Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок_2_6 курс_укр

.doc
Скачиваний:
400
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
4.95 Mб
Скачать

A Залізодефіцитна анемія

B Недостатність мітрального клапану

C Вегето-судинна дистонія по гіпотонічному типу

D Гемолітична анемія

E Гемоглобінопатія

209

Хворий, 18 років, доставлений в стаціонар з приводу кровотечі з рота після екстракції зуба. В анамнезі при порізах довготривалі кровотечі, у діда по материнській лінії відмічалась схильність до кровоточивості. Ан. крові: ер. - 3,0х1012/л, Нв - 80 г/л, лейк. - 4,1х109/л, е. - 1%, п. - 3%, с. - 63%, л. - 28%, м. - 5%, тромбоцити - 320х109/л, ШЗЕ – 20 мм/год. Ваш діагноз?

A Гемофілія А

B Хвороба Верльгофа

C Агранулоцитоз

D Апластична анемія

E Гострий лейкоз

210

Хворий В., 60 років, скаржиться на задишку при фізичному навантаженні, що турбує близько 2-х років. Об»єктивно: грудна клітка бочкоподібна, перкуторно над легенями коробковий звук, екскурсія нижнього краю легень 1 см, аускультативно - переважно послаблене везикулярне дихання. Для якого синдрому характерні такі зміни з боку легень?

A Підвищеної повітряності легень

B Ущільнення легеневої тканини

C Порожнини в легеневій тканині

D Ателектаз легень

E Наявності повітря в плевральній порожнині

211

У хворого, який страждає карбоконіозом 15 років, з»явилися набряки на нижніх кінцівках, тупий постійний біль в правому підребер”ї, збільшилася задишка, тахікардія. Об”єктивно: на фоні дифузного ціанозу – акроціаноз. Зі сторони легень зміни характерні для пневмофіброзу і емфіземи легень. Границі серця розширені вправо і вліво до 2 см. Тони ритмічні, систолічний шум на верхівці і в 4-й точці. Печінка на 4 см нижче реберної дуги. Яке ускладнення розвинулося у хворого?

A Декомпенсація легеневого серця

B Міокардит

C Хронічний бронхіт

D Хронічна дихальна недостатність

E ТЕЛА

212

Хворий 58 років. В анамнезі 3 роки тому перенесений гострий інфаркт міокарда.

Об»єктивно: підвищеного живлення, ксантелазми. Пульс 70/хв., АТ 150/90 мм рт. ст. На ЕКГ ознаки перенесеного інфаркта міокарда по задній стінці ЛШ. Підвищення рівня холестерину і В-ліпопротеїдів. Яку групу препаратів ви виберете для вторинної профілактики коронарного синдрому?

A Статини

B Інгібітори АПФ

C Нітрати

D Прямі антикоагулянти

E Фібрати

213

Хворий, 35 років, поступив в приймальне відділення через тиждень після аварії на ЧАЕС. Зазнав впливу іонізуючого випромінювання в дозі 4 Гр. Скарги на загальну слабість, біль голови, нудоту, багаторазове блювання. Стан хворого важкий. Шкіра гіперемійована. Яка кількість лейкоцитів 7-9 доби повинна бути у хворого?

A 1,0 – 2,0 Г/л

B 4,0 – 5,0 Г/л

C 3,0 – 4,0 Г/л

D 2,0 – 3,0 Г/л

E 0,5 – 1,0 Г/л

214

Працівник ЧАЕС під час аварії отримав нерівномірне опромінення з переважним

опроміненням ділянки живота в дозі понад 6 Гр. Коли можуть з’явитися ознаки

ентероколіту в потерпілого?

A Через 1 тиждень

B Через 1 – 2 місяці

C Через 1 – 2 дні

D Через 3 тижні.

E Через 1 – 2 години

215

Хвора О., 65 років, скаржиться на ниючі болі в суглобах. Прийом нестероїдних проти запальних препаратів полегшення не приносить. З анамнезу відомо, що понад 20 років страждає дисфункцією кишечника, стілець 7-10 разів на добу. В крові ревматоїдний фактор (РФ) відсутній, ШОЕ 25 мм/год. Лікування яким препаратом є найбільш ефективним в даному випадку?

