Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок 3 Осінь 2012

.pdf
Скачиваний:
30
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
197.63 Кб
Скачать

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2012 рiк

1

1. У хворого 42-х рокiв раптово виник напад серцебиття, що супроводжувався загальною слабкiстю. На ЕКГ: ритм правильний, ЧСС170/хв., QRS- 0,10 с. Пiсля масажу в дiлянцi каротидного синуса зменшилась ЧСС до 75/хв. Яке порушення ритму було зареєстроване у хворого?

A.Надшлуночкова пароксизмальна тахiкардiя

B.Надшлуночкова екстрасистолiя

C.Пароксизм миготливої аритмiї

D.Шлуночкова пароксизмальна тахiкардiя

E.Шлуночкова екстрасистолiя

2. Бригадою швидкої медичної допомоги доставлений хворий 35-ти рокiв, у якого раптово з’явився рiзкий головний бiль з нудотою та блюванням. Об’єктивно: Ps60/хв., напружений. АТ190/120 мм рт.ст., шкiра гiперемована, свiдомiсть сплутана. Позитивнi симптоми Кернiга, Брудзинського з обох сторiн. Лiквор кров’янистий, цитоз 220/3. Який з дiагнозiв найбiльш iмовiрний?

A.Субарахноїдальний крововилив

B.Симпато-адреналовий криз

C.Гостра гiпертонiчна енцефалопатiя

D.Менiнгококовий менiнгiт

E.Геморагiчний iнсульт

3. В хiрургiчне вiддiлення доставлений хворий пiсля ДТП. Попереднiй дiагноз: розрив печiнки, внутрiшня кровотеча. Для уточнення дiагнозу необхiдно:

A.Лапароцентез

B.Фiброгастродуоденоскопiя

C.Оглядова рентгенографiя органiв черевної порожнини

D.Iригоскопiя

E.Колоноскопiя

4. Хворого з iмплантованим електрокардiостимулятором "вдарило струмом"пiд час ремонту настiльної лампи, пiсля чого вiн протягом декiлькох хвилин був непритомний. Об’єктивно: цiаноз шкiри, АТ60/0 мм рт.ст., ЧСС25/хв. Найбiльш iмовiрною причиною неефективностi кровообiгу є:

A.Атрiовентрикулярна блокада

B.Електромеханiчна дисоцiацiя

C.Травматичний шок

D.Тромбоемболiя легеневої артерiї

E.Iшемiчний iнсульт

5. Хворий 42-х рокiв доставлений у стацiонар в порядку екстреної допомоги: раптово виникло блювання малозмiненою кров’ю. Пацiєнт сповiстив, що така кровотеча вже третя протягом останнiх двох рокiв. З анамнезу - 8 рокiв тому хворiв на вiрусний гепатит В. Об’єктивно: на животi виявляється значна венозна сiтка у виглядi "голови медузи", пальпується збiльшена селезiнка i щiльний край печiнки на рiвнi реберної дуги. Ps - 115/хв. АТ100/50 мм

рт.ст. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Кровотеча з варикозно змiнених вен стравоходу

B.Синдром Меллорi-Вейса

C.Легенева кровотеча

D.Гострокровоточива дуоденальна виразка

E.Кровотеча з пухлини шлунка

6. У пацiєнта 40-ка рокiв, котрий впродовж

17-ти рокiв хворiє на неспецифiчний виразковий колiт, при останньому ендоскопiчному дослiдженнi виявлено множиннi запальнi псевдополiпи у всiх вiддiлах товстої кишки. Результати бiопсiї показали наявнiсть в полiпах дисплазiї II-III ст. Яке лiкування необхiдно застосувати в даного хворого?

A.Хiрургiчне

B.Медикаментозне

C.Рентгенотерапiя

D.Хiмiотерапiя

E.Трансендоскопiчне видалення полiпiв

7. Хвора 36-ти рокiв доставлена до лiкарнi у важкому станi зi скаргами на утруднене дихання, напади ядухи, нападоподiбний бiль у животi, рiдкi випорожнення, потовидiлення, гiперсалiвацiю, дрiбнi посмикування м’язiв. Напередоднi обприскувала плодовi дерева хлорофосом. Був встановлений дiагноз: гостре отруєння хлорофосом. Який лабораторний показник найбiльш iнформативний для пiдтвердження дiагнозу?

A.Зниження активностi холiнестерази

B.Протеїнурiя

C.Анемiя

D.Зниження концентрацiї ацетилхолiну

E.Еозинофiлiя

8. Робочий 48-ми рокiв пiд час роботи з електроприладом зазнав електротравми. Об’єктивно: потерпiлий непритомний, АТ70/30 мм рт.ст., миготлива аритмiя, виражена задишка, часом зупинка дихання. Укажiть першочерговi дiї лiкаря:

A.Серцево-легенева реанiмацiя

B.Загальний масаж тiла

C.Накладання стерильної пов’язки на мiсце ураження

D.Транспортування до лiкувального закла-

ду

E.Створити пiдвищене положення нижнiх кiнцiвок

9. Хлопчик 5-ти рокiв надiйшов у дитяче вiддiлення з бронхопневмонiєю. Страждає на атопiчний дерматит. Пiсля внутрiшньом’язового введення ампiцилiну появились вiдчуття стиснення у грудях, запаморочення, рiзка блiдiсть, цiаноз, холодний пiт, прискорене шумне дихання. Який iз перелiчених препаратiв слiд увести в манiпуляцiйнiй негайно?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2012 рiк

2

A.Розчин адреналiну пiдшкiрно

B.Розчин преднiзолону внутрiшньовенно

C.Розчин еуфiлiну внутрiшньовенно

D.Розчин строфантину внутрiшньовенно

E.Розчин тавегiлу внутрiшньовенно

10. Хворий на цукровий дiабет звечора прийняв 12 ОД iнсулiну, не вечеряв. Надiйшов у клiнiку з руховим збудженням в комi. АТ90/70 мм рт.ст., Ps108/хв. Шкiрнi покриви блiдi, вологi, акроцiаноз. Тони серця ритмiчнi, дихання поверхневе. Ht40%, глiкемiя - 2,8 ммоль/л. Яка лiкувальна тактика?

