Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachnik.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
9.82 Mб
Скачать

2.2.2. Задачi з перевiркою кiлькох умов

1. Iнтегральнi мiкросхеми мають напругу, яка вказана в таблицi:

Номер Тип мiкросхеми Напруга живлення, В

1 К 155 ТМ2 5

2 К 176 ТМ2 9

3 К 511 ТМ2 25

за заданим номером мiкросхеми визначити напругу живлення.

2. Розрахунки вартостi ведення гiрничих робiт проводяться на ЦЕОМ. На заключнiй стадiї розрахунку необхiдно вибрати найбiльш економний спосiб розробки родовища, якщо виявилося, що на ведення робiт пiдземним способом з вертикальним стволом витрати складають , пiдземним способом з похилим стволом -, конвейєрним пiдйомом -, вiдкритим способом -.

3. Необхiдно перевезти вантаж заданої ваги з пункту A до пункту B. Можливi два варiанти шляху вiдомої довжини. Перший шлях бiльш короткий. На першому шляху розташований мiст з допустимим навантаженням . Визначити номер найкоротшого шляху, по якому можна перевезти вантаж. У випадку неможливостi транспортування видрукувати текст "шлях неможливий".

4. Для бурiння розвiдувальної свердловини необхiдно перевезти буровий верстат. Можливi три варiанти транспортування: вертольотом, лiтаком та трактором. Вибрати економiчно вигiдний вид транспорту, якщо вiдома вартiсть транспортування за кожним варiантом.

5. При проведеннi спортивних змагань табло спортивного комплексу обслуговує ЕОМ. "Допоможiть" ЕОМ визначити переможця iз трьох спортсменiв за набраною ними неоднаковою кiлькiстю балiв.

6. Транзистори серiї КТ 325 мають такi параметри:

Номер

Тип транзистору

Статистичний

коефiцiєнт пiдсилення

Гранична частота, мГц

1

КТ 325А

30 - 90

0 - 1

2

КТ 325Б

90 - 200

0 - 5

3

КТ 325В

200 - 400

0 - 10

За заданим значенням коефiцiєнту пiдсилення визначити тип транзистору. При можливостi вибору двох транзисторiв вiддати перевагу високочастотному.

7. При будiвництвi телевiзiйної башти можливi варiанти:

- монтаж на землi з послiдовним пiдйомом у вертикальному становищi;

- вертикальний монтаж за допомогою пересувного крану;

- вертикальний монтаж за допомогою вертольота.

Визначити найбiльш економний варiант, якщо вiдома вартiсть кожного варiанта.

8. При веденнi розкривних робiт в кар'єрi вивозити породу у вiдвал можна залiзничним транспортом з загальною вартiстю , автомобiльним транспортом у вiдпрацьований кар'єр з наступною рекультивацiєю та загальною вартiстю , крокуючим екскаватором з перевалом породи в вiдпрацьовану частину кар'єра з вартiстю . Визначити економiчно вигiдний варiант ведення робiт.

9. Є три радiоактивних джерела: залiзо-57, кобальт-60 i америцiй-241 з вiдомими перiодами напiврозпаду. Визначити назву радiоактивного джерела з найменшим перiодом напiврозпаду.

10. Вiдомi значення температур, якi були замiрянi на трьох рiзних горизонтах шахти. З поглибленням гiрничої виробки температура збiльшується. Визначити номер найглибшого горизонту.

11. Для водовiдливної установки за розрахованою величиною потужностi потрiбно вибрати з наведених в таблицi тип двигуна з найближчою бiльшою потужнiстю:

Номер

Тип двигуна

кВт

В

об/хв.

1

АД-51/2

10

380

2935

2

АД-52/2

12

380

2935

3

АД-51/6

5

380

1475

12. В залежностi вiд температури повiтря кондицiонер знаходиться в одному з трьох режимiв:

- "нормально" - при ;

- "сильно" - при ;

- "вiдключено" - при .

За заданою температурою повiтря визначити режим роботи кондицiонера.

13. Установа працює за шестиденним робочим тижнем з 8 до 17 години, у суботу з 8 до 14 години. Перерва з 12 до 13 години, в суботу працюють без перерви. Потрiбно визначити режим роботи установи у будь-який момент часу зазначеного дня тижня.

