Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок_2_6 курс_укр

.doc
Скачиваний:
401
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
4.95 Mб
Скачать

постановки діагнозу зупинки кровообігу?

A Відсутність пульсу на a. carotis

B Відсутність серцевих тонів при аускультації

C Відсутність пульсу на периферичних артеріях

D Розширені, без реакції на світло зіниці

E Відсутність ритмічного спонтанного дихання

947

Вас терміново викликали в палату відділення загальної хірургії для надання допомоги хворому 35 років, після аппендектомії. Стан вкрай тяжкий: свідомість відсутня, шкірні покриви бліді, слизові ціанотичні, м`язова атонія, поодинокі поверхневі вдихи, пульс на променевій та сонній артеріях не визначається. На ЕКГ виявлено крупнохвильову фібриляцію шлуночків. Який терапевтичний захід слід здійснити в першу чергу?

A Електрична дефібриляція

B Введення лідокаїну

C Введення атропіну

D Введення кальцію хлориду

E Введення адреналіну гідрохлориду

948

Хворий 35 років четверту добу знаходиться у реанімаційному відділенні з приводу гострої ниркової недостатності внаслідок синдрому тривалого стиснення. Неадекватний. На ЕКГ - високі зубці Т, правошлуночкові екстрасистоли. ЦВТ - 159 мм вод. ст., при аускультації в легенях останні 3 години відзначаються поодинокі вологі хрипи. ЧД - 32/хв., в крові: залишковий азот – 62 ммоль/л, К - 7,1 ммоль/л, Cl - 78 ммоль/л, Na - 120 ммоль/л, Ht - 0,32 л/л, Hb - 100 г/л, креатинін крові - 0,9 ммоль/л. Найбільш доцільним буде проведення:

A Гемодіалізу

B Плазмосорбції

C Гемосорбції

D Плазмофільтрації

E Ультрафільтрації

949

Для проведення провідникової анестезії чоловікові 35 років без обтяженого анамнезу було введено 2 мл 1% розчину лідокаїну. Через декілька хвилин у хворого виникло запаморочення, рясний піт, слабкість, порушення зору, різка блідість, нудота, затруднене дихання. Пульс слабкого наповнення і напруги, ЧСС - 118/хв., АТ - 60/20 мм рт. ст., ЧД - 28/хв. Який найбільш ефективний препарат для негайної терапії цього хворого?

A Адреналіну гідрохлорид

B Норадреналіну гідротартрат

C Преднізолон

D Хлористий кальцій

E Дімедрол або супрастін

950

Дівчина 17 років одержала електротравму. Після проведення реанімації була госпіталізована. Яке з наступних ускладнень, небезпечних для життя, можливе через декілька годин чи днів після цього:

A Фібриляція шлуночків

B Зупинка дихання

C Набряк легень

D Коматозний стан

E Порушення нервово-м'язової провідності

951

Хворий 48 років другу добу знаходиться в реанімаційному відділенні з приводу

гострого передньоперетинкового інфаркту міокарда. Під час огляду раптово “захропів”, відзначалось одноразове тонічне скорочення скелетних м'язів, зіниці

розширились, пульс на a.carotis відсутній. Що повинно бути зроблено в першу чергу?

A Електрична дефібріляція

B “Потрійний прийом” за Сафаром

C Запис ЕКГ

D Введення внутрішньосерцево адреналіну з атропіном

E ШВЛ

952

Чоловік 40-ка років скаржиться на різку слабкість, біль у м'язах та суглобах, підвищення температури до 38,6°С, схуднення. Захворів гостро. 6 місяців тому хворів на вірусний гепатит. Об'єктивно: стан середньої тяжкості. Пульс - 80/хв., АТ - 175/95 мм рт. ст. На внутрішній поверхні передпліччя пальпуються болючі підшкіряні вузли розміром до 1 см. На верхніх кінцівках відзначаються порушення чутливості за типом “рукавичок”. У крові: помірна анемія, лейкоцитоз, еозинофілія, прискорена ШЗЕ. У сечі: помірна протеїнурія, мікрогематурія. Який діагноз є найвірогіднішим?

