Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема №12. Ендометріоз. Неправильні положення, травми та аномалії ЖСО.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
211.46 Кб
Скачать

Ситуаційні задачі

Задача № 1

Жінка 29 років скаржиться на темно-кров'яні мажучі виділен­ня зі статевих шляхів до і після менструації. Вагінально: шийка матки циліндрична, зовнішнє вічко закрите, матка нормальних розмірів, рухома, безболісна, придатки не визначаються. Огляд в дзеркалах: на шийці матки — дрібно кістозні багрово синюшні утворення, з яких виділяється темна кров. Який діагноз?

Задача № 2

На консультативний прийом направлена жінка 37 років зі ска­ргами на дисменорею, диспареунію, ректальний біль, предменструальну ма­занину, біль в спині. При пальпації крижово-маткові зв'язки є чутливими, відзначається їх індурація і вузлуватість. Матка фіксована, щільна. При лапароскопії спостерігаються синьо-чорні утворення на перитонеальній поверхні. Яка тактика лікаря?

Задача № 3

В гінекологічне відділення машиною швидкої допомоги доставлена хвора дівчинка, 13 років зі скаргами на сильну кровотечу з піхви, загальну слабкість, ниючий біль внизу живота. При гінекологічному огляді відмічається деяка гіпоплазія великих та малих статевих губ. При бімануальному прямокишково-черевностінному обстеженні матка дещо збільшена, правий яєчник кістозно-змінений. Поставте діагноз, яка тактика лікаря?

Задача № 4

До дитячого гінеколога ендокринолога направлено дівчинку 10 років зі скаргами на затримку зросту, зміною конституції в бік переважання чоловічого типу (широкі плечі, вузькі стегна, розвинуті грудні м’язи). Яку патологію статевого розвитку можна запідозрити? Які методи обстеження слід застосувати?

Задача № 5

На прийом до дитячого гінеколога звернулась дівчинка 14 років зі скаргами на печіння після сечовипускання, свербіж, болі в ділянці зовнішніх статевих органів. Виділення зі статевих шляхів гнійні, з неприємним запахом. При огляді стінок піхви та зовнішні статевих органів визначається гіперемія слизової оболонки. Який діагноз та лікування?

Задача № 6

На огляд до гінеколога звернулась мати з дівчинкою 2-х років. Зі слів матері, дитину турбують біль та виділення з піхви гнійного характеру з домішками крові. При вагіноскопії виявлено металеву скріпку. Діагноз, тактика лікаря.

Задача № 7

При профогляді у дівчинки 1,5 року гінеколог виявила що малі статеві губи зрослись в ділянці нижньої третини. Мати дівчинки говорить, що вона довго сидить на горщику і плаче при акті сечовипускання. Який діагноз та лікування в даному випадку?

Задача № 8

Хвора С., 28 років, поступила зі скаргами на тупий біль у нижній ча­стині живота, посилення болі під час менструації, білі і безпліддя. Заміжня протягом 8 років. Після заміжжя з'явились різі при сечовипусканні, потім білі зеленого кольору. Лікувалась 7 років тому. Були пологи, в післяпологовому періоді — запалення очеревини. З того часу біль не припинявся, часом були загострення. Шийка піднесена догори, дно матки відхилене назад і утворює з шийкою гострий кут, спрямований до крижів. Придатки пальпуються з обох боків у вигляді тяжів товщиною до 2 см, обмежено рухомі. Шийка чиста, виділенні слизові. Діагноз. Лікування.

Еталон відповіді:

Мова йде про неправильне положення матки (загиб назад). Терапія консервативна, по схемі лікування хронічних запальних процесів в придатках. В кінці лікування застосовувати гінекологічний масаж.

Задача № 9

Хвора А., 64 роки, поступила зі скаргами на часте сечовипускання, ниючі болі внизу живота. В анамнезі 4 пологів, 2 останніх закінчились накладанням акушерських щипців. Промежина рубцево змінена. При напруженні зі статевої щілини з'являється пухлиноподібне утворення блідо-рожевого кольору, еластичної консистенції, а шийка опускається до виходу із вагіни. Виділення слизові. Діагноз. Лікування.

Еталон відповіді: Можна поставити діагноз: опущення матки.

Потрібно виконати передню і задню кольпорафію з перінеопластикою.