14. В змаганнi беруть участь три команди. Переможець визначається за найбiльшою сумою балiв. Визначити номер переможця, якщо вiдома сума балiв, яку набрала кожна команда.

15. Для баштового крану потрібний двигун єдиної серiї АОТ з розрахованою потужнiстю i напругою живлення 380 В. За даними таблицi вибрати тип найближчого за потужнiстю двигуна.

Тип двигуна

кВт

об/хв.

В

АОТ72/4

14

1470

380

АОТ73/4

20

1470

380

АОТ72/6

10

975

380

16. Профбюро факультету за результатами екзаменацiйної сесiї вирiшило нагородити безкоштовними путiвками трьох студентiв-активiстiв. За вiдомими коефiцiєнтами якiсної успiшостi студентiв групи визначити, кому вручити безкоштовнi путiвки.

17. Густини гiрничих порiд одного родовища змiнюються в залежностi вiд горизонту у iнтервалi вiд дотаким чином:

- на горизонтi N 36 густина зразкiв ;

- на горизонтi N 155 густина зразкiв ;

- на горизонтi N 232 густина зразкiв .

За вiдомою густиною зразка визначити номер горизонту, де взятий зразок.

18. Є двi цистерни мiсткiстю i, якi заповнюються паливом до об'ємiвi. Визначити номер першої за порядком цистерни, куди можна перекачати усе паливо. Якщо перекачка неможлива, то видрукувати текст "неможливо".

19. Два басейни з вiдомою мiсткiстю так з'єднанi мiж собою, що заповнити їх можливо тiльки послiдовно, спочатку перший, потiм другий. Вода подається у басейни насосом (продуктивнiсть задана). Визначити номер басейну, що заповнюється на момент часу T(год) вiд моменту включення насосу. У випадку заповнення усiх басейнiв видрукувати текст "насос вiдключений".

20. Зi складу у цех автомобiлем вiдомої вантажопiдйомностi необхiдно перевезти заготовки визначеної ваги. Визначити номери тих заготовок, доставка яких можлива. Якщо доставка будь-якої заготовки неможлива, то замiсть її номера видрукувати "нуль".

21. У контейнерi знаходиться ждерело -випромiнювання, захищене одним з трьох поглиначiв випромiнювання однакової товщини: свинцем, залiзом або алюмiнiєм. Для цiєї товщини заданi iнтенсивностi проникнення крiзь кожний поглинач випромiнювання. За вимiреною iнтенсивнiстю випромiнювання визначити найменування поглинача.

22. На греблю дiє суцiльне нерiвномiрно розподiлене навантаження, iнтенсивнiсть якого змiнюється в залежностi вiд висоти греблi. Визначити найбiльше за абсолютною величиною значення поперечної сили , обчислившиїї у точках

x = 0, l/2, l.

23. Один i той же вид сировини можна видобувати у трьох економiчних районах. Вартiсть видобування в кожному з цих районiв вiдома. Вибрати найбiльш економний варiант, видрукувати його номер та вартiсть.

24. На стiнку резервуара з нафтою дiє суцiльне нерiвномiрно розподiлене навантаження, iнтенсивнiсть якого змiнюється в залежностi вiд висоти резервуара. Визначити найбiльше за абсолютною величиною значення згинального моменту , обчисливши його у точкахx = 0, l/4, l/2 .

25. Транзистор серiї КТ 337 має такi параметри:

Номер

Тип транзистора

Статистичний коефiцiєнт пiдсилення

Гранична частота,

мГц

1

КТ 337А

30 - 50

0 - 1

2

КТ 337Б

50 - 70

0 - 5

3

КТ 337В

70 - 100

0 - 10

За заданим значенням коефiцiєнта пiдсилення визначити серiю транзистора. При можливостi вибору двох транзисторiв вiддати перевагу низькочастотному.

26. Є два вугiльних склади, мiсткiсть яких вiдома. Очiкується завезення заданої кiлькостi вугiлля, яке треба розмiстити на двох складах. Визначити номер складу, на якому можна розмiстити завезене вугiлля. Якщо на одному складi розмiстити все вугiлля неможливо, то видрукувати текст "размiщати на двох складах".

