Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП ССТП.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
233.98 Кб
Скачать

34

Український гуманітарний інститут

кафедра маркетингу

Робоча програма

з курсу

“Стандартизація і сертифікація продукції та послуг”

для студентів спеціальності

7.050108 “Маркетинг”,

спеціалізації “Рекламний бізнес”

Буча, 2004

Затверджено:

проректор з навчально-

методичної роботи

к.п.н., доц. Георгінова Л.В.

_________________________

“______” ___________200__р.

Робоча програма розроблена на основі типової програми “Стандартизація і сертифікація продукції та послуг” КНЕУ.

Робоча програма складена д.т.н., професором Єфремовим М.В.

Робоча програма затверджена на засіданні кафедри маркетингу протокол № 1від“30” серпня 2004 р.

Схвалена методичною радою від “1”вересня2004р., протокол № 1.

“___” ___________ 2004 р. Секретар ______________

1. Мета і завдання навчальної дисципліни

За сучасних умов корінне підвищення якості продукції та послуг — одне з ключових економічних і політичних завдань. На його вирішення націлено сукупність таких заходів, як стандартизація, державний нагляд за її якістю, вдосконалення системи розроблення продукції та постачання її на виробництво, організація всебічних випробувань і, нарешті, сертифікація продукції.

Економічне і науково-технічне співробітництво між країнами характеризується сьогодні швидкими темпами розширення міжнародної торгівлі, збільшенням частки наукомісткої і високотехнологічної продукції у загальному обсязі товарообігу, прискореним упровадженням досягнень науково-технічного прогресу в виробництво продукції, підвищенням вимог споживачів до її якості.

Найважливішим засобом стабілізації і планомірного поліпшення асортименту та якості продукції і послуг є стандартизація. Її нормативно-технічні документи визначають однаковість виробів в тому чи іншому аспекті, тобто нормують якість. Завдяки цьому роль стандартизації у підвищенні якості продукції та забезпеченні її оптимального рівня невпинно зростає.

При цьому важливим елементом державного впливу на якість стає сертифікація продукції. Її значення для розвитку торгівлі між країнами стало причиною розроблення та прийняття багатьох міжнародних угод про взаємне визнання результатів випробовувань продукції національних сертифікатів і знаків відповідності її стандартам.

Для вітчизняних підприємств суттєво ускладнилася реалізація: на внутрішньому ринку — через ввезення іноземної продукції та різке зниження платіжозабезпеченого попиту, на зовнішньому — внаслідок неконкурентоспроможності підприємств та їх продукції, відсутності досвіду і навичок торгівлі на насичених ринках, нехтування встановленими там правилами взаємовідносин, у тому числі вимогами щодо наявності сертифікатів на продукцію та системи якості. Нині з упевненістю можна стверджувати, що вже найближчим часом фірми-постачальники, які не мають сертифікатів відповідності системи якості міжнародним стандартам ІСО серії 9000, практично не зможуть бути конкурентоспроможними і досягнути успіху на ринку товарів і послуг.

Курс «Стандартизація та сертифікація продукції і послуг» — нова галузь знань, в якій розглядаються методи розроблення та дії стандартів у народному господарстві, їх вплив на якість продукції і послуг, науково-технічний прогрес і шляхи задоволення вимог ринку, забезпечення високої конкурентоспроможності за рахунок сертифікації продукції та систем якості.

Мета курсу: вивчення і засвоєння науково-теоретичних основ стандартизації і сертифікації продукції і послуг, їх головних методологічних та організаційних положень.

Завдання курсу:

— надання майбутнім магістрам з економіки міцних знань з основ стандартизації та сертифікації продукції і послуг;

— вивчення принципів державної системи стандартизації і категорій відповідних нормативних документів;

— вивчення показників якості продукції, оцінок її рівня та видів контролю якості;

— ознайомлення з органами та функціями державної системи сертифікації;

— ознайомлення з перспективами розвитку міжнародної стандартизації та сертифікації систем якості;

— набуття навичок самостійного використання нормативно-технічних документів для вирішення практичних завдань.