Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок_2_6 курс_укр

.doc
Скачиваний:
401
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
4.95 Mб
Скачать

B Злоякісна пухлина

C Лейкемоїдна реакція

D Мієлофіброз

E Гострий мієлолейкоз

988

Жінка, 28 років, звернулась до лікаря зі скаргами на шкірні геморагії після незначних травм та спонтанні на передній поверхні тулубу та кінцівках. Ці прояви з'явились декілька місяців тому. При обстеженні виявлені строката шкіра (свіжі і старі геморагії), позитивні симптоми жгута і щипка, кровотечі з ясен. У крові тромбоцитів 20.109/л, у кістковому мозку збільшена кількість мегакаріоцитів і відсутня відшнуровка тромбоцитів; відсутня ретракція кров'яного згустка - сироватка не відділяється. Проведене лікування стероїдними гормонами дало позитивний ефект. Рекомендовано: медико-генетична консультація та диспансерне спостереження. Яке захворювання у жінки?

A Ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура

B Гемофілія

C Хвороба Рандю-Ослера

D ДВЗ-синдром

E Геморагічний васкуліт

989

Хвора Л. 23 років скаржиться на припухлість та болі в колінних суглобах. Захворіла 2 тижні тому, коли після охолодження зросла температура до 38 °С, яка трималася протягом перших 2 днів захворювання. Тони приглушені, систолічний шум на верхівці. ЧСС - 100 уд./хв., АТ - 120/70 мм рт. ст. ШЗЕ - 30 мм/год., ДФА - 0,270, АСЛ "О" - 625 од. Після лікування (пеніцилін 6 млн. од/добу, аспірин 1,5 г/добу протягом місяця) всі вказані скарги зникли, стан поліпшився. ЛОР: хронічний декомпенсований тонзиліт. Назвіть найбільш імовірний діагноз:

A Гострий ревматизм

B Інфекційно-алергічний міокардит

C Вірусний міокардит

D Бактеріальний ендокардит

E Тонзилогенна кардіоміопатія

990

Хворий С., 70 років. За 2 тижні до вступу в стаціонар відмічав підвищення температури до 38 °С. З діагнозом пневмонія був направлений до лікарні. При огляді: блідість шкіри, тахікардія. В нижніх відділах легенівь - дрібнопухирчаті хрипи. В V точці - короткий протодіастолічний шум. АТ - 140/40 мм рт. ст., пальпується нижній край селезінки. Hb - 40 г/л, еритр. - 2,5х10 12/л, лейк. - 12х10 9/л, ШЗЕ - 35 мм/год. На ЕКГ - депресія ST в V 5,6. В сечі - протеїнурія. Назвіть найбільш імовірний діагноз:

A Бактеріальний ендокардит

B Ревматична вада серця

C Гострий міокардит

D Хронічний мієлолейкоз

E Гострий перикардит

991

Хворий К., 60 років, поступив у клініку зі скаргами на задишку, важкість у правому підребер`ї, збільшення живота. Явища зростали на протязі року. При аускультації серця - пресистолічний ритм галопу. При огляді - набухання шийних вен, асцит, можна пальпувати печінку та селезінку. З якими найбільш східним захворюванням необхідно проводити диференційну діагностику?

A Констриктивний перикардит

B Цироз печінки

C Рак легень з проростанням в плевру

D Хронічне легеневе серце

E Тромбоемболія легеневої артерії

992

Жінку 25 років оглянуто лікарем з приводу оцінки серцевого шуму. Скарг на

здоров'я в пацієнтки немає. В анамнезі відсутні свідчення про ревматизм. Систолічний шум на верхівці вислуховується давно і вважається функціональним. АТ - 120/70 мм рт. ст., пульс - 72/хв. Виражене, стійке розщеплення ІІ тону серця. Невеликий, м'якого тембру, систолічний шум в другому міжребер'ї зліва. Рентгенологічна картина серця і легень нормальна. Який найімовірніший діагноз?

A Дефект міжпередсердної перетинки

B Мітральна недостатність

C Аортальний стеноз

D Пролапс мітрального клапану

E Мітральний стеноз

993

Жінка 40-ка років, хвора на мітральний стеноз, скаржиться на задишку, кволість, які поступово прогресують. На сьогодні може виконувати легку домашню роботу. Яка найбільш адекватна терапія для цієї хворої?