27. На вхiд сортувального пристрою листопрокатного стана подано лист вiдомої довжини. Якщо його довжина менша величини першої норми, то лист вiднести до першої категорiї розмiру, якщо довжина не менша величини першої норми, але не перевищує величину другої норми, то лист вiднести до другої категорiї. Всi iншi листи вiднести до

третьої категорiї. Визначити категорiю листа.

28. Продукцiя вiдомої загальної ваги може доставлятися одним з трьох маршрутiв, довжина яких вiдома. Вартiсть перевезення 1 т продукцiї на вiдстань 1 км за кожним з маршрутiв теж вiдома. Вибрати найбiльш економний варiант перевезення.

29. Для металургiйного заводу, який будується, вугiлля можна поставляти з Печорського, Донецького або Кузнецького басейнiв. Вартiсть вугiлля з урахуванням витрат на його транспортування з кожного регiону вiдома. Вибрати та видрукувати найбiльш економний варiант поставок вугiлля та його вартiсть.

30. Сортувальний пристрiй з кожних трьох сталевих листiв вiдомої довжини вибирає два найбiльш коротких листа. Визначити довжину вiдiбраних листiв.

31. Сортувальний пристрiй з кожних трьох сталевих листiв вiдомої довжини вибирає два найбiльш довгих листа. Визначити довжину вiдiбраних листiв.

32. Є три зразки гiрничих порiд з вiдомою границею мiцностi на cтиснення вiдповiдно. Визначити максимальне значення коефiцiєнта мiцностi .

33. За будiвельними нормами будинки, нижчi шести поверхiв, не повиннi мати лiфт. Будинки висотою до дев'яти поверхiв повиннi мати один лiфт, бiльш високi будинки - два лiфти. За вiдомою кiлькiстю поверхiв визначити, скiльки лiфтiв необхiдно установити в будинку.

34. У аеропорту виконується реєстрацiя квиткiв на рейси 107, 201, 32. Лiтаки цих рейсiв знаходяться на стоянках з номерами 3, 4, 5 вiдповiдно. За вiдомим номером рейсу визначити, на яку стоянку необхiдно вiдправити багаж пасажирiв.

35. При будiвництвi лiтака можливi три варiанти установки рiзних типiв двигунiв: поршневого, турбогвинтового та iзотурбiнного. Вартiсть виготовлення лiтакiв з рiзними типами двигунiв вiдома. Визначити найбiльш економний варiант будiвництва лiтака.

36. При виконаннi друкарських робiт друкарка низької квалiфiкацiї друкує текст зi швидкiстю до 150 знакiв за хвилину, друкарка середньої квалiфiкацiї - 150 - 270 знакiв за хвилину, а друкарка високої квалiфiкацiї - бiльш нiж 270 знакiв за хвилину. Визначити квалiфiкацiю друкарки, якщо вiдомий обсяг у сторінках виконаної роботи та час в годинах, за який ця робота виконана. При розв'язаннi задачi слiд ураховувати, що сторінка мiстить у собі 1800 знакiв.

37. Визначити агрегатний стан води (твердий, рiдкий, газоподiбний), знаючи її температуру в градусах за шкалою Фаренгейта . При розв'язаннi використовувати формулу, де- температура за шкалою Цельсiя.

38. Для розв'язання задач у лабораторiї обчислювальної технiки установлено три термiнальнi пристрої. Кожний студент розв'язує з допомогою апаратури одну задачу тiльки один раз за задану кiлькiсть хвилин. Визначити кiлькiсть пристроїв в робочому станi, якщо вiдомий час, необхiдний для розв'язання групою усiх задач.

39. Автолюбитель на автомобiлi "Москвич" виїздить з пункту А до пункту В, вiдстань мiж якими 300 км. Через кожнi 100 км на трасi розташованi АЗС. На першiй АЗС час заправки значно перевищує час заправки на другiй АЗС. За вiдомою кiлькiстю бензину в автомобiлi (бiльше 10 лiтрiв) i умовою мiнiмальних витрат часу на подолання маршруту визначити необхiднiсть та мiсце дозаправки автомобiля, виходячи з того, що витрати пального становлять 10 л на кожнi 10 км.