A.40% розчин глюкози

B.10% розчин глюкози

C.0,9% розчин натрiю хлориду

D.5% розчин глюкози

E.1% мезатон

11. Госпiталiзована хвора 30-ти рокiв з дiагнозом: вагiтнiсть 25-26 тижнiв, внутрiшньоутробна загибель плоду, метроендометрит. Об’єктивно: ЧДР30/хв., Ps124/хв., to- 39oC, АТ80/60 мм рт.ст., ЦВТ10 мм вод.ст. У кровi: Hb90 г/л, ер.- 2, 7 · 1012/л, тромб.- 120 · 109/л, лейк.- 18, 6 · 109/л. Чим зумовлена важкiсть стану хворої?

A.Iнфекцiйно-токсичний шок

B.Кардiогенний шок

C.Гiповолемiчний шок

D.Анафiлактичний шок

E.Геморагiчний шок

12. Дитина впала з висоти. Скарги на бiль у животi. Об’єктивно: стан середньої важкостi. Болючiсть при перкусiї живота, нестiйке напруження м’язiв. З чого слiд почати обстеження?

A.УЗД

B.Рентгенографiя черевної порожнини

C.Внутрiшньовенна урографiя

D.Лапароцентез

E.Лапароскопiя

13. Хлопчик 7-ми рокiв страждає на гемофiлiю А, що клiнiчно супроводжується гемартрозами колiнних суглобiв пiсля незначних травм. Яка тактика в бiльшiй мiрi сприятиме полiпшенню прогнозу та перебiгу гемартрозу?

A.Введення фактору VIII вiдразу (навiть батьками на дому) при появi болю в суглобi

B.Рання iммобiлiзацiя та холод на суглоб. Призначення вiтамiну К

C.Iммобiлiзацiя суглоба та лiкування

НПЗЗ (iндометацин, АСК)

D.Регулярне обстеження в гематологiчному вiддiленнi

E.Пункцiя суглобу з метою дiагностики i лiкування

14. Вагiтна зi строком вагiтностi 36 тижнiв прийшла у дитячу полiклiнiку на прийом

до педiатра з дитиною 3-х рокiв. Пiд час бесiди з лiкарем жiнка поскаржилась на нудоту, порушення зору. Об’єктивно: блiда, тахiкардiя, АТ140/90 мм рт.ст, набряки нижнiх кiнцiвок. Якi дiї лiкаря-педiатра?

A.Ввести гiпотензивнi препарати, госпiталiзацiя у пологовий будинок у супроводi лiкаря

B.Ввести спазмолiтики, та при стабiлiзацiї артерiального тиску повернути додому

C.Внутрiшньовенно ввести 150 мг кокарбоксилази

D.Направити жiнку на прийом до терапевта

E.Порекомендувати призначення антибактерiальної терапiї

15. Дiвчинка 6-ти рокiв хворiє на бронхiальну астму з 3-х рокiв, у неї вiдмiчаються нiчнi напади ядухи, свистяче дихання. Пiд час останнього нападу ядухи тричi вдихала Сальбутамол - полiпшення стану у дiвчинки не вiдмiчалося. Якi засоби лiкування слiд призначити?

A.Преднiзолон

B.Мукалтин

C.Антибiотики

D.Пiпольфен

E.Дигоксин

16. У дитини, що страждає на цукровий дiабет, дiагностовано гiперосмолярну кому. Глюкоза кровi бiльше 50 ммоль/л, рiвнi N aCl та бiкарбонатiв пiдвищенi, осмолярнiсть сироватки кровi - 380 мосмоль/л. Якi головнi моменти в лiкуваннi гiперосмолярної коми?

A.Внутрiшньовенне введення 0,45% розчину N aCl, калiю

B.Внутрiшньовенне введення гiпертонiчного 40% розчину глюкози, калiю

C.Внутрiшньовенне введення iзотонiчного розчину N aCl, калiю

D.Внутрiшньовенне введення 5% розчину глюкози, калiю

E.Внутрiшньовенне введення гiдрокарбонату натрiю 4% розчину, калiю

17. Постраждалого вилучено з води пiсля аварiї транспортного судна. Вiн знаходиться в коматозному станi, температура тiла 25oC. Який захiд першої медичної допомоги?

A.Поступове загальне зiгрiвання

B.Зiгрiвання грудини, живота, шиї

C.Зiгрiвання потилицi

D.Промивання шлунка через зонд 5% розчином соди

E.Зiгрiвання грiлкою дiлянки серця i печiн-

ки

18. У хворого з iнфекцiйним ендокардитом з ураженням аортального клапану виник iнтенсивний бiль у попереку, злiва та справа, який був розцiнений як iнфаркт нирок.

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2012 рiк

3

Протягом доби у хворого посилились загальна слабкiсть, апатiя, тахiкардiя, артерiальний тиск знизився до 60/0 мм рт.ст., з’явилися блювання, пронос, холодний липкий пiт, олiгурiя. Чим ускладнився перебiг захворювання?

A.Гостра надниркова недостатнiсть внаслiдок крововиливу у наднирники

B.Гостра ниркова недостатнiсть внаслiдок iнфаркту нирки

C.Гостра серцева недостатнiсть

D.Iнфаркт селезiнки

E.Iнфаркт мозку

19. Пацiєнтка 25-ти рокiв за останнiй тиждень перед госпiталiзацiєю стала злобливою, неспокiйною, накидалася на матiр, била її. Потiм стала застигати у вигадливих позах, стереотипно викрикувала одне слово. За останню добу нерухома, не вiдповiдає на запитання, вiдмовляється вiд їжi. Обличчя амiмiчне, щiльно стиснутi щелепи, витягнутi вперед губи (хоботком), лежить у внутрiшньоутробнiй позi, вiдзначається пiдвищення м’язового тонусу всього тiла. Будь-яка спроба змiнити позу викликає рiзку напругу м’язiв iз протидiєю. Соматичний статус без особливостей, АТ120/80 мм рт.ст., Рs75/хв. Неврологiчний статус без ознак органiчної патологiї ЦНС. Назвiть психопатологiчний синдром:

