Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок_2_6 курс_укр

.doc
Скачиваний:
401
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
4.95 Mб
Скачать

A ІІІ В

B ІІ tq

C І ur

D І sр

E І tр

1376

На профогляді виробництва олівців у Н. 42 р. зі стажем 11 років виявлені швидка втомлюваність, задишка, біль у грудях при диханні, атрофічні зміни слизових носа і глотки, коробковий звук, сухі хрипи, подовжений видих та посилення легеневого малюнка і нечисленні вогнищеві зміни в середніх легеневих полях до 3 мм на РТГ. Дана клініка вказує на:

A Графітоз

B Силікоз

C Силікатоз

D Туберкульоз

E Саркоїдоз

1377

В робітника доменної печі А. 45 р., зі стажем 16 р., на періодичному огляд знайдені контрастні вогнищеві тіні діаметром від 1 до 3 мм при відсутності скарг і патологічних симптомів при дослідженні органів грудної клітки. Така клінічна

картина є характерна для:

A Сидероз

B Алюміноз

C Бериліоз

D Силікоз

E Силікатоз

1378

На виробництві металевої пудри у працюючого К. 42 р. зі стажем 15 років турбують часті застуди, напади кашлю, стиснення в грудях, відсутність апетиту. Об’єктивно: центральний ціаноз, жорстке дихання, сухі хрипи, зниження ЖЕЛ до 1000 мл, посилення легеневого малюнку в середніх легеневих полях. В аналізі

крові: еозинофілія і лімфоцитоз. Це все вказує на:

A Алюміноз

B Сидероз

C Баритоз

D Берилітоз

E Силікоз

1379

У Д. 26 р. на виробництві люмінесцентних ламп при порушенні техніки безпеки

виникла слабкість, головний біль, різкий біль в грудях, нестерпний докучливий

кашель, задишка, блювання; t - 38-39 0С, ціаноз, тахікардія, сухі та вологі хрипи над легенями; нейтрофільний лейкоцитоз із зсувом вліво, високе ШОЕ. Подібні

клінічні дані виникали після літичного зниження температури і доброго самопочуття через кожні 2 тижні впродовж 3 місяців (хвилеподібний перебіг). Ця клініка відображає:

A Гостру інтоксикацію берилієм

B Гостру ртутну інтоксикацію

C Гостру вірусну інфекцію

D Гострий фаринго-ларингіт

E Гострий трахеобронхіт

1380

На виробництві безіскравих різців в С. 24 років через 2 роки праці після прийому

ампіциліну погіршилось самопочуття, виник докучливий кашель, задишка, біль в

грудях, t - 38-39 0С, озноби, різке схуднення на 15 кг за три тижні, лімфаденопатія. Об’єктивно: ціаноз, дрібнопухирчасті та сухі хрипи з обох сторін, акцент ІІ тону на легеневій артерії, тахікардія, гепатоліенальний синдром, дрібноточкові дисеміновані зміни на РТГ. Призначення стероїдів поліпшило самопочуття і стан хворого. Така клініка вказує на:

A Хронічний бериліоз

B Фіброзуючий альвеоліт

C Системну склеродермію

D Вовчуковий пневмоліт

E Саркоїдоз легень

1381

Через 3 роки в умова виробництва алюмінієвої пудри у К. 26 р. раптово виник

гострий біль у грудній клітці справа. Наростаюча задишка, ціаноз, тахікардія 100

уд./хв., акцент ІІ тону, на легеневій артерії, зміщення середостіння вліво. Яке ускладнення спричинило цей стан при даному захворюванні?

A Спонтанний пневмоторакс

B Правобічний плеврит

C Правобічна пневмонія

D Інфаркт-пневмонія

E Карциноматоз легень

1382

Хворий 17 років. Після переохолодження протягом 6 місяців формувався поліартричний варіант суглобових уражень. Стан тяжкий. Системні скарги і позасуглобові прояви. Лімфаденопатія, гепатоспленомегалія, папульозний висип, плеврит, перикардит, позитивний ревматоїдний фактор (РФ). Який діагноз найбільш імовірний?

