Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kniga_1.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
11.44 Mб
Скачать

4.1. Робота з хворими

Оцінка «Відмінно» ставиться студенту, який глибоко і досконало оволодів методикою опитування та фізичного обстеження хворого, відмінно володіє прийомами визначення симптомів різних захворювань внутрішніх органів, вільно володіє діагностичними та лікувальними маніпуляціями, вміє скласти план лікування.

Оцінка «Добре» ставиться студенту, який в цілому оволодів методикою обстеження хворого, володіє прийомами визначення симптомів різних захворювань внутрішніх органів, діагностичними та лікувальними маніпуляціями, але допускає незначні помилки в порядку обстеження хворого при проведенні діагностичних та лікувальних маніпуляцій та при складанні плану лікування.

Оцінка «Задовільно» ставиться студенту, який в цілому оволодів методикою обстеження хворих, але допускає суттєві порушення в порядку та методиці обстеження хворих, в інтерпретації результатів лабораторних та інструментальних методів обстеження, помиляється при виконанні окремих діагностичних та лікувальних маніпуляцій.

Оцінка «Незадовільно» ставиться студенту, який не засвоїв практичних навичок або допускає грубі помилки при проведенні фізичного обстеження хворих, здійсненні діагностичних та лікувальних маніпуляцій, формулюванні діагнозу, вирішенні питань тактики лікування.

4.2. Вміння інтерпретувати результати лабораторно-інструментальних методів обстеження, проводити діагностичні та лікувальні маніпуляції та надавати невідкладну допомогу

Виконання практичної навички: «Інтерпретація результатів лабораторних досліджень крові, сечі, калу, харкотиння, плеврального випоту, спинно-мозкової рідини, фракційного дослідження шлункового соку, жовчі, рН-метрія, коагулограми та імунограми».

Оцінка «Відмінно» ставиться студенту, який послідовно, грамотно і логічно інтерпретує основні дані результатів лабораторних досліджень крові, сечі, калу, харкотиння, плеврального випоту, спинно-мозкової рідини, фракційного дослідження шлункового соку, жовчі, рН-метрії, коагулограми та імунограми.

Оцінка «Добре» ставиться студенту, який допустив незначні помилки при інтерпретації результатів лабораторних досліджень крові, сечі, калу, харкотиння, плеврального випоту, спинно-мозкової рідини, фракційного дослідження шлункового соку, жовчі, рН-метрії, коагулограми та імунограми.

Оцінка «Задовільно» ставиться студенту, який припускається клінічно значимих, особливо в прогностичному плані, помилок при інтерпретації результатів лабораторних досліджень крові, сечі, калу, харкотиння, плеврального випоту, спинно-мозкової рідини, фракційного дослідження шлункового соку, жовчі, рН-метрії, коагулограми та імунограми.

Оцінка «Незадовільно» ставиться студенту, який не в змозі правильно інтерпретувати результати лабораторних досліджень крові, сечі, калу, харкотиння, плеврального випоту, спинно-мозкової рідини, фракційного дослідження шлункового соку, жовчі, рН-метрії, коагулограми та імунограми.

Виконання практичної навички: «Інтерпретація даних спірографії, пікфлоуметрії».

Оцінка «Відмінно» – студент робить правильний діагностичний висновок і дає повну клінічну інтерпретацію показникам пікфлоуметрії та показникам функції зовнішнього дихання, наведеним у завданні.

Оцінка «Добре» - студент допускає несуттєві помилки при інтерпретації результатів спірографії, пікфлоуметрії, але робить в цілому правильний діагностичний висновок.

Оцінка «Задовільно» – студент робить неповний або частково помилковий діагностичний висновок.

Оцінка «Незадовільно» – студент не може зробити правильний діагностичний висновок і не знає нормативних показників пікфлоуметрії та показників функції зовнішнього дихання.

Виконання практичної навички: «Аналіз та оцінка електрокардіограми».