A Хірургічне втручання

B Біцилінотерапія

C Вазодилятатори

D Серцеві глікозиди

E Діуретики

994

Чоловік через 1 год. після початку очистки цистерни з-під пестициду відчув різку загальну слабкість, запаморочення. З'явилось блювання і потім він втратив

свідомість. Об'єктивно: від шкіри хворого, з рота йде різкий неприємний запах. Холодний піт. Гіперсалівація, повторне блювання. Зіниці різко звужені, реакція на світло відсутня. Відмічається арефлексія, різко виражена гіпотонія м'язів кінцівок, мимовільне виділення сечі і дефекація. Судомні посмикування м'язів всього тулуба і обличчя хвилеподібного характеру. Дихання прискорене до 50/хв., в легенях велика кількість сухих хрипів. Пульс - 60/хв., АТ – 119/70 мм рт. ст. Який метод діагностики є найбільш інформативним у даному випадку?

A Визначення активності холінестерази

B Визначення білкового спектру сироватки крові

C Визначення С-реактивного білка

D Визначення карбоксигемоглобіну

E Визначення метгемоглобіну

995

Жінка у віці 40 років, яка хвора на мітральний стеноз ревматичного генезу, скаржиться на задишку, кашель з харкотинням, втому, які поступово прогресують. У теперішній час не може виконувати легку домашню роботу. Оберіть найбільш доцільну тактику лікування:

A Мітральна комісуротомія

B Біцилінотерапія

C Антикоагулянти

D Препарати дігіталісу

E Імплантація штучного клапану

996

Жінка середнього віку, яка хворіє на аортальний стеноз ревматичного генезу, звернулася із скаргами на задишку. Об'єктивно: загальний стан задовільний, шкіряні покриви бліді. Легені - дихання везикулярне. Межі серця розширені вліво, тони послаблені, над аортою - грубий систолічний шум, який проводиться на судини шиї. ЧСС - 100 уд./хв., АТ - 90/60 мм рт. ст. Печінка збільшена на 2 см, край м'який, чутливий при пальпації. Набряки нижніх кінцівок. Який з препаратів протипоказаний хворій?

A Каптоприл

B Фуросемід

C Аспаркам

D Карведілол

E Рибоксин

997

Хвора 14 років на протязі останього року різко прибавила в масі на 7 кг, у неї частий головний біль, загальна слабкість. Об'ективно: накопичення жирової клітковини більш виражене на шиї, грудній клітці, животі. На бокових поверхнях живота смуги розтягу. Молочні залози розвинені недостатньо, менструації відсутні, спостерігається оволосіння за чоловічим типом. АТ - 160\100 мм рт. ст., ЧСС – 92/хв.. При дослідженні: на рентгенограмах відмічається виражений остеопороз, розширене турецьке сідло. Клінічний діагноз?

A Хвороба Іценко-Кушинга

B Синдром Іценко-Кушинга

C Пубертатний диспітуітаризм

D Синдром Лоренса-Муна-Барде-Бідля

E Синдром Штейна-Левенталя

998

Жінка 28 років протягом 12 років хворіє на хронічний гломерулонефрит, який весь цей час мав латентний перебіг. За останні півроку виникла загальна слабкість, зниження апетиту, працездатності, нудота. Хвора скаржиться на головний біль, біль у суглобах. При обстеженні: анемія, підвищення рівня сечовини крові - 34,5 ммоль/л, креатиніна крові - 0,766 ммоль/л, гіперкаліємія. Чим ускладнився перебіг хвороби?

A Хронічною нирковою недостатністю

B Гострою нирковою недостатністю

C Нефротичним синдромом

D Амілоїдозом нирок

E Пієлонефритом

999

Жінці 50 років, яка хворіє на хронічний пієлонефрит, в період загострення було

призначено комбінацію антибактеріальних засобів - гентаміцин, 80 мг 3 рази на

добу та бісептол, 960 мг 2 рази на добу. До розвитку чого може призвести призначення такої комбінації антибіотиків?

A Гострої ниркової недостатності

B Гломерулосклерозу

C Хронічної ниркової недостатності

D Така комбінація антибіотиків оптимальна та цілком безпечна

E Гострої надниркової недостатності

1000

Протягом 8 років хворого турбує кашель зранку з відходженням невеликої кількості харкотиння, задишка. Палить більше 10 років. При огляді: цианоз, збільшення тривалості видоха, сухі хрипи. Можливий діагноз?

