Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок_2_6 курс_укр

.doc
Скачиваний:
401
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
4.95 Mб
Скачать

A Гангрена легені

B Абсцес легені

C Кавернозний туберкульоз

D Бронхоектатична хвороба

E Рак легені з розпадом

1031

Хворий скаржиться на раптовий початок хвороби: лихоманка до 39°С неправильного типу з гострим болем у грудях. Харкотиння гнилісне з домішками крові, запахом, до 400 мл за добу. При перкусії: над ураженою ділянкою вкорочення перкуторного звуку, посилене голосове тремтіння. У харкотинні був виділений анаеробний стрептокок. Яку хворобу можна запідозрити в першу чергу?

A Гангрена легені

B Абсцес легені

C Туберкульоз

D Бронхоектатична хвороба

E Абсцедуюча пневмонія

1032

До лікаря звернувся хворий 19 років, котрий раніше хворів сухим плевритом, бронхітами. Під час стрибка у висоту на спортивному майданчику відчув гострий біль у лівому боці, сильну задишку. Об`єктивно: блідий, сині губи, ліва половина грудної клітки відстає в акті дихання. Перкуторно: зліва - тимпаніт, аускультативно - послаблення дихання. Пульс – 98/хв., АТ - 90/50 мм рт. ст. Чим зумовлене порушення стану хворого?

A Спонтаним пневмотораксом

B Серцевою недостатністю

C Судинною недостатністю

D Плевральним ексудатом

E Бронхіальною обструкцією

1034

При топографічній перкусії легень у хворого, який отримав на підприємстві значну баротравму, було виявлено, що нижні межі легенів знаходяться на одне ребро нижче норми, висота верхівок обох легенів та поля Креніга значно збільшені. Про яке захворювання повинен подумати лікар в першу чергу?

A Емфізема легень

B Ексудативний плеврит

C Хронічний бронхіт

D Бронхіальна астма

E Пневмоторакс

1035

Хвора 44 років скаржиться на інтенсивний біль у верхній половині живота з іррадіацією у ліве підребер'я, зниження аппетиту, відрижку. У дитинстві хворіла на вірусний гепатит В. Чотири роки тому прооперовано з приводу жовчнокам'яної хвороби. Об'єктивно: жовтий колір склер, болісність при пальпації над пупком та в т. Мейо-Робсона. В крові: лейкоцитів - 9,7Г/л, формула не змінена, ШЗЕ — 18 мм/год. Діастаза - 320 год/л. Загострення якого захворювання має місце?

A Хронічного панкреатиту

B Хронічного гепатиту

C Хронічного холангіту

D Хронічного коліту

E Хронічного гастриту

1036

Хвора 30-ти років скаржиться на переймоподібний короткочасний біль в правому підребер'ї, спостерігається зв'язок з порушенням дієти, нервово-психічним перевантаженням. Больові точки і зони шкірної гіперестезії нерізко виражені. Дані фракціонного дуоденального зондування: подовження часу другої та третьої фази, скорочення часу виділення міхурної жовчі при збереженні об'єму міхурової жовчі. Дослідження супроводжувалось болями у правому підребер'ї. Який найбільш імовірний діагноз?

A Гіперкінетична дискінезія жовчного міхура

B Хронічний холецистит в стадії загострення

C Гіпокінетична дискінезія жовчного міхура

D Жовчно-кам'яна хвороба

E Холангіт

1037

У чоловіка 42 років, що хворіє протягом 20 років на виразкову хворобу 12-палої кишки, з'явилося постійне почуття важкості у шлунку після їжі, відрижка тухлим, блювання вжитою напередодні їжею, схуднення Об'єктивно: стан відносно задовільний, тургор тканин знижений. Живіт при пальпації м'який, симптомів подразнення очеревини немає, “шум плеску “ в епігастрії . Випорожнення 1 раз на 3 дні. Яке ускладнення найбільш відповідає стану хворого і даній клініці?

A Виразковий стеноз вихідного відділу шлунка

B Прикрита перфорація виразки

C Ракова пухлина шлунку

D Пенетрація виразки

E Хронічний панкреатит

1038

Хворий на виразкову хворобу 12-палої кишки звернувся зі скаргами на слабкість, задишку при незначному навантаженні, бажання їсти крейду Об'єктивно :блідий, трофічни зміни шкіри. В крові: Hb – 90 г/л; Ер – 3,3х10*12/л ; КП - 0,75, ретикулоцити - 2%, залізо крові - 5,6 мкмоль/л. Яке ускладнення розвинулося у хворого?