A.Кататонiчний синдром

B.Галюцинаторно-параноїдний синдром

C.Параноїдний синдром

D.Депресивний синдром

E.Манiакальний синдром

20. Хворому 29-ти рокiв проведена первинна хiрургiчна обробка розчавленої рани верхньої третини лiвого стегна. Через 2 днi стан хворого погiршився. При оглядi рана з незначними видiленнями, м’язи сiруватого кольору, кiнцiвка набрякла, шкiра холодна, вкрита синюшними плямами, при пальпацiї визначається крепiтацiя. Свiдомiсть запаморочена. Температура тiла 40, 3oC. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Газова гангрена

B.Флегмона стегна

C.Правець

D.Бешиха

E.Артерiальний тромбоз

21. Хворий 76-ти рокiв надiйшов у клiнiку зi скаргами на ниючий бiль розпираючого характеру над лоном, вiдсутнiсть сечi протягом 2-х дiб. Об’єктивно: над лоном пальпується болюче утворення, верхнiй край якого сягає пупка. Передмiхурова залоза пiд час пальпацiї через пряму кишку збiльшена, щiльної консистенцiї. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Аденома передмiхурової залози, гостра затримка сечi

B.Сечокам’яна хвороба

C.Пухлина сечового мiхура

D.Гостра кишкова непрохiднiсть

E.Пухлина тонкого кишкiвника

22. Чоловiку 33-х рокiв пiд мiсцевою анестезiєю (1 мл 2% розчину лiдокаїну) проведена екстракцiя зуба. Через 7 хвилин пiсля знеболення i через 2 хвилини пiсля видалення зуба хворий почав скаржитись на нестачу повiтря, запаморочення, вiдчуття стиснення в груднiй клiтцi. Об’єктивно: шкiра та слизовi блiдi, ЧДР32/хв., АТ60/20 мм рт.ст., Ps112/хв., слабкого наповнення. Чим зумовлено погiршення стану пацiєнта?

A.Анафiлактичний шок

B.Больовий шок

C.Кардiогенний шок

D.Токсико-бактерiальний шок

E.-

23. Хворий 48-ми рокiв скаржиться на iнтенсивний бiль за грудниною, ядуху, кашель iз видiленням пiнистого харкотиння. Об’єктивно: стан важкий, акроцiаноз, клекочуче дихання, Ps100/хв., АТ180/110 мм рт.ст., серцевi тони приглушенi. В нижнiх вiддiлах легень - вологi хрипи. ЕКГ: патологiчний зубець Q в , aV L, V 1 − V 6, змiщення ST на 4 мм вище iзолiнiї. Яке ускладнення розвинулось у хворого?

A.Набряк легенiв

B.Кардiогенний шок

C.Синдром Дреслера

D.Пневмонiя

E.Тромбоемболiя легеневої артерiї

24. Хворий 35-ти рокiв, працiвник котельнi, госпiталiзований iз скаргами на iнтенсивний головний бiль, запаморочення, зоровi галюцинацiї, шум у вухах, задишку в спокої, бiль у груднiй клiтцi, нудоту, значну м’язову слабiсть. Стан виник пiд час гасiння пожежi. Шкiра обличчя малинового кольору, анiзокорiя. АТ80/40 мм рт.ст., Ps54/хв., to- 35, 5oC. Ригiднiсть м’язiв потилицi. Тонiчнi судоми м’язiв кiнцiвок. У кровi - позитивна проба на карбоксигемоглобiн. Який антидот слiд застосувати?

A.Хромосмон

B.Унiтiол

C.Атропiну сульфат

D.Дипiроксим

E.Пентацин

25. Хворий 23-х рокiв скаржиться на наявнiсть набрякiв на обличчi, головний бiль, появу темно-червоної сечi. Через декiлька дiб кiлькiсть сечi зменшилась до 300 мл/добу, виникла сухiсть у ротi, спрага, бiль у попереку. Об’єктивно: набряки на обличчi, температура - 39, 5oC; ЧСС80/хв., АТ-

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2012 рiк

4

170/110 мм рт.ст., систолiчний шум на верхiвцi серця. Креатинiн кровi - 310 мкмоль/л, бiлок сечi - 3,3 г/л, еритроцити вкривають все поле зору. Чим ускладнився перебiг захворювання у даного хворого?

A.Нирковою недостатнiстю

B.Мiокардитом

C.Уролiтiазом

D.Гiпертонiчним кризом

E.Приєднанням пiєлонефриту

26. 74-х рiчна жiнка прокинувшись вранцi вiдмiтила, що в неї порушилася вимова, з’явилися поперхування пiд час ковтання, хиткiсть, зникла чутливiсть в лiвiй руцi. Звернулася по допомогу через 2 доби. Об’єктивно: АТ135/85 мм рт.ст. Правобiчний парез м’якого пiднебiння, голосової зв’язки, мiоз, птоз, енофтальм праворуч, гемiгiпалгезiя лiворуч. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Iшемiчний iнсульт

B.Паренхiматозний крововилив

C.Субарахноїдальний крововилив

D.Пухлина головного мозку

E.Транзиторна iшемiчна атака

27. Хворий 57-ми рокiв 5 рокiв страждає на стенокардiю напруги, вiдмiчає задишку, раптовий iнтенсивний пекучий бiль за грудниною, що триває 2,5 години. На ЕКГ: ритм синусовий, правильний, ЧСС100/хв, у V35 сегмент ST на 8 мм вище iзолiнiї. Тони серця послабленi. АТ100/60 мм рт.ст. Якi заходи невiдкладної допомоги слiд вжити першочергово?

A.Тромболiтична терапiя

B.Iнфузiя допамiну

C.Iнгаляцiя кисню

D.Електрокардiостимуляцiя

E.Iнфузiя гепарину

28. У хворої 48-ми рокiв на фонi фiбромiоми матки та метрорагiй виникла анемiя. Хворiй рекомендовано оперативне лiкування в зв’язку iз метрорагiєю. У кровi: ер.- 2, 0 · 1012 /л, Нb50 г/л, КП- 0,75, тромб.-

140·109/л, лейк.- 4, 1·109/л, ШОЕ10 мм/год. Якi невiдкладнi заходи слiд вжити для корекцiї анемiї?

