Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
78
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
133.63 Кб
Скачать

Методичні вказівки для самостійної роботи студентів при підготовці до практичного (семінарського) заняття

Навчальна дисципліна

Педіатрія

Модуль №6

Змістовий модуль №8

Тема заняття № 55

Диспансерне спостереження дітей із серцево-судинними захворюваннями

Курс

6

Факультет

Медичний №2

Актуальність теми: Захворюванність дітей на серцево-судинну патологію є однією з важливих проблем сучасної медицини в галузі педіатрії. Так, наприклад, за останні два десятиліття відмічається приріст народження дітей з вродженими вадами серця (ВВС) на Україні: якщо в 1997 р. дану патологію реєстрували в 0,4% на 1000 живонароджених дітей, то в 2005-2010 р.р. – 0,85% на 1000 дітей народжених живими. Загалом, ВВС є найбільш розповсюдженою аномалією розвитку у дітей. Більше того, кількість дітей після оперативної корекції ВВС збільшується щорічно на 5 %.

В останні роки завдяки протиепідемічним та профілактичним заходам змінився характер перебігу гострої ревматичної лихоманки, яка перебігає латентно і маніфестує при формуванні набутої вади серця, що призводить до інвалідизації дітей та загибелі від різних ускладнень. Своєчасне виявлення та профілактика ревматизму дозволить зменшити контингент інвалідів та фінансовий тягар для держави. Базові знання з питань найбільш розповсюджених захворювань серцево-судинної системи надзвичайно важливі для майбутнього лікаря, що визначає необхідність вивчення даного розділу.

1. Конкретні цілі:

1.1. На підставі анамнезу, скарг, об’єктивних даних визначити тактику диспансерного спостереження за дітьми з патологією системи кровообігу на амбулаторно – поліклінічному етапі.

1.2. Визначити тактику диспансерного нагляду та реабілітації, профілактики загострень, декомпенсації вказаної патології у дітей.

1.3. Призначити частоту оглядів педіатром, профільними фахівцями в поліклініці.

1.4. Визначити характер дієти, режиму, фізичних навантажень, продовження лікування після стаціонарного лікування, проведення вакцинації.

1.5. Рекомендувати об’єм і терміни протирецидивного лікування.

1.6. Призначити санаторно – курортне лікування.

1.7. Аналізувати ефективність диспансерного нагляду та критерії зняття хворих з обліку.

1.8. Керуватись сучасними Протоколами діагностики та лікування і Наказами МОЗ України.

1.9. Демонструвати вміння вести медичну документацію на диспансерні контингенти дітей.

2. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми

Назви попередніх дисциплін

Отримані навички

  1. Кафедра пропедевтики дитячих хвороб

  1. Кафедра факультетської педіатрії, терапії

  1. Кафедра фармакології

  1. Курс клінічної фармакології

Збирання анамнезу у хворих дітей із захворюваннями серцево – судинно системи, проведення об’єктивного обстеження дітей, оцінка результатів параклінічних обстежень, виділення основних синдромів.

Постановка діагнозу, проведення диференційної діагностики, призначення необхідних параклінічних обстежень та їх інтерпретація. Призначення дієти, режиму, медикаментозного лікування на стаціонарному та амбулаторному етапах, в умовах санаторіїв.

3. Організація змісту навчального матеріалу