Отримані навички

  1. Кафедра пропедевтики дитячих хвороб

  1. Кафедра факультетської педіатрії, терапії

  1. Кафедра фармакології

  1. Курс клінічної фармакології

Збирання анамнезу у хворих дітей із захворюваннями дихальної системи, проведення об’єктивного обстеження дітей, оцінка результатів параклінічних обстежень, виділення основних синдромів.

Постановка діагнозу, проведення диференційної діагностики, призначення необхідних параклінічних обстежень та їх інтерпретація. Призначення дієти, режиму, медикаментозного лікування на стаціонарному та амбулаторному етапах, в умовах санаторіїв.

3. Організація змісту навчального матеріалу