Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ (ЕОДОП) СР модуль.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
707.58 Кб
Скачать

Тема 3. Державне регулювання діяльності об’єднань підприємств

Мета теми: з’ясувати основні підходи державного регулювання стосовно діяльності об’єднань підприємств.

Завдання теми: визначити зміст понять «методи державного регулювання діяльності об’єднань підприємств»; розглянути підходи до планування діяльності високо інтегрованих структур, розкрити ефективність застосування тих чи інших методів державного регулювання.

Основні терміни і поняття теми: державне регулювання; методи державного регулювання; законодавчо-нормативна база; Антимонопольний комітет, холдинг, промислово-фінансова група (ПФГ), економічна концентрація, індикативне панування.

План

  1. Характеристика методів державного регулювання та підтримки процесів інтеграції підприємств.

  2. Сутність значення та методи планування в високо інтегрованих структурах.

Нормативно-правова база створення холдингів в Україні та контроль за процесами економічної інтеграції.

4. Зміст та сутність Положення про контроль за економічною концентрацією.

5. Законодавче регулювання створення та діяльності промислово-фінансових груп (ПФГ) в Україні.

Методи державного регулювання економіки - це способи впливу держави на сферу підприємництва, інфраструктури ринку, некомерційний сектор економіки з метою створення умов їхнього ефективного функціонування, відповідно до напрямків державної економічної політики.

Методи прямого впливу безпосередньо діють на функціонування суб'єктів ринку. Такий безпосередній вплив здійснюється за допомогою інструментів адміністративного і правового характеру. Методи непрямого впливу - це методи, які регламентують дію суб'єктів ринку непрямо, а опосередковано через створення певного економічного середовища, яке змушує їх діяти в потрібному державі напрямку. Серед методів державного регулювання функціонування об'єднань підприємств визначальна роль відводиться правовим.

Порядок створення, ліквідації, реорганізації ПФГ, а також фінансово-економічні умови їх діяльності визначені законом України «Про промислово-фінансові групи в Україні» від 21.11.95р. Зазначеним законодавчим актом регламентується :

  1. правовий статус головного підприємства і учасників ПФГ;

  2. обмеження на створення ПФГ в Україні;

  3. механізм створення та державної реєстрації ПФГ;

  4. державна підтримка функціонування ПФГ;

5) облік і звітність щодо кінцевої та проміжної продукції;

6) умови реорганізації та ліквідації ПФГ.

Рішення про створення (реєстрацію) транснаціональних ПФГ приймаються Кабінетом Міністрів України. Міждержавним договором, про створення ПФГ повинні бути затверджені: генеральна угода про спільну діяльність по виробництву певної продукції ПФГ; назва ПФГ; головне підприємство ПФГ; перелік учасників ПФГ; перелік кінцевої продукції ПФГ; термін, на який створюється ПФГ; умови оподаткування головного підприємства і учасників ПФГ відповідно до законів України, гарантії від зміни податкового законодавства; умови перетинання митного кордону ПФГ.

Основним нормативним документом, який регулює порядок створення холдингових компаній в Україні, на сьогоднішній день є Положення про холдингові компанії, що створюються в процесі корпоратизації та приватизації, затверджене указом Президента України від 11.05.1994р.

Положення визначає порядок створення та діяльності холдингових компаній, містить 4 розділи:

1. Загальна частина (визначення холдингової компанії, дочірнього підприємства, контрольного пакету акцій: способи створення холдингових компаній).

2. Порядок створення холдингових компанія в процесі корпоратизації (перелік необхідної документації).

  1. Особливості створення холдингових компаній в процесі приватизації.

  2. Обмеження на створення та діяльність холдингових компаній.

Заснування холдингових компаній в Україні є одним з напрямків економічної концентрації. Відповідно до положення про контроль за економічною концентрацією, економічна концентрація - це створення, реорганізація (злиття. приєднання) суб’єктів господарювання; вступ одного або декількох підприємств до об'єднання; створення промислово-фінансових груп та ін.

Самостійна робота:

  1. Самоопрацювання нормативних та законодавчих актів зі складанням конспекту:

  • П.3 Нормативно-правова база створення холдингів в Україні. При опрацюванні цього питання необхідно розглянути наступні нормативно-правові акти: Положення про холдингові компанії, що створюються в процесі корпоратизації та приватизації, затверджене Указом Президента України від 11.05.1994р,; Положення про порядок одержання згоди Антимонопольного комітету України (АКУ) на створення холдингових компаній в процесі корпоратизації та приватизації від 21.06.1994р.; Положення про порядок погодження з АКУ проектів установчих документів та планів розміщення акцій холдингових компаній, що створюються в процесі корпоратизації та приватизації від 21.06.1994р.

  • П.5 Законодавче регулювання створення та діяльності ПФГ в Україні. При опрацюванні цього питання необхідно розглянути порядок створення, реорганізації та ліквідації ПФГ, а також фінансово-економічні умови їх діяльності на підставі Закону України «Про промислово-фінансові групи в Україні» від 21.11.1995р.

  1. Робота над проблемними питаннями.

  1. Які методи державного регулювання діяльності об’єднань підприємств Ви вважаєте найдоцільнішими: прямі чи непрямі? Чому?

  2. Чи доречним Ви вважаєте той факт, що згідно вітчизняного законодавства, головним підприємством в ПФГ не може бути банк чи кредитно-фінансова установа?

Контрольні питання:

  1. Які основні методи державного регулювання діяльності об’єднань підприємств Ви знаєте? Які з них відносяться до прямих, а які до опосередкованих?

  2. Які основні законодавчі та нормативно-правові акти визначають діяльність холдингових компаній та промислово-фінансових груп в Україні?

  3. В яких галузях не допускається створення холдингових компаній?

  4. Що, згідно Положення про контроль за економічною концентрацією, визначає термін «економічна концентрація»?

  5. Назвіть особливості створення холдингових компаній на Україні в процесі приватизації та корпоратизації.

  6. Яким вимогам повинно відповідати підприємство в ПФГ, яке за статусом вважається головним, а яким – підприємство-учасник?

Реферати:

  1. Особливості державного регулювання діяльності корпоративних об’єднань в зарубіжних країнах.

  2. Нормативно-правова база в сфері укладання договорів між основним та дочірнім підприємством.

[1, 2, 3, 4, 5 (23-33, 52-62), 30]