Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ (ЕОДОП) СР модуль.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
707.58 Кб
Скачать

Тема 6. Регулювання діяльності об’єднань підприємств

Мета теми: Розкрити необхідність та сутність регулювання діяльності об’єднань підприємств, напрямки регулювання господарчих параметрів.

Завдання теми: викласти методики визначення ціни норми прибутку та обсягу випуску продукції в умовах діяльності інтегрованих структур; з’ясувати особливості економічного регулювання в об’єднаннях підприємств.

Основні терміни і поняття теми: господарчий механізм, ціна, прибуток, обсяг випуску продукції, постійні витрати, діапазон ринкової ціни, оборотний капітал, товарно-матеріальні цінності, основні засоби.

План

  1. Завдання економічного регулювання в об'єднаннях підприємств.

  2. Методологічні підходи до планування ціни, норми прибутку та обсягу випуску продукції.

  3. Методи регулювання раціонального складу активів.

  4. Визначення необхідного для забезпечення заданої прибутковості обсягу випуску продукції й потреб обладнання.

  5. Визначення потреб в оборотному капіталі.

До основних завдань економічного регулювання в об'єднаннях підприємств відносяться наступні:

  • забезпечення циклу відтворення по основних видах продукції, для чого підприємства компанії повинні бути забезпечені необхідними фінансовими, матеріальними та трудовими ресурсами; організація найбільш раціонального розподілу власних та залучених ресурсів по видах продукції з урахуванням необхідної спеціалізації та кооперації виробництв;

  • розробка та забезпечення виконання плану доходів та витрат корпорації; організація та управління розробками та освоєнням нових видів продукції;

  • випуск та розподіл акцій для розширення виробництва та ін.

Забезпечення циклу відтворення основних видів продукції залежить від двох факторів:

  1. отримання виручки за реалізовану продукцію, яка достатня для придбання матеріальних ресурсів, оплати праці, компенсації зносу основних фондів та ін;

  2. отримання прибутку, який достатній для створення фонду накопичення, необхідного для розширення виробництва.

В процесі господарської діяльності часто виникає питання про зміну складу активів корпорації та належні до неї підприємства. Найбільш точними є два випадки таких змін:

а) необхідність збільшення основних фондів для збільшення обсягу випуску продукції.

б) необхідність зменшення основних фондів, задіяних у випуску визначеної продукції.

Розрахунок потреби в активах для розширення виробництва, без зупинки процесу випуску продукції на існуючих потужностях, складається з визначення необхідного збільшення потужності підприємства і на цій підставі розрахунку потреби у збільшенні нематеріальних активів, запасу товарно-матеріальних ційностей, грошових активів, інших видів активів.

Визначення необхідного для забезпечення заданої прибутковості обсягу випуску продукції та потреб обладнання доцільно розраховувати за допомогою графічних моделей залежності обсягу продукції К від відносної ціни: ; яка забезпечує прийнятний рівень прибутковості .

Потрібний рівень випуску продукції визначають за формулою:

. (6.1)

Після розрахунку обсягу продукції визначають коштовність закупки додаткового обладнання по залежності:

. (6.2)

Після всіх розрахунків переходять до обчислення фінансових витрат на придбання обладнання та його монтаж.

Визначення потреб в запасах товарно-матеріальних цінностях визначається по їх видах:

потреба в оборотних коштах, авансованих в запаси сировини;

  • потреба в оборотних коштах, авансованих в запаси готової продукції;

  • потреба в оборотних коштах, авансованих в незавершене виробництво.

Самостійна робота:

1. Робота над проблемними питаннями:

  1. Які шляхи на Вашу думку найбільш ефективні для вирішення проблеми підвищення рівня прибутковості корпорації?

  2. У зв’язку з чим може виникати потреба в зміні складу активів корпорації?

2. Домашнє розв'язування задач:

1. Якою буде ціна привілейованої акції корпорації з дивідендом $2,55, якщо інвестор вимагає необхідну ставку прибутковості 11%? 14%?

2. Промислово-фінансова група має 160 тис. грн. вільних коштів та передбачає вкласти їх у власне виробництво, отримуючи впродовж чотирьох наступних років щорічно 50 тис. грн. В той же час ПФГ має можливість придбати на ці кошти акції солідної корпорації, які принесуть 12% річних. Який варіант доцільно обрати?

3. Підготовка до контрольної роботи.

Підготовка до контрольної роботи передбачає узагальнення теоретичного матеріалу 1-6 тем. В процесі підготовки необхідно повторити лекційний матеріал та звернути увагу на проблемні питання, які розглядалися в попередніх темах. Контрольна робота здійснюється на практичному занятті у вигляді тестового опитування.

4. Самоопрацювання теоретичного матеріалу: «Методика формування активів для новоствореного підприємства» зі складанням конспекту.

При самоопрацюванні цього питання доцільно скористуватися теоретичним матеріалом, викладеним в підручнику А.Ю. Денисова та С.А. Жданова «Экономическое управление предприятием и корпорацией» (с. 287-292). При конспектуванні матеріалу необхідно звернути увагу на розрахунок потреб в основних засобах, запасах матеріальних цінностей, фінансових активів, нематеріальних активів.