Оцінка «Відмінно» ставиться студенту, який вміє бездоганно записувати ЕКГ і безпомилково, послідовно, логічно розшифровувати електрокардіограму в нормі та при найбільш поширеній патології (визначати вогнище збудження, підраховує частоту серцевих скорочень при правильному та неправильному ритмі, визначати та вірно тлумачити тривалість та амплітуду зубців, комплексів та сегментів ЕКГ, вміє визначити положення електричної вісі графічним та візуальним способом, вірно оцінювати ЕКГ-ознаки ішемії, некрозу міокарда, стадійності перебігу та глибину ураження при інфаркті міокарда, екстрасистолії, пароксизмальних порушень ритму, фібриляції передсердь та шлуночків, синдромів передчасного збудження шлуночків, порушень провідності, гіпертрофії передсердь та шлуночків), правильно формулювати ЕКГ-висновок.

Оцінка «Добре» ставиться студенту, який методично правильно записав ЕКГ, в цілому розшифрував електрокардіограму, вірно підраховує частоту серцевих скорочень при правильному та неправильному ритмі, вірно тлумачить тривалість та амплітуду зубців, комплексів та сегментів ЕКГ, однак допустив окремі несуттєві помилки при визначенні положення електричної вісі графічним та візуальним способом, оцінці ЕКГ ознак ішемії, некрозу міокарда, стадійності перебігу та глибині ураження при інфаркті міокарда, екстрасистолії, пароксизмальних порушень ритму, фібриляції передсердь та шлуночків, синдромів передчасного збудження шлуночків, порушень провідності, гіпертрофії передсердь та шлуночків), в цілому правильно формулює ЕКГ-висновок.

Оцінка «Задовільно» ставиться студенту, який допустив помилки при реєстрації ЕКГ, дав, в основному, правильну оцінку електрокардіограми, але зробив суттєві помилки при реєстрації ЕКГ, дав, в основному, правильну оцінку ЕКГ, але зробив суттєві помилки при інтерпретації ЕКГ ознак ішемії, некрозу міокарда, стадійності перебігу та глибини ураження при інфаркті міокарда, екстрасистолії, пароксизмальних порушень ритму, фібриляції передсердь та шлуночків, синдрому передчасного збудження шлуночків, порушень провідності, гіпертрофії передсердь та шлуночків.

Оцінка «Незадовільно» ставиться студенту, який не вміє самостійно записувати ЕКГ, допустив суттєві помилки під час запису та інтерпретації ЕКГ, зробив неправильний ЕКГ-висновок.

Виконання практичної навички : «Інтерпретація рентгенограм»

Оцінка «Відмінно» ставиться студенту, який правильно тлумачить рентгенологічну картину у відповідності до анатомічних структур та їх змін, повно визначає рентгенологічні синдроми та симптоми різних груп захворювань та окремих хвороб, без помилок встановлює на їх основі висновок рентгенологічної картини.

Оцінка „Добре” виставляється студенту, який грамотно та послідовно, не допускаючи суттєвих помилок, використовує теоретичні знання під час опису рентгенограм, визначає рентгенологічні синдроми та симптоми при різних захворюваннях, розуміє їх патологічну суть.

Оцінка «Задовільно» виставляється студенту, який під час опису рентгенограм не в повному обсязі визначає синдроми і симптоми, робить помилки у висновку.

Оцінка „Незадовільно” виставляється студенту, який не вміє визначити рентгенологічні синдроми та симптоми при різних захворюваннях і робить неправильний висновок на основі виявлених змін.

Виконання практичної навички: «Надання невідкладної допомоги при гострому коронарному синдромі, гіпертонічному кризі, набряку легень, при шлунково-кишкових кровотечах, печінковій комі, астматичному статусі, при комах, інсульті та при психічних розладах, епілепсії».