A Залізодефіцитна анемія

B Гемолітична анемія

C Еритремія

D Апластична анемія

E В12- фолієводефіцитна анемія

1039

Хворий 53 років скаржиться на слабкість, відсутність апетиту, схуднення, підвищення температури. Об'єктивно: полілімфоаденопатія, вузли тістуватої

консистенції, гепатомегалія. В крові : ер. - 4,0х10*12/л ; Hb - 110 г/л ; лейк. – 100х10*9/л ; б – 1%; е – 1% ; п – 4%; с – 42%; м – 25; л – 50%; тіні Боткіна-Гумпрехта. Який діагноз найбільш ймовірний у даному випадку?

A Хронічний лімфолейкоз

B Гострий лейкоз

C Хронічний мієлолейкоз

D Лімфогрануломатоз

E Мієломна хвороба

1040

Хвора 60-ти років скаржиться на слабкість, запаморочення, тяжкість у верхній

половині живота, парестезії кінцівок пальців рук та ніг. Об'єктивно: жовтушність шкіри, язик малинового кольору, гладкий. Гепатомегалія. В крові: Hb - 90 г/л; Ер. - 2,3х10*12/л; ретикулоцити - 0,2%; КП – 1,2; макроцитоз; тільца Жоллі, кільця Кебота. Який препарат для лікування найбільш доцільний?

A Вітамін В12

B Фероплекс

C Еритроцитарна маса

D Преднізолон

E Дисферол

1041

Дівчина 18 років скаржиться на слабкість, запаморочення, зниження апетиту,

меноррагії. Об'єктивно: на шкірі верхніх кінцівок петехії різного кольору. В крові: Hb – 105 г/л; Ер. - 3,2х10*12/л ; КП – 0,95, Тр. – 20х10*9/л. Час зсідання крові за Лі-Уайтом – 5'; тривалість кровотечі за Дюком – 8', проби щипка та джгута - ( + ). Який діагноз найімовірніший?

A Ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура

B Гемофілія

C Геморагічний діатез

D Залізодефіцитна анемія

E Хвороба Маркіафави-Мікелі

1042

Хворий 46 років скаржиться на свербіж шкіри, пітливість, особливо вночі, підвищення температури до 38,6 С. Об'єктивно: на шкірі грудей сліди розчісувань, надключичні лімфовузли величиною з голубине яйце, з шкірою не спаяні. Який метод дослідження є найбільш доцільним?

A Пункція збільшеного лімфоузла

B Загальний аналіз крові

C Оглядова рентгенографія грудної порожнини

D Імунограма

E Білки крові на білкові фракції

1043

Чоловік 40 років перебуває в комі. Хворіє цукровим діабетом 8 років. Об'єктивно: шкіра суха, дихання шумне, запах ацетону в повітрі. Який вид коми можна запідозрити?

A Кетоацидотична

B Гіперосмолярна

C Молочнокисла

D Гіпоглікемічна

E Мозкова

1044

У клініку поступив хворий зі скаргами на головокружіння, головні болі, зниження гостроти зору, нудоту, відчуття страху. Захворів у зв'язку із застосуванням хлорофосу на присадибній ділянці. Об'єктивно: міоз, потовиділення, салівація, блювання, підвищений АТ, помірна тахікардія. Попередній діагноз: отруєння фосфорорганічними речовинами. Які з перелічених досліджень крові необхідно додатково провести для уточнення діагнозу?

A Визначити активність холінестерази

B Визначити активність лужної фосфатази

C Визначити активність амінотрансфераз

D Визначити вміст глюкози

E Визначити білкові фракції

1045

Хвора 50 років скаржиться на біль, припухлість, скутість суглобів кистей, стоп та колінних суглобів. Об'єктивно: ульнарна девіація кистей, припухлість міжфалангових суглобів. На рентгенограмі: виражений остеопороз кісток, поодинокі узури, звуження міжсуглобових щілин. Які лабораторні показники найбільш характерні для даного захворювання?