A.Гемотрансфузiя концентрату еритроци-

тiв

B.Пероральнi препарати залiза

C.Парентеральнi препарати залiза

D.Переливання цiльної кровi

E.Вiтамiн B12

29. У хворої 36-ти рокiв впродовж останнього тижня неодноразово виникає лiвостороння ниркова колька. Надiйшла до урологiчного вiддiлення. Об’єктивно: пальпацiя лiвої нирки болiсна, симптом Пастернацького позитивний. Спазмоаналгетики бiль зменшили незначно. За даними

УЗД виражена дилатацiя сечоводу. Яка подальша тактика?

A.Екстрена катетеризацiя сечоводу або черезшкiрна пункцiйна нефростомiя

B.Повторне введення лiкарських засобiв но-шпа, баралгiн, промедол, платифiлiн та iнше

C.Новокаїнова блокада за ЛорiнЕпштейном

D.Прийом тамсулозину (омнiка) усередину

E.Введення диклофенаку внутрiшньом’я- зово

30. Хворий 65-ти рокiв доставлений до лiкарнi у непритомному станi. Зi слiв дружини стан погiршився 3 днi тому: з’явилися лихоманка до 39oC, галюцинацiї, було сильне блювання. Об’єктивно: шкiра i слизовi сухi, Ps110/хв., АТ100/70 мм рт.ст. ЧД24/хв. Печiнка +2 см. У кро-

вi: ер.- 4, 5 · 1012/л, Нb155 г/л, лейк.-

17, 3 · 109 /л, ШОЕ18 мм/год. Глюкоза кровi - 50 ммоль/л, сечовина - 9 ммоль/л, осмолярнiсть плазми - 380 мосмоль/л, бiлiрубiн загальний - 26,2 мкмоль/л. Який невiдкладний стан розвинувся у пацiєнта?

A.Гiперосмолярна кома

B.Уремiчна кома

C.Кетоацидотична кома

D.Печiнкова кома

E.Гiпоглiкемiчна кома

31. Хворому 52-х рокiв виконана екскреторна урографiя. Через 10 хвилин пiсля внутрiшньовенного введення контрастної речовини стан хворого рiзко погiршився. Непритомний. АТ50/20 мм рт.ст., Ps120/хв., ритмiчний. В анамнезi - медикаментозна алергiя. З метою лiкування необхiдно ввести:

A.Адреналiн внутрiшньовенно, швидка iнфузiя кристалоїдiв

B.Внутрiшньом’язово димедрол, преднiзолон

C.Внутрiшньовенно преднiзолон, iнфузiя кристалоїдiв

D.Внутрiшньовенно еуфiлiн

E.Адреналiн пiдшкiрно, димедрол внутрiшньовенно

32. Хлопчика 7-ми рокiв доставлено до стацiонару. Напередоднi їв гриби. Анурiя другу добу. У кровi: сечовина - 26 ммоль/л, креатинiн - 1,2 ммоль/л, K- 7,8 ммоль/л, рН- 7.1, ВЕ11, N a- 110 ммоль/л. Який попереднiй дiагноз?

A.Отруєння грибами. Гостра ниркова недостатнiсть

B.Отруєння грибами

C.Гостра затримка сечi

D.Гемолiтико-уремiчний синдром

E.Гострий гломерулонефрит

33. Хворий 37-ми рокiв скаржиться на на-

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2012 рiк

5

ростаючий приступ ядухи, кашель iз незначним видiленням харкотиння, вiдчуття "музики"в грудях. Об’єктивно: дихання утруднене, поверхневе, екскурсiя грудної клiтки обмежена, видих подовжений, на вiдстанi чути сухi хрипи. ЧД14/хв. Перкуторно над легенями - коробковий звук; аускультативно - ослаблене везикулярне дихання, сухi хрипи. Тони серця приглушенi, ритмiчнi, тахiкардiя. ЧСС100/хв. Який лiкарський засiб необхiдно ввести в першу чергу?

A.Еуфiлiн

B.Строфантин

C.Преднiзолон

D.Димедрол

E.Адреналiн

34. Жiнка 35-ти рокiв працювала на присадибнiй дiлянцi в спеку з непокритою головою. Через пiвтори години у неї з’явились слабкiсть, запаморочення, шум у вухах, порушення чiткостi зору, почервонiння вiдкритих частин шкiри. Об’єктивно: ЧСС110/хв., АТ90/60 мм рт.ст., ЧД28/хв., температура 38, 7oC. Якi заходи необхiдно провести на догоспiтальному етапi?

A.Помiстити в тiнь з холодним компресом на головi та напоїти холодною водою

B.Дати антипiретики

C.Використати нейролептики

D.Дати випити теплий чай

E.Обдати холодним душем

35. У хворого з полiтравмою на етапi транспортування до стацiонару раптово рiзко погiршився стан: непритомний, вiдсутнiсть пульсу на центральних артерiях та самостiйного дихання, розширились зiницi, шкiрнi покриви блiдi, атонiя, арефлексiя, адинамiя. Оцiнiть стан хворого:

A.Клiнiчна смерть

B.Передагонiя

C.Термiнальна пауза

D.Агонiя

E.Бiологiчна смерть

36. Хворий 18-ти рокiв звернувся за медичною допомогою до приймального вiддiлення мiської лiкарнi зi скаргами на нудоту, неодноразове блювання, пронос. З анамнезу вiдомо, що одну добу тому назад з’їв тiстечко з бiлковим кремом. Об’єктивно: АТ90/60 мм рт.ст., Ps112/хв. Тургор шкiри знижений, дiурез 600 мл на добу. Якими будуть лабораторнi показники?

A.Полiцитемiя

B.Анемiя

C.Тромбоцитопенiя

D.Гiперглiкемiя

E.Агранулоцитоз

37. Хлопчик 11-ти рокiв, що хворiє на цукровий дiабет протягом 7-ми рокiв, отри-

мав 10 ОД простого iнсулiну перед снiданком i 6 ОД перед обiдом. В обiд з’їв мало, через 30 хвилин пiсля обiду знепритомнiв, з’явилися судоми, блiдiсть i виражена вологiсть шкiри, тризм щелеп, тони серця приглушенi, тахiкардiя до 105/хв, артерiальна гiпотонiя. З чого слiд розпочати невiдкладну допомогу?