Оцінка «Відмінно» ставиться студенту, який при вирішенні клінічної ситуаційної задачі глибоко і досконало визначає клініко-патогенетичні особливості і варіант захворювання, обґрунтовує діагноз, здійснює диференційну діагностику, складає детальний план лікування та реабілітації хворого (з урахуванням віку, супутніх захворювань), знає об’єм і правильно інтерпретує дані додаткових (лабораторних, інструментальних) методів дослідження, досконало визначає тактику надання невідкладної допомоги при захворюваннях серця і судин, патології легень, шлунково-кишкового тракту, має глибокі знання з фармакодинаміки, фармакокінетики, знає протипоказання, побічні дії ліків та їх диференційоване лікування, вміє вирішити питання медико-соціальної експертизи.

Оцінка «Добре» ставиться студенту, який при вирішенні клінічної ситуаційної задачі в цілому вірно визначає особливості і варіант захворювання, правильно обґрунтовує діагноз, здійснює диференційну діагностику, знає об’єм і правильно інтерпретує дані додаткових (лабораторних, інструментальних) методів дослідження, складає план лікування та реабілітації хворого, правильно визначає тактику надання невідкладної допомоги при захворюваннях серця і судин, патології легень, шлунково-кишкового тракту, знає основні протипоказання, побічні дії ліків та їх диференційоване застосування, але допускає окремі неточності і несуттєві помилки.

Оцінка «Задовільно» ставиться студенту, який при вирішенні ситуаційної задачі демонструє знання клінічної картини захворювання, але допускає помилки при обґрунтуванні діагнозу, інтерпретації даних додаткових (лабораторних, інструментальних) методів дослідження, складанні плану лікування та реабілітації хворого, тактиці надання невідкладної допомоги при захворюваннях серця і судин, патології легень, шлунково-кишкового тракту, знає механізм дії та побічні дії лише окремих груп ліків.

Оцінка «Незадовільно» ставиться студенту, який при вирішенні ситуаційної задачі демонструє незнання клінічної картини захворювання, допускає грубі помилки під час обґрунтування діагнозу, інтерпретації даних додаткових (лабораторних, інструментальних) методів дослідження, складанні плану лікування та реабілітації хворого, тактиці надання невідкладної допомоги при захворюваннях серця і судин, патології легень, шлунково-кишкового тракту, не знає механізму дії основних груп ліків.

Виконання практичної навички: „Діагностика і лікарська тактика при інфекційних хворобах”

Оцінка „Відмінно” виставляється студенту, який глибоко та ґрунтовно засвоїв матеріал, послідовно і грамотно його викладає, вміє сформулювати і обґрунтувати повний діагноз інфекційного захворювання, наведеного в клінічній задачі, викласти раціональний план обстеження хворого, розуміє діагностичне значення того чи іншого показника додаткових методів дослідження, визначає характер і об’єм лікування (етіотропного, специфічного, патогенетичного, симптоматичного), особливо тих заходів, які проводяться при невідкладних станах, розуміє механізм дії ліків, дози, способи їх введення, тривалість застосування, можливу побічну дію.

Оцінка „Добре” виставляється студенту, який в цілому орієнтується в патології, наведеній у клінічній задачі, вміє аргументовано диференціювати її з іншими захворюваннями інфекційної і неінфекційної патології, раціонально склав план обстеження та лікування, протиепідемічних (профілактичних) заходів, але допустив окремі помилки, які не впливають на перебіг захворювання, не ускладнюватимуть епідеміологічну ситуацію.

Оцінка „Задовільно” виставляється студенту, який допустив помилки в діагностиці та диференційній діагностиці хвороби, поверхнево оцінює значення показників додаткового обстеження, механізм дії та дози лікарських засобів, але правильно вирішує питання надання невідкладної допомоги.

Оцінка «Незадовільно» виставляється студенту, який допускає принципово важливі помилки в діагностиці та диференційній діагностиці інфекційної хвороби, нераціонально складає план обстеження та лікування, не знає алгоритму надання невідкладної допомоги.

Заключна оцінка на практично-орієнтованому державному іспиті з внутрішніх, професійних та інфекційних хвороб у студентів 6 курсу виставляється за результатами загальних знань та вмінь, продемонстрованих біля ліжка хворого з урахуванням продемонстрованих спеціальних умінь та практичної підготовки з терапевтичних дисциплін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]