Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок_2_6 курс_укр

.doc
Скачиваний:
400
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
4.95 Mб
Скачать

A Рентгенографія ілеосакральних сполучень

B Визначення HLA-B27 антигену

C Рівень ЦІК в крові

D Пунктат кісткового мозку

E Наявність ревматоїдного фактору

856

У хворого, 25-ти років, восени з'явився біль в епігастрії, що виникає через 1,5-2

год. після їжі і вночі, печію, закрепи. Біль посилюється при прийомі гострої, соленої і кислої їжі, зменшується - після застосування соди і грілки. Хворіє протягом року. Язик не обкладений, вологий. При пальпації живота - болючість в епігастрії справа, в цій же ділянці - резистентність м'язів черевного пресу. Яке захворювання найбільш імовірно?

A Виразкова хвороба 12-палої кишки.

B Хронічний холецистит.

C Діафрагмальна грижа.

D Виразкова хвороба шлунка.

E Хронічний панкреатит.

857

Хвора 50-ти років протягом року страждає нападами болю в правому підребер'ї,

які виникають переважно після жирної їжі. Останній тиждень напади повторювались щодня, стали більш болючими. На 3-й день перебування в стаціонарі з'явились жовтушність склер та шкіри, світлий стілець і темна сеча. Аналіз крові: Нв - 128 г/л, ретикулоцити - 2%, нейтрофільний лейкоцитоз (13,1*109/л), ШЗЕ-28 мм/г. Що є найбільш імовірною причиною жовтяниці?

A Жовчо-кам’яна хвороба

B Хронічний панкреатит

C Хронічний холестатичний гепатит

D Гемолітична анемія

E Гострий вірусний гепатит

858

Чоловік 55 років скаржиться на загальну слабкість, зменшення виведення рідини, біль в ділянці серця ниючого характеру. На протязі 15 років страждає хронічним пієлонефритом, лікувався в стаціонарах. Об'єктивно: шкіряні покриви сухі, з жовтуватим відтінком. PS - 80 за 1 хв., ритмічний, АТ – 100/70 мм рт.ст. При аускультації серця тони глухі, вислуховується шум тертя перикарду. При дослідженні: креатинін – 1,1 ммоль/л, клубочкова фільтрація 5 мл/хв. Яке лікування буде найбільш єфективним?

A Гемодіаліз

B Гемосорбція

C Плазмаферез

D Кишечний діаліз

E Консервативна терапія

859

Хвора С., 51 року, скаржиться на тупий біль в правому підребер’ї та епігастрії, нудоту, зниження апетиту протягом останніх 6 місяців. В анамнезі - виразкова хвороба шлунку. Об-но: вага знижена. Пульс – 70 на хвилину. АТ – 120/ 70 мм рт. ст. Розлита болючість та резистентність м’язів в епігастрії при пальпації. Над лівою ключицею пальпується щільний лімфатичний вузол розміром 1х1 см. Який метод дослідження буде найбільш доцільним?

A Езофагогастродуоденоскопія з біопсією

B Ультразвукове дослідження органів черевної порожнини

C рН-метрія

D Уреазний тест

E Рентгенографія шлунку

860

Хвора 37 років відмічає часті носові кровотечі і метрорагії, періодичне у утворення синців на шкірі. Почувала себе задовільно. 10 днів тому після носової значної кровотечі підсилилась слабкість, з`явились запаморочення і серцебиття.. Бліда, на шкірі передньої поверхні тулуба, ніг і рук розповсюджені петехіальні геморагії і поодинокі екхімози. Аналіз крові: Нв - 93г/л, ер. - 4,0x10^12/л, КП-0,7; лейк. - 5,3x10^9/л, тром. - 10x10^9/л, ШЗЕ - 15 мм/год.Який діагноз можна поставити?