A Ювенільний ревматоїдний артрит (хвороба Стілла)

B Ревматичний поліартрит

C Системний червоний вівчак

D Гепатит B

E Хвороба Шенлейн-Геноха

1383

У хворого 18 років різкий головний біль, запаморочення, носові кровотечі, мерзлякуватість нижніх кінцівок. Обстеження: добре розвинута грудна клітина,

верхні кінцівки, відносно слабкий розвиток м`язів нижніх кінцівок, систолічний

шум між лопатками. АТ на ліктьовій артерії 220/140 мм рт. ст., на підколінній –

110/70 мм рт. ст. Узури ребер на рентгенограмі. Ваш діагноз?

A Коарктація аорти

B Гіпертонічна хвороба

C Стеноз устя аорти

D Аневризма аорти

E Дефект міжшлуночкової перетинки

1384

Хворий 43 років страждає на виразкову хворобу 12-палої кишки протягом 8 років. Під час роботи на садовій ділянці відчув різкий біль у епігастральній ділянці, слабкість, запаморочення. Під час огляду лікарем “Швидкої допомоги”: шкіра бліда, пульс слабкий, 102/хв., АТ - 100/60 мм рт. ст., живіт не приймає участі у акті дихання, напружений, болючий у епігастрії, печінкова тупість відсутня. Про яке захворювання можна думати?

A Перфорація виразки

B Шлункова кровотеча

C Кишковий заворіт

D Загострення панкреатита

E Інфаркт міокарда

1385

Хворий 57 років звернувся зі скаргами на серцебиття, задишку, втому при незначних фізичних навантаженнях. 2 роки тому переніс великовогнищевий передньо-перетинковий інфаркт міокарду. Об’єктивно: ритм правильний, тони серця ослаблені. Пульс – 87/хв. АТ - 130/86 мм рт. ст. Печінка на 6 см нижче правої реберної дуги. Набряк голеней. Який функціональний клас серцевої недостатності у пацієнта?

A III

B II

C IV

D I

E V

1386

Хворий С., 69 років, хворіє ХОЗЛ на протязі 27 років, скаржиться на задишку при незначному фізичному навантаженні, кашель зі слизово-гнійним харкотинням. Об’єктивно: грудна клітина розширена, бочкоподібна, дихання поверхневе, міжреберні проміжки розширені; нижня межа легень опущена, перкуторно-коробочний звук; дихання ослаблене, на рентгенограмі легень: підвищення прозорості легеневого поля, зниження рухливості діафрагми та низьке її розташування; положення ребер наближається до горизонтального. Яке ускладнення основного захворювання у даного хворого?

A Емфізема легень

B Абсцес легень

C Бронхолітична хвороба

D Ексудативний плеврит

E Спонтанний пневмоторакс

1387

Хворий Д., 62 років, знаходиться на стаціонарному лікуванні в пульмонологічному відділенні з діагнозом: аспіраційний абсцес нижньої долі лівої легені (S6), важка течія, гостра дихальна недостатність ІІІ ст., відмічається висока температура тіла, лихоманка, заливний піт, сухий кашель з болями в грудях на стороні ураження; при перкусії-укорочення звуку над вогнищем ураження, дихання ослаблене. Рентгенографічно: інфільтрація легеневої тканини. На 5-й день хвороби стан хворого погіршився. У пунктаті плевральної порожнини визначається гній. Яке ускладнення основного захворювання у даного хворого?

A Емпієма плеври

B Емфізема легень

C Спонтанний пневмоторакс

D Ексудативний плеврит

E Легенева кровотеча

1388

Хворий М, 28 років, через 2 години після куштування грибів з білою голівкою

відчув зниження рухливості та зосередженості, які перейшли до збудження і агресії. При огляді: порушення орієнтації, незрозуміла мова. Через 4 години печінковий запах з рота, непритомність. Який синдром спостерігається у хворого?

A Гостра печінкова недостатність – синдром гепатаргії

B Гепатолієнальний синдром

C Синдром портальної гіпертензії

D Холестатичний синдром

E Іктеричний синдром

1389

Який стан може зумовити наступні зміни з боку ССС: брадіаритмія або фібриляція шлуночків серця; з боку дихальної системи: дихання Біота або апное; ЦНС: відсутність свідомості, судомне скорочення м’язів та спазм голосових зв’язок; місцеві пошкодження по типу появи крапок d 1-2 см з валиком по колу без ознак запалення.

