Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Veterinarna_mikrobiologiya_Praktikum_V_A_Bortnich.docx
Скачиваний:
195
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
178.66 Кб
Скачать

Залежність температури від тиску

Тиск пари

температура

0,505 х Ю5Па(0,5атм)

110-112 °С

1,01 х Ю5 Па(1,0атм)

120-121 °С

1,515 х ios Па(1,5атм)

124-126 °С

2,02 х Ю5Па(2,0атм)

133-133 °С

В автоклаві стерилізують скляний посуд, інструменти, халати, рушники, живильні середовища тощо. Перед стерилізацією пробірки, колби закривають ватно-марлевими пробками, при потребі обгортають (по кілька штук) папером або поміщають у паперові пакети. Живильне середовище (у пробірках, флаконах, колбах) наливають з таким розра­хунком, щоб під час кипіння пробки не змочувались.

Режим стерилізації залежить від виду матеріалів, які стерилізують. Так, більшість живильних середовищ стерилізують при температурі 110-112 °С протягом 20-30 хв., скляний посуд - при 124-126 °С про­тягом 40-60 хвилин. Вітчизняна промисловість випускає електричні автоклави двох типів: вертикальні та горизонтальні (рис. 23). В умовах мікробіологічної лабораторії зручніші горизонтальні.

Автоклав горизонтальний (АГ-]). Основними частинами автоклава є стерилізаційна та парова камери, кришка з центральним запором, ємність з електронагрівними елементами, електрощит та постамент.

Стерилізаційна камера розміщена всередині парової, у днищі має отвір для надходження пари. Парова камера обладнана спускним краном для випуску повітря на початку розігрівання автоклава та випуску пари після закінчення стерилізації, манометром з триходовим краном, сифонною трубкою. Пара надходить у парову камеру з казанка по патрубку. При роботі автоклава конденсат, утворюваний під час стерилізації, зливається через той же патрубок у ємність.

На патрубку є вентиль, за допомогою якого після закінчення стери­лізації припиняють надходження пари з ємності у парову камеру.

Ємність має колонку з поділкою для визначення рівня води і лій­кою для наливання води, манометр з триходовим краном і сифонною трубкою, запобіжний клапан. У кришку казанка вмонтовано елсктро-нагрівні елементи. Парова камера і казанок мають металеві кожухи, які зменшують втрати тепла та запобігають опікам при роботі з ними.

На циферблатах манометрів відмітка 2 атм (2,02 * 105 Па) відповідає максимальному тиску, що допускається в автоклаві. Запобіжний клапан відрегульовано на тиск пари 2 атм (2,02 х 105 Па).

Експлуатація автоклава. Автоклав установлюють з урахуванням діючих правил техніки безпеки. Встановлений і випробуваний автоклав експлуатують у такому порядку:

  • відкривають випускний кран і вентиль;

  • ємність наповнюють водою до верхньої відмітки на кожусі водо­мірного скла. Для цього відкривають верхній кран водовказівної колонки. Воду наливають через лійку. Після наповнення нею ємності кран закривають;

  • відкривають кришку автоклава, для чого повертають штурвал проти годинникової стрілки;

  • заповнюють стерилізаційну камеру матеріалом;

  • закривають кришку автоклава і поворотом штурвала за годин­никовою стрілкою міцно її затискають;

  • повертають ручку вмикача у положення "Ввімкнено" (при цьому загоряється сигнальна лампа) і ручку перемикача у положення "Нагрівання";

  • після того, як пара витисне повітря та конденсат з парової камери, закривають випускний кран. Ознакою повного витиснення по­вітря з камери є те, що пара виходить рівномірно, струменем;

  • коли у паровій камері тиск досягне заданого рівня, ручку пере­микача повертають у положення "Стерилізація" й відмічають час початку стерилізації;

  • після закінчення стерилізації ручку перемикача ставлять у по­ложення "0" (горизонтально), закривають вентиль і випускають пару з парової камери через шланг спускного крана;

  • коли тиск у паровій камері по манометру знизиться до поділки "0" і з шланга перестане виходити пара, автоклав відкривають і вміст його виймають.

  • Забороняється:

  • доливати воду в казанок при стерилізації і нагріванні, тобто при наявності тиску в камері;

  • залишати автоклав у робочому стані без нагляду;

  • вмикати автоклав при відсутності чи недостатній кількості води в казанку;

  • користуватись автоклавом після того, коли вийшов останній строк чергового огляду інспекцією технагляду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]