40. З трьох гiрничовидобувних пiдприємств до складу готової продукцiї надходить сировина тiльки трьох типiв з зазначеним у таблицi вмiстом FeO.

Тип сировини

Вмiст FeO , %

Залiзистий кварцит

31 - 49

Мартитова руда

50 - 70

Лiмонiтова руда

30

За вiдомим вмiстом FeO визначити тип сировини, що надходить до складу.

41. Напiвпровiдниками називають кристалiчнi тiла, значення питомого опору яких при кiмнатнiй температурi знаходиться у межах Омсм., для металiв воно обмежено значеннямиОмсм., для дiелектрикiвОмсм. За вiдомим значенням питомого опору визначити належнiсть матерiалу до вiдповiдного класу.

42. В залежностi вiд частоти коливань звуки розподiляються на:

- тi, якi чують, з частотою 16 - 20 кГц;

- iнфразвуки з частотою < 16 кГц;

- ультразвуки з частотою 20 кГц.

За вiдомою частотою коливань визначити клас, до якого належить звук.

43. Для центрального опалення будинкiв промисловiсть випускає водогрiйнi котли марок ПТВМ-50, ПТВМ-100 та ПТМ-180 продуктивнiстю 50, 100 та 180 Гкал/г вiдповiдно. Знаючи кiлькiсть споживачiв теплової енергiї в мiкрорайонi та кiлькiсть теплової енергiї, споживану кожним з них у Гкал/г, визначити марку котла мiнiмальної продуктивностi, яка б забезпечила теплопостачання споживачiв. Вважати, що сумарне споживання теплової енергiї не перевищує 180 Гкал/г.

44. Для змащення промислового обладнання випускають три основних групи iндустрiальних мастил: легкi, в'язкiсть яких знаходиться у межах 3,5 - 10 мм /с; середнi - 10 - 58 мм /с i тяжкi - бiльш нiж 58 мм /с. За вiдомою в'язкiстю мастила визначити групу, до якої воно належить.

45. Розмiстити у порядку зменшення значення трьох чисел.

46. Розмiстити у порядку зростання значення трьох чисел.

47. З-за вихiду зi строю електродвигуна на заводi у Магнiтогорську пiдприємства мають збитки у розмiрi P (крб/год). Новий електродвигун можливо доставити з Єкатеринбурга залiзничним, автомобiльним або авiацiйним транспортом. Вiдомi вартiсть та час перевезення кожним видом транспорту. За умов мiнiмальної суми збиткiв та транспортних витрат визначити вид транспорту i суму збиткiв.

48. Пiсля закiнчення футбольного сезону в кiнцi таблицi, маючи рiзну кiлькiсть балiв, залишилися команди "Колос", "Спартак" та "Металiст". За умовою змагань вибуває одна команда, яка має найменшу кiлькiсть балiв. Визначити назву команди, яка вибуває.

49. Вiдомий ДСТ класифiкацiї бурих вуглiв за розмiрами кускiв:

Найменування класу

Розмiр кускiв, мм

Плитний

> 100

Крупний

51 - 100

Горiх

26 - 50

Дрiбний

13 - 25

Штиб

< 6

Насiння

6 - 12

За вiдомим розмiром куска рядового вугiлля визначити, чи належить вiн до класiв "Горiх" або "Насiння", i видрукувати назву класу. Якщо кусок не належить до вищеназваних класiв, видрукувати текст "Iнший сорт".

50. Визначити найменше з чотирьох заданих чисел и присвоїти його значення змiннiй M.

51. Задана довжина трьох вiдрiзкiв . Якщо з цих відрізків можна побудувати трикутник, то змiннiйN присвоїти значення 1 i обчислити його площу за формулою Герона , деp - напiвпериметр, в протилежному випадку N присвоїти значення нуль.

52. На однiй прямiй заданi два вiдрiзки [a,b] и [c,d]. Присвоїти змiннiй P значення 1, якщо точка Y цiєї прямої належить одночасно першому та другому вiдрiзкам, i значення 0 в протилежному випадку.