A Салазопіридазином

B Плаквенілом

C Індометацином

D Д-пеніциламіном

E Кризанолом

216

Хворий, 46 років, скаржиться на блювоту свіжою кров”ю. В анамнезі алкогольний цироз печінки. Об”єктивно: шкіра бліда, вкрита холодним потом. АТ – 80/40 мм рт. ст. ЧСС – 120/хв. Терапевтична тактика?

A Гемостатична терапія

B Призначення кордіаміну

C Введення серцевих глікозидів

D Введення осмотичних діуретиків

E Введення глюкокортикоїдів

217

У хворого скарги на голокружіння, задишку та болі при фізичному навантаженні. Об”єктивно: ознаки синдрому Марфана, блідий, “танок каротид”. Аускультативно: діастолічний шум зліва з краю грудини в ІІ міжребер»ї, який проводиться на верхівку, шум Дюроз"є над стегновою артерією, АТ - 160/50 мм рт. ст., P - celler at altus, 90 уд./хв. На ЕхоКГ – діастолічний розмір ЛШ – 7,0 см. Який діагноз можна поставити?

A Аортальна недостатність

B Мітральна недостатність

C Незарощення боталової протоки

D Ізольована систолічна гіпертензія

E Аортальний стеноз

218

У хворого скарги на задишку, біль в ділянці серця при фізичному навантаженні,

запаморочення. Об”єктивно: маленького зросту, зниженого живлення, систолічне тремтіння передньої грудної ділянки в ІІ-ІІІ міжребер”ї зліва. Грубий систолічний шум над легеневою артерією, проводиться на спину, на ЕКГ – високий R V1-V2, Т – від»ємний в V1-V3. Який діагноз?

A Стеноз легеневої артерії

B Дефект міжпередсердної перетинки

C Ідіопатична гіпертрофія лівого шлуночку

D Відкритий артеріальний проток

E Мітральний стеноз

219

У чоловіка 45 років, під час виконання фізичної праці раптово виник гострий біль в лівій половині грудної клітки, виражена задишка, сухий кашель. Шкірні покриви бліді, вкриті холодним потом, виражений ціаноз, відставання лівої половини грудної клітки в акті дихання. Над легенями зліва коробковий звук, дихання ослаблене. На Rhg ОГК відсутній легеневий малюнок зліва, зміщення органів середостіння вправо. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Спонтанний пневмоторакс

B Фібринозний перикардит

C Сухий плеврит

D Інфаркт міокарда

E Інфаркт легень

220

Хворий, 22 роки, скаржиться на слабість. Хворіє з дитинства. Об”єктивно зі сторони серця вислуховується грубий систолічний шум в ІУ міжребер”ї біля грудини зліва, акцент ІІ тону над легеневою артерією. На ЕКГ: перевантаження лівого шлуночка. Який метод діагностики найбільш інформативний для встановлення діагнозу?

A Вентрикулографія

B Ехокардіографія

C Коронарографія

D Полікардіографія

E Фонокардіографія

221

Хворий, 16 років, скаржиться на напади ядухи. Хворіє з дитинства. Об”єктивно

виявлено ціаноз, грубий систолічний шум в ІІ міжребер”ї зліва від грудини, там же акцент ІІ тону. Який метод інструментальної діагностики найбільш інформативний для встановлення діагнозу?

A Контрастна вентрикулографія

B Фонокардіографія

C Електрокардіографія

D Ехокардіографія

E Рентгенографія з контрастованим стравоходом

222

Хворий, 58 років, переніс трансмуральний передній інфаркт міокарда. Скаржиться на задишку при помірному фізичному навантаженні, загальну слабість, набряки гомілок. Об’єктивно: в легенях вологі хрипи в нижніх відділах. ЧСС 106/хв. Тони серця ритмічні, ослаблені, ритм галопуі. АТ 110/85 мм рт. ст. Печінка +4,0см. На ЕКГ відсутні гострі ознаки порушення коронарного кровообігу. По рентгенограмі кардіальний індекс 65%. Який препарат може посилити прояви серцевої недостатності?