A Хвороба Верльгофа

B Гемофілія

C Геморрагічний васкуліт

D Залізодефіцитна анемія

E Апластична анемія

861

Після ліквідації пароксизму миготливої аритмії у хворого раптово виник біль в

грудній клітці, задишка. Об’єктивно: шкіра покрита потом, шийні вени набухлі, очі широко відкриті. Пульс малий, 140 за хв., АТ - 80/40 мм рт. ст. На ЕКГ - поворот відхилення осі серця вправо. Яке ускладнення виникло у хворого?

A Тромбоемболія легеневої артерії

B Інфаркт міокарда

C Розрив міжшлуночкової перетинки

D Тампонада серця

E Серцева астма

862

У хворого із сформованою мітральною вадою з перевагою недостатності мітрального клапана поступово з’явилась загальна слабість, виражена задишка. При огляді виявлено акроціаноз, набряки на ногах, вологі хрипи в нижніх відділах легень, розширення меж серця. Виникнення даних ознак свідчить про розвиток:

A Хронічної серцевої недостатності

B Хронічної судинної недостатності

C Гострої серцевої недостатності

D Пневмонії

E Перикардіального випоту

863

Чоловік 35 років працював 13 років бульдозеристом. Скаржиться на головокружіння, головний біль на кінець робочого дня, затерпання пальців і болі в м`язах ніг вночі. При обстеженні виявлено порушення больової і тактильної чутливості за периферичним типом, болючість литкових м`язів, пульсація на а. dorsalis pedis збережена. Яке захворювання найбільш ймовірне?

A Вібраційна хвороба

B Хвороба Рейно

C Сірінгомієлія

D Вегетативний поліневрит

E Облітеруючий атеросклероз

864

Хвора скаржиться на слабість, головокружіння, появу синців, носові кровотечі,

схуднення. Хворіє 3 місяці. При огляді: загальний стан середньої важкості, зниженого живлення, шкіра бліда з наявністю на передній поверхні рук, ніг та тулуба різної давності множинних синців діаметром від 0,2 до 3,0 см без пігментації. Який тип кровоточивості у хворої?

A Петехіально-плямистий.

B Гематомний.

C Змішаний.

D Васкулітно-пурпурний.

E Ангіоматозний.

865

Чоловіка 32-х років протягом останнього року турбують болі в крижах та кульшових суглобах, болючість та скутість при рухах в поперековому відділі хребта. ШОЕ - 56 мм/год. Рентгенологічно виявлено ознаки двобічного сакроілеїту. Хворий є носієм антигену НLA В27. Який діагноз є найбільш вірогідним?

A Анкілозуючий споділоартрит

B Коксартроз

C Ревматоїдний артрит

D Хвороба Рейтера

E Спондільоз

866

У хворого 46-ти років діагностовано стенокардію напруги ІІ функціонального класу на фоні гіпертонічної хвороби ІІ стадії. Артеріальний тиск в межах 160/105 мм рт. ст. Якому антигіпертензивному препарату надасте перевагу?

A Метопролол

B Еналаприл

C Доксазозин

D Клофелін

E Адельфан

867

Хвора 58-ми років скаржиться на періодичний головний біль, запаморочення і шум у вухах. Протягом 15-ти років страждає на цукровий діабет. Об'єктивно: тони серця ритмічні, ЧСС -76/хв., акцент II тону над аортою, АТ - 180/110 мм рт.ст. У сечі: відн. щільн. - 1,014. Добова втрата білка з сечею до 1,5 г. Препаратом вибору для лікування артеріальної гіпертензії у даної пацієнтки буде: A Інгібітор АПФ B beta-блокатор C Антагоніст кальцієвих каналів D Тіазидовий діуретик E alpha-блокатор   868 У хворої на пневмонію в нижній долі лівої легені з'явилися скарги на болі в лівій половині грудної клітини. Об'єктивно визначається обширна зона притуплення на лівій половині грудної клітини (лінія Соколова-Еліссон-Дамуазо). З якого методу дослідження легенів доцільно розпочати обстеження з метою уточнення діагнозу. A Рентгенографії B Бронхоскопії з біопсією C Бронхографії D Спірографії E Торакоскопії

869

Хворий 25-ти років через 2 тижні після фарингіту почав скаржитись на підвищення температури до 38 oC, загальну слабкість, задуху під час ходьби, припухлість і біль у суглобах летючого характеру. Об'єктивно: ціаноз губ, Ps - 100/хв., слабкого наповнення, ритмічний. Ліва межа серця зміщена зовні від медіаклявікулярної лінії на 1 см. І тон на верхівці ослаблений, прослуховується ніжний систолічний шум. Який етіологічний фактор, що зумовив патологічний процес, найбільш вірогідний?