53. Елементами круга є: радiус (перший елемент), дiаметр (другий елемент) i довжина кола (третiй елемент). Обчислити за заданими номером елемента i його значенню площу круга.

54. Заданi три числа. Присвоїти змiннiй X значення першого числа, якщо воно найбiльше, в протилежному випадку обчислити суму двох iнших чисел.

55. Роздiлити суму трьох заданих чисел на найбiльше з них.

56. Задана послiдовнiсть чотирьох чисел. Знайти мiнiмальне за модулем число, i кожне з заданих чисел помножити на нього.

57. Задана послiдовнiсть чотирьох чисел. Одержати нову послiдовнiсть шляхом дiлення заданих чисел на максимальний за модулем елемент.

58. Змiннiй P присвоїти значення того з заданих чотирьох чисел, значення якого найбiльше за абсолютною величиною.

59. За заданими змiнними A, B, C, D визначити стiйкiсть системи автоматичного управлiння. Вона є стiйкою, якщо виконується система нерiвностей A < 0, B < 0, C > 0,

D < 0, BC > AD. Якщо система стiйка, то змiннiй n присвоїти 1, в протилежному випадку - 20.

60. Визначити, чи належить задана точка внутрiшнiй областi круга, використовуючи нерiвнiсть , деA i B - координати центру круга, R - радiус круга, а X та Y - координати заданої точки. Якщо належить, змiннiй P присвоїти значення 1, в iншому разi - значення 0.

61. Заданi три числа. Змiннiй M присвоїти значення добутку найбiль шого та найменшого з заданих чисел, а змiннiй N - частку вiд дiлення M на середнє арифметичне значення заданої послiдовностi чисел.

62. Задана послiдовнiсть чотирьох чисел. Визначити кiлькiсть додатних та кiлькiсть вiд'ємних чисел цiєї послiдовностi.

63. Обчислити дiйснi коренi рiвняння . При вiдсутностi таких - змiннiйX присвоїти значення 1.

64. Обчислити суму квадратiв вiд'ємних елементiв заданої послiдовностi чотирьох чисел.

65. Змiнити заданi два дiйснi числа за правилом: якщо вони вiд'ємнi, то кожне з них замiнити його модулем, якщо вiд'ємне тiльки одне з них, то обидва значення збiльшити на 0,5.

66. У прямокутнiй системi координат задана точка, яка не належить осям координат. Обчислити номер чвертi тригонометричного круга, якiй належить задана точка.

67. У прямокутнiй системi координат заданi три точки N, K i M. Визначити, яка з точок (K чи M) розташована ближче до точки N .

68. За величиною кута визначити номер чвертi тригонометричного круга.

69. Обслуговування установки виконується черговим персоналом цiлодобово у чотири змiни. I змiна - з 8 до 14 години, II змiна - з 14 до 20 години, III змiна - з 20 до 2 години i IY змiна - з 2 до 8 години. За заданим часом доби визначити номер змiни.

70. Знайти частку вiд дiлення суми трьох заданих чисел на найбiльше з них.

71. Задано неповне квадратне рiвняння . ЗмiннiйS присвоїти значення “1”, якщо коренi рiвняння дiйснi, в iншому разi - значення "0".

72. На площинi заданi точка та область T, визначена нерiвностями: . Визначити, чи належить задана точка областiT.

73. Точками числова вiсь розбита на чотири областi, якi пронумерованi злiва направо. Для заданого числа визначити номер областi, якiй належить це число.

74. На площинi заданi двi точки своїми координатами. Визначити номер тiєї точки, яка розташована найближче до початку координат.

75. Змiннiй S присвоїти найменше значення з чотирьох заданих чисел.

76. Трикутник заданий довжиною своїх сторiн. Якщо трикутник рiвностороннiй, то обчислити його висоту, якщо рiвнобедрений - визначити його основу, якшо рiзностороннiй - визначити його площу.

77. Заданi два вiдрiзка [A,B] i [C,D]. Присвоїти змiннiй X значення "1", якщо точка Y належить до одного з вiдрiзкiв, в протилежному випадку - змiннiй X присвоїти значення "0".