A Верапаміл

B Еналаприл

C Верошпірон

D Карведілол

E Фуросемід

223

Хворий, 68 років, поступив в інфарктне відділеня з болями у лівій половині грудної клітки. На ЕКГ ритм синусовий, ЧСС -102/хв., патологічний зубець Q у I, aVL, V1-V5 відведеннях та дугоподібний підйом ST з від’ємним T. Який препарат слід обов’язково призначити незалежно від успіху тромболізису, щоб вплинути на ремодулювання міокарду та запобігти систолічній дисфункції лівого шлуночка?

A Інгібітори АПФ

B В-блокатори

C Антагоністи рецепторів ангіотензину-2

D Антагоністи кальцієвих рецепторів

E Серцеві глікозиди

224

Хвора 28 років скаржиться на стомлюваність, плаксивість, схуднення, перебої в роботі серця. Хворіє 5-6 років, симптоми наростали поступово. Хвора зниженого живлення, очні щілини розширені, позитивні симптоми Штельвага, Грефе, Еленека. Щитовидна залоза збільшена до 3 ступеня, гладка, безболісна, помірно рухома. Пульс аритмічний, 95 в хв., дефіцит - 20. АТ - 140/90 мм рт.ст. Тони серця ясні, аритмічний. Печінка +2 см, край рівний, гладкий. На ЕКГ: ЧСС - 115 в хв., миготіння передсердь. Обрати препарат для лікування аритмії. A Анаприлін. B Дигоксин. C Новокаїнамід. D Хінідин. E Ритмілен.

225

Хворий 52 років скаржиться на перебої в роботі серця, задишку при фізичному навантаженні, набряки на ногах до вечора. Хворіє 2-3 роки, симптоми наростали поступово. Пульс аритмічний, 90/хв., дефіцит - 20. АТ - 130/70 мм рт. ст. Серце помірно розширене вліво, тони глухі, аритмічний. Печінка + 2 см, край гладкий. на ЕКГ миготіння передсердь, ЧСС - 110 за хв. Обрати препарат для монотерапії. A Дигоксин B Еналаприл C Анаприлін D Новокаїнамід E Фуросемід

226

Пацієнт І., педагог, 37 років. Захворів гостро. Скарги на температуру до 39 °С, загальну слабкість, покашлювання. Хворіє 4 день.Туберкульозний контакт заперечує. При огляді: в легенях ослаблене дихання, праворуч у кута лопатки вислуховуються хрипи. У крові: ШОЕ - 30 мм/год, лейкоцити - 12х109. У мокротинні виявлені пневмококи. На оглядовій рентгенограмі органів грудної порожнини в сегментах S 4-5 маються вогнищево-інфільтративні зміни. Встановіть діагноз. A Позалікарняна вогнищева (пневмококова) пневмонія S 4-5 праворуч. B Грип. C Туберкульоз легень. D Гострий бронхіт. E Нічого із запропонованого.

227

Жінка 33 років скаржиться на підвищення температури, слабкість, задишку, серцебиття при фізичному навантаженні, болі в суглобах. Захворіла гостро. На початку захворювання відзначалися респіраторні прояви, t до 38-39 С, жовтяниця, міо- і артралгії. Лабораторно: Нв - 84 г/л, Ер. - 2.7х1012/л, КП - 0.9, рет. - 10%, Тр. - 194х109/л, L - 6.1х109/л, ШОЕ - 28 мм/год, білірубін - 67 мкмоль/л, непрямий - 49 мкмоль/л. В мієлограмі - нормоцитарна реакція. Який найбільш вірогідний попередній діагноз? A Ідіопатична аутоімунна гемолітична анемія B Спадкова гемолітична анемія C Мегалобластна анемія D Симптоматична аутоімунна гемолітична анемія E Залізодефіцитна анемія

228

Студент-медик виявив збільшений до 2-х см в діаметрі лімфовузол в лівій паховій ділянці. Виконана біопсія і отримано висновок про наявність ліпоми. Через 2 тижні у тій же ділянці з'явилося кілька щільних безболісних лімфовузлів. Запідозрений лімфогранулематоз. Що в першу чергу треба зробити? A Повторити біопсію лімфовузлів. B Призначити антибіотики. C Провести дослідження крові на ВІЛ. D Дослідження костномозгового пунктату. E Провести посів крові на стерильність.