A Хронічний обструктивний бронхіт

B Хронічний необструктивний бронхіт

C Ідіопатичний фіброзуючий альвеоліт

D Бронхоектатична хвороба

E Бронхіальна астма

1001

Хворого 56 років турбує кашель, задишка, підвищення температури до 37,5 оС

ввечері. Захворів 6 тижнів тому, стаціонарно було поставлено діагноз гострої вогнищевої пневмонії справа в нижній долі. Після проведеного курсу лікування

рентгенологічно зберігається інфільтрація в нижній долі справа. В крові: еозинофілів - 6%. Який найбільш імовірний діагноз?

A Затяжна пневмонія

B Рак легені

C Абсцеc легені

D Еозинофільний інфільтрат

E Туберкульоз легені

1002

На консультацію до імунолога направлено хвору, яка страждає протягом 15 років бронхіальною астмою, з метою призначення імунокорегуючої терапії. При

імунологічному обстеженні у хворої виявлено тимус-залежний імунодефіцит. Яким препаратом найбільш доцільно розпочати імунокорекцію?

A Т-активін

B Інтерферон

C Циклоспорін А

D Гамма-глобулін

E Гідрокортизон

1003

У хворого з гіпертонічною хворобою з'явилися скарги на слабкість, нудоту,

головний біль, тупий біль у серці, серцебиття . Погіршення стану наростало

протягом останніх 4 днів. На світанку відбулася носова кровотеча . Пульс - 110/хв., ритмічний , АТ – 230/110 мм рт. ст. Який діагноз найбільш вірогідний?

A Гіпертонічний криз ІІ типу

B Геморагічний інсульт

C Пароксизмальна тахікардія

D Геморагічний васкуліт

E Гіпертонічний криз I типу

1004

Хворий 53-х років скаржиться на сильний загруднинний біль, який віддає у ліву руку, ліве плече. Біль триває близько 2-х годин. В анамнезі: виразкова хвороба, жовчнокам'яна хвороба, хронічний тромбофлебіт нижніх кінцівок. Об'єктивно: блідий, пульс - 120/хв., слабкого наповнення, АТ - 90/70 мм рт.ст. Тони серця глухі. В крові: Hb – 134 г/л ; лейкоцити – 10,4 г/л , ШЗЕ - 20 мм/год . Який попередній діагноз?

A Гострий інфаркт міокарда

B Пенетрація виразки шлунка

C Загострення хронічного панкреатиту

D Міжреберна невралгія

E Тромбоемболія легеневої артерії

1005

Хворого 62-х років госпіталізовано зі скаргами на сильний біль за грудниною, який триває 1 годину і не знімається нітрогліцерином. Страждає на стенокардію, раніше напад усувувався нітратами. Інших захворювань немає. Об'єктивно: ціаноз губ. Тони серця глухі, діяльність ритмічна. На ЕКГ: гостра фаза трансмурального інфаркту передньої стінки лівого шлуночка. Що треба негайно ввести хворому довенно?

A Актилізе

B Аналгін

C Но-шпу

D Корглікон

E Дімедрол

1006

Хворий 52-х років скаржиться на напади стискуючого болю за грудниною, що іррадіюють у ліву руку і виникають рідко, при значному фізичному навантаженні. Хворіє 1 рік. Об'єктивно: розміри серця розширені вліво, тони приглушені . Пульс - 76/хв., ритмічний. АТ - 155/80 мм рт. ст. ЕКГ: лівий тип, решта показників без особливостей. Яке додаткове дослідження необхідне для підтвердження діагнозу?

A Велоергометрична проба

B Ехокардіоскопія

C Визначення ліпопротеїдів крові

D Загальний аналіз крові

E Трансамінази крові

1007

Хвора 49 років, скаржиться на біль у серці, швидку втомлюванність, розгубленість. Біль виник 3 роки тому і пов'язаний з порушенням менструального циклу, появою “приливів“. Об'єктивно: серце не збільшене, тони приглушені. АТ - 155/90 мм рт. ст. ЕКГ: зглаженість зубців Т у V5-V6. На повторній ЕКГ - без динаміки. Який найбільш ймовірний діагноз ?