A.Внутрiшньовенне струминне введення 40% розчину глюкози

B.Пiдшкiрне введення 0,1% розчину адреналiну

C.Внутрiшньовенне введення глюкокортикоїдiв

D.Внутрiшньовенне введення 10% розчину хлориду натрiю

E.Внутрiшньовенне краплинне введення 5% розчину глюкози

38. Вагiтна в термiнi 36-ти тижнiв доставлена iз скаргами на болi в низу живота, кров’янистi видiлення iз статевих шляхiв. Об’єктивно: АТ150/100 мм рт.ст., набряки нижнiх кiнцiвок. Серцебиття плоду 160/хв., приглушене. Вагiнальне дослiдження: шийка матки сформована, вiчко замкнуте. Яка тактика лiкаря?

A.Зробити термiново кесарський розтин

B.Провести гемотрансфузiю

C.Ввести токолiтики

D.Лiкувати гестоз

E.Почати пологозбудження

39. Студент 21-го року доставлений бригадою швидкої допомоги до клiнiки у непритомному станi. Хворiє на цукровий дiабет I типу. Впродовж 2-х днiв скаржився на нудоту, блювання, дiарею. Вранцi iн’єкцiю iнсулiну не зробив, тому що не мiг поснiдати. Об’єктивно: хворий без свiдомостi, шкiра i слизовi сухi, дихання глибоке, часте, шумне; АТ100/60 мм рт.ст., Ps110/хв., рефлекси зниженi. Якi невiдкладнi заходи слiд розпочати?

A.Введення простого iнсулiну в/в зi швидкiстю 5 ОД/год

B.Введення пролонгованого iнсулiну в/в зi швидкiстю 5 ОД/год

C.Введення 5% глюкози 200 мл в/в

D.Введення iзотонiчного розчину в/в

E.Ввести 2 мл кордiамiну в/м

40. Дiвчинка народилася з масою 3400 г, з оцiнкою за шкалою Апгар 8 балiв. На 5-ту добу дитина була виписана додому. На 9-ту добу життя на шкiрi дитини з’я- вилась везикуло-пустульозна висипка в мiсцях природнiх складок. Загальний стан дитини не порушений. Загальний аналiз кровi без змiн. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2012 рiк

6

A.Епiдермальна пухирчатка новонароджених, доброякiсна форма

B.Краснуха

C.Вроджений сифiлiс

D.Везикулопустульоз

E.Ексфолiативний дерматит Рiттера

41. Дитина 7-ми мiсяцiв раптом знепритомнiла. З’явились тонiко-клонiчнi судоми, якi тривали 2 хвилини. Спостерiгалася цiанотичнiсть шкiри. Температура тiла нормальна. Пiсля судоми дитина опритомнiла, загальний стан задовiльний. У кровi: кальцiй - 0,8 ммоль/л, фосфор - 1,3 ммоль/л. Яка причина судом?

A.Гiпокальцiємiя, спазмофiлiя

B.Менiнгiт

C.Травма мозку

D.Некомпенсована гiдроцефалiя

E.Об’ємний процес мозку

42. Пацiєнт надiйшов до приймального вiддiлення лiкарнi в супроводi дружини. Впродовж 3-х рокiв зловживає алкоголем. Об’є- ктивно: свiдомiсть порушена, цiаноз шкiрних покривiв, температура 35, 5oC, рiзке зниження м’язового тонусу, ЧД12/хв., АТ100/60 мм рт.ст., Ps60/хв. Рiзкий запах алкоголю з рота. Вмiст алкоголю в кровi - 2,5o/oo. З чого слiд розпочати лiкування?

A.Промивання шлунку

B.Введення кардiотонiчних засобiв

C.Введення проносних засобiв

D.Введення антибiотикiв

E.Введення седативних засобiв

43. Хворий 25-ти рокiв прооперований у хiрургiчному вiддiленнi з приводу апендициту. З анамнезу: через рiк пiсля травми, отриманої у 18-рiчному вiцi, почалися тонiко-клонiчнi напади iз частотою 5-6 на рiк. На 3-й день пiсля операцiї розвинувся епiлептичний статус: напади повторювались через 25 хвилин i мiж ними хворий не приходив до тями. Який препарат є засобом вибору у даному випадку?

A.Седуксен внутрiшньовенно

B.Амiназин внутрiшньовенно

C.Галоперидол внутрiшньовенно

D.Сiрчанокисла магнезiя внутрiшньом’язо-

во

E.Бромiд натрiю внутрiшньовенно

44. У юнака 21-го року, хворого на хронiчний вiрусний гепатит С, з’явилися ейфорiя, дезорiєнтацiя, якi змiнилися сонливiстю, сплутаною свiдомiстю. На шкiрi - геморагiчнi висипання. Виникла носова кровотеча; з рота - солодкуватий запах. Яке ускладнення найбiльш iмовiрне?

A.Гостра печiнкова недостатнiсть

B.Гостра ниркова недостатнiсть

C.Геморагiчний васкулiт

D.Гiпоглiкемiчна кома

E.Гiпохлоремiчна кома

45. Як розрахувати енергiю першого розряду при проведеннi дефiбриляцiї дiтям?

A.2 Дж/кг

B.10 Дж/кг

C.100 Дж

D.0,1 Дж/кг

E.300 Дж

46. Хворий 25-ти рокiв пiсля падiння з дерева скаржиться на сильний бiль у лiвому стегнi та лiвiй гомiлцi. Об’єктивно: гомiлка та стегно деформованi, набряклi. На нозi iмпровiзована шина. Який препарат треба використати для зменшення больового синдрому?