A beta-гемолітичний стрептокок

B Стафілокок

C Пневмокок

D Вірус

E Гриби

870

Чоловік 32-х років скаржиться на печію та ниючий біль в надчерев'ї через 2-3 години після прийому їжі. Загострення - весною та восени. Харчова непереносимість яєць та риби. Об'єктивно: при пальпації живота - болісність у гастродуоденальній ділянці. ЕФГДС: виразка 5 мм на передній стінці дванадцятипалої кишки. Позитивний уреазний тест. Який найбільш вірогідний ведучий механізм розвитку захворювання?

A Хелікобактерна інфекція

B Харчова алергія

C Продукція ауто-антитіл

D Зниження синтезу простагландинів

E Порушення моторики шлунка

871

Жінка 48-ми років скаржиться на слабкість, схуднення, зниження апетиту, головний біль. В юності перенесла гострий гломерулонефрит. З 25-ти років хворіє на артеріальну гіпертензію. Систематично не лікувалася, до лікаря зверталася рідко. Після проведеного дослідження виявлені ознаки хронічної ниркової недостатності І ст. (креатинін - 0,43 ммоль/л). Які рекомендації щодо харчування найбільш виправдані для даної хворої?

A Обмеження білку

B Обмеження жирів

C Обмеження вуглеводнів

D Вживання їжі з підвищенним вмістом "лужних" страв

E Збільшення обсягу рідини

872

Хворий отримав радіаційне опромінення. Скаржиться на слабкість, часті носові кровотечі, "синці" на тілі, серцебиття, задишку. Часто хворіє респіраторними захворюваннями. У крові: ер. - 1,2\10^12/л, Hb - 54 г/л, лейк. - 1,7\10^9/л, е. - 0%, п. - 0%, з. - 32%, л. - 62%, м. - 6%; ШОЕ - 52 мм/год; тромб. - 30\10^9/л. Найбільш доцільне лікування в даному випадку: A Пересадка кісткового мозку B Переливання тромбоцитарної маси C Переливання еритоцитарної маси D Переливання цільної крові E Антилімфоцитарний імуноглобулін   873 Робочий збагачувальної фабрики 37 років під час пожежі опинився в зоні високої концентрації СО. У клініку доставлений у непритомному стані. В аналізі крові: ер. - 4,5*10^12/л, Нb - 136 г/л, КП - 0,89, лейк. – 17,2*10^9/л, е. - 0%, п - 15%, с - 55%, л - 22%, м - 3%, ШОЕ - 3 мм/год, карбоксигемоглобін в крові - 5%. Який критерій найбільш важливий для визначення ступеня тяжкості потерпілого? A Тривалість втрати свідомості B Наявність порушень дихання C Результати ЕКГ і спірографії D Поширеність трофічних порушень E Розвиток судинних порушень

874

Хвора 37 років скаржиться на різкий біль, який виник раптово у правому підребер'ї, а потім швидко розповсюдився на весь живіт. Живіт втягнутий, пальпація його болюча, симптом Блюмберга-Щоткіна позитивний. На оглядовій рентгенграмі органів черевної порожнини, виконаній у вертикальному положенні хворої, визначається серповидне просвітлення під куполом діафрагми. Який діагноз найбільш вірогідний?

