Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розробка виховного заходу (для студентів).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
101.38 Кб
Скачать

IV. Обговорення результатів тестування учнів

Напередодні цього заняття ми з вами проводили тестування на визначення стратегії вашої поведінки в конфліктній ситуації. Давайте розглянемо результати тестування, але спочатку з’ясуємо, які взагалі існують шляхи (стратегії) поведінки в конфлікті. Існує три основні способи поведінки в конфліктній ситуації:

  1. миролюбство (співпраця);

  2. уникнення (втеча);

  3. агресія (суперництво).

Миролюбство припускає партнерство і співпрацю, вміння йти на компроміси, робити поступки, готовність жертвувати деякими своїми інтересами заради збереження стосунків. Миролюбство передбачає співпрацю (коли людина прагне брати активну участь у розв’язанні конфлікту, це спроба знайти такий вихід з конфліктної ситуації, який задовольнив би вимоги обох сторін). Миролюбство – це найбільш важкий спосіб поведінки в конфлікті, оскільки потрібно думати не тільки про себе, але й про інших. Це спосіб, коли інтелект переважає над нашими емоціями.

Уникнення (втеча) припускає обійти конфліктні ситуації, людина намагається не займатися конфліктом. Втеча може бути фізичною (покинути місце конфлікту, розвинутися і піти) або психологічною (ігнорування конфлікту). Шляхом уникнення можна відкласти справу на зручний час. Уникнення не вимагає особливих емоційних чи розумових витрат.

Агресія (суперництво) – це спосіб поведінки в конфліктній ситуації, коли емоції переважають над розумом.

Стратегії поведінки студентів в конфліктній ситуації

Миролюбство

Уникнення

Агресія

Різні стратегії поведінки

2 учні

(9 % учнів всього класу)

4 учнів

(17 % учнів всього класу)

11 учнів

(48 % учнів всього класу)

6 учнів

(26 % учнів всього класу)

Всього тестування пройшли 23 студенти.

Обговорення. Уявіть, що двоє друзів посварилися… Як буде поводити себе один з них, якщо його домінуючою поведінкою в конфлікті є агресія (миролюбство, уникнення).

V. Обговорення поняття «агресія», видів агресії

(Студенти дають означення поняття «агресія», яке вони знайшли вдома)

Агресія – поведінка людини, яка характеризується завданням шкоди певному предмету чи людині. Агресія проявляється у гніві злості, роздратованості.

Види агресії:

  1. Фізична агресія – використання фізичної сили одним з учасників конфлікту проти іншого.

  2. Непряма агресія – злобні плітки, жарти, а також агресія, яка ні на кого не спрямована, – спалах люті, який виявляється у формі крику, тупання ногами, стукання кулаками по столу.

  3. Роздратованість – схильність до провокування конфлікту, готовність при найменшому збудженні до виявлення запальності, різкості, грубощів.

  4. Негативізм – опозиційна форма поведінки, спрямована проти авторитетів або керівництва, може розвиватися від пасивного опору до активної боротьби проти встановлених звичаїв і законів.

  5. Образа – заздрість і ненависть до оточення, обумовлена почуттями гіркоти та гніву на весь світ.

  6. Підозрілість – недовіра та обережність щодо людей, заснована на переконанні, що оточення хоче завдати шкоди.

  7. Вербальна агресія – вираження негативних почуттів через сварку, крик, вереск, погрози, прокляття, грубощі.

  8. Почуття провини – наявність внутрішньоособистісного конфлікту та докорів сумління, які виражаються у переконанні людини, що вона є поганою, чинить зло.