Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема №14 студ укр.doc
Скачиваний:
403
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
339.97 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. М.І.Пирогова

“Затверджено”

на методичній нараді

кафедри педіатрії№2

завідувач кафедри

професор Дудник В.М.

______________________ “__”___________2014р.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО (СЕМІНАРСЬКОГО) ЗАНЯТТЯ

Навчальна дисципліна

Педіатрія

Модуль №5

Змістовий модуль №4

Тема заняття №14

Диференційна діагностика синдрому дизурії. Інфекційно-запальних захворювання сечової системи у дітей. Дизметаболічні нефропатії та туболопатії у дітей.

Курс

6

Факультет

Медичний

Вінниця 2014

  1. Актуальність теми.

Інфекції сечової системи (ІСС) є найбільш поширеною інфекцією у дітей до 2 років та займають друге-трете місце серед всіх інфекцій дитячого віку, поступаючись захворюванням дихальних шляхів та кишковим інфекціям. Згідно статиститичним звітам МОЗ України поширеність захворювань нирок і сечової системи у дітей в останні 5 років в Україні зростає, а саме: із 40 до 56/1000 дитячого населення. На першому році життя на ІСС частіше страждають хлопчики (3,7% проти 2% у дівчаток), потім спостерігається протилежне співвідношення. Проте у хлопчиків до 3 років ІСС являються найбільш частою причиною лихоманки та нерідко розвиваються на тлі аномалій розвитку органів сечової системи. Прогресування ІСС із розвитком склерозу, а в антенатальному періоді навіть за відсутності інфекції на тлі дисплазії і рефлюксу, призводить до розвитку артеріальної гіпертензії та необхідності в нирковозамісної терапії.

  1. Конкретні цілі:

  1. Визначати різні клінічні варіанти та ускладнення найбільш поширених інфекціно-запальних захворюваннях сечової системи у дітей, спадкових туболопатіях та дизметаболічних нефропатіях.

  2. Планувати обстеження хворої дитини та інтерпретувати отримані результати при найбільш поширених інфекціно-запальних захворюваннях сечової системи у дітей, спадкових туболопатіях та дизметаболічних нефропатіях.

  3. Проводити диференційну діагностику та ставити попередній клінічний діагноз при найбільш поширених інфекціно-запальних захворюваннях сечової системи у дітей, спадкових туболопатіях та дизметаболічних нефропатіях.

  4. Визначати тактику ведення хворого при найбільш поширених інфекціно-запальних захворюваннях сечової системи у дітей, спадкових туболопатіях та дизметаболічних нефропатіях.

  5. Ставити діагноз і надавати екстрену допомогу при невідкладних станах при найбільш поширених інфекціно-запальних захворюваннях сечової системи у дітей, спадкових туболопатіях та дизметаболічних нефропатіях.

  6. Демонструвати вміння ведення медичної документації хворих дітей при найбільш поширених інфекціно-запальних захворюваннях сечової системи у дітей, спадкових туболопатіях та дизметаболічних нефропатіях.

  1. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)

Назви попередніх дисциплін

Отримані навички

  1. Анатомія

  2. Фізіологія, патологічна фізіологія

  3. Фармакологія

  4. Біохімія

  5. Патологічна анатомія

  6. Пропедевтика внутрішніх та дитячих хвороб

  7. Факультетська та госпітальна терапія

  8. Факультетська та госпітальна педіатрія

Провести клінічне обстеження дитини з ІСВШ, ПН, інтерпретувати результати лабораторно-інструментального дослідження, постановка діагнозу, призначення лікування

  1. Завдання для самостійної роботи під час підготовки до заняття.