A Вузликовий поліартеріїт

B Системний червоний вівчак

C Геморагічний васкуліт

D Ревматизм

E Дерматоміозит

953

Жінка 31 року протягом 3-х років скаржиться на біль та припухлість променево-зап'ясних та п'ясно-фалангових суглобів, ранішню скутість до 1,5 годин. Два тижні тому з'явився біль, припухлість та почервоніння колінних суглобів, підвищення температури тіла до 37,5°С. Лікувалась невчасно. При обстеженні внутрішніх органів патологічних змін не знайдено. Встановлено діагноз – ревматоїдний артрит. Які зміни на рентгенограмах суглобів найбільш ймовірні?

A Звуження суглобової щілини, узури

B Звуження суглобової щілини, субхондральний остеосклероз

C Кісти у субхондральній кості

D Численні краєві остеофіти

E Остеоліз епіфізів

954

Жінка 49 років скаржиться на біль у плечових суглобах, що посилюється при рухах, обмеження рухливості, короткочасну ранішню скутість. Хворіє декілька років. В минулому займалась спортивною гімнастикою. На рентгенограмі плечових суглобів - звуження суглобової щілини, субхондральний остеосклероз, остеофіти у нижньовнутрішньому відділі плечової головки. Що лежить в основі патогенезу ураження суглобів у хворої?

A Порушення метаболізму хряща

B Відкладення у синовіальній оболонці імунних комплексів

C Порушення обміну сечової кислоти

D Відкладення у суглобах пірофосфату кальцію

E Пошкодження синовіальної оболонки інфекційним агентом

955

Чоловік 45 років надійшов до лікарні зі скаргами на біль, що виник раптово у лівій половині грудної клітки та епігастральній ділянці, утруднене дихання, задишку, нудоту, одноразове блювання. Захворів гостро, після підняття великої ваги. Об'єктивно: дихання поверхневе, ЧДР - 38/хв., ліва половина грудної клітки відстає при диханні, при перкусії - тимпанічний звук, дихання не прослуховується. Пульс - 110/хв., слабкого наповнення. АТ - 100/60 мм рт. ст., незначне зміщення серця вправо, тони глухі. Яке обстеження доцільно провести в першу чергу?

A Рентгенографію

B Електрокардіографію

C Бронхоскопію

D Езофагогастроскопію

E УЗД черевної порожнини

956

У жінки 35 років через 30 хвилин після внутрішньо-м'язової ін'єкції ампіциліну виникли різка слабкість, свербіж обличчя та рук, нудота, кашель, задишка, біль у грудній клітці. Об'єктивно: ціаноз, набряк повік, обличчя, шиї, шкіра волога з червоним висипом. Пульс - 120/хв., АТ - 70/20 мм рт. ст., тони серця глухі, дихання часте, поверхневе з великою кількістю різнокаліберних вологих хрипів. З введення якого препарату необхідно негайно почати терапію?

A Адреналіну

B Преднізолону

C Астмопенту

D Еуфілліну

E Допаміну

957

Жінка 32 років протягом 2-х років відмічає періодичний нападоподібний біль у

правому підребер'ї, який знімався но-шпою. Біль не завжди пов'язаний з прийомом їжі, іноді він з'являється при хвилюванні, супроводжується болем в серці, серцебиттям. Об'єктивно: емоційно лабільна, при пальпації живота відмічається невелика болючість у ділянці жовчного міхура. Яка найбільш вірогідна патологія зумовлює таку картину?

A Дискінезія жовчних шляхів

B Хронічний холецистит

C Хронічний холангіт

D Хронічний панкреатит

E Дуоденіт

958

Жінка 52 років протягом 2 років відмічає тупий, періодично гострий біль у правому підребер'ї, пов'язаний з прийомом жирної їжі, гіркоту в роті вранці, закрепи, метеоризм. Об'єктивно: надмірного харчування, температура тіла - 36,9°С, язик біля кореню обкладений, живіт помірно здутий, болючий у точці проекції жовчного міхура. Яке дослідження найбільш доцільно провести для встановлення діагнозу?

A УЗД

B Дуоденальне зондування

C Холецистографію

D Дуоденоскопію

E Сканування печінки

959

У жінки 35 років запідозрено апластичну анемію. З діагностичною метою призначена пункція кісткового мозку. Які зміни в пунктаті кісткового мозку очікується виявити?

