Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен пс личности.docx
Скачиваний:
48
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
138.47 Кб
Скачать
  1. Природа особистості за з.Фрейдом.

3. Фрейд, основоположник психоаналізу, стверджував, що будь-яка активність людини (мислення, сприйняття, пам'ять, уява) визначається інстинктами. Люди поводяться так чи інакше тому, що їх спонукає підсвідоме напруження, - їх дії сприяють зменшенню цього напруження.

Відповідно до цих поглядів структуру особистості, за Фрейдом, утворюють три основні компоненти: "Воно", "Я", "Над-Я". У сфері "Воно" домінують підсвідомі імпульси і реакції, які мають біологічне походження і психобіологічну форму, виявляються в бажаннях, потягах, в активності особистості і керуються принципом задоволення. "Я" - це розсудливість, розумність, раціональне начало особистості, яке виконує функцію самозбереження особистості, здійснює контроль інстинктів та імпульсів. "Я" приводить ірраціональні несвідомі імпульси у відповідність до вимог дійсності. "Над-Я" - це продукт культури, в якому реалізовуються комплекси совісті, моралі, соціальні норми і вимоги, які суспільство висуває перед окремою людиною. "Над-Я" є результатом досвіду індивіда, впливу соціуму і виконує функцію контролю, оцінки і покарання. Таким чином, наше "Я" завжди піддається нападу як з боку "Над-Я", так і з боку "Воно", весь час балансуючи як в один, так і в інший бік, втрачаючи при цьому рівновагу.

З метою збереження своєї цілісності людина виробляє неусвідомлені захисні механізми від негативних руйнівних наслідків подібного протиборства, що викликають тривогу в людини.

  1. Концепція емоційної спрямованості б.І.Додонова.

Ознаки емоції

  • Інтимність

  • Психо-фізіологічний характер

  • Представленість емоцій в свідомості у формі переживань

Емоційні явища:

  • Бажання(міра відповідності)

  • Настрої,емоційні стани

  • Почуття задоволення/незадоволення

  • Емоції

Цінні емоції:

1.альтруїстичні – допомога іншим

2.комунікативні – спілкування

3.глоричні(слава) – самоствердження

4.праксичні(діяльність) – процес діяльності

5.пугнічні(боротьба) – подолання небезпеки

6.романтичні – незвичайне,таємниче

7.гностичні – пізнання,нові знання

8.естетичні – музика (де форма+зміст)

9.гедоністичні – комфорт

10.акизитивні(придбання) – колекціонування

Емоційна спрямованість - емоційний тип особистості

Індивідуальні схильності людини – схильності до якої-небудь діяльності: матеріально-предметної або ідеальної,що зумовлені інтересами людини,її спогадами,мріями.

Життєвий інтерес – властивість особистості,що проявляється в пристрасному,довготривалому захопленні певною діяльністю і є одним з видів схильностей.

Емоційні типи особистості – фіксація у свідомості індивіда уявлення про ті або інші переживання, як найбільш бажані та цінні і є сутнісною особливістю особистості.

Емоційна спрямованість – впливає на систему переваг і оцінок людей в різних видах діяльності,а також на сумісність індивідів,що визначається схожістю типу чи структури цієї спрямованості.

Тип - це крайність,що ідеалізується.

Істино гармонійна особистість – у якої всебічність сформована на основі яскраво вираженої спрямованості – емоційної та світоглядної.