229

Чоловік, 57 років, скаржиться на виражену експіраторную задишку, кашель з мізерною кількістю світло-жовтої мокроти. Палить з 15 років. При обстеженні над легенями тимпанічний перкуторний звук, ослаблене жорстке дихання, розсіяні сухі хрипи з обох сторін. ЧДР – 24/хв, ОФВ1 - 72%, проба Тіффно - 45%, ЖЄЛ - 2800 мл. Який незворотний процес привів до дихальної недостатності? A Емфізема легень B Гіпертензія великого кола кровообігу C Гіпертензія малого кола кровообігу D Бронхоспазм E Накопичення надлишку в'язкого мокротиння

230

У юнака 18 років після спортивної травми виникла гематома стегна. Гематомний тип кровоточивості відзначався і раніше. З метою з'ясування можливої коагулопатії зроблені дослідження. Результати: протромбіновий показник - 105%, час рекальцифікації - 190 сек., тривалість кровотечі - 3 хв., час згортання крові - 14 хв., ретракція згустку - 2 години, фібриноген В - негат. ЗАК: еритроцити - 4,5х1012 / л, лейкоцити - 6х109/л, тромбоцити - 200х109/л. Симптом "джгута" - негативний. Який вид коагулопатії можна діагностувати? A Гемофілія. B Есенціальна тромбоцитопенія. C Тромбоцитопатія. D Геморагічний васкуліт. E Хвороба Рандю-Ослера.

231

Хворий 15 років скаржиться на задишку при невеликому фізичному навантаженні, головний біль. Статура астенічна, ознаки відставання у фізичному розвитку, шкіра бліда, серцевий горб. Серце розширене вправо на 1,5 см, систолічне тремтіння у 2 міжребер'ї зліва. Там же ослаблений ІІ тон, грубий систолічний шум. На ЕКГ: синусова тахікардія, гіпертрофія првого шлуночка, блокада правої ніжки пучка Гіса. Про яку ваду серця може йти мова? A Стеноз легеневої артерії. B Відкрита артеріальна протока. C Коарктація аорти. D Дефект міжшлуночкової перетинки. E Дефект міжпередсердної перетинки.  232 Хвора 20 років, перебуває на диспансерному обліку з приводу ревматизму, скаржиться на задишку при фізичному навантаженні, головний біль, важкість у правому підребер'ї. Шкіра бліда, в другому міжребер'ї зліва систолічне тремтіння, ослаблений ІІ тон, грубий систолічний шум. На рентгенограмі легеневий малюнок збіднений, конус легеневої артерії вибухає. ЕКГ - гіпертрофія правого шлуночка. Про яку серцеву ваду може йти мова? A Стеноз легеневої артерії. B Аортальний стеноз. C Мітральний стеноз. D Аортальну недостатність. E Мітральну недостатність.