A Позитивний латекс-тест

B Підвищений рівень сечової кислоти

C Підвищення альфа2-глобуліну

D Підвищення рівня КФК

E Антитіла до нативної ДНК

1046

Хвора 50-ти років протягом року скаржиться на напади болю в правому підребер'ї, який виникає переважно після вживання жирної їжі. Останній тиждень напади повторювалися щодня, стали більш болючими. На 3-й день перебування в стаціонарі з'явились жовтушність склер і шкірних покривів, випорожнення знебарвилися, сеча набула темного кольору. У крові: нейтрофільний лейкоцитоз - 13,1\10^9/л, ШЗЕ - 28 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Хронічний калькульозний холецистит

B Хронічний панкреатит, рецидивуюча форма

C Жирова дистрофія печінки

D Хронічний холангіт в стадії загострення

E Гіпертонічна дискінезія жовчного міхура

1047

Хворий 30 років, футболіст, після чергового тренування втратив свідомість. До цього виникали епізоди тиснучого болю за грудниною, перебої в діяльності серця. Батько хворого раптово помер від невідомої причини у віці 44 років. АТ - 120/70 мм рт.ст. Межі серця не розширені, на верхівці вислуховується 4-й тон серця; І і ІІ тони не змінені. По лівому краю груднини та на основі серця - систолічний шум, інтенсивність якого зростає під час проби Вальсальви. Клінічні аналізи, рентгенологічне дослідження грудної клітки без особливостей. ЕКГ: вольтажні ознаки гіпертрофії лівого шлуночка з перевантаженням (глибокі від'ємі зубці Т у відведеннях І, aVL, V5- V6). Який попередній діагноз?

A Гіпертрофічна кардіоміопатія

B ІХС: Інфаркт міокарда

C Стеноз гирла аорти

D Спортивне серце

E Дилятаційна кардіоміопатія

1048

Хворий 53-х років звернувся до невропатолога зі скаргами на біль в попереку. З

приводу радикуліту проведено курс фізіотерапевтичного лікування. Однак стан

хворого не покращився. Хворому проведено R-графію кісток хребта і таза, знайдено остеопороз і значні кісткові "пробоїни". В крові помірна нормохромна анемія, в сечі - протеїнурія. Загальний білок крові - 10,7 г/л. Про яке захворювання слід думати в першу чергу?

A Мієломна хвороба

B Сечокам'яна хвороба

C Гострий радикуліт

D Метастази у кістці

E Лімфогранулематоз

1049

Хворий 31 року звернувся до лікаря зі скаргами на збільшення лімфовузлів зліва над ключицею. Біль в грудях та животі, нічний свербіж шкіри. Хворіє протягом року. Об'єктивно: пальпуються збільшені неболючі лімфовузли зліва і в надключичній ділянці. Печінка і селезінка не збільшені. В крові: гемоглобін - 70 г/л, лейкоцити - 19,6х10*9/л, еозинофіли - 1%, п. - 8%, с. - 83%, лімф. - 2%, мон. - 6%, ШЗЕ - 55 мм/год, тромфоцити - 58 000. На Rh-графії грудної клітки у верхівці правої легені визначається інфільтрат, який контрастує з легеневою тканиною. Які дослідження найбільш доцільно провести для підтвердження діагнозу?

A Біопсія лімфовузла

B Трепанобіопсія

C Стернальна пункція

D Аналіз сечі на білок Бен-Джонса

E Рентгенологічне дослідження шлунка

1050

Хворий 46 років вперше помітив набряки на ногах, слабкість, відчуття "повноти" та важкості в правому підребер'ї. 20 років хворіє на ревматоїдний артрит. Збільшені печінка і селезінка, щільної консистенції. Креатинін крові - 0,23 ммоль/л, протеїнемія 68 г/л, холестерин - 4,2 ммоль/л, бета-ліпопротеїди - 52 од. опт. густини, відносна густина сечі - 1,012, протеїнурія - 3,3 г/л, поодинокі воскоподібні циліндри, свіжі та вилужені еритроцити в п/з, лейкоцити - 5-6 в п/з. Яке ускладнення найбільш імовірне?

A Амілоїдоз нирок

B Хронічний гломерулонефрит

C Гострий гломерулонефрит

D Серцева недостатність

E Хронічний пієлонефрит

1051

Хворий 65 років відчуває перебої в роботі серця. На ЕКГ передчасні розширені і спотворені комплекси QRS з довгою паузою після них. ЧСС - 100/хв. АТ-100/60 мм рт. ст. Що з перерахованого найкраще застосувати у хворого?

A Аміодарон

B Нітронг

C Верапаміл

D Хінідин

E Лідокаїн

1052

Хвора 35 років відчуває тремтіння всього тіла, "пульсацію" в голові, періодичні синкопальні стани. Ліва межа серця по лівій передній аксілярній лінії, в т. Боткіна - діастолічний шум. АТ - 150/20 мм рт. ст. Як захворювання найбільш ймовірне у хворої?