78. Змiнити два заданi значення за правилом: якщо обидва вiд'ємнi, то кожне значення замiнити його модулем, якщо обидва значення не вiд'ємнi i нi одне з них не належить до вiдрiзка [0,5; 2], то обидва значення зменшити у десять разiв, в iнших випадках значення залишити без змiни.

79. Мiнiмальне за модулем число из трьох заданих чисел помножити на кожне з них .

80. У заданiй послiдовностi чотирьох чисел знайти найбiльше та добути з нього квадратний корiнь.

81. З заданої послiдовностi чотирьох чисел виключити максимальне число i обчислити середнє арифметичне чисел, що залишились.

82. Обчислити додатнi коренi рiвняння . Якщо задача не має розв'язання, змiннiй P присвоїти значення “- 1”.

83. Роздiлити суму чотирьох чисел на найменше з них.

84. Задана послiдовнiсть трьох чисел. Присвоїти змiннiй X значення суми другого та третього чисел, якщо перше число - найменше в заданiй послiдовностi, в iншому разi змiннiй X присвоїти значення першого числа.

85. Якщо сума двох чисел менша одиницi, то число, яке менше трьох iнших чисел, замiнити цiєю сумою, в протилежному випадку змiннiй х присвоїти значення 0.

86. Визначити найменше значення функцiї з чотирьох значень, обчислених при x = A, x = B, x = C, x = D.

87. Вiдомо, що два з трьох чисел рiвнi, а третє вiдрiзняється вiд них. Визначити це число.

88. У даному масивi A, який складається з чотирьох елементiв, замiнити нулями тi елементи, якi бiльшi (-5) i меншi або дорiвнюють 3.

89. Трьом дiйсним змiнним присвоїти значення найбiльшої з них.

90. Змiнити заданi два значення за правилом: якщо обидва значення вiд'ємнi, то кожне збiльшити на 0,5, якщо вiд'ємне тiльки одне, то замiнити його квадратом, якщо обидва значення невiд'ємнi, то кожне замiнити на середнє арифметичне початкових значень.

91. Змiннiй M присвоїти найбiльше значення з заданих трьох чисел.

92. Пристрiй працює цiлодобово у таких режимах: з 8 до 17 години при номiнальному навантаженнi, з 23 до 5 години при однiй чвертi номiнального навантаження, в iнший час - при трьох чвертях номiнального навантаження. За заданим часом визначити режим роботи пристрою.

93. До аеропорту можна дiстатися такими засобами: з 6 до 18 години автобусами-експресами, з 18 до 22 години - примiськими автобусами, пiсля 22 години - виключно на таксi. За заданим часом визначити вид транспорту для поїздки до аеропорту.

94. До об'єкта, який будується за мiстом, можна дiстатися таким чином: з 6 до 18 години - службовим автобусом, з 8 до 20 години - примiськими автобусами, з 18 до 24 години - черговим мiкроавтобусом. За заданим часом визначити можливi способи поїздки на об'єкт.

95. Необхiдно придбати запаснi частини до обладнання у одному з двох пунктiв. В першому з них, який розташований на вiдстанi 30 км, видача товарiв проводиться щочетверга, щоп'ятниці та щосуботи з 10 до 15 години. Другий пункт розташований на вiдстанi 40 км i проводить видачу товарiв з 9 до 12 години щосереди та щочетверга. За заданим днем тижня i часом доби визначити найбiльш економний маршрут поїздки за запасними частинами.

96. Задано чотири дiйсних числа A, B, C, D, якi знаходяться в дiапазонi . Визначити кiлькiсть вiд'ємних чисел.

97. Задано п'ять дiйсних чисел A, B, C, D, E, якi знаходяться в дiапазонi . Визначити кiлькiсть додатних чисел.

98. Задано п'ять дiйсних чисел A, B, C, D, E, якi знаходяться в дiапазонi . Визначити кiлькiсть чисел, якi дорiвнюють нулю.

99. Задано п’ять дійсних чисел A, B, C, D, E, які знаходяться в діапазоні . Визначити кількість чисел, відмінних від нуля.

100. Змінній D присвоїти найменше з чотирьох заданих чисел.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]