A Перфорація виразки шлунка

B Гострий холецистит

C Гострий апендицит

D Печінкова коліка

E Гостра кишкова непрохідність

875

Хвора 52 років звернулася до лікаря зі скаргами на слабкість, болісне свербіння шкіри після умивання, миття у ванні, тяжкість у голові. Об'єктивно: шкірні покриви обличчя, шиї, кінцівок гіперемійовані. АТ - 180/100 мм рт. ст. Селезінка на 4 см нижче краю реберної дуги. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Еритремія

B Гіпертонічна хвороба

C Дерматоміозит

D Алергічний дерматит

E Системна склеродермія

876

Хворий Д., 37 років, поступив до реанімаційного відділення. Загальний стан дуже тяжкий. Сопор. Шкіра сірого кольору, волога. Тургор зменшений. Пульс частий, напружений. Артеріальний тиск 160/110 мм рт. ст. Тонус м’язів підвищений. Гіперрефлексія. В повітрі запах аміаку. Попередній діагноз?

A Уремічна кома.

B Алкогольна кома.

C Гіперглікемічна кома.

D Гіпоглікемічна кома.

E Мозкова кома.

877

Хвора 65 років скаржиться на напад задухи, біль в серці, серцебиття після фізичного навантаження. Три місяці тому перенесла великовогнещевий інфаркт міокарда. Хвора покрита холодним потом, акроціаноз, вени шиї набряклі, пульс - 110/хв., АТ - 100/60 мм рт. ст. Тони серця глухі. Дихання важке, чутне на відстані. Під час кашлю виділяється піноподібне харкотиння, забарвлене в рожевий колір. Що обумовлює розвиток цього стану?

A Гостра лівошлункова недостатність

B Гостра судинна недостатність

C Затримання в організмі води та натрію

D Гостре легеневе серце

E Підвищення виділення катехоламінів

878

Хвора 50-ти років скаржиться тупий біль у ділянці серця, ядуху, підвищення температури до 38 C. Тиждень тому перенесла грип. Об-но: Ps - 100/хв., зникає на вдиху. АТ - 100/70 мм рт. ст., тони серця глухі. ЕКГ: зниженний вольтаж, сегмент ST піднятий над ізолінією у всіх відвденнях. На рентгенограмі: тінь серця розширена у всі боки. Пульсація серця малої амплітуди. Який найбільш імовірний діагноз?

A Ексудативний перикардит

B Інфаркт міокарда

C Дилятаційна кардіоміопатія

D Міокардит

E Стенокардія

879

У чоловіка 35 років під час підняття ваги з’явився різкий біль в лівій половині грудної клітини. Погіршення стану прогресувало, зростала задишка, слабкість,

запаморочення. Перкуторно зліва тимпаніт, аускультативно - дихання відсутнє. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Пневмоторакс

B Тромбоемболія легеневої артерії

C Інфаркт міокарда

D Лівосторонній груднинний радикуліт

E Міозит

880

Хворий 55 років скаржився на здуття і бурчання в животі, підвищене ідходження газів, рідкий стілець пінистого характеру з кислим запахом, які з'являються після вживання страв на молоці. Як називається даний симптомокомплекс? A Синдром бродильної диспепсії B Синдром гнильної диспепсії C Синдром жирової диспепсії D Синдром дискінезії E Синдром мальабсорбції

881

Хворий страждає на хронічний рецидивуючий панкреатит з вираженим порушенням зовнішньосекреторної функції. Після вживання жирної, гострої їжі, алкоголю, з`являється "масний" кал. Зниження продукції якого фактору є найбільш вірогідною причиною стеатореї?

A Ліпази

B Трипсину

C Кислотності шлункового соку

D Амілази

E Лужної фосфотази

882

Хвора 54 років хворіє на остеомієліт стегнової кістки понад 20 років. За останній

місяць з’явились і поступово наростали набряки нижніх кінцівок. У сечі протеїнурія 6,6 г/л, у крові диспротеїнемія у вигляді гіпоальбумінемії, підвищення alpha-2- і gamma-глобулінів, ШЗЕ - 50 мм/год. Який найбільш вірогідний діагноз?