A Електротравма

B Переохолодження

C Тепловий удар

D Утоплення

E Кетоацидоз

1390

У хворого з тяжким перебігом пневмонії з’явився біль у попереку, нудота, виражена загальна слабкість, головний біль. При загальному огляді: шкіра бліда,

набряки нижніх кінцівок. Артеріальний тиск - 80/40 мм рт.ст. Добовий діурез –

100,0 мл. Питома щільність сечі 1008. Відзначається протеїнурія, еритроцитурія,

гіалінові та зернисті циліндри. В крові підвищен рівень креатиніну та сечовини.

Який діагноз у хворого?

A Гостра ниркова недостатність

B Гострий пієлонефрит

C Гострий гломерулонефрит

D Сечокам’яна хвороба

E Нефротичний синдром

1391

Хворий, 60 років, страждає на ІХС. Дифузний кардіосклероз. Аортальний стеноз

склеротичного походження. СН ІІА ФКІІІ. ЕхоКГ показала фракцію виходу лівого шлуночка 57%. Вкажіть основний механізм утворення серцевої недостатності у цьому випадку.

A Порушення діастолічної функції лівого шлуночка

B Зниження скоротливої здатності міокарду

C Підвищення периферійного судинного опору

D Підвищення венозного тиску у великому колі кровообігу

E Надмірна активація симпатоадреналової системи

1392

Хворий 55 років скаржиться на біль за грудиною стискуючого характеру при

ходьбі до 100 м, тривалістю до 15 хв., відчуття нестачі повітря, пітливість. Об-но: підвищеного живлення, межі серця розширені вліво, тони глухі,ритмічні,ЧСС – 90/хв., АТ - 140/90 мм рт. ст. Протягом останнього тижня біль з’явився у спокої та вночі, перестав купіруватись після прийому однієї таблетки нітрогліцерину. На ЕКГ – високі гострокінцеві зубці Т у V2- V4 відведеннях. Про яке захворювання можна думати?

A Прогресуюча стенокардія

B Стабільна стенокардія IV ФК

C Інфаркт міокарду

D Спонтанна стенокардія Принцметала

E Стабільна стенокардія ІІІФК

1393

До приймального відділення доставлено хворого 65 років зі скаргами на задишку, дисфагію, осиплий голос, відчуття здавлення грудної клітини. Хворіє декілька місяців (точно не пам’ятає), але за медичною допомогою раніше не звертався. Госпіталізовано в зв’язку з погіршенням стану. Об’єктивно: набряки обличчя та шиї, шийні вени розширені. Межі серцевої тупості розширені, тони серця глухі. АТ - 80/60 мм рт. ст. при глибокому вдиху та 100/60 мм рт.ст. при видиху. Сила пульсових ударів знижується на вдиху. Пульс - 120 уд./хв. Печінка на 2,5 см виступає з-під реберної дуги, край її еластичний, помірно болючий. Ваш попередній діагноз?

A Хронічна перикардіальна тампонада

B Гостра перикардіальна тампонада

C Хронічна лівошлуночкова серцева недостатність

D Гіпертрофічна кардіоміопатія

E Хронічна правошлуночкова серцева недостатність

1394

На прийом до лікаря-терапевта прийшов хворий 50 років, який скаржиться на

задишку, відчуття важкості в правому підребер’ї, збільшення живота. Біль в грудній клітці відсутній. В анамнезі захворювань серця не було. Об’єктивно: набряк шийних вен, що збільшується на вдиху. Позитивний симптом Фрідрайха. Тони серця глухі. Пульс - 160 уд./хв., малий, м’який. В III-IV міжребер’ях вислуховується III тон в протодіастолу. Які методи додаткового обстеження хворого найдоцільніші?

A Ехокардіографія

B Електрокардіографія

C Холтерівське моніторування

D Моніторування артеріального тиску

E Дослідження крові на ліпопротеїдні фракції

1395

Хворий 82 р. привезений до стаціонару машиною швидкої допомоги. З ранку

скаржився на значну задуху. При обстеженні – барилкувата форма грудної клітини, участь у диханні допоміжних м’язів. Спірографія – зменшення показників ЖЄЛ, ФЖЄЛ, резервного об’єму вдиху/видиху на тлі зниження напруги СО2 у альвеолярному повітрі. Рентгенологічно – збільшення прозорості легеневих “полей”, вертикального розміру грудної клітини. Який діагноз найбільш імовірний?

