Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kniga_1.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
11.44 Mб
Скачать

6.5. Виконання студентом 5-ї медичної маніпуляції – промивання кишечника при різних захворюваннях внутрішніх органів

Важливою процедурою при захворюваннях кишок (та й інших хвороб органів травлення) є промивання, тобто введення у нижні відділи товстої кишки найрізноманітніших рідин (як з діагностичною, так і з лікувальною метою). Промивання кишечнику ще називають клізмами, які бувають очисними, сифонними, поживними, медикаментозними, краплинними.

Очисні клізми використовується для вивільнення кишечнику від калових мас та газів (мал. 11). Клізми призначає лікар.

Показання: 1) затримка стільця; 2) підготовка до операції, або ендоскопії товстого кишечнику і рентгенологічного дослідження; 3) отруєння та інтоксикації; 4) перед лікувальною і крапельною клізмами.

Протипокази: 1) запальні явища в прямій товстій кишках; 2) кровоточивий геморой; 3) випадіння прямої кишки; 4) шлункові і кишкові кровотечі.

Для виконання очисної клізми хворого кладуть на твердому ліжку на лівий бік із зігнутими й підтягнутими до живота ногами. Якщо хворий перебуває на суворому ліжковому режимі, клізму виконують на спині, підклавши під сідницю судно та гумове (поліетиленове) простирадло, вільний кінець якого опускають у відро (на випадок якщо хворий не втримає воду). У кухоль Есмарха наливають 1-1,5 л води кімнатної температури, піднімають його догори, а наконечник опускають донизу (щоб випустити з трубки повітря). Заповнивши систему, закривають кран на гумовій трубці, вводять наконечник у пряму кишку на глибину 8-10 см. Спочатку вводять його догори і вперед, потім повертають до заду. Вводити наконечник слід обережно, щоб не пошкодити гемороїдальних вузлів. Якщо наконечник немовби впирається у щось щільне (кал, стінку кишок), його слід витягнути на 1-2 см і відкрити кран. Кухоль Есмарха піднімають на висоту до 1 м, вода при цьому під тиском потрапляє у кишки. Іноді калові маси бувають настільки щільними, що їх можна видалити хіба що пальцем (попередньо надівши гумову рукавичку і змазавши палець вазеліном).

Якщо в кишках багато газів, то у хворого з’являється відчуття розпирання. Кухоль Есмарха в такому разі швидко опускають донизу, а після відходження газів – знову піднімають його. Вводити відразу всю воду з кухля Есмарха не слід, бо в такому разі у кишки потрапить повітря. Наприкінці процедури слід перекрити кран і тоді вийняти з прямої кишки наконечник. Воду в кишках хворий має утримати хоча б 10 хв. В цей час він лежить на спині і глибоко дихає.

Рис. 11. Речі, що необхідні для очисної клізми: таз, кувшин, зонд з лійкою, вазелін для змазування зонда.

Схема уведення води в пряму кишку (а), виведення води з кишечнику (б).

Рис.12. Підготовка до проведення сифонної клізми (а) і уведення води в кишечник (б).

Якщо клізма не подіяла через декілька годин, її слід повторити. Дія очисної клізми ґрунтується на розмочуванні щільних калових мас і збудженні перистальтики кишок.

Якщо звичайні очисні клізми не дають ефекту, тоді застосовують сифонні клізми (мал. 12).

Показання: 1) кишкова непрохідність; 2) отруєння отрутами; 3) видалення газів і промивання нижньої частини товстого кишечнику з лікувальною метою.

При виконанні сифонної клізми користуються правилом сполучених посудин, однією з яких будуть кишки, а другою – лійка на зовнішньому кінці введеної у пряму кишку гумової трубки. Для сифонної клізми готують гумову трубку (довжина 75 см, діаметр 1,5 см) з надітою на її зовнішній кінець лійкою (ємність близько 500 мл). Необхідна також посудина на 5-8 л, заповнена перевареною водою, підігрітою до 370С (зі слабким розчином перманганату калію, 2% розчином гідрокарбонату натрію), а також відро для зливання рідини з вмістом кишок.

Хворого вкладають на лівий бік (чи на спину), під сідниці розстеляють гумове (поліетиленове) простирадло, біля ліжка ставлять посудину з рідиною, яку будуть вводити в кишечник, і відро для зливання промивних вод. Кінець гумової трубки добре змащують вазеліном і вводять у пряму кишку на глибину 30-40 см. Слід контролювати пальцем, щоб трубка не скрутилась у прямій кишці.

Далі лійку опускають нижче рівня ліжка і заповнюють водою, а потім повільно піднімають на 0,5 м над ліжком. Як тільки вода з лійки перейшла в кишки, її опускають донизу, дотримуючись принципу сполучених посудин. Течією рідини з кишок захоплюються і виносяться шматочки калу, газ тощо. Необхідно стежити, щоб з кишок рідини виділялося не менше, ніж вводилось. Промивають до тих пір, поки з кишок не вертатиметься чиста рідина.