A Вторинний амілоїдоз нирок

B Гострий гломерулонефрит

C Мієломна хвороба

D Хронічний гломерулонефрит

E Системний червоний вівчак

883

У хворої на 4 добу після оперативного втручання з приводу кістоми правого яєчника раптово з’явився біль в правій половині грудної клітки з відходженням харкотиння рожевого кольору, підвищення температури тіла до 37,7 0С. При обстеженні легень виявлено притуплення легеневого звуку в нижніх відділах справа, там же вислуховуються поодинокі вологі хрипи. Яке ускладнення найбільш імовірне?

A Інфаркт легені

B Пневмонія

C Абсцес легені

D Ексудативний плеврит

E Пневмоторакс

884

Хвора 22 років скаржиться на нападоподібне побіління кінчиків пальців, що розвивається при охолодженні. При зігріванні пальці набувають спочатку синюшного, а потім багрового забарвлення. Препаратом вибору для лікування даного синдрому є: A Ніфедипін B Дипіридамол C Но-шпа D Аспірин E Нітрати

885

Хворий 39-ти років звернувся до лікаря зі скаргами на ранковий головний біль,

зниження апетиту, нудоту, ранкові блювання, періодичні носові кровотечі. У 15-ти річному віці переніс гострий гломерулонефрит. При обстеженні відмічено підвищення артеріального тиску до 220/130 мм рт. ст., геморагії на шкірі рук, ніг, блідість шкіри та слизових оболонок. Який із наведених біохімічних показників має діагностичну значимість у даному випадку?

A Креатинін крові

B Білірубін крові

C Натрій крові

D Сечова кислота

E Фібриноген

886

У хворого раптово з'явився різкий біль у правій половині грудної клітини. Швидко наросла задишка. Об'єктивно: виражений акроціаноз. Стан хворого тяжкий. Визначається підшкірна емфізема в області шиї і верхніх відділів грудної клітини. Над правою легенею коробковий звук, дихання відсутнє. Межі серця зміщені вліво. ЧСС - 85-110/хв., АТ - 100/60 мм рт.ст. Яке захворювання найбільш ймовірно у хворого? A Спонтанний пневмоторакс B Інфаркт міокарда C Інфаркт легені D Позагоспітальна пневмонія E Ексудативний плеврит  887 Після тривалого періоду субфебрилітету хворий помітив посилення задишки, болю в правому підребер'ї, набряки ніг. Шийні вени набряклі. Пульс – 120/хв., деколи на вдиху зникає. Тони серця різко ослаблені. На ЕКГ - зниження вольтажу зубців шлуночкового комплексу. Місяць тому відзначався підйом сегмента ST V1-V4. Тінь серця розширена, округла. Вкажіть найбільш ймовірний діагноз. A Ексудативний перикардит B Дрібновогнищевий інфаркт міокарда C Постінфарктний кардіосклероз D Метаболічна постінфекційна міокардіопатія E Первинний ревмокардит  888 Підліток 16 років скаржиться на періодично виникаючі слабкість, запаморочення, відчуття тяжкості в лівому підребер'ї. Шкірні покриви і видимі слизові жовтяничні. Баштовий череп. Печінка + 2см, нижній полюс селезінки на рівні пупка. У крові: ер. - 2,7х10*12 / л, Hb - 88г/л, лейк. - 5,6х10*9г/л, ШОЕ - 15мм/ч. Вкажіть найбільш ймовірну зміна рівня білірубіну у даного хворого. A Підвищення вільного білірубіну B Підвищення зв'язаного білірубіну C Підвищення зв'язаного і вільного білірубіну D Зниження зв'язаного білірубіну E Зниження вільного білірубіну  889 Жінка 28 років звернулася до лікаря зі скаргами на набряклість обличчя, набряки ніг, іноді відзначає сечу кольору "м'ясних помиїв". У підлітковому віці часто хворіла ангінами. Об'єктивно: бліді шкірні покриви, температура - 36,8 °С, пульс – 68/хв., ритмічний. АТ - 170/110 мм рт.ст. Які зміни в сечі найбільш ймовірні? A Протеїнурія, гематурія, циліндрурія B Підвищення відносної щільності, гематурія, бактеріурія C Зниження відносної щільності, протеїнурія, мізерний сечовий осад D Еритроцитурія і уринозурія E Зниження відносної щільності, протеїнурія, міоглобінурія  890 Жінка 60 років госпіталізована з приводу гострого трансмурального інфаркту. Годину тому стан хворої став погіршуватися. З'явилася наростаюча задишка, сухий кашель. ЧДР - 30/хв., ЧСС - 130/хв., АТ - 90/60 мм рт. ст. Тони серця глухі, акцент II тону на легеневій артерії. У нижніх відділах легень справа і ліворуч вологі средньопухирчаті хрипи. Температура - 36,4 0C. Який препарат доцільно застосувати в першу чергу? A Промедол B Еуфілін C Допамін D Гепарин E Дигоксин  891 Хвора 64 років скаржиться на загальну слабкість, шум у голові, осиплість голосу. При огляді: блідість з жовтяничним відтінком, язик червоний зі згладженими сосочками, асиметрія тактильної і больової чутливості. Пульс 120/хв., АТ - 80/50 мм рт.ст., пальпується селезінка. В аналізі крові: Нb - 58 г/л, ер. - 1,2*1012/ л, лейк. - 2,8*10^9/ л, тр. - 140*10^9/л, ШОЕ - 17 мм/год, анізоцитоз, пойкілоцитоз - виражені (+ +). Яке дослідження буде вирішальним у з'ясуванні генезу анемії? A Стернальна пункція B Непряма проба Кумбса C Пряма проба Кумбса D Фіброгастроскопія E Ендолюмбальна пункція