A Заміщення кістковомозкових елементів жировою тканиною

B Заміщення кістковомозкових елементів фіброзною тканиною

C Перевага мегалобластів

D Наявність бластних клітин

E Абсолютний лімфоцитоз

960

Чоловік 48 років після перенесеного 2 тижні тому грипу скаржиться на слабкість, задишку, серцебиття. Об'єктивно: температура тіла - 37,8°С, пульс - 84/хв., АТ - 120/80 мм рт. ст. Шкіра та слизові оболонки іктеричні. Печінка +4 см, пальпується збільшена селезінка. У крові: Ер. - 2,0х10*12/л, Нв - 70 г/л, КП - 1,0, ретикулоцити - 18%, осмотична резистентність еритроцитів зменшена, середній діаметр еритроцитів не змінений, білірубін загальний - 76 мкмоль/л, непрямий - 63 мкмоль/л. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Аутоімунна гемолітична анемія

B Спадковий мікросфероцитоз

C Доброякісна гіпербілірубінемія

D Хвороба Маркіафави-Мікелі

E Жовчнокам'яна хвороба

961

Жінка 28 років скаржиться на слабкість, періодичне підвищення температури тіла до 39°С, пітливість більше у нічний час, схуднення. Об'єктивно: пальпуються шийні, надключичні та пахові лімфатичні вузли розміром до 1,5-2 см, не спаяні з оточуючими тканинами, щільні, безболісні. З боку серединних органів змін немає. У крові: Ер. - 3,0х10*12/л, Нв - 90 г/л, КП - 0,8, Лейк. - 13,0х10*9/л, е - 3%, п - 9%, с - 78%, лімф. - 7%, мон. - 3%, ШЗЕ - 48 мм/год. Призначена біопсія лімфовузла. Які зміни при дослідженні лімфовузла очікуються при цьому?

A Клітини Березовського-Штернберга

B Проліферація лімфоцитів, лімфобластів

C Проліферація пролімфоцитів та лімфобластів

D Проліферація пролімфоцитів та лімфоцитів

E Проліферація лімфоцитів та плазмоцитів

962

У юнака 18 рокiв вперше в сечi знайдено 5 г/л глюкози. Глiкемiя натще - 5,1 ммоль/л. Скарг немає. Яке з дослiджень найбiльш надiйно виключить цукровий дiабет?

A Тест толерантності до глюкози

B Добові коливання глікемії

C Рівень інсуліна в плазмі

D Добова глюкозурія

E Глікемія після їжі

963

У хворої системним червоним вівчаком, яка приймає протягом року преднізолон, після тонзілектомії з'явилась різка слабкість, нудота, блювання, біль в правій клубовій ділянці, рідкий стул до 5 р. на добу. Рs - 96/хв., АТ - 80/50 мм рт. ст. Яку профілактичну терапію слід було провести перед операцією?

A Підвищення дози преднізолону

B Призначення ДОКСа

C Призначення антибіотиків

D Введення розчину Рінгера

E Введення 10% розчину NaСl

964

Хворий 55 років скаржиться на слабкість протягом 2-х місяців, біль в правій половині грудної клітки, кашель, виділення харкотиння з прожилками крові. Рентгенологічно: інтенсивна тінь трикутної форми у ділянці нижньої долі, зв'язана з середостінням. Про яке захворювання слід подумати?

A Центральний рак нижньої долі справа

B Туберкульоз легень

C Бронхоектатична хвороба

D Інфаркт легень

E Плевропневмонія

965

У хворого 20 років на лімфогрануломатоз, морфологічний варіант - лімфоїдне

виснаження, стадія 3-Б. Який метод лікування для цього хворого буде головним?

A Хіміотерапія

B Променева терапія

C Хірургічне втручання

D Комбіноване лікування

E Комплексне лікування

966

У хворої 60 років на третій день після венектомії з приводу тромбофлебіта підшкірних вен, раптово з'явилося гостре відчуття нестачі повітря. Шкіра спочатку стала різко ціанотичною, а потім попелястого кольору. Виражене психомоторне збудження, тахіпное, загруднинний біль. Яке ускладнення післяопераційного періоду в даному випадку?

