Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП упр кач новая.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
222.72 Кб
Скачать

Тема 10. Сертифікація в управління якістю

Державна система сертифікації продукції, її призначення. Визначення основних понять сертифікації: відповідність, сертифікація відповідності; система сертифікації; схема сертифікації; орган із сертифікації; сертифікат відповідності; знак відповідності; акредитація. Національний орган із сертифікації. Види сертифікації: обов’язкова, добровільна. Система сертифікації УкрСЕПРО. Вимоги до упаковки, маркірування й етикетування. Штрихове кодування товарів.

Порядок проведення, схеми сертифікації, іспити і органи по сертифікації продукції і послуг. Сертифікація систем якості і виробництв. Забезпечення відповідності системи якості вимогам стандарту ISO9000. СтандартиISO9000 іTQM. Економічна оцінка робіт по сертифікації продукції, послуг і систем якості.

Міжнародні системи сертифікації і обставини їх створення. Особливості міжнародних систем сертифікації.

Тема 11. АУдит якості і премії якості

Поняття та види аудиту якості. Типи аудиторських перевірок якості: внутрішній аудит, зовнішній аудит, незалежний зовнішній аудит третьою стороною. Моделі оцінки системи якості фірми: загальна і спрощена. Методика вибору моделі для конкретного підприємства.

Підготовка до зовнішнього аудиту на відповідність стандартам ISO 9000. Порядок проведення сертифікаційного і внутрішнього аудиту.

Премії якості: приз Е.Демінга в Японії (1951р.); національна нагорода за якість М.Белдріджа (1987р.); Европейська нагорода за якість для великих та малихі середніх підприємств (1992р.); Національна премія якості України (1995р.).

Методичні підходи до оцінки якості функціонування фірми. Методика самооцінки підприємств за критеріями національної премії якості. Критерії сприяння. Критерії результатів.

Тема 12. Інформаційне забезпечення управління якістю

Сучасні інформаційні технології та їх використання в системі управління підприємством. Міжнародна мережа Інтернет, її роль у інформаційному забезпеченні процесів управління якістю. Огляд інтернет-ресурсів щодо управління якістю, стандартизації і сертифікації продукції: Міжнародна організація по стандартизації (ISO) (http://www.iso.ch); Французька асоціація по стандартизації (AFNOR) (http://www.afnor.ch); Міжнародна електротехнічна комісія (МЕК) (http://www.iek.ch); Електронний каталог національних стандартів США (http://www.аnsi.org); Держстандарт Росії (http://www.gost.ru).

Інформаційна система підприємства в сфері стандартизації: призначення, структура, шляхи створення.

Тема 13. Правове забезпечення управління якістю

Поняття і значення правового забезпечення управління якістю. Правове регулювання якості продукції з врахуванням вимог держави і споживачів. Захист прав і інтересів споживачів. Закон України “Про захист прав споживачів”.

Економічні показники і оцінка ефективності роботи територіальних установ, що здійснюють контроль за якістю і безпекою продукції, робіт, послуг.

  1. Плани семінарсько–практичних занять

Семінарське заняття №1

Тема: Системний підхід до управління якістю. Філософія загального управління якістю (ТQM)

Контрольні питання:

  1. Поняття та зміст основних категорій курсу згідно з Міжнародними стандартами ISO: “якість”, “управління якістю”, “система якості”, “загальне управління якістю”.

  2. Концепція загального управління якістю (ТQM): поняття, структура, умови реалізації.

  3. Основні елементи стратегії ТQM.

  4. Зміст концепції 4-х рівней якості. Піраміда якості.

  5. Прийоми й засоби, що використаються на підприємстві для реалізації концепції ТQM.

  6. Модель управління якістю на основі ДСТУ ISO 9000. “Петля якості.”

Питання для обговорення:

  1. Дайте приклад філософського визначення якості.

  2. Чому “петлю якості“ інколи називають “спіраллю”?

  3. Як визначити цінність продукту для споживача і виробника?

  4. Що означають поняття “якість цілі” і “якість виконання” в умовах ТQM?

  5. Що таке зовнішній і внутрішній споживач? Чи є між ними різниця з точки зору ТQM?

  6. Які розділи науки включає в себе “система поглиблених знань” і чому вони необхідні сучасному керівникові?

  7. Охарактеризуйте специфіку управління процесами в умовах ТQM. Чому важливим є акцент на процес, а не на результати?

  8. Якому з менеджерів процесу ви віддасте перевагу: тому, хто має великий досвід і приймає рішення базуючись на своєму досвіді або молодому спеціалісту, що приймає рішення виключно на основі фактів, застосовуючи сучасні методи обгрунтування управлінських рішень?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]