A.Промедол

B.Диклофенак

C.Iбупрофен

D.Анальгiн

E.Баралгiн

47. В полiклiнiку для проведення ФГДС натщесерце (їжу не приймав 12 годин) прийшов хворий 28-ми рокiв. Протягом 15-ти рокiв хворiє на цукровий дiабет I типу. Раптово в реєстратурi знепритомнiв. Вираженi гiпорефлексiя та потовидiлення, тонус м’язiв пiдвищений, перiодами клонiкотонiчнi судоми. АТ140/90 мм рт.ст. Ps124/хв. Температура 36, 5oC. Який дiагноз найбiльш iмовiрний?

A.Гiпоглiкемiчна кома

B.Гiперглiкемiчна кома

C.Кетоацидотична кома

D.Алкогольна кома

E.Печiнкова кома

48. Жiнка 21-го року доставлена до пологового вiддiлення швидкою допомогою з дiагнозом: вагiтнiсть I, 40 тижнiв, 5 нападiв еклампсiї вдома. Об’єктивно: стан важкий, кома II-III, дихання Чейн-Стокса. АТ200/140 мм рт.ст. У сечi бiлок 5,8 г/л, анасарка. З чого необхiдно почати реанiмацiйнi заходи?

A.Термiнове проведення ШВЛ на фонi барбiтурового наркозу

B.Внутрiшньовенно ввести 25% розчин сiрчанокислої магнезiї зi швидкiстю 2 г/год

C.Масковий наркоз фторотаном

D.Епiдуральна анестезiя

E.Внутрiшньовенно ввести 10 мг сибазону

49. Пiсля ДТП доставлений хворий з закритим переломом кiсток тазу i правої стегнової кiстки. Лiкарем ШМД проведена транспортна iммобiлiзацiя i знеболювання. Через годину стан хворого рiзко погiршився:

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2012 рiк

7

виражена блiдiсть, холодний липкий пiт, Ps слабкий, до 140/хв., АТ- 60-70/0 мм рт.ст. Яка причина погiршення стану?

A.Кровотеча, що триває

B.Тромбоемболiя легеневої артерiї

C.Гострий iнфаркт мiокарда

D.Травматичний шок

E.Струс головного мозку

50. Хвора 30-ти рокiв, яка протягом 17-ти рокiв страждає на цукровий дiабет I типу з високими цифрами цукру в кровi та частими коматозними станами, надiйшла до хiрургiчного вiддiлення у плановому порядку для проведення холецистектомiї у зв’язку з жовчнокам’яною хворобою. Отримує iнсулiн тривалої дiї (40 ОД/добу). Якi заходи необхiднi для попередження розвитку коматозного стану в пiсляоперацiйному перiодi?

A.Призначити iнсулiн короткої дiї, вiдмiнивши iнсулiн тривалої дiї

B.Збiльшити дозу iнсулiну тривалої дiї

C.Зменшити дозу iнсулiну тривалої дiї

D.Вiдмiнити iнсулiн

E.До iнсулiну додати манiнiл

51. У дитини з неправильною будовою зовнiшнiх генiталiй раптово з’явились рiзка слабiсть артерiальна гiпотензiя, ниткоподiбний пульс, шкiрнi покриви мармуровi, гiперпiгментацiя соскiв, зовнiшнiх статевих органiв. Яка невiдкладна допомога до уточнення дiагнозу?

A.Введення гiдрокортизону парентерально

B.Введення серцевих глiкозидiв в/в

C.Введення адреналiну парентерально

D.Крапельне введення фiзрозчину в/в

E.Дати зволожений кисень

52. Хворий 75-ти рокiв скаржиться на неможливiсть здiйснити сечовипуск впродовж 12-ти годин. При пальпацiї живота визначається збiльшений сечовий мiхур. Спроби провести катетеризацiю сечового мiхура гумовим та металевим катетерами безуспiшнi. Яка тактика лiкаря?

A.Провести надлобкову пункцiю сечового мiхура

B.Ввести хворому спазмолiтики та знеболюючi препарати

C.Провести електростимуляцiю сечового мiхура

D.Помiстити хворого в гарячу ванну

E.Ввести спазмолiтики та провести повторну катетеризацiю сечового мiхура гумовим катетером

53. Лiкар викликаний до дому до потерпiлого 12-ти рокiв. Скарги на бiль у лiвiй половинi грудної клiтки, кровохаркання. Травма добової давнини. Об’єктивно: мiж 3 та 5 ребрами по переднiй аксилярнiй лiнiї дiлянка припухлостi i пiдшкiрний кро-

вовилив до 8 см в дiаметрi. Яка подальша тактика?

A.Госпiталiзацiя до хiрургiчного вiддiлення

B.Рентгенографiя грудної клiтки

C.Лiкування амбулаторне

D.Туге бинтування грудної клiтки

E.Консультацiя травматолога в плановому порядку

54. Хворий на хронiчний гломерулонефрит пiсля перенесеної ангiни вiдмiтив зниження сечовидiлення, появу нудоти, блювання, сонливiсть. З’явилися набряки обличчя. Об’єктивно: шкiра суха iз слiдами розчухувань. Креатинiн кровi - 820 мкм/л, клубочкова фiльтрацiя - 10 мл/хв. Яким заходам слiд надати перевагу?

A.Гемодiалiз

B.Гемотрансфузiя

C.Плазмаферез

D.Гемосорбцiя

E.Лiмфоцитаферез

55. Постраждалий 28-ми рокiв з пораненням колючим предметом передньої поверхнi грудної клiтки злiва. При диханнi у дiлянцi рани - свистячий шум. Який дiагноз i дiї лiкаря?

A.Проникаюче поранення грудей. Накладання стискаючої пов’язки, подача кисню, введення кордiамiну, доставка у термiновому порядку до стацiонару

B.Вiдкрите пошкодження грудей. Введення серцевих глiкозидiв, доставка до стацiонару

C.Непроникаюче поранення грудної клiтки злiва. Обробка рани, накладання пов’язки, доставка до стацiонару

D.Проникаюче поранення грудей. Обробка рани, суха пов’язка на рану, профiлактика правцю, доставка до стацiонару

E.Вiдкрите пошкодження грудей. Оцiнка ступеня крововтрати, зупинка кровотечi, торакальна пункцiя, доставка до стацiонару

56. До лiкарнi поступила хвора на злоякiсну пухлину непритомна 40-рiчна жiнка, яка з метою самогубства ввела собi 200 мг морфiну. При оглядi звуження зiниць, поверхневе рiдке дихання, брадикардiя. Який антидот слiд призначити?