233

Жінка 29 років звернулася зі скаргами на біль у ділянці серця колючого характеру з іррадіацією в ліву лопатку різних інтенсивності і тривалості, пітливість. В анамнезі хронічний тонзиліт. Об'єктивно: пульс 98/хв., ритмічний. Межі серця не змінені.Тони гучні, систолічний шум на верхівці. Аналіз крові без патології. Про яке захворювання можна думати? A НЦД. B Міокардит. C Міокардіодистрофія. D Ревматизм. E Кардіоміопатія.  234 У хворої С., 37 років, у якої в дитинстві був діагностований ревматизм, біля основи мечеподібного відростка після I тону вислуховується систолічний шум середньої інтенсивності, що посилюється на вдиху. Для якої вади серця характерна дана аускультативна картина? A Трикуспідальної недостатності. B Мітральної недостатності. C Незарощення міжшлуночкової перетинки. D Стенозу тристулкового отвору. E Мітрального стенозу.  235 У хворого М., 47 років, наркомана, спостерігається лихоманка неправильного типу, крововилив у кон'юнктиву нижньої повіки, задишка, пульсація шийних вен, збільшення печінки, набряки на нижніх кінцівках. При аускультації виявлено позитивний симптом Ріверо-Корвалло. Для якої набутої вади серця характерні зазначені клінічні прояви? A Трикуспідальної недостатності. B Стенозу легеневої артерії. C Аортального стенозу. D Стенозу тристулкового отвору. E Мітрального стенозу.  236 Чоловік, 36 років, палій, раптово з'явився біль у правій половині грудної клітини, задишка. Об'єктивно: ЧДР 30/хв, ціаноз, додаткова мускулатура бере участь в акті дихання. Над правою половиною грудної клітини послаблене голосове тремтіння, перкуторно - тимпаніт, відсутні дихальні шуми. Найбільш імовірний діагноз? A Спонтанний пневматоракс. B Ателектаз легені. C Ексудативний плеврит. D Пневмонія. E Тромбоемболія легеневої артерії.  237 Чоловік 37 років скаржиться на біль у поперековому і грудному відділах хребта, обмеження рухливості в ньому протягом 5 років. При обстеженні встановлено діагноз: анкілозуючий спондилоартрит, центральна форма. Носієм якого антигену HLA найімовірніше є хворий? A HLA-B27 B HLA-DR4 C HLA-DR20 D HLA-DR8 E HLA-B5

238

У 36-річного хворого 2 місяці тому виявлена ​​миготлива аритмія з ЧСС - 120/хв. Протягом останніх 2-х тижнів турбують наростаюча задишка, що виникає при незначному фізичному навантаженні, поява набряків гомілок. За даними ехокардіографії розмір порожнини лівого передсердя 4,3 см, кінцево-діастолічний розмір порожнини лівого шлуночка 6,0 см, фракція викиду лівого шлуночка 46%, клапани серця не змінені. Вибрати оптимальну тактику лікування. A Електрична кардіоверсія B Призначення атенололу C Постійна електрокардіостимуляція D Призначення гепарину E Призначення верапамілу  239 65-річний хворий скаржиться на наростаючу слабкість, задишку при незначному фізичному навантаженні, запаморочення, що з'явилися 2 місяці тому. На ЕКГ однакові інтервали PP, тривалість інтервалів PQ варіює, частота комплексів QRS 38/хв. Попередній діагноз? A Повна атріовентрикулярна блокада B Синоатріальна блокада II ст. C Атріовентрикулярна блокада II ст. типу Mobitz II D Синдром Фредеріка E Виражена синусова брадикардія  240 У хворого В. 35 років при холтерівському моніторуванні ЕКГ виявлено рідкісну монофокальну передсердну екстрасистолію, епізоди синусової тахікардії до 96 уд. за хв., переважно в денний час. Вибрати тактику ведення хворого. A Спостереження B Підбір протиаритмічних препаратів C Електроімпульсна терапія D Постійна електрокардіостимуляція E Хірургічне лікування  241 Хворий 38-и років. Страждає обструктивною формою гіпертрофічної кардіоміопатії (систолічний градієнт тиску в спокої 86 мм рт.ст.). Відзначаються напади стенокардії і задишка при помірному фізичному навантаженні. Об'єктивно: ЧСС - 80/хв., АТ - 145/85 мм рт. ст. Призначення якого з препаратів у даній ситуації протипоказано? A Нітрогліцерин B Пропранолол C Метопролол D Аспірин E Аспаркам  242 У хворого 34-х років діагностована гіпертрофічна кардіоміопатія, концентрична необструктавная форма. За даними ЕхоКГ товщина міжшлуночкової перетинки 2,6 см, задньої стінки лівого шлуночка - 2,4 см; при добовому моніторуванні ЕКГ фіксується часта шлуночкова екстрасистолія. Який метод лікування переважно обрати в даній ситуації? A Призначення В-адреноблокаторів B Призначення антагоністів кальцію C Призначення діуретиків D Призначення нітратів E Призначення антагоністів альдостерону  243 Хвора Ж., 41 рік, страждає хронічним некалькульозним холециститом. Після порушення дієти відчула важкість у правому підребер'ї і почала приймати тетрациклін і но-шпу. Через 8 днів стан хворої погіршився, турбують температура до 38 оС, слабкість, біль у животі, частий стілець з великою кількістю слизу (до 12 разів на добу). Стан середньої важкості, язик обкладений, живіт здутий, розлита болючість по ходу товстого кишечника. У калі виявлений clostridium difficile. На ректороманоскопії слизова сигмовидної кишки набрякла, гіперемована. Поставте діагноз. A Псевдомембранозний коліт B Гангренозний холецистит C Хвороба Крона D Неспецифічний виразковий коліт E Мезентіріальний тромбоз  244 Хвора 39 років. Протягом 4-х років турбують періодично виникаючі напади головного болю, що супроводжуються збудженням, пітливістю, відчуттям внутрішнього тремтіння, тахікардією, болем в серці, підвищенням артеріального тиску до 180/110 мм рт.ст. В сечі вміст ваніліл-мигдальній кислоти 72,4 мкмоль/добу. Який препарат переважніше призначити для лікування? A Празозин B Ніфедипін C Клофелін D Гіпотіазид E Каптоприл

