Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ (ЕОДОП) СР модуль.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
707.58 Кб
Скачать

Тема 4. Організація циклу «дослідження-виробництво» в об’єднаннях підприємств та наукових установ

Мета теми: розкрити ефективність організації централізованого проведення науково-дослідних та конструкторських робіт та їх значення для розвитку організацій.

Завдання теми: розкрити методологічні підходи до визначення механізмів впровадження інвестиційних проектів, обґрунтування їх доцільності та економічної ефективності в умовах діяльності високо інтегрованих структур.

Основні терміни і поняття теми: науково-дослідні, конструкторські роботи, інновація, інвестиційний проект, чиста приведена вартість, техніко-економічне обґрунтування, джерела інвестування, термін окупності, інвестиційний процес, дисконтування, групове проектування.

План

    1. Ефективність централізованого проведення науково-дослідних та конструкторських робіт.

  1. Типи проектних робіт. Етапи групового проектування.

  2. Джерела фінансування інвестицій в умовах діяльності інтегрованих структур.

  3. Методи оцінки ефективності інвестицій, засновані на дисконтуванні витрат та доходів.

  4. Формування раціональної структури джерел фінансування інвестиційних проектів в об'єднаннях підприємств.

Для різкого збільшення обсягів виробництва і поставок нової техніки необхідно здійснити перехід від індивідуального проектування в підприємствах до раціонального проектування в об'єднаннях. Реалізація цього принципу може бути здійснена лише шляхом застосування методів групового (системного) проектування видів і типів техніки. Сутність групового (системного) проектування складається з визначення вимог до складу і технічних характеристик системи взаємопов'язаних в експлуатації машин.

Координацію робіт по груповому проектуванні повинні здійснювати головні провідні науково-дослідні або конструкторські бюро науково-виробничих об'єднань (корпорацій). Метод групового (системного) проектування нової техніки в теперішній час знаходить практичне застосування в ряді передових науково-виробничих об'єднань. Його застосування дозволяє у 1,5-2 рази зменшити термін створення і впровадження в серійне виробництво нової техніки, забезпечити створення для оптимальної номенклатури техніки даного виду на основі базових зразків та їх модифікацій з високим рівнем надійності.

Етапи групового проектування:

  1. розробка вихідних даних та вимог;

  2. попередні групові проектні роботи;

  3. особливості розробки нових зразків техніки з урахуванням вимог групового (системного) проектування.

При реалізації проектних робіт та впровадження їх у виробництво першочергово значення набуває, оцінка ефективності інвестицій, яка являє собою найбільш відповідальний етап у процесі аналізу нових інвестиційних проектів. Для цього використовують: коефіцієнт ефективності (відношення середньорічної суми прибутку до суми капітальних вкладень) та термін окупності (зворотній йому показник). Необхідно відмітити, що вони мають ряд значних недоліків, що не дозволяє отримати об'єктивну оцінку ефективності реальних інвестицій.

Основними базовими принципами, які використовуються в зарубіжній практиці для оцінки ефективності вкладення інвестицій у виробництво нових видів техніки та технологічних ліній, є наступні:

  1. оцінка повернення інвестиційного капіталу на основі показників грошовою потоку, які формуються за рахунок сум чистого прибутку та амортизаційних відрахувань в процесі експлуатації інвестиційного проекту;

  2. обов'язкове приведення до теперішньої вартості як інвестованого капіталу, так і сум грошового потоку;

  3. вибір диференційованої ставки відсотку у процесі дисконтування грошового потоку для різних інвестиційних проектів;

  4. варіація форм використовуваної ставки відсотку для дисконтування в залежності від цілей оцінки.

Для оцінки інвестиційної привабливості як об'єкта інвестування велике значення має аналіз наступних сторін діяльності компанії:

  1. оборотність активів;

  2. прибутковість капіталу;

  3. фінансова стійкість;

  4. ліквідність активів.

Самостійна робота:

    1. Самоопрацювання питання: «Методика визначення варіантів придбання нового елемента техніки чи ремонту старого елементу» зі складанням конспекту.

Критерієм порівняльної оцінки покупки чи ремонту елементу техніки повинна бути набута чи втрачена вигода в грошовому виразі. Порівняння необхідно проводити за такими варіантами: продаж старого елемента по ціні залишкової вартості та покупка нового елементу аналогічної конструкції, вартість ремонту обладнання, яке вийшло із ладу або працює нестабільно. Ці варіанти розрізняються не лише по витратам, а й по майбутньому функціонуванню. Так термін роботи відремонтованого обладнання буде значно (до двох разів) менший, ніж нового елементу.

В умовах, коли варіанти комплектування відрізняються терміном експлуатації та витратами, доцільне порівняння варіантів проводити по вартості їх середньорічного функціонування:

; (4.1)

, (4.2)

де - еквівалентні річні витрати на покупку нового елементу, приведені;

- еквівалентні річні витрати елементу, який пройшов капітальний ремонт.

- вартість нового елементу;

- вартість ремонту елементу;

- залишкова вартість продажу старого елементу;

– термін роботи нового елементу;

- термін роботи старого елементу після його капітального ремонту.

2. Робота над проблемними питаннями.

1. Які б критерії Ви б запропонували для визначення ефективності заміни старого обладнання новим чи його модернізації?

2. Які проекти, на Вашу думку, більш ефективні: короткострокові, але з великою прибутковістю, чи довгострокові, але менш прибуткові? Відповідь обґрунтуйте.

3. Розв’язування задач:

1. Корпорація збирається почати виробництво нового обладнання. Вартість капіталу корпорації – 9%. Визначити період окупності грошових потоків проекту.

Очікувані грошові потоки проекту:

Час

Грошовий потік

0

- 28000$

1 рік

- 12000$

2 рік

2000$

3 рік

8000$

4 рік

16000$

5 – 10 рр.

18000$

    1. Корпорація розраховує отримувати грошові надходження від впровадження нового проекту - $5000 щорічно впродовж І0 років. Знайдіть теперішню вартість грошей, яку отримає корпорація, якщо ставка дисконту становить 10%.

    2. Корпорація використовує ставку дисконту 10%. Який максимальний термін окупності повинно мати обладнання з життєвим циклом 20 років, якщо первинні інвестиції дорівнювали $10000, а щорічні додаткові грошові надходження - $1000?