Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Veterinarna_mikrobiologiya_Praktikum_V_A_Bortnich.docx
Скачиваний:
194
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
178.66 Кб
Скачать

Розділ і загальна мікробіологія тема і. Мікробіологічна (бактеріологічна) лабораторія

Лабораторне заняття 1. Знайомство з структурою лабораторій ветеринарної медицини, їх обладнанням та специфікою роботи.

Мета заняття. Знайомство з будовою світлового, люмінесцент­ного, фазово-контрастного та електронного мікроскопу. Засвоєння техніки роботи з світловим мікроскопом при використанні імерсійних об'єктів.

Матеріали і обладнання: Світловий мікроскоп для кожного студента, імерсійна олія, мазок крові з бактеріями (виготовлений і пофарбований).

Ветеринарна бактеріологічна лабораторія - це заклад Державної ветеринарної служби, функція якого - забезпечення умов отримання якісної і безпечної для здоров'я людини тваринницької продукції, по­передження і ліквідація інфекційних хвороб тварин, охорону населення від антропозоонозів. Ветеринарна державна лабораторія функціонує у тісній співпраці з іншими державними і недержавними структурами, функції яких близькі або співпадають із функціями власне лабораторії, незалежно від їх відомчого підпорядкування. Нині існують район­ні, міжрайонні, обласні, зональні, міські, республіканська державна лабораторія Автономної Республіки Крим та Центральна державна лабораторія ветеринарної медицини Мініністерства аграрної політи­ки України, яка є головним методичним центром, відповідальним за впровадження нових та реалізацію традиційних методів роботи в інших лабораторіях, що функціонують на території держави. Крім названих, в Україні функціонують також спеціалізовані діагностичні лабораторії (з діагностики хвороб птиці). Ветеринарні (районна, міжрайонна, обласна та ін.) лабораторії - це, перш за все, діагностичні заклади Державної ветеринарної служби, основними завданнями яких є:

  • організація й проведення лабораторної діагностичної роботи;

  • виявлення причин поширення захворювань;

  • моніторинг актуальних інфекцій (інвазій);

  • забезпечення профілактики, ліквідація захворювань тварин, здій­снення ветеринарно-санітарного контролю продукції й сировини тваринного походження, запобігання виникненню захворювань, загальних для людини і тварин.

З метою виконання перелічених завдань ветеринарна ла­бораторія:

  • здійснює патологоанатомічні, мікроскопічні, бактеріологічні, вірусологічні, імунологічні (серологічні), біохімічні, токсиколо­гічні, гельмінтологічні та радіологічні дослідження відповідних матеріалів, доставлених із ветеринарних закладів, господарств;

  • повідомляє відповідно до встановленого порядку сільсько­господарські підприємства, заклади та організації, громадян, від яких надійшли матеріали для дослідження, про результати досліджень і висновки щодо них, а також дає відповідні реко­мендації.

При вузах, науково-дослідних інститутах також можуть бути ство­рені лабораторії з ідентичними чи подібними функціями. Основною функцією останніх є, як правило, проведення наукових досліджень у певному напрямі, включаючи, зокрема, розробку та впровадження у практику ветеринарної медицини засобів і методів діагностики і про­філактики інфекційних хвороб тварин. За погодженням із Державним Департаментом ветеринарної медицини Мініністерства аграрної по­літики України таким лабораторіям може бути надане право офіційної діагностики певних хвороб тварин. При Національному аграрному університеті, що підпорядковується Кабінету Міністрів України, роз­почала активну роботу Всеукраїнська лабораторія якості і безпеки сільськогосподарської продукції.

При вузах функціонують також навчальні лабораторії з ветеринар­ної мікробіології, ветеринарної вірусології та ін. Завданнями останніх є організація та проведення навчання студентів, підвищення кваліфікації фахівців з ветеринарної медицини, підготовка кандидатів і докторів ветеринарних наук тощо. Залежно від напряму роботи конкретної ла­бораторії, характеру досліджень, що реалізуються, зокрема, ступеня не­безпечності патогенів, з якими проводяться маніпуляції, здійснюється її організація (облаштування) та розробляються обов'язкові для виконання Правила роботи у лабораторії. Регламентуючими документами з цього приводу є внутрішньодержавні та міжнародні правила щодо сертифікації таких закладів (Належна лабораторна практика - вЬР та ін.). У зв'язку з інтеграцією України у міжнародні структури, що регламентують, зо­крема, виробництво та контроль тваринницької продукції, ветеринар­ний і санітарно-гігієнічний контроль її якості і безпеки, існують певні нормативи з приводу облаштування і організації роботи ветеринарних лабораторій. Загалом вони мінімізують можливість виникнення та роз­повсюдження інфекційних хвороб тварин, зокрема антропозоонозів, забезпечують оперативну діагностику, спостереження (контроль) за потенційним резервуаром небезпечних хвороб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]