A Стареча емфізема

B Обструктивна емфізема

C Бронхіальна астма

D Бронхоектатична хвороба

E Хронічний бронхіт

1396

Хворий Б., 47 років. В анамнезі – 5 років хронічний панкреатит. Останні 6 місяців – поліфекалії з неприємним запахом, виражене здуття та бурчання в животі, з’явились проноси, слабкість, швидка втома, зниження маси тіла. Розвиток якого синдрому можна запідозрити в даному випадку?

A Синдром мальабсорбції

B Синдром ексудативної ентеропатії

C Синдром подразнення товстої кишки

D Синдром печінково-клітинної недостатності

E Паранеопластичний синдром

1397

Чоловік 60 років, рік тому переніс Q-позитивний інфаркт міокарду задньо-діафрагмальної ділянки лівого шлуночка з розповсюдженням на правий шлуночок. Скаржиться на втому, набряки обох гомілок. АТ - 130/80 мм рт. ст., ЧСС - 80/хв., пульс ритмічний. В легенях хрипів немає. Печінка + 3см, периферичні набряки обох гомілок. Чим зумовлений патологічний стан хворого?

A Правошлуночкова дисфункція

B Лівошлуночкова дисфункція

C Гіпертонічна хвороба

D Гострий міокардит

E Порушення серцевого ритму

1398

Хворий 70 років, страждає на ішемічну хворобу серця протягом 25 років. Скаржиться на напади задухи. АТ - 140/80 мм рт. ст., ЧСС - 100/хв., в нижніх відділах легень – вологі незвучні хрипи, периферичних набряків нема. АТ - 130/80 мм рт. ст., ЧСС - 80/хв., пульс ритмічний. За даними ЕхоКГ: ФВ ЛШ – 37%. Чим зумовлений патологічний стан хворого?

A Систолічна дисфункція

B Діастолічна дисфункція

C Гострий перикардит

D Тромбоемболія легеневої артерії

E Кардіогенний шок

1399

Хворий 16 років скаржиться на задишку при фізичному навантаженні, загрудинний біль, запаморочення. При обстеженні: акроціаноз, пастозність нижніх кінцівок, кардіомегалія, систолічний шум та систолічне тремтіння по лівому краю грудини. Рентгенологічно: повнокрів’я легень, розширення ствола легеневої артерії. Який діагноз повинен бути встановлений ще в дитинстві?

A Дефект міжшлуночкової перетинки

B Передсердний септальний дефект

C Пролабування мітрального клапану

D Відкрита артеріальна протока

E Коарктація аорти

1400

Дівчинка 15 років скаржиться на задишку, серцебиття. В дитинстві часті простудні захворювання, пневмонії. Об’єктивно: відставання у фізичному розвитку, шкіра бліда, акроціаноз. Розширення серця вправо і вліво. Систолічний шум в ІІ міжребір’ї зліва, діастоличний шум над легеневим стволом. Рентгенологічно: значне розширення правої половини серця. Про який діагноз

слід думати?

A Передсердний септальний дефект

B Ізольований стеноз легеневого стовпа

C Мітральний стеноз

D Недостатність мітрального клапану

E Хронічне легеневе серце

1401

У хворого 30 років, який після значного фізичного навантаження втратив свідомість, діагностовано гіпертрофічну кардіоміопатію. Яка функція міокарда страждає при даній патології?

A Діастолічна

B Систолічна

C Систолічна і діастолічна

D Функція провідності

E Функція автоматизму

1402

Хворий, 14 років, потрапив до лікарні після бійки з ознаками внутрішньої кровотечі. З дитинства страждає гемофілією А. Діагностовано позаочеревну гематому. Що треба призначити хворому в першу чергу?

A Кріопреципітат

B Амінокапронову кислоту

C Суху плазму

D Тромбоцитарну масу

E Свіжу кров

1403

Чоловік 47 років страждає алкогольним цирозом печінки. Протягом останніх трьох діб стан погіршився: свідомість запаморочена, посилилася жовтяниця, з’явилися судоми. Основний причинний фактор виникнення ускладення у хворого?

A Накопичення аміаку в сироватці крові

B Підвищення кількості білірубіну в крові

C Підвищення холестерину в крові

D Гіпопротеїнемія

E Анемія

1404

Чоловік 50 років поступив в реанімаційне відділення у важкому стані. При огляді: свідомість відсутня, шкіра та склери жовті. Аміачний запах з рота. Дихання аритмічне. Тони серця приглушені. Тахікардія – 120/хв. АТ - 90/60 мм рт. ст. Гепатоспленомегалія. Асцит. На шкірі – геморагії. АСТ = 18 ммоль/л, АЛТ – 2,1 ммоль/л. Загальний білірубін - 330 мкмоль/л, К – 3,0 ммоль/л. Ваш діагноз?