A Дисгормональна міокардіодистрофія

B Гіпертонічна хвороба

C Стенокардія напруги

D Нейро-циркуляторна дистонія

E Міокардитичний кардіосклероз

1008

Хвора 58 років скаржиться на раптовий початок серцебиття, запаморочення, шум в голові, важкість у ділянці серця, нудоту . Пульс ритмічний, 160/хв. При

аускультаці серця — маятникоподібний ритм. АТ - 95/60 мм рт ст. На ЕКГ – ритм правильний, двофазні зубці Р перед кожним шлуночковим комплесом, нормальні комплекси QRS. Масаж каротидного синуса перервав напад. Які порушення серцевого ритму мали місце?

A Передсердна пароксизмальна тахікардія

B Пароксизм миготіння передсердь

C Правильна форма тріпотіння передсердь

D Шлуночкова пароксизмальна тахікардія

E Пароксизм тріпотіння шлуночків

1009

Хворий 70 років скаржиться на слабкість, запаморочення, короткочасні періоди непритомності, біль в ділянці серця. При аускультації серця: ЧСС - 40/хв., тони ритмічні, І-й тон глухий, періодично значно посилений. АТ - 160/90 мм рт.ст. Яка найбільш імовірна причина гемодинамічних порушень?

A АВ-блокада ІІІ ступеню

B АВ-блокада І ступеню

C Брадисистолічна форма миготливої аритмії

D Синусова брадикардія

E Повна блокада лівої ніжки пучка Гіса

1010

Хворий 65 років скаржиться на ядуху, кашель з виділенням рожевого мокротиння, яка піниться, відчуття нестачі повітря, страх смерті. О'бєктивно: ортопное. Шкіра бліда, акроціаноз, холодний липкий піт. Дихання жорстке, в нижньо-задніх відділах з обох сторін – вологі дрібно- та середньопухирчаті хрипи. ЧД - 40/хв. Тони серця різко приглушені. На верхівці серця – ритм галопу. Який попередній діагноз?

A Набряк легень

B Астматичний статус

C Крупозна пневмонія

D Інфаркт-пневмонія

E Тромбоемболія легеневої артерії

1011

Хворий К., 42 років, 10 років заправляє акумулятори, скаржиться на періодичний біль у животі і закрепи, загальну слабкість. В крові: анемія, базофільна зернистість еритроцитів, підвищена кількість амінолевулінової кислоти. Яке захворювання найбільш вірогідне?

A Свинцева інтоксикація

B Марганцева інтоксикація

C Отруєння тетраетилсвинцем

D Отруєння солями ртуті

E Отруєння берилієм

1012

42-річний хворий скаржиться на нудоту, напади болю в животі перед актом дефекації, проноси, часте здуття живота. В анамнезі: систематичне вживання алкоголю. Вважає себе хворим 6 років. Об’єктивно: зниженого живлення, пульс - 98/хв., ритмічний. Язик обкладений білим нашаруванням. Живіт м’який, чутливий при пальпації в навколопупковій ділянці. Печінка і селезінка не збільшені. В аналізі калу: стеаторея, креаторея. В сечі: активність діастази - 180 г/л. Який з перерахованих діагнозів найбільш ймовірний?

A Хронічний рецидивуючий панкреатит

B Хронічний гепатит

C Хронічний ентероколіт

D Хронічний холецистит

E Гельмінтоз

1013

Чоловік 40-ка років хворіє на аутоіммунний гепатит. В крові: А/Г коефіцієнт - 0,8, білірубун - 42 мкмоль/л, трансамінази-АЛТ - 2,3 ммольг/л, АСТ - 1,8 ммольг/л. Що із перерахованого є найбільш ефективним у лікуванні?

A Глюкокортикоїди, цитостатики

B Антибактеріальні засоби

C Гепатопротектори

D Противірусні препарати

E Гемосорбція, вітамінотерапія

1014

Хворий 18 років скаржиться на головний біль, загальну слабкість, відсутнітсь

апетиту, підвищення температури тіла до 39°С, появу припухлості на шиї. Об’єктивно: шкіра та слизові оболонки різко бліді, пакети лімфовузлів на шиї по обидва боки розміром до 1 см, неболючі. Печінка + 1 см, неболюча, селезінка + 1,5 см, t° - 38°С. В крові: Нв – 98 г/л, Ер. - 2,9х10*12/л, Le - 32х10*9/л, п. - 0, с. - 28%, м. - 2%, л. - 39%, бласти - 31%, рет. - 31%, тромбоцити - 120х10*9/л, ШЗЕ - 36мм/год. Яка форма лейкозу у хворого?