A.Налоксон

B.Дефероксамiн

C.Атропiн

D.Глюкагон

E.Фiзостигмiн

57. У хворої 27-ми рокiв раптово з’явились набряки шкiри i пiдшкiрної клiтковини в дiлянцi обличчя. Шкiра на обличчi спочатку була цiанотична, потiм зблiдла. Незначний свербiж. Об’єктивно: на шкiрi тулуба поодинокi пухирчастi сверблячi висипання. Голос сиплий, сухий надсадний кашель. В дiлянцi живота незначна болючiсть. В

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2012 рiк

8

анамнезi аналогiчнi стани рiзного ступеню iнтенсивностi, якi самовiльно щезали. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Набряк Квiнке

B.Бронхiальна астма

C.Синдром Мiшера

D.Анафiлактичний шок

E.Гострий живiт

58. Хвора 37-ми рокiв, яка хворiє на ревматичну хворобу серця та комбiновану мiтральну ваду серця, пiсля iн’єкцiї серцевих глiкозидiв знепритомнiла. Об’єктивно: свiдомiсть вiдсутня, пульс на променевих i сонних артерiях не визначається, дихання поверхневе, шумне. Артерiальний тиск не визначається. Тони серця не вислуховуються. Який метод дiагностики буде найiнформативнiшим?

A.ЕКГ

B.Ехо-КС

C.Ro-графiя органiв грудної клiтки

D.Коронароангiографiя

E.Комп’ютерна томографiя органiв грудної клiтки

59. Дитина 5-ти рокiв захворiла гостро - пiдвищилась температура тiла до 40oC, рiзкий бiль при ковтаннi, неможливiсть приймати навiть рiдку їжу. Вiдмiчається набряк мигдаликiв, дужок, язичка. Набряк має дифузний характер без чiтких меж i локальних випинань. Гiперемiя слизових ротоглотки з цiанотичним вiдтiнком. На мигдаликах тонкий, сiруватий неоднорiдний налiт. Бiль у дiлянцi шиї, збiльшенi i болючi регiонарнi лiмфатичнi вузли. Який дiагноз найбiльш iмовiрний?

A.Дифтерiя мигдаликiв, тяжка форма

B.Паратонзилярний абсцес

C.Iнфекцiйний мононуклеоз

D.Лакунарна ангiна

E.Лiмфогранулематоз

60. Хворий 43-х рокiв, що хворiє на цукровий дiабет протягом 20-ти рокiв, потрапив до хiрургiчного вiддiлення зi скаргами на бiль в животi, нудоту, блювання. Об’єктивно: загальний стан тяжкий, свiдомiсть спутана, тахiкардiя, гiпертензiя, дихання Кусмауля, гiперглiкемiя, ацетонурiя. Хворому має бути проведене термiнове оперативне втручання з приводу перфоративної виразки шлунка. Яку особливiсть слiд врахувати анестезiологу?

A.Ендокринна вiдповiдь на гiпоглiкемiю знижується при анестезiї

B.Дози препаратiв для премедикацiї треба знижувати

C.II типу завжди необхiдно периоперативне введення iнсулiну

D.Асистолiя зустрiчається не частiше, нiж у пацiєнтiв, що не страждають на дiабет

E.β-блокатори не роблять анестезiю бiльш небезпечною

61. Хвора 16-ти рокiв захворiла 2 доби тому гостро з пiдвищення температури тiла до 37, 5oC. Скарги на погiршення апетиту та важкiсть у правому пiдребер’ї. Мiсяць тому була в контактi з хворими на вiрусний гепатит А. Об’єктивно: жовтяницi немає, печiнка збiльшена на 2 см. Сеча темна. Якi бiохiмiчнi показники необхiдно визначити для пiдтвердження безжовтяничної форми гепатиту?

A.Аланiнамiнотрансфераза, тимолова проба

B.Загальний бiлiрубiн та його фракцiї

C.Електролiти K та N

D.Холестерин

E.Кисла та лужна фосфатази

62. У дитини 3-х рокiв протягом останнiх

2-х дiб спостерiгались млявiсть, зниження апетиту, нудота. Випорожнення водянистi 5-6 разiв на добу, без патологiчних домiшок. Маса тiла знижена на 4%. Який метод регiдратацiйної терапiї слiд призначити?

A.Оральний

B.Внутрiшньовенний струминний

C.Внутрiшньовенний крапельний

D.Внутрiшньокiстковий крапельний

E.Пiдшкiрний крапельний

63. У процесi забезпечення анестезiологiчного засобу дитинi 6-ти рокiв, оперованiй з приводу розлитого перитонiту, проводиться штучна вентиляцiя легень у режимi помiрної гiпервентиляцiї. На яких цифрах необхiдно пiдтримувати рiвень pCO2 у КЛС-грамi?

A.30-35 мм рт.ст.

B.20-25 мм рт.ст.

C.35-40 мм рт.ст.

D.40-45 мм рт.ст.

E.50-55 мм рт.ст.

64. Хлопчик 7-ми рокiв, який впродовж року хворiє на цукровий дiабет, у важкому станi госпiталiзований до стацiонару. Важкiсть стану обумовлена розвитком гiперглiкемiчної коми. Яку дозу iнсулiну необхiдно ввести в першу годину надання невiдкладної допомоги?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2012 рiк

9

A.0,1 ОД/кг

B.0,2 ОД/кг

C.0,5 ОД/кг

D.0,25 ОД/кг

E.1,0 ОД/кг

65. Хвора 30-ти рокiв скаржиться на перiодичне раптове пiдвищення артерiального тиску до 280/180 мм рт.ст., що супроводжується пiтливiстю, тремтiнням всього тiла, почуттям страху смертi. Пiсля гiпертонiчного кризу спостерiгається полiурiя, рiзка слабкiсть. У перiодах мiж кризами артерiальний тиск 120/80 мм рт.ст. Якi додатковi дослiдження потрiбно провести для встановлення дiагнозу?