245

Хворий 43 років скржиться на підвищення температури тіла до 38,6 оС, пітливість, шкірну сверблячку. Пальпуються шийні, пахвові, пахвинні лімфатичні вузли, розмірів до лісового горіха, щільні, безболісні, рухомі. Ан. крові: Нв 136 г/л, ер.- 4,0х1012/л, лейк. - 10,0х109/л, баз. 0%, еоз. 6%, нп 10%, нс 65%, лімф. 14%, мон. 3%, ШОЕ 58 мм/год. Діагностичні припущення?

A Лімфогранулематоз

B Хронічний лімфолейкоз

C Гострий лейкоз

D Сепсис

E ВІЛ-інфекція

246

До приймального відділення лікарні доставлений хворий В., 43 років. У процесі роботи з виробництва барвників мав контакт з бензолом, аніліном, парами азотної кислоти. Об'єктивно: слабість, головний біль, запаморочення. Слизові оболонки, пальці, вушні раковини синюшні, хода хибка, мова незв'язна. Тони серця приглушені, АТ- 130/90 мм рт. ст., ЧСС – 84/хв. Спадковість не обтяжена. В крові: Hb - 143 г/л, ер. - 4,6х1012/л, КП – 0,9, ШОЕ – 5 мм/год, л – 5,3х109/л, тільця Гейнца – 14%, MtHb – 36%. В сечі – позитивна реакція на параамінофенол. Який з перерахованих діагнозів найбільш імовірний?

A Гостре отруєння аніліном

B Гостре отруєння бензолом

C Вроджена метгемоглобінемія

D Гостре отруєння етиловим спиртом

E Гостре отруєння парами азотної кислоти

247

Хвора Н., 32 р., скаржиться на біль в епігастрії, що виникає вночі і зранку натще, та через 2 год. після прийому їжі, блювоту „кавовою гущею”, печію, періодичні запаморочення, загальну слабкість. Об-но: болючість в гастродуоденальній зоні, позитивний с-м Менделя. ЗАК: Нв - 90 г/л; Le - 8,0х109/л; ШЗЕ - 20 мм/год. Чим ускладнився перебіг захворювання?

A Шлунково-кишкова кровотеча.

B Пенетрація.

C Перфорація.

D Стеноз.

E Малігнізація.

248

У фарбника автозаводу встановлено діагноз гострого отруєння аміносполуками бензолу середнього ступеня важкості. Після стаціонарного лікування має місце значне покращання стану. Яке експертне рішення слід прийняти в даному випадку?

A Видати “профбюлетень” для амбулаторного лікування

B Може продовжувати роботу при дотриманні санітарно-гігієнічних норм

C Видати листок непрацездатності для амбулаторного лікування

D Направити на МСЕК для визначення відсотка втрати професійної працездатності

E Направити на МСЕК для встановлення групи інвалідності в зв’язку з професійним захворюванням

249

Чоловік, 35 років, скаржиться на швидко зростаючу слабкість, серцебиття, ”метелики” перед очима, запаморочення. В анамнезі: пептична виразка шлунку. Об’єктивно: шкіра бліда. В легенях везикулярне дихання. Над верхівкою серця – систолічний шум, пульс – 100 уд./хв., АТ - 100/70 мм.рт.ст. Пальпаторно - незначна болючість в епігастрії. Аналіз крові: Ер. - 3,2х1012/л, НВ - 100 г/л, КП - 0,95. Який характер анемії в даному випадку?