A Недостатність клапанів аорти

B Гіпертрофічна кардіоміопатія

C Тіреотоксичне серце

D Гіпертонічна хвороба

E Стеноз мітрального отвору

1053

У хворого 25 років восени з'явились печія, закрепи, болі в епігастрії, що виникають через 1,5-2 год після їжі, інколи і вночі. Болі посилюються при прийомі гострої, соленої і кислої їжі, зменшуються - після застосуванн соди і грілки. Хворіє протягом року. Хворий пониженого живлення, язик не обкладений, вологий. При перкусії і пальпації живота: болючість в мезагастрії, в цій же ділянці - резистентність м'язів черевного пресу. Який діагноз найбільш імовірний?

A Виразкова хвороба 12-палої кишки

B Аутоімунний гастрит

C Діафрагмальна грижа

D Жовчнокам'яна хвороба

E Хронічний панкреатит

1054

Хворий 54 років скаржиться на загальну слабкість, здуття живота, схуднення.

Об'єктивно: пониженого живлення, іктеричність склер, шкіра суха, "судинні зірочки" на обличчі і верхніх кінцівках, гіперемія долонь, збільшення молочних залоз. Язик малиновий. Живіт збільшений, нижній край печінки загострений, щільний, виступає на 4 см з-під краю реберної дуги. Селезінка на 6-7 см виступає з-під реберної дуги. ШЗЕ - 14 мм/год, тимолова проба - 8 од. Який попередній діагноз?

A Ктиптогенний цироз печінки

B Хронічний гепатит

C Жировий гепатоз

D Доброякісна гіпербілірубінемія

E Ехінококоз печінки

1055

Хворий 60 років скаржиться на відсутність апетиту, переважно до м'ясної їжі,

важкість в епігастральній ділянці, нудоту, загальну слабкість. Хворіє останні 2 місяці; втратив у вазі 4-5 кг. Блідий, язик обкладений, сухий, надчеревна ділянка болюча, черевна стінка резистентна. В калі позитивна реакція на приховану кров. В крові: Нb - 96 г/л; лейк. - 11х105*9/л; ШЗЕ - 48 мм/год. Який метод дослідження найбільш доцільний?

A ЕГДС з біопсією

B Ретроградна холангіографія

C Колоноскопія з біопсією

D Пункційна біопсія печінки

E Ректороманоскопія з біопсією

1056

У хворої, яка страждає атопічний формою бронхіальної астми, виявлений єдиний алерген до шерсті домашнього собаки + + +. Прибрані килими з дому, прибрана собака, зроблений косметичний ремонт квартири, використовується кондиціонер повітря, проте у хворої щоночі повторюються напади задухи, незважаючи на лікування інталом, адреноміметиками. Яка першочергова лікувальна тактика для покращення стану хворої, крім видалення собаки? A Специфічна гіпосенсибілізація B Продовження попереднього лікування C Антигістамінна терапія D Заняття ЛФК по Бутейко E Направлення на спелеотерапію  1057 Хворий 23 років у зв'язку з гострою респіраторною інфекцією прийняв 1 г аспірину. У нього розвинувся напад ядухи з утрудненим видихом, який був куповані введенням еуфіліну. Аллергоанамнез не обтяжений. У минулому двічі оперований з приводу поліпозу носа. Який найбільш ймовірний діагноз? A Аспіринова астма B Атопічна бронхіальна астма C Інфекційно-алергічна бронхіальна астма D Астма фізичного зусилля E Симптоматичний бронхоспазм  1058 У 20-річного чоловіка, який страждає на бронхіальну астму, напади задухи виникають 3-4 рази на тиждень. Нічні напади відзначаються 1 раз на тиждень. ОФВ1 - 50% від належних величин, коливання його протягом доби - 25%. Вкажіть тяжкість перебігу БА. A Перебіг середньої тяжкості B Легкий ступінь тяжкості C Важкий перебіг D Статус астматикус E Інтермітуючий перебіг  1059 Хвора 48 років, що страждає аортальним стенозом ревматичного генезу, скаржиться на періодичні стискаючі болі в ділянці серця до 5 хв. Змушена сповільнювати крок, іноді зупинятися. Набряків немає. АТ = 150/90 мм рт. ст. Пульс - 66/хв. Як можна розцінити больовий синдром? A Гемодинамічна стенокардія B Варіантна стенокардія C Ангіоневротична стенокардія D Клімактерична кардіалгія E Аорталгія  1060 У хворої 52 років вислуховується інтенсивний систолічний шум в області рукоятки грудини і в точці Боткіна-Ерба з проведенням в 1-е міжребер'ї. Іноді відзначаються напівнепритомності, біль у ділянці серця до 20 хвилин. На ЕКГ - помірна депресія ST v5-6, що переходить в негативний зубець Т. Подібні зміни спостерігалися також 6 місяців тому. У даному випадку зміни ЕКГ свідчать на користь: A Гіпертрофії міокарда B Інфаркту міокарда задньої стінки C Ішемії міокарда на тлі больового синдрому D Аневризми міокарда E Інфаркту міокарда бічної стінки