Після закінчення процедури лійку забирають, а гумову трубку залишають у прямій кишці на 10-20 хв. для відтоку тієї частини рідини, що ще залишилась у кишках.

Нерідко при захворюваннях кишок призначають медикаментозну клізму (мікроклізму). Якщо введення лікарських речовин через рот неможливо або протипоказано, їх можна вводити через пряму кишку, де вони всмоктуються і швидко попадають в кров, обминаючи печінку. Лікарські клізми діляться на клізми місцевої дії та загальні. Перші використовуються з метою зменшення запального процесу в товстій кишці, другі – для введення в організм лікарських або поживних речовин, іноді упродовж тривалого часу.

Об’єм мікроклізми не більше 50-100 мл. Лікарську речовину набирають у 20-грамовий шприц, гумовий балончик або шприц Жане (температура ліків не нижча 400С). За 30-60 хв. до мікроклізми хворому ставлять очисну клізму (якщо він щойно випорожнився, очисну клізму можна і не ставити). Під час проведення мікроклізми хворий лежить на твердому ліжку на лівому боці із зігнутими в колінах ногами. Для введення ліків необхідний гумовий катетер (стерильний, змащений вазеліном). Розсовуючи лівою рукою сідниці, правою поступово вводять катетер у пряму кишку на 10-12 см, потім зовнішній кінець його з’єднують зі шприцом (з ліками), наприкінці процедури через катетер вводять трохи повітря, щоб виштовхнути залишки ліків з катетера у пряму кишку. Для уникнення механічного, термічного і хімічного подразнення ліки необхідно вводити в теплому ізотонічному розчині хлориду натрію або з в’яжучою речовиною (до 50 г крохмалю).

У мікроклізмах вводять болезаспокійливі (атропін, платифілін, новокаїн, анестезин тощо), протизапальні (гідрокортизон, преднізолон, синтоміцинова емульсія, риб’ячий жир), снодійні та інші речовини.

Мікроклізми хворому рекомендують утримати в кишечнику 10-15 хв, після чого введені речовини видаляються актом дефекації.

Крапельна клізма. Для поповнення великої втрати рідини застосовують лікарські клізми тривалої дії (крапельний метод введення). Для проведення крапельної клізми користуються тим самим устаткуванням, що й для очисної клізми. Заповнений рідиною (5% розчином глюкози, ізотонічним розчином натрію хлориду) кухоль Есмарха встановлюють на висоті 1 м, затискачем регулюють частоту крапель (60-80 крапель за 1 хв., тобто 240 мл/год.). Упродовж доби таким шляхом можна ввести до 3 л рідини. У зв’язку з тим, що ця процедура довготривала, необхідно слідкувати, щоб хворий був добре накритий і лежав у зручному положенні.

Живильні клізми. В тих випадках, коли живильні речовини неможливо вводити через рот, їх вводять через пряму кишку. Це є одним з видів штучного годування. Застосування живильних клізм дуже обмежене, бо в нижньому відрізку товстої кишки всмоктується невеликий перелік продуктів: вода, ізотонічний розчин хлориду натрію, розчин глюкози, спирт, м’ясна юшка, молоко, вершки, масло і частково білки та амінокислоти.

Обсяг живильної клізми не повинен перевищувати 1 склянки. Живильну клізму слід виконувати через 1 год. після очисної і повного спорожнення кишок. Температура рідини 38-400С. Вводять її повільно, під невеликим тиском поршня шприца або балончика. Хворий лежить на лівому боці із зігнутими в колінах ногами або на спині з підведеним тазом. Після клізми хворий повинен полежати спокійно хоча б 1 годину.

Краще живильні клізми вводити крапельним шляхом. Цей метод має деякі переваги: 1) рідина, поступаючи в пряму кишку, краще всмоктується; 2) не розтягується кишечник і не підвищується внутрішньочеревний тиск; 3) не викликає перистальтику або антиперестальтику кишечника; 4) не перешкоджає відходженню газів; 5) не викликає болю. Для крапельної клізми готують штатив, на який підвішують кухоль Есмарха, живильні речовини розводять водою або глюкозою, підігрівають, наконечник змазують вазеліном і вводять у пряму кишку. Весь період введення живильних речовин за хворим необхідне постійне спостереження.

Для того, щоб клізма краще утримувалася, з дозволу лікаря, згідно показів, до неї можна додати 5-10 крапель настойки опію. Живильну клізму не можна ставити більше як двічі на день, так як можна викликати подразнення прямої кишки. Якщо ж подразнення все ж виникло, необхідно зробити перерву на декілька днів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]