A Гострий лімфобластний лейкоз

B Гострий мієлобластний лейкоз

C Хронічний лімфолейкоз

D Хронічний мієлолейкоз

E Недиференційований лейкоз

1015

Шліфувальник комбайнового заводу 50 років звернувся до цехового лікаря зі скаргами на загальну слабкість, затерпання кінцевих фаланг пальців і сильні болі в них. Об'єктивно: блідість шкіри пальців рук. При дослідженні больової, тактильної і температурної чутливості виявлено незначні порушення. Зі сторони інших органів і систем відхилень не було. Яке захворювання найбільш вірогідне?

A Вібраційна хвороба

B Поліневрит

C Хвороба Рейно

D Сирінгомієлія

E Деформуючий артроз

1016

Швачка-мотористка 46 років звернулась в медико-санітарну частину швейної фабрики зі скаргами на біль у ділянці серця, загальну слабкість, зниження слуху та втомлюваність. Об'єктивно: блідість шкірних покривів, пульс - 80/хв. Серцева

діяльність ритмічна. АТ - 120/85 мм рт. ст. На аудіограмі виявлено зниження порогу слухової чутливості. Яке захворювання можливе у пацієнтки?

A Неврит слухових нервів

B Вібраційна хвороба

C Нейроциркулярна дистонія

D Хвороба Рейно

E Порушення кісткової провідності

1017

Робітник-поліграфіст 49 років звернувся до дільничного терапевта зі скаргами на

субфебрильну температуру, загальну слабкість, запаморочення та втрату апетиту. Об'єктивно: сірий відтінок обличчя, сіро-бузкова кайма на яснах. Зі сторони шлунково-кишкового тракту: постійні кольки в області епігастрію, періодичні закрепи. В крові: ер. - 3,8х10*9/л, Нв - 105 г/л, КП - 0,9, базофільна зернистість еритроцитів. Підвищена кількість гематопорфірину при аналізі сечі. Яке захворювання у пацієнта?

A Отруєння свинцем

B Хронічний гастрит

C Хронічний ентероколіт

D Гіпохромна анемія

E Вегето-судинна дистонія

1018

Хворий, 41 рік, скаржиться на постійний кашель з виділенням невеликої кількості слизизтого харкотиння. Ранковий кашель турбує протягом 5 років, 2-3 рази на рік після переохолодження підсилюється. Палить, вживає алкоголь. Об'єктивно: голосове тремтіння послаблене. Перкуторно - коротковий відтінок легеневого звуку над легенями. Поодинокі сухі хрипи. Рентгенологічне обстеження: збільшення коренів легень, посилення легеневого малюнку. Який з діагнозів найбільш імовірний?

A Хронічний простий бронхіт

B Бронхоектатична хвороба

C Емфізема легень

D Хронічний обструктивний бронхіт

E Гостра прикоренева пневмонія

1019

У жінки 38 років після переохолодження з'явилась біль у м'язах, підвищення температури до 39°С, головний біль, дизурія, позитивний симптом Пастернацького. Аналіз сечі: лейкоцитурія, бактеріурія. В крові - зниження Нв до 103 г/л, лейкоцитоз із зсувом вліво, прискорення Ш3Е до 32 мм/годину. Сечовина крові - 6,0 ммоль/л. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Гострий пієлонефрит

B Туберкульоз нирок

C Гострий гломерулонефрит

D Сечокам”яна хвороба

E Гострий цистит

1020

У чоловіка 25-ти років через 2 тижні після ангіни з'явилися набряки обличчя, помірний біль в крижах. Об-но: температура 37,5 oC, АТ - 100/80 мм рт. ст. В сечі: ер. - свіжі до 100 в п/з, білок - 2,20 г/л, гіалінові циліндри - до 10 в п/з, відносна щільність - 102. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Гострий гломерулонефрит

B Рак нирки

C Гострий пієлонефрит

D Сечокам'яна хвороба

E Хронічний гломерулонефрит

1021

У хворого 35 років, що страждає на хронічний гломерулонефрит і 3 останні роки

знаходиться на гемодіалізі, з”явились перебої в діяльності серця, гіпотонія, зростаюча слабкість, задишка. На ЕКГ: брадикардія, атровентрикулярна блокада І ст., високі загострені зубці Т. Напередодні - грубе порушення питного та дієтичного режимів. Яка найбільш вірогідна причина вказаних змін?

A Гіперкаліємія

B Гіпергідратація

C Гіпокаліємія

D Гіпернатріємія

E Гіпокальціємія

1022

Хвора 56 років з надмірною масою тіла скаржиться на біль в колінних суглобах, який посилюється при ходінні, особливо по східцях, при довгому стоянні на ногах. Хворіє 5 років. Об`єктивно: колінні суглоби деформовані, набряклі, під час руху – болючі. Рентгенограма суглобів: суглобова щілина звужена, субхондральний склероз, краєві остеофіти. Який діагноз найбільш ймовірний?

A Деформуючий остеоартроз

B Ревматичний артрит

C Реактивний артрит

D Подагра

E Ревматоїдний артрит

1023

Хвора 60 років скаржиться на біль в міжфалангових суглобах кистей, який посилюється при роботі. Об`єктивно: дистальні та проксимальні суглоби II-IV пальців дефігуровані, з вузлами Гебердена, Бушара, болючі, з обмеженою рухомістю. Рентгенограма суглобів: суглобові щілини звужені, краєві остеофіти, субхондральний склероз. Який діагноз найбільш ймовірний?

A Деформуючий остеоартроз

B Хвороба Рейтера

C Хвороба Бєхтєрєва

D Ревматичний артрит

E Псоріатичний артрит

1024

Хворий 35 років поступив в стаціонар зі скаргами на болі в лівому грудинно-ключичному, колінному суглобах, в попереку. Захворів гостро, з підвищенням температури до 38°С. Об`єктивно: лівий грудинно-ключичний, колінний суглоб з набряком, болючі. В крові: лейкоцитів-9,5 Г/л, ШЗЕ - 40 мм/год, СРБ - 1,5 мм, фібриноген - 4,8 г/л, сечова кислота - 0,28ммоль\л. В зіскобі із уретри – хламідії. Який діагноз найбільш імовірний?

A Синдром Рейтера

B Ревматичний артрит

C Подагра

D Хвороба Бєхтєрева

E Ревматоїдний артрит

1025

Хвора 22-х років перенесла гострий ентероколіт ієрсиніозного генезу. Лікувалася в інфекційній лікарні. Після виписки гостро з'явився біль у правому колінному суглобі, набряк, обмежена рухомість. У крові: лейкоцитоз, ШЗЕ - 30 мм/год, СРБ - 2 мм, фібриноген - 5,2 г/л, alpha-2-глобуліни - 12%, РФ (-). Який діагноз найбільш вірогідний?

A Реактивний артрит

B Гнійний артрит

C Деформуючий остеоартроз

D РА

E Хондроматоз суглобів

1026

Протягом року хворий виділяє приблизно 0,5 л гнійного харкотиння, причому більш виділяється у ранкові години та одразу після пробудження. Яку хворобу можна запідозрити?

A Бронхоектатична хвороба

B Вогнищева пневмонія

C Хронічний бронхіт

D Туберкульоз легенів

E Рак легенів

1027

При перкусії легенів визначена ділянка з тимпанічним звуком, з амфоричним

диханням. Яку хворобу можна запідозрити в першу чергу?

A Прорваний у бронх абсцес легені

B Гангрена легені

C Сухий плеврит

D Бронхоектатична хвороба

E Пневмонія

1028

У хворого було діагностовано пневмонію. Не дивлячись на лікування, з`явилась

гектична лихоманка, а потім виділення харкотиння "повним ротом". Яку хворобу можна запідозрити в першу чергу?

A Абсцес легені

B Бронхоектатична хвороба

C Крупозна пневмонія

D Казеозна пневмонія

E Стафілококова пневмонія

1029

Пацієнт хворіє 20 років хронічним бронхітом. В останній час виділяє приблизно 0,5 л гнійного харкотиння за добу з максимальним виділенням харкотиння у ранкові години. Пальці у вигляді "барабанних паличок", нігті за типом "годинникове скло". Яка хвороба найбільш імовірна?

A Бронхоектази

B Гостра пневмонія

C Хронічний бронхіт

D Гангрена легенів

E Туберкульоз

1030

Хворий скаржиться на нестерпний кашель з виділенням до 600 мл за добу гнійного харкотиння шоколадного кольору з гнилісним запахом. Захворів гостро, температура 39°С, лихоманка неправильного типу. На рентгенограмі: ділянка затемнення з порожниною у центрі, з неправильними контурами та рівнем рідини. Яку хворобу можна запідозрити в першу чергу?