A.Дослiдження вмiсту катехоламiнiв кровi та сечi (бажано пiд час, або одразу ж пiсля кризи)

B.Дослiдження вмiсту трийодтиронiну та тироксину

C.Дослiдження вмiсту ацетону в сечi

D.Дослiдження вмiсту АКТГ та кортизолу

E.Дослiдження осмолярностi кровi

66. У хворого 43-х рокiв через 5 днiв пiсля купання в рiчцi виник озноб, пiдвищилася температура до 38oC, з’явився бiль у попереку та литкових м’язах; з 3-го дня хвороби сеча стала темною. На 4-й день температура 39, 4oC, шкiра та склери iктеричнi, обличчя гiперемоване, АТ100/70 мм рт.ст., печiнка +3 см, дiурез - 300 мл. Якi лабораторнi дослiдження слiд призначити в цьому випадку?

A.Реакцiя аглютинацiї-лiзису лептоспiр

B.Визначення анти-HAV IgM

C.Кров на "товсту краплю"

D.Посiв кровi на стерильнiсть

E.Реакцiя Вiдаля

67. В селi протягом 3-х дiб зареєстровано 6 випадкiв захворювання на холеру. Як показали епiдемiологiчнi обстеження i лабораторнi дослiдження, джерелом ураження холерою була питна вода. При проведеннi профiлактичних заходiв якi контингенти населення пiдлягають першочерговому лабораторному обстеженню?

A.З дисфункцiєю шлунково-кишкового тракту

B.Доросле населення

C.Тi, хто вживав сиру воду

D.Тi, хто спiлкувався з хворими

E.Дитяче населення

68. Хлопчик 10-ти рокiв, що страждає на гемофiлiю, доставлений до лiкарнi зi скаргами на набряк правого колiнного суглоба, який виник 2 години тому пiсля невеликої травми. Який обсяг медичної допомоги слiд призначити хворому?

A.Повторнi трансфузiї антигемофiльного фактору VIII 10 ОД/кг 1 раз в 12 годин, лiжковий режим, при рiзкому больовому синдромi - пункцiя суглоба

B.Введення амiнокапронової кислоти

C.Переливання нативної плазми

D.Холод на уражений суглоб, його iммобiлiзацiя

E.Пряме переливання кровi вiд донора

69. У хворого 36-ти рокiв настала клiнiчна смерть. З чого слiд розпочати реанiмацiйнi заходи?

A.Зовнiшнiй масаж серця та ШВЛ рiзними способами

B.Вимiрювання артерiального тиску

C.Електрокардiографiя

D.Адреналiн внутрiшньосерцево

E.Електрична дефiбриляцiя

70. До прибуття бригади ШМД потерпiлого витягли з зашморгу. Об’єктивно: непритомний, на шиї - блiда странгуляцiйна борозна. Виражене рухове збудження. Обличчя набрякле, синюшне. ЧД30/хв. В легенях - вологi хрипи середнього калiбру. ЧСС140/хв. Екстрасистолiя. АТ90/60 мм рт.ст. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Странгуляцiйна асфiксiя, ускладнена набряком легень

B.Странгуляцiйна асфiксiя

C.Странгуляцiйна асфiксiя, ускладнена дисциркуляторною енцефалопатiєю

D.Странгуляцiйна асфiксiя, ускладнена ТЕЛА

E.Странгуляцiйна асфiксiя, ускладнена iнсультом

71. Хворого з дiагнозом дифтерiя гортанi госпiталiзовано. Об’єктивно: цiаноз, iнспiраторна задишка, пульс аритмiчний, ниткоподiбний, шкiра вкрита потом. Стан хворого вкрай важкий; збуджений. Якi дiї лiкаря є першочерговими?

A.Проведення iнтубацiї (трахеостомiї)

B.Введення антибiотикiв широкого спектра дiї

C.Введення седативних препаратiв та глюкокортикостероїдiв

D.Внутрiшньовенне введення 20-30 тис. МО ПДС

E.Внутрiшньовенне введення 30-40 тис. МО ПДС

72. Дитина 5-ти рокiв надiйшла до стацiонару вночi непритомна. Спостерiгається гiпотонiя, гiпорефлексiя, шкiра блiдо-сiра, суха, тургор тканин i очних яблук знижений. З анамнезу: ввечерi дитина їла сметану з варениками. Вночi вона прокинулася вiд сильних болiв у животi, вiдмiчалося багаторазове блювання, запах ацетону з рота, психомоторне збудження, яке згодом змiнилося вираженою слабкiстю. Який вид коми розвинувся у дитини?

Крок 3 Загальна лiкарська пiдготовка (україномовний варiант) осiнь 2012 рiк

10

A.Ацетонемiчна

B.Уремiчна

C.Наднирникова

D.Гiпохлоремiчна

E.Гiпоглiкемiчна

73. Хворий 65-ти рокiв захворiв гостро: пiдвищилась температура до 38oC, з’явився бiль в низу живота, частi рiдкi випорожнення з домiшками слизу, прожилками кровi та гною у невеликiй кiлькостi. Перед актом дефекацiї тенезми. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Дизентерiя

B.Сальмонельоз

C.Загострення геморою

D.Амебiаз

E.Черевний тиф

74. У хворого протягом декiлькох годин спостерiгаються частi судомнi напади, впродовж яких вiн знаходиться в одному положеннi, погляд спрямований в одну точку, свiдомiсть весь час порушена. Яка тактика?

A.Госпiталiзацiя в реанiмацiйне вiддiлення

B.Госпiталiзацiя в психiатричне вiддiлення

C.Госпiталiзацiя в неврологiчне вiддiлення

D.Призначення амбулаторного лiкування

E.Призначення консультацiї епiлептолога

75. Наркоман, який вживає героїн, на другий день пiсля апендектомiї почав скаржитися на сильнi болi в суглобах, блювання, пронос, сухiсть в ротi, безсоння, "тремтiння всього тiла". Об’єктивно: агресивний, злий, напружений. Настрiй пригнiчений - заявляє, що "покiнчить з собою". Визначить психопатологiчний синдром:

A.Абстинентний

B.Дисфоричний

C.Депресивний

D.Iстеричний

E.Психопатичний

76. Новонароджений