A Гостра печінкова недостатність

B Колапс

C Кардіогенний шок

D Гостра ниркова недостатність

E Діабетична кома

1405

Хвора 27 років скаржиться на постійний ниючий біль в правому підребер’ї з іррадіацією під праву лопатку, посилюється після вживання смаженої їжі. Біль

з’явився біля трьох тижнів тому. Хвора вагітна, вагітність 32 тижня. Гінекологом

скерована для обстеження в діагностичний центр. Який метод діагностики стану

жовчовивідних шляхів рекомендовано вагітним?

A Ультразвукове дослідження

B Довенна холецистографія

C Пероральна холецистографія

D Радіонуклідне сканування

E Лапароскопія

1406

Хворий, 70 років, поступив в лікарню зі скаргами на задишку при незначному

фізичному навантаженні, набряки на нижніх кінцівках, відчуття важкості в правому підребер’ї. Хворіє на протязі 7 років, після перенесеного ІМ. Лікується

амбулаторно (приймає інгібітори АПФ, сечогінні), періодично стаціонарно. Об’єктивно: набряки на нижніх кінцівках, в легенях везикулярне дихання, серце – ліва межа зміщена вліво на 2,5 см назовні від середньоключичної лінії, тони

послаблені. Пульс – 70 уд./хв. АТ - 140/80 мм рт. ст. Печінка + 4 см. Яке захворювання провокує розвиток СН?

A Постінфарктний кардіосклероз

B Дилятаційна кардіоміопатія

C Гострий міокардит

D Атеросклеротичний кардіосклероз

E Вада серця

1407

Хвора Л., 23 роки, через 10 днів після перенесеної гострої вірусної респіраторної

інфекції почала відчувати перебої в роботі серця, які хвора відчуває лише в горизонтальному положенні. Перебої супроводжуються відчуттям нестачі повітря. На ЕКГ – шлуночкова екстрасистолія по типу бігемінії. Яка можлива причина виникнення шлуночкової екстрасистолії по типу бігемінії?

A Вірусний міокардит

B Вада серця вроджена

C Атеросклеротичний кардіосклероз

D Гіпертрофічна кардіоміопатія

E Ревматизм

1408

Хворий 60 років. При госпіталізації скаржився на загальну слабість, біль у животі, жовтяницю. Об'єктивно: свідомість затьмарена, виражена жовтяниця, гепато- і спленомегалія, печінковий запах з рота. Білірубін - 300 ммоль/л за рахунок непрямої фракції, АлАТ - 10,2 ммоль/год/л, сечовина - 8,5 ммоль/л, креатинін - 0,2 ммоль/л. Який діагноз?

A Гостра печінкова енцефалопатія

B Іктерогеморагічна форма лептоспірозу

C Харчове бактеріальне отруєння

D Отруєння чотирьохлористим вуглецем (отруєння сурогатами алкоголю)

E Пухлина фатерового соска

1409

Хворий З., 37 років, поступив у реанімаційне відділення у зв’язку з повторюваними кожні півгодини судомними тоніко-клонічними нападами. Між

нападами до свідомості не приходить. Артеріальний тиск - 170/90 мм рт. ст., пульс - 100 уд./хв. Зі слів родичів вчора ввечері був на весіллі, вживав алкоголь.

В анамнезі - 5 років тому переніс закриту черепно-мозкову травму, забій головного мозку, після чого виникли поодинокі судомні напади з втратою свідомості, однак хворий протиепілептичного лікування не приймав. Який препарат необхідно першочергово ввести для надання невідкладної допомоги?

A Сібазон

B Сульфат магнію

C Оксибутират натрію

D Аміназин

E Тіопентал натрію

1410

Чоловік, 45 років, хворіє виразковою хворобою 12-ти палої кишки більше 5 років. Скаржиться на слабкість, головокружіння, сухість шкірних покривів. Об’єктивно: шкіра та видимі слизові бліді, тріщини на губах; пульс – 100/хв., АТ - 100/70 мм рт. ст., систолічний шум над всіма точками при аускультації серця. Зі сторони інших внутрішніх органів змін не виявлено. Реакція калу на приховану кров - позитивна. Ан. крові: ер. - 3,1х1012/л, Нb - 88 г/л, КП - 0,9, Лейк. - 4,6х109/л, тромб. - 350х109/л, ШОЕ - 21 мм/год., анізоцитоз, пойкілоцитоз, залізо сироватки - 9,5 мкмоль/л. Ваша тактика лікування?