892

Чоловік 62 років госпіталізований в блок інтенсивної терапії з довготривалим нападом загрудинних болей, які не зникають при прийомі нітрогліцерину. Об'єктивно: АТ - 80/60 мм рт. ст., ЧСС - 106/хв., ЧД - 22/хв., при аускультації - тони серця глухі, ритм галопа. Чим пояснити зниження АТ?

A Зниженням серцевого викиду

B Зниженням периферичного опору

C Депонуванням крові в черевній порожнині

D Блокадою адренергічних рецепторів

E Внутрішньою кровотечею

893

Чоловiк 52-х рокiв скаржиться на напади задухи, бiль у правому боцi під час дихання. Захворiв раптово. З анамнезу вiдомо, що останнiй мiсяць він лiкувався з приводу тромбофлебiту правої нижньої кiнцiвки. У приймальному відділенні раптово втратив свiдомiсть, виникла задуха i бiль у боцi. Об'єктивно: ЧСС - 102/хв., ЧДР - 28/хв., АТ- 90/70 мм рт. ст. Аускультативно: акцент II тону над легеневою артерiєю, ритм галопу, над легенями з правого боку пiд лопаткою дрiбнопухирцевi хрипи, шум тертя плеври. Яке дослiдження є найбiльш iнформативним для встановлення дiагнозу?

A Ангiографiя судин легень

B Ехокардiоскопiя

C Вивчення функцiї зовнiшнього дихання

D ЕКГ

E Коагулограма

894

Хворий 58 років скаржиться на слабкість, набряки ніг, задишку, анорексію. Протягом багатьох років хворіє на хронічний бронхіт. Останні 5 років відмічає посилення виділення харкотиння, часто гнійного характеру. Об'єктивно: ЧСС - 80 уд. за хв., АТ - 120/80 мм рт. ст. Розповсюджені набряки, шкіра бліда, суха, тургор знижений. При дослідженні сечі виявлені значна протеїнурія, циліндрурія. Вкажіть найбільш вірогідний патологічний процес у нирках.