1061

Жінка 46 років потрапила до клініки зі скаргами на загальну слабкість, швидку

втомлюваність, сухість у роті, спрагу. Шкіряні покриви бліді. АТ - 180/110 мм рт. ст. Пальпуються збільшені, горбисті нирки. Сечовина крові - 8,5 ммоль/л. Добове коливання відносної питомої ваги сечі - 1010-1012. Відомо, що бабуся хворої померла у віці 43 років від невідомого захворювання нирок. Який із перелічених діагнозів найбільш імовірний?

A Полікістоз нирок

B Пухлина нирок

C Двобічний гідронефроз

D Туберкульоз нирок

E

1062

Чоловікові 47 років з метою виключення ІХС здійснена велоергометрична проба. Під час виконання другого ступеню навантаження на ЕКГ з'явилась горизонтальна депресія сегменту ST в грудних відведеннях. Як слід оцінити ці зміни?

A Прояв коронарної недостатності

B Розвивається інфаркт міокарда

C Детренованість хворого

D Нормальна реакція

E Електролітні порушення

1063

Забійник вугільної шахти 34-х років, з професійним стажем 10 років, виписаний з клініки професійних захворювань після обстеження і лікування з діагнозом: антракосилікоз, 1 стадія, перибронхіт, ДН0. Яке експертне рішення слід прийняти щодо його працездатності?

A Направити на МСЕК для визначення групи інвалідності на період перекваліфікації

B Може продовжувати роботу в своїй професії при дотриманні санітарно-гігієнічних умов праці

C Видати листок непрацездатності для продовження амбулаторного лікування

D Видати профбюлетень для закріплення результатів лікування

E Направити на МСЕК для визначення відсотка втрати професійної працездатності

1064

Хвора Ф., 63 років лікувалась в реанімаційному блоці з приводу гострого трансмурального інфаркту передньо-перетинкової ділянки лівого шлуночка. На 3-й день у хворої з`явився інтенсивний больовий синдром, що супроводжувався руховим збудженням, шоком. Через деякий час хвора втратила свідомість. З'явилися різкий ціаноз обличчя, набухання шийних вен, через 10-12 хв. настала зупинка дихання. На моніторі ЕКГ ознаки електромеханічної дисоціації. Яка найбільш імовірна причина клінічної смерті?

A Перикардіальна тампонада

B Повна поперечна блокада

C Фібриляція шлуночків

D Ішемічний інсульт

E Рецидив інфаркту міокарда

1065

Під час транспортування хворого 60 років лікар швидкої допомоги помітив погіршення загального стану хворого, відсутність пульсу, дихальних рухів грудної клітки, розширення зіниць. До приймального відділення 5 хвилин їзди. Що є першочерговою дією по відношенню до даного хворого?

A Розпочати серцево-легеневу реанімацію

B Якнайшвидше довезти хворого до лікарні

C Внутрішньосерцево ввести адреналін

D Наладити інгаляцію кисню

E Внутрішньовенно ввести поліглюкін

1066

Чоловік 65 років звернувся до лікаря зі скаргами на періодичний головний біль, запаморочення, відчуття оніміння кінцівок. В анамнезі: виразкова хвороба дванадцятипалої кишки. Об’єктивно: пульс - 62/хв., ритмічний. АТ - 165/90 мм рт.ст. Перкуторно: ліва межа серця на 1,0 см назовні від лівої середньо-ключичної лінії. Тони серця ритмічні, акцент ІІ тону над аортою. Печінка не збільшена. Набряки відсутні. Який препарат доцільно використати в якості монотерапії даного пацієнта?

A Гіпотіазид

B Пропранолол

C Клофелін

D Адельфан

E Раунатин

1067

Пацієнтка 39 років скаржиться на головний біль, відчуття оніміння кінцівок. Об’єктивно: пульс - 84/хв., ритмічний. АТ - 160/95 мм рт.ст. Перкуторно: ліва межа серця на середньо-ключичній лінії. Тони серця ритмічні, акцент ІІ тону над аортою. Набряків немає. Який з інструментальних методів дослідження дасть найбільш об’єктивну інформацію про можливу гіпертрофію міокарда?

