Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Seminarski_zanyattya_z_istoriyi_pedagogiki.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
213.5 Кб
Скачать

Іі. Блок практичної підготовки.

Література для конспектування:

  1. Статут Львівської братської школи 1586 р. Порядок шкільний // Історія української школи й педагогіки: Хрестоматія: Навч. посіб./ Упоряд. О.О.Любар; За ред. В.Г.Кременя. – К.: Т-во „Знання”, КОО, 2003. – С.61-65.

Література для підготовки до семінару:

  1. Левківський М.В. Історія педагогіки: Підручник. – К.: Центр навчальної літератури, 2003. – С.149-173.

  2. Любар О.О., Стельмахович М.Г., Федоренко Д.Т. Історія української школи і педагогіки: Навч. посіб. / За ред. О.О.Любара. – К.: Т-во „Знання”, КОО, 2003. - 118-148.

  3. Українська педагогіка в персоналіях: Навч. пос. / За ред. О.В.Сухомлинської. – К.: Либідь, 2005. – Т.1. - С.70-90, 120-137.

Практичні завдання:

  1. Написати реферат за темою: „Історична зумовленість українського Ренесансу”.

  2. Написати педагогічні есе ”Ідея національного виховання в спадщині українських діячів XVI-XVII ст.” та „Паростки європейської Просвіти на українському ґрунті”.

  3. Підготувати повідомлення за темами: „Острозька академія як осередок інтелектуальної думки кінця XVI ст.” „Організація і методика навчання в Києво-Могилянській колегії”, „Видатні випускники Києво-Могилянської колегії”, ”Вплив української освіти й культури доби Відродження на розвиток шкільної справи й освіти в Московській державі”.

Ііі. Дискусійно-аналітичний блок.

1. Які фактори зумовили появу та розповсюдження в Україні братств як національно-громадських об’єднань? Чому даний період (XVI- XVIІ ст.) називають періодом українського Відродження?

2. Які братські школи є найбільш відомими? Чому братські школи здобули широку популярність серед населення?

3. Назвіть найхарактерніші риси роботи українських братських шкіл.

4. Хто із діячів української педагогіки даного періоду поєднував теоретичну роботу з викладацькою діяльністю в братських школах?

5. Які чинники свідчать про те, що Острозька школа-академія дійсно була першим вищим навчальним закладом в Україні? Оцініть внесок Острозької школи-академії в українську педагогічну культуру.

6. Чому педагогічну діяльність П.Могили ми називаємо подвижницькою?

7. Назвіть конгрегації та класи Київської колегії.

8. Доведіть, що в Києво-Могилянській колегії були дієвими демократичні принципи навчання і громадського життя спудеїв (студентів).

8. Яким чином здійснювався вплив української педагогічної культури даного періоду на розвиток освіти й шкільної справи в Московській державі?

9. Назвіть найвидатніших випускників і професорів Київської колегії.

10. Доведіть, що педагогічна думка та шкільна справа в Україні XVI- XVIІст. розвивалася в контексті загальноєвропейських освітніх процесів.

Іv. Блок самоконтролю.

І. Уважно перечитайте уривок зі „Статуту Львівської Братської школи 1586 року” і визначте, які види навчальної роботи, методи та прийоми використовувалися у процесі шкільного навчання:

У поранок спершу по молитвах мають мовити кожен учорашню науку свою та письмо своє, яке вдома писав: виклад науки своєї має показувати, а потім учитися вроздріб Псалтиря чи граматики з розв’язуванням її та іншим багатьом потрібним наукам...

По обіді хлопці мають самі писати на таблицях кожен свою науку, подану їм до дидаскала, окрім малих, яким має писати сам дидаскал. А в школі навчившись, на важкі слова мають опитувати один одного, тобто диспутувати. А додому відходячи, вірша потвердити, аби увечері, прийшовши додому, діти вміли перед родичами своїми... науку, яку вчили в школі, прочитати із викладом, за звичаєм шкільної науки, а що вчили того дня, мають увечері дома написати і до школи принести вранці, показати перед дидаскалом своїм, щоб усякий плід науки пізнавався, всяке-бо дерево має пізнаватися від плоду свого”.

ІІ. Братська школа, що була першою створена в Україні: а) Київська; б) Львівська; в) Острозька; г) Луцька.

ІІІ.Вірно співвіднесіть прізвища діячів української педагогіки XVI- XVIІ ст. та назви праць:

Памво Беринда

„Наука, або Способ сложенія казання”

Мелентій Смотрицький

„Граматика...”

Єпифаній Славинецький

„Тренос”

Лаврентій Зизаній

„Громадянство звичаїв дитячих”

Іоанікій Галятовський

„Лексикон...”

ІV. Розташуйте класи Київської колегії у вірній послідовності та поділіть їх на конгрегації: граматика; синтаксима; фара; філософія; риторика; богослов’я; інфіма, поезія.

V. Виборними у Києво-Могилянській колегії були посади: а) ректора; б) ректора та префекта; в) ректора, суперінтенданта, учителів.

VІ. Серед наведених прізвищ відшукайте найбільш знаних випускників Києво-Могилянської колегії: І.Гізель, Г.Сковорода, Ф.Прокопович, І.Котляревський, С.Яворський, І.Козловський.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]