A Постгеморагічна анемія

B Сідеробластна анемія

C Хронічна залізодефіцитна анемія

D Гемолітична анемія

E Гіпопластична анемія

250

Лікаря-рентгенолога із 20-річним стажем роботы в останні 2 роки почали непокоїти головний біль, запаморочення, зниження пам'яті. Об'єктивно: сухість шкіри кистей, крихкість нігтів, випадіння волосся, гіпергідроз, висипання на шкірі, тахікардія, АТ – 110/60 мм рт. ст. Аналіз крові: Hb - 142 г/л, ер. - 4,0х1012/л, л. - 2,1х109/л, е. - 0,5%, л. - 10%, тромбоцити - 60х109/л, ШОЕ - 8 мм/год. Який з діагнозів найбільш імовірний?

A Хронічна променева хвороба, обумовлена зовнішнім опроміненням

B Хронічна променева хвороба, обумовлена надходженням ізотопів до організму

C Гостра променева хвороба

D Гострий лейкоз

E Хронічний лейкоз

251

У хворого 16 років після перенесеної ангіни через 10 днів з’явились набряки на обличчі, переважно вранці. В ан. сечі: щільність 1026, вімст білку 2,6 г/л, еритр. 20-25 у п/зору, циліндри гіалінові, епітеліальні 7-9 екз. у п/зору. Діагностичні припущення? Якого генезу набряки?

A Гострий гломерулонефрит

B Підгострий гломерулонефрит

C Токсична нирка

D Гострий пієлонефрит

E Апостематозний нефрит

252

Юнак 16 років поступив в ревматологічне відділення зі скаргами на біль у великих суглобах, набряклість та почервоніння лівого колінного суглобу, температуру – 37,9оС. Вище вказані скарги з'явилися 5 днів тому, після перенесенної ангіни. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Реактивний артрит.

B Ревматоїдний артрит.

C Деформуючий артроз.

D Подагра.

E Ревматичний артрит.

253

Жінка 22 років поступила в ревматологічне відділення зі скаргами на біль в суглобах, набряклість великих суглобів, почервоніння правого гомілковоступневого суглобу, слабкість, t - 39,6 оС. Вище вказані скарги з»явилися за 3 дні до поступлення до стаціонару, після ангіни. ШЗЕ - 32 мм/год. Ваш попередній діагноз?

A Реактивний артрит.

B Ревматоїдний артрит.

C Деформуючий артроз.

D Склеродермія.

E Подагра.

254

Хворий 69 років скаржиться на задишку переважно змішаного характеру, незначний продуктивний кашель з виділенням мокроти, постійний тупий біль у серці та загальну слабкість. Хворіє майже 20 років. Відмічається теплий акроціаноз. Перкуторно розширення серця вправо. Акцент ІІ тону на легеневій артерії, тахікардія. Печінка більше від норми на 4 см. Пастозність гомілок. У крові підвищенний рівень еритроцитів, гемоглобіну. На Ro-грамі легеневий стовбур 18 см. ЕхоКГ - гіпертрофія та дисфункція правого шлуночка. Лікування антибіотиками покращення стану хворого не дало. Незначне тимчасове покращення відмічалось від нітратів та антагоністів кальцію. Про яке захворювання слід думати?

A Хронічне легеневе серце.

B Вади серця (стеноз).

C Ішемічна хвороба серця.

D Первинна легенева гіпертензія.

E Хронічний обструктивний бронхіт.

255

У хворого 51 року після переохолодження гостро з»явився біль внизу живота, різі в кінці сечовипускання. Частота сечовипускання до 15 разів на добу. Сеча мутна з домішками крові. В клінічному аналізі сечі лейкоцити на все поле зору, еритроцити поодинокі. Діагностичне припущення?