Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ (ЕОДОП) СР модуль.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
707.58 Кб
Скачать

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту україни

ДВНЗ «КРИВОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

Кафедра економіки, організації та управління підприємствами

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до самостійного вивчення дисципліни

«Економіка та організація діяльності

об’єднань підприємств »

для студентів спеціальності

7.03050401 «Економіка підприємства (за видом економічної діяльності: економіка підприємств ГМК

денної та заочної форм навчання

Кривий Ріг - 2012

Укладач: Пасічник Н.В., к.е.н,. доц. каф. ЕОУП

Рецензент: Короленко О.Б., к.е.н., доц. каф. ЕОУП

Відповідальний за випуск: Ковальчук В.А., д.т.н., професор, зав. каф. ЕОУП

У методичних вказівках наведено основні теоретичні основи до вивчення дисципліни «Економіка та організація діяльності об’єднань підприємств» та представлено комплекс практичних навчальних завдань з кожної з її тем.

Методичні вказівки розраховані для студентів спеціальності 7.03050401 «Економіка підприємства (за видами економічної діяльності: економіка підприємств ГМК )» денної та заочної форм навчання

Схвалено на методичній раді інженерно-економічного факультету

Протокол № 1

від 30.09.2012р.

Розглянуто на засіданні

кафедри економіки,

організації та управління

підприємствами

Протокол № 1

від 27.08.2012р.

.

ВСТУП

Інтеграція підприємств і створення сучасних структур корпоративного типу – холдингових компаній, промислово-фінансових та інших груп є однією із сучасних тенденцій розвитку світової економіки. Конкурентоспроможність національної економіки розвинутих країн багато в чому визначається наявністю сектору потужних галузевих або вертикально-інтегрованих структур, рамках котрих досягається концентрація промислового капіталу, інвестиційних ресурсів, наукомістких технологій. Щоб зрозуміти призначення, сутність, завдання, інтереси, цілі структур корпоративного типу, сучасним спеціалістам в галузі економіки потрібно добре знати, що являють собою сучасні інтегровані підприємства, які основні тенденції їх розвитку, чим характеризуються натурально-речовинні і фінансові результати діяльності та інші питання, що пов’язані з цими.

«Економіка та організація діяльності об’єднань підприємств» – нова для української вищої школи навчальна дисципліна, поява якої цілком пояснюється потребами господарської практики, які виникли в період корінної трансформації старої економічної системи.

Мета викладання дисципліни полягає в тому, щоб надати студентам можливість глибоко і системно вивчити теоретико-методологічні питання організації об’єднань підприємств, закономірності їх функціонування; характеристики фінансових результатів діяльності та таке інше.

Дисципліна «Економіка та організація діяльності об’єднань підприємств» відноситься до прикладних конкретно-економічних суспільних наук, які вивчають дію і прояв економічних законів ринкового характеру в господарській діяльності інтегрованих структур сучасного типу, досліджують окремі закономірності їхнього розвитку і розкривають підходи до їх ефективного функціонування.

Об’єктом вивчення в даному курсі є інтегровані підприємства, до складу яких відносяться холдингові компанії, промислово-фінансові групи, концерни, корпорації, транснаціональні корпорації, стратегічні альянси підприємств

Згідно затверджених в КТУ навчальних планів на денній формі навчання за спеціальністю 7.050107 «Економіка підприємства» для вивчення дисципліни відводиться 135 годин, з них 18 годин – це лекції, 18 годин – практичні заняття, та 99 годин – самостійна робота студентів. Формою контролю знань є поточний контроль, перевірка виконання індивідуальних завдань, самостійної роботи, а також іспит у 10-му семестрі.

На заочній формі навчання на вивчення дисципліни відводиться 6 годин лекцій і 4 години практичних занять у 12-му семестрі. Формою контролю знань є виконання контрольної роботи та проведення іспиту.

Тематична структура дисципліни наведена в табл. 1-3

Таблиця 1

Структура дисципліни

Групи

Всього

годин

Лекції

Практичні заняття

Самостійна

робота

Денна форма

Заочна форма

Контроль

Денна

форма

навчання

Заочна

форма

навчання

Денна

форма

навчання

Заочна

форма

навчання

Денна

форма

навчання

Заочна

форма

навчання

Денна

форма

навчання

Заочна

форма

навчання

Денна форма

Заочна форма

Кількість годин

Спеціальність 7.050107

Контрольна робота

Іспит

(10 сем.)

Іспит

(12 сем.)

ЕП

135

135

18

6

18

4

99

125

Спеціальність 8.050107

Контрольна робота

Залік

(10 сем.)

Залік

(11 сем.)

МЕП

54

54

18

6

18

2

18

46

Таблиця 2

Тематична структура дисципліни