A Ехокардіографія

B Електрокардіографія

C Апекскардіографія

D Реографія

E Рентгенографія органів грудної клітки

1068

Хворий 48 років скаржиться на появу болю стискаючого характеру переважно після фізичного навантаження, який проходить самостійно після припинення фізичної активності. Об’єктивно: пульс – 67/хв., АТ - 140/90 мм рт. ст., тони серця ослаблені. При проведенні велоергометрії хворий почав скаржитись на стискаючий біль за грудниною з ірадіацією в ліву руку та лопатку, задуху. Пульс – 128/хв., АТ – 180/110 мм рт. ст. Яка тактика лікаря в даній ситуації?

A Припинити проведення тесту

B Зменшити навантаження

C Дати нітрогліцерин і продовжувати тест

D Продовжити тест через 5-10 хв.

E Дати бета-блокатор і продовжити тест

1069

Потерпілого знайдено на вулиці без свідомості. Бригадою швидкої допомоги доставлено в обласну клінічну лікарню. Об'єктивно: шкірні покриви бліді з мармуровим відтінком, вологі, холодні. Пульс на променевих артеріях ниткоподібний, АТ - 70/50 мм рт. ст. Тони серця приглушені, в задньонижніх відділах легень поодинокі застійні хрипи. На ЕКГ: зубець Q і підняття сегменту ST над ізолінією у відведення II, ІІІ, avF. Відразу після краплинного вливання норадреналіну на 0,5% р-ні глюкози та допаміну - АТ підвищився до 130/80 мм рт. ст., покращились властивості пульсу, до хворого почала повертатися свідомість. Яке найбільш ймовірне ускладнення інфаркту міокарда мало місце?

A Кардіогенний шок

B Тромбоемболія судин головного мозку

C Пароксизм фибриляції передсердь

D Тромбоемболія легеневої артерії

E Внутрішньоальвеолярний набряк легень

1070

Чоловік 60-ти років скаржиться на перебої в роботі серця, задишку у спокої, виражену загальну слабкість. 8 місяців тому переніс інфаркт міокарда. Об'єктивно: АТ - 80/60 мм рт. ст., ЧСС - 32/хв., ЧДР - 26/хв., ціаноз. ЕКГ: повна атріовентрикулярна блокада. Яка тактика ведення хворого найбільш доцільна?

A Імплантація кардіостимулятора

B Використання антиаритмічних препаратів

C Периферійні вазодилататори в поєднанні з допаміном

D Внутрішньоаортальна балонна контрпульсація

E Внутрішньовенне введення преднізолону

1071

Жінка 75 років госпіталізована з приводу повторного інфаркту міокарда в дуже

важкому стані: загальмована, шумне клокочуче дихання, яке чути на відстані, кашель з рожевим пінистим харкотинням, шкіра бліда з ціанотичним відтінком, вкрита липким потом. ЧСС - 100/хв., АТ - 100/90 мм рт. ст., ЧД - 40/хв. В задньобазальних відділах легень велика кількість великопухирчастих вологих хрипів. Тони серця ослаблені. ЕКГ: ознаки трансмурального інфаркту міокарда. Яке ускладнення найбільш імовірно виникло у хворої?

A Набряк легень

B Кардіогенний шок

C Тромбоемболія легеневої артерії

D Серцева астма

E Тампонада серця

1072

Чоловік 66 років скаржиться на біль в лівій половині грудної клітки, що виник 2 дні тому і підсилюється при диханні. 2 місяці тому прооперований з приводу аденоми простати. Об'єктивно: стан важкий, наростає ціаноз та задуха. ЧД - 28/хв., ЧСС - 98/хв., АТ - 125/80 мм рт. ст. (звичайно – 140/90 мм рт.ст.). Аускультативно: над задньонижніми відділами лівої легені вислуховується ослаблене дихання. Шийні вени ледь набухші. ЕКГ: зубець S в І відведенні глибокий, зубець Q в ІІІ, негативний Т в ІІІ, aVF, V1-V4 відведеннях, Р-pulmonale в ІІ та ІІІ відвед. Який попередній діагноз?

A Тромбоемболія легеневої артерії

B Трансмуральний інфаркт міокарда

C Позалікарняна лівостороння пневмонія

D Гострий набряк легень