A Амілоїдоз нирок

B Хронічний гломерулонефрит

C Хронічний пієлонефрит

D Інтерстиціальний нефрит

E Гострий гломерулонефрит

895

У хворого 72 років з гострим інфарктом міокарда моніторна реєстрація ЕКГ виявила пароксизмальну шлуночову тахікардію. В цей же час у хворого розвинулася клініка гострої шлуночкової недостатності. АТ - 90/50 мм рт. ст. Що є найбільш ефективним і безпечним у лікуванні хворого?

A Електроімпульсна терапія

B Новокаїнамід

C Лідокаїн

D Кордарон

E Мекситил

896

Чоловік 39 років, який знаходився на лікуванні в хірургічному відділенні з приводу гострого холециститу, переведений в терапевтичне відділення з приводу підвищення АТ до 180/120 мм рт. ст., появи білка в сечі, стійкої лихоманки. Стійкий субфебрилітет був резистентний до антибіотикотерапії. Через 10 днів після лікування у хворого виник напад ядухи з важким видихом, згодом з'явились артралгії та еритематозне ураження шкіри. В аналізі крові - 18% еозинофілів. Яке захворювання виникло у хворого?

A Вузликовий периартеріїт

B Неспецифічний аортоартеріїт

C Гострий гломерулонефрит

D Системний червоний вівчак

E Геморагічний васкуліт

897

Чоловік 23-х років скаржиться на наявність набряків на обличчі, головний біль,

запаморочення, зменшення виділення сечі, зміну кольору сечі (темно-червона).

Наведені скарги з'явились після перенесеного фарингіту. При огляді: набряки на

обличчі, шкірні покриви бліді, температура - 37,4 0C; ЧСС- 86/хв., АТ - 170/110 мм рт. ст. Серцеві тони приглушені, акцент ІІ тону над аортою. Який етіологічний фактор можливий при такому захворюванні?

A Бета-гемолітичний стрептокок

B Золотистий стафілокок

C Зеленячий стрептокок

D Гноєтворний стрептокок

E Сапрофітний стафілокок

898

Хворий 20 років доставлений бригадою швидкої медичної допомоги в коматозному стані. Зіниці різко звужені, ціаноз і сухість слизових оболонок, шкіра обличчя і тулуба бліда, волога і холодна. Ps - 60/хв., АТ - 80/60 мм рт. ст. ЧД - 8-10/хв. Який найбільш імовірний діагноз?

A Отруєння опіатами

B Отруєння атропіном

C Отруєння барбітуратами

D Отруєння бензодіазепіновими похідними

E Отруєння сурогатами алкоголю

899

Хворий 35-ти років четверту добу знаходиться у ВРІТ після перенесеної кровотечі і геморагічного шоку. Добовий діурез 50 мл. Другу добу відзначає блювання, неадекватно визначає свій стан. ЦВТ - 159 мм вод.ст., при аускультації в легенях останні 3 години відзначаються поодинокі вологі хрипи. ЧД - 32 за хв., в аналізах крові: залишковий азот - 82 ммоль/л, К - 7,1 ммоль/л, Cl - 78 ммоль/л, Na - 130 ммоль/л, Ht - 0,32, Hb - 100г/л, креатинін крові - 0,9 ммоль/л. Яке ускладнення найбільш імовірно розвинулось у хворого?

A Гостра ниркова недостатність

B Гостра серцева недостатність

C Гіпостатична пневмонія

D Дегідратація у зв'язку з гіповолемією

E Постгіпоксична енцефалопатія

900

Жінці 35 років з приводу пневмонії був призначений ампіцилін. Через 30 хвилин після внутрішньом'язової ін'єкції препарату хвора відчула різку слабість, свербіння обличчя, рук, нудоту, з'явився кашель, задишка, біль у грудній клітці. Об'єктивно: ціаноз, набряк повік, на обличчі червоний висип. Пульс - 120 за хв., АТ - 70/20 мм рт. ст. Тони серця глухі, дихання часте, поверхневе з різнокаліберними вологими хрипами. Варикозне розширення вен на правій гомілці. Яка найбільш вірогідна причина раптового погіршення стану хворої?