Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розробка виховного заходу (для студентів).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Криворізький педагогічний інститут

ДВНЗ «Криворізький національний університет»

Кафедра педагогіки

Психологічний практикум

Конфлікти в нашому житті

Підготував:

магістрант фізико-математичного факультету

Федосєєв Станіслав Ешмуратович

Перевірив:

методист кафедри педагогіки

Лаврентьєва Олена Олександрівна

Кривий Ріг – 2012

Мета: ознайомити студентів з поняттями «конфлікт» та його позитивними і негативними сторонами, «агресія», стратегіями поведінки учнів в конфліктній ситуації (миролюбство, уникнення, агресія), причинами виникнення конфліктів, агресивності, конструктивними способами подолання агресивності; виховувати стриманість, ввічливість, дбайливе ставлення до свого здоров’я; розвивати вміння використовувати конструктивні способи подолання агресивності в житті.

Місце проведення: хол гуртожитку КПІ КНУ.

Обладнання: плакат з написом «У розпал конфліктного моменту крик не замінить аргументу», таблиця «Стратегії поведінки студентів в конфліктній ситуації»; пам’ятки для кожного студента «Способи звільнення від негативних емоцій, подолання агресивності»; повітряні кульки; аркуші паперу.

Епіграф: «Конфлікт – це норма життя. Якщо вам здається, що у вашому житті немає конфліктів, перевірте, чи є у вас пульс…» (Ч. Ліксон)

Форма проведення: психологічний практикум.

План проведення:

  1. Вступне слово ведучого.

  2. Обговорення поняття «конфлікт» («мозковий штурм»), його позитивних і негативних сторін (групова робота), шляхів попередження і розв’язання конфліктів.

  3. Гра «Компліменти».

  4. Обговорення результатів тестування учнів, яке проводилося напередодні заняття.

  5. Обговорення поняття «агресія», видів агресії.

  6. Наслідки негативних емоцій (психологічна ілюстрація «Повітряні кульки»), шляхи подолання агресивності.

  7. Психологічна гра «Помийне відро».

  8. Заключне слово ведучого.

Хід заняття

(Напередодні заняття зі студентами проводиться тестування на визначення стратегії поведінки учнів в конфліктній ситуації за методикою В. В. Бойко (див. додаток).

І. Вступне слово

Доброго дня, шановна молодь! Тема нашого сьогоднішнього заняття «Конфлікти в нашому житті». Ця тема є дуже актуальною. Як ви гадаєте, чому? (Відповіді студентів) Ми щодня спостерігаємо вияви жорстокості, образи, сварки, бійки. На цьому занятті ви повинні ознайомитися з поняттями «конфлікт», «агресія»; познайомитися з основними стратегіями (способами) поведінки людини в конфліктній ситуації, позитивними і негативними сторонами конфліктів; навчитися розв’язувати конфлікти мирним шляхом; дізнатися наслідки переповнення негативними емоціями. Також ви дізнаєтесь, як поводяться інша молодь в конфлікті.

ІІ. Обговорення поняття «конфлікт» («мозковий штурм»), його позитивних і негативних сторін (групова робота), шляхів попередження і розв’язання конфліктів

Конфлікт – одне з найпоширеніших явищ в житті і спілкуванні людей. Впродовж всієї своєї історії люди не могли обійтися без того, щоб не конфліктувати, починаючи з незначної сварки між друзями і кінчаючи війною. Невже конфлікти – це необхідний атрибут людського суспільства? Але перш, ніж ми дамо відповідь на останнє питання, давайте з’ясуємо, що таке конфлікт.

Мозковий штурм

Психологи стверджують: якщо учень уважно слухає пояснення вчителя на уроці, він засвоює лише 20 - 40% інформації, якщо робить записи під час пояснення – 40 - 60%, а якщо ще й самостійно опрацьовує матеріал, робить висновки – 90 - 100%.

Отже, закликаю всіх до роботи!

Осмислення суті поняття «конфлікт» почнемо з такої форми колективної роботи, як «мозковий штурм» (записується слово «конфлікт»).

Висловлюйте власні думки вголос, не пояснюючи їх суті. Які асоціації викликає у вас слово «конфлікт»?

К – протиріччя;

О – суперечка;

Н – сутичка;

Ф – протистояння;

Л – протиборство;

І – зіткнення;

К – скандал;

Т – бійка; сварка; крик; лайка; образа; війна; насильство…

(Далі студенти дають означення поняття «конфлікт», які вони знайшли вдома)

Конфлікт у перекладі з латини – це зіткнення або боротьба, вороже відношення. Конфліктні ситуації вивчає конфліктологія. Конфлікт – це відсутність згоди між двома або більше сторонами (особами). Конфлікт – ситуація, в якій кожна із сторін прагне зайняти позицію, несумісну і протилежну по відношенню до інтересів іншої сторони.

Обговорення. Чи можемо ми обійтися без конфліктів? Чому?

Доречно навести такий вислів: «Конфлікт – це норма життя. Якщо вам здається, що у вашому житті немає конфліктів, перевірте, чи є у вас пульс…». Ця, трохи смішна і одночасно правдива фраза, належить Чарльзу Ліксону, американському психологові і адвокатові з тридцятирічним стажем. Думаю, що пульс ви вже перевірили і переконалися, що він є. Значить, і конфлікти є.

Конфлікт – це добре або погано?

Давайте з вами визначимо позитивні і негативні сторони конфлікту.

Негативні сторони:

  • руйнується здоров’я;

  • псується настрій;

  • руйнуються міжособистісні стосунки.

Позитивні сторони:

  • вчить налагоджувати стосунки;

  • розвиває волю;

  • дає можливість краще дізнатися один про одного.

Який висновок ми можемо зробити, проаналізувавши позитивні і негативні сторони конфлікту? У конфлікті є багато позитивного.

(Далі студенти обговорюють шляхи попередження і розв’язання конфліктів, які вони завчасно підготували).

ІІІ. Гра «Компліменти»

Багато конфліктів виникає в результаті того, що ми не вміємо правильно спілкуватися. Як ви вважаєте, якщо б ми один одному більше посміхалися, говорили приємні слова, робити компліменти, вдалося б нам менше мати сутичок, конфліктів? (Відповіді студентів). Давайте зараз пограємо в гру «Компліменти». (Студенти, сидячі у колі, обмінюються компліментами за годинниковою стрілкою. Обов’язково потрібно говорити компліменти тримаючи долоні відкритими).