A Тромбоемболія легеневої артерії

B Кровотеча

C Гіпостатична пневмонія

D Інфаркт міокарду

E Клапанний пневмоторакс

967

Хворий 50 років надійшов в лікарню на 9 день після початку захворювання зі скаргами на підвищення температури тіла до 38,5 С, різку слабкість, біль в ділянці правої лопатки при диханні, сухий кашель. ЧД - 28/хв. пульс - 100/хв., ознаки інтоксикації. В зоні правої лопатки притуплення перкуторного тону, бронхіальне дихання, поодинокі дрібнопухирчаті та крепітуючі хрипи. Через три доби виник напад кашлю з виділенням 200 мл гнійної мокроти, після чого температура тіла знизилася. На рівні кута лопатки виявлено на фоні інфільтрації легені округле просвітлення з горизонтальним рівнем. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Гострий абсцес легені

B Кіста легені

C Рак легені з розпадом

D Бронхоектазії

E Обмежена емпієма плевральної порожнини

968

Здоровий до того чоловік 32 років під час фізичних вправ зненацька відчув нестачу дихання, слабкість, біль в правій половині грудей з іррадіацією в праве плече, задишку, серцебиття. Об'єктивно: стан тяжкий. Тахікардія до 100/хв., АТ - 90/60 мм рт. ст. ЧД - 28/хв., права половина грудної клітки відстає при диханні. Перкуторно справа тимпаніт, дихальних шумів немає. Т тіла - нормальна. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Спонтаний пневмоторакс

B Інфаркт міокарда

C Інфаркт легені

D Судинний колапс

E Сухий плеврит

969

У юнака 18 років вперше діагностовано виразку цибулини ДПК. Тест на Helicobacter pylori – позитивний. рН шлункового соку – 1,0. Яка схема лікування є найбільш доцільною в даному випадку?

A Кларітроміцин+омепразол

B Квамател+амоксацилін

C Денол+трихопол

D Омепразол+оксацилін

E Денол+циметидин

970

Жінка 35 років поступила в клініку зі скаргами на біль в епігастрії, які виникають через 1-1,5 год після прийому їжі, печію, блювання, яке приносить полегшення. Об'єктивно: язик обкладений білим нашаруванням, живіт м'який, болючий в епігастральній ділянці. Спостерігаються позитивні симптоми Менделя, Образцова-Стражеска. Яке з наведених досліджень є найбільш інформативним для встановлення діагнозу?

A Езофагогастродуоденоскопія

B РН-метрія

C Ультразвукове дослідження

D Рентгеноскопія шлунка

E Колоноскопія

971

Хворий 23 роки звернувся в поліклініку зі скаргами на головний біль, погіршення зору, задишку, одутлість обличчя, загальну слабкість, зменшення кількості виділеної за добу сечі та забарвлення її типу “м'ясних зливів”. Три тижні тому переніс ангіну. Об'єктивно: помірна блідість, обличчя одутле, повіки набряклі; серцева діяльність ритмічна, І тон на верхівці ослаблений, систолічний шум. Пульс - 66/хв. АТ – 175/105 мм рт. ст. С-м Пастернацького слабко позитивний з обох боків. В аналізі сечі: білок 1,48 г/л, ер. – 35-40 в п/з, змінені; лейк. – 8-10 в п/з. Який діагноз є найімовірнішим?

A Гострий гломерулонефрит

B Есенціальна гіпертонія

C Інфекційно-алергічний міокардит

D Гострий пієлонефрит

E Амілоїдоз

972

Хворий 36 років, без скарг, під час проходження профогляду перед працевлаштуванням здав сечу на загальний аналіз. Отримані результати: колір

світло-жовтий; прозора; питома вага – 1008; рН – 6,5; білок – 0,6 г/л: ер. – 18-20 в п/з, змінені; лейк. – 2-3 в п/з; циліндри - 2-3 в п/з, зернисті. Який найбільш імовірний діагноз?

A Хронічний гломерулонефрит

B Гострий гломерулонефрит

C Хронічний пієлонефрит

D Амілоїдоз нирок

E Сечокам'яна хвороба

973

Пацієнт 38 років хворіє на бронхіальну астму близько 5 років. Напади ядухи легкі, знімаються таблеткою еуфіліну або двома вдихами дозованого симпатоміметика. Щоночі між 4 і 5 годиною виникає утруднене дихання, яке знімається дозованим симпатоміметиком. Який бронхолітик доцільно рекомендувати хворому перед сном з метою попередження нічних симптомів?

A Теопек

B Сальбутамол

C Антровент

D Еуфілін

E Беротек

974

У пацієнта 27 років, який зловживає алкоголем, діагностовано правосторонню

нижньочасткову пневмонію. На рентгенограмі інфільтративні зміни справа у С6 і С10. Раніше захворювань бронхолегеневої системи не спостерігалось. З якого

препарату слід розпочинати антибактеріальну терапію?