A Препарати заліза, повноцінне збалансоване харчування

B Переливання еритроцитарної маси

C Ціанокобаламін по 500 мкг внутрішньом’язево

D Кортикостероїди, цитостатики

E Аскорбінова кислота, хлорид кальцію

1411

Жінка, 65 років, скаржиться на слабкість, головокружіння, задишку, біль в епігастральній ділянці, яка посилюється після їди в горизонтальному положенні, зниження апетиту, періодично чорний стілець. 5 років тому виявлено килу стравохідного отвору діафрагми. Об’єктивно: блідість шкіри та слизових оболонок. Систолічний шум над всіма точками при аускультації серця. Реакція

калу на приховану кров - позитивна. Ан. крові: ер. - 2,9х1012/л, Нb - 84 г/л, КП - 0,8, ретикулоцити – 0,8%; Лейк. - 3,9х109/л, тромб. - 300х109/л, ШОЕ - 25 мм/год., анізоцитоз, пойкілоцитоз, залізо сироватки - 8,0 мкмоль/л. Ваш діагноз?

A Хронічна постгеморагічна анемія

B Гемолітична анемія

C Залізонасичена анемія

D В12-фолієводефіцитна анемія

E Апластична анемія

1412

Хворий К., 24 роки, 2 місяці тому назад помітив збільшений лімфовузол на шиї

зліва, потім з’явилася слабкість, підливість, свербіж шкіри, підвищення Т до 39 оС. Застосування сульфадимезину і оксациліну ефекту не дало. При огляді шкіра

нормального кольору, зліва на боковій поверхні шиї два лімфовузла діаметром

1,5 і 2 см, середньої щільності, не болючі. Зі сторони внутрішніх органів змін не

виявлено. Ан. крові: ер. - 4,2х1012/л, Нb - 132 г/л, КП - 0,9, Лейк. - 9,6х109/л, е - 5%, п – 8%, с - 73%, л - 10%, м - 4%, ШОЕ - 32 мм/год. Ваш діагноз?

A Лімфогранулематоз ІІ Б

B Хронічний лімфолейкоз

C Інфекційний мононуклеоз

D Лімфосаркома

E Мієломна хвороба

1413

Хворий Н., 18 років, скаржиться на слабкість, підливість, періодичне підвищення

Т до 39 0С, схуднення. Об’єктивно: блідість шкіри та слизових оболонок. На шиї

зліва пальпуються два лімфовузла діаметром 2,0 см, малорухомі, не спаяні з навколишніми тканинами. Тони серця послаблені, ритмічні. Пульс – 118/хв. Дихання жорстке, хрипи не вислуховуються. Печінка, селезінка не збільшені. При флюрографії знайдено збільшення лімфовузлів коренів легень. Ан. крові: ер. - 3,2х1012/л, Нb - 114 г/л, КП - 1, Лейк. - 11,4х109/л, е - 7%, п – 10%, с - 71%, л - 7%, м - 5%, ШОЕ - 41 мм/год. Діагностовано лімфогранулематоз ІІ Б ст., синдром пухлинної інтоксикації. Ваша тактика лікування?

A Поліхіміотерапія і променева терапія

B Променева терапія

C Гемотрансфузія

D Плазмаферез

E Гормонотерапія, цитостатики

1414

Хвора, 48 років, скаржиться на періодичний нападоподібний біль у попереку, після нападу виділяється сеча бурого кольору. УЗД вказує на наявність великої

кількості дрібних ехопозитивних включень у мисках нирок, збільшення нирок без ознак порушення уродинаміки. Заг. ан. крові: ер. - 4,6х1012/л, л. - 6,6х109/л,

ШОЕ - 22 мм/год. Заг. ан. сечі: пит. вага - 1016, білок – 0,099 г/л, еритроцити - покривають все поле зору, велика кількість кристалів сечової кислоти. Вкажіть найбільш імовірний діагноз?