A Амоксацилін

B Гентаміцин

C Бісептол

D Тетрациклін

E Цепорін

975

Хворий 24 роки звернувся в поліклініку зі скаргами на болі в епігастрії через 1-1,5 год після їжі, нічні болі, часте блювання, яка приносить полегшення. Багато палить, випиває. Об'єктивно: язик чистий. При поверхневій пальпації черева виявлений м'язевий дефанс, болі справа вище пупка. Лабораторно: реакція на приховану кров у калі позитивна. Який найбільш імовірний діагноз?

A Виразкова хвороба

B Хронічний гастрит

C Хронічний холецистит

D Хронічний ентерит

E Хронічний коліт

976

Хворий М., 57 років скаржиться на головний біль, головокружіння, дратівливість, поганий сон. Хворіє 10 років. Об'єктивно: загальний стан задовільний. Щитовидна залоза збільшена до І ст. Акцент ІІ-го тону в другому міжребер'ї справа. Пульс ритмічний, 68/хв. АТ 195/115 мм рт. ст. Периферичних набряків немає. Пульс на периферичних артеріях рук і ніг пальпується. Загальний аналіз крові та сечі без змін. Глюкоза крові – 5,1 ммоль/л, сечовина крові - 7,2 ммоль/л. Консультація окуліста: на очному дні артерії сітківки звужені. Який найімовірніший діагноз?

A Гіпертонічна хвороба ІІ ст.

B Хронічний гломерулонефрит

C Коарктакція аорти

D Синдром Іценко-Кушинга

E Тіреотоксикоз

977

Хвора страждає на ревматоїдний артрит більше 1 року. Має швидко прогресуючий перебіг хвороби. Рентгенологічно підтверджено наявність краєвих узур. Лікування яким “базисним” препаратом є найдоцільніше?

A Метотрексат

B Делагіл

C Преднізолон

D Діклофенак-натрію

E Аспірин

978

У хворої на ревматизм визначається діастолічне тремтіння грудної стінки (“котяче муркотіння”), посилений І тон на верхівці, діастолічний шум з пресистолічним посиленням, клацання відкриття мітрального клапана, акцент ІІ тону над легеневою атерією. Яка вада серця у хворої?

A Стеноз лівого атріо-вентикулярного отвору

B Недостатність клапанів аорти

C Стеноз легеневої артерії

D Недостатність мітрального клапану

E Відкрита артеріальна протока

979

Хворий С., 23 років скаржиться на тупий біль, відчуття важкості та розпирання в

епігастрії одразу після їжі, відрижку тухлим, сухість у роті, нудоту, більш натщесерце, проноси. Об`єктивно: шкіра бліда, вміру схудлий. Живіт під час пальпації м`який, відмічається біль в епігастрії. Печінка не виступає з-під краю реберної дуги. В крові - Hb - 110 г/л, еритр. - 3,4х10*12 /л, лейкоцитарна формула - без змін. ШЗЕ - 16 мм/год. Яке найбільш інформативне дослідження допоможе встановити діагноз?

A Езофагогастродуоденоскопія

B Рентгенографія органів травлення

C Дослідження шлункового соку

D рН-метрія

E Дуоденальне зондування

980

Хворий П., 36 років скаржиться на постійний тупий біль у лівому підребер'ї, після прийому жирної та копченої їжі, блювання, яка не приносить полегшення. Калові маси блискучі, с неприємним запахом. Хворіє протягом 8 років; зловживає алкоголем, багато палить. Об'єктивно: знижененого харчування. Шкіра бліда і суха. Язик з білим нашаруванням. Живіт помірно здутий, відзначається біль в зоні Шоффара, Губергриця-Скульського, точках Дежардена, Мейо-Робсона. Про яке захворювання можна подумати в першу чергу?

A Хронічний панкреатит

B Хронічний холецистит

C Виразкова хвороба

D Хронічний гастродуоденіт

E Хронічний ентероколіт

981

Хвора Т., 18 років звернулася зі скаргами на загальну слабкість, підвищення температури до субфребрильних цифр, серцебиття, ниючий біль у ділянці серця,

біль у великих суглобах кінцівок "летючого" характеру. Захворіла гостро після

перенесеної ангіни. Об'єктивно: стан задовільний. Суглоби не змінені. Серце: І тон на верхівці послаблений, систолічний шум. ЧСС - 100/хв., АТ - 120/70 мм рт. ст. Печінка і селезінка не збільшені. Периферичних набряків немає. Яка стадія хвороби може бути зворотньою?

A Мукоїдний набряк

B Утворення фібриноїда

C Утворення ревматичної гранульоми

D Стадія фіброзу

E

982

Хвора М., 31 року протягом 14 років страждає системною склеродермією. Неодноразово лікувалася в стаціонарах. Скаржиться на періодичний тупий біль в

ділянці серця, серцебиття, задишку, головний біль, набряки повік, схуднення, біль та деформацію суглобів кінцівок. Ураження якого органу погіршує прогноз захворювання?

A Нирок

B Серця

C Легенів

D Шлунково-кишкового тракту

E Шкіри та суглобів

983

Хвора К., 34 роки, скаржиться на ниючий біль у правому підребер`ї, який посилюється після прийому жирної і смаженої їжі, гіркоту у роті, відрижку гірким. Хворіє 9 років. Об'єктивно: підвищеного харчування, шкіра звичайного кольору. Відзначається помірний біль у правому підребір'ї, позитивний симптом Мюсі, Георгієвського. Печінка не збільшена. Багатомоментне фракційне дуоденальне зондування: жовч з міхура кількістю 85 мл на протязі 55 хвилин, при мікроскопії - лейкоцити. Назвіть найбільш вірогідний діагноз:

A Хронічний холецистит з дискінезією по гіпомоторному типу

B Жовчнокам'яна хвороба

C Дискінезія жовчного міхура

D Хронічний холецистит з дискінезією по гіпермоторному типу

E Рак жовчного міхура

984

Хворий К., 49 років, скаржиться на порушення ковтання, особливо твердої їжі, ікоту, осиплість голосу, нудоту, зригування, значне схуднення (15 кг за 2,5 місяці). Об'єктивно: маса тіла знижена. Шкірні покриви бліді, сухі. Легені - дихання везикулярне, тони серця достатньої звучності, діяльність ритмічна. Живіт м'який, при пальпації болю нема. Печінка не збільшена. Яке дослідження найбільш необхідне для встановлення діагнозу?

A Езофагодуоденоскопія з біопсією

B Клінічний аналіз крові

C Рентгенографія органів шлункового тракту

D Рентгенографія по Тределенбургу

E Дослідження шлункової секреції

985

У хворого 42 років 40 хвилин тому з'явився пекучий біль за грудиною, що іррадіював в ліву руку, різка слабкість. Стан середньої тяжкості, свідомість ясна. Шкіра бліда, ціаноз губ. Тони серця, глухі, ритмічні, ЧСС - 86/хв., АТ - 120/80 мм рт. ст. Дихання везикулярне. На ЕКГ - під'йом сегмента SТ на 8 мм у відведеннях I, аVL,V1- V4. Який препарат слід призначити в першу чергу?

A Стрептокіназа

B Нітросорбід

C Реополіглюкін

D Поляризуюча суміш

E Дигоксін

986

Чоловік 37 років надійшов до лікарні зі скаргами на біль в епігастральній ділянці через 2 години після їжі. Об'єктивно: АТ - 110/70 мм рт. ст. Язик вологий, біля кореня покритий білуватим нашаруванням. В епігастрії визначається локальна болючість і напруження м'язів. Ендоскопічно - хронічна виразка з локалізацією на цибулині дванадцятипалої кишки. Лікар призначив хворому фамотидін - 40 мг/добу. З якою метою призначається фамотидін?

A Антисекреторна дія

B Стимуляція репаративних процесів

C Зменшення запальних і дистрофічних змін

D Бактерицидний ефект

E Посилення синтезу простагландинів

987

Жінка 30 років скаржиться на дискомфорт у лівому боці живота, біль у суглобах,

лихоманку, періодичні крововиливи. Об-но: гепатолієнальний синдром, збільшені регіонарні лімфовузли. У крові лейкоцитів 200.109/л, велика кількість гранулоцитів різного ступеня зрілості, мієлобластів менше 5% у крові і кістковому мозку, Рh-хромосома у клітинах кісткового мозку. Рекомендовано: постійний нагляд гематолога; алкіруючі препарати, можливо променева терапія та пересадка кісткового мозку. Який діагноз найімовірніший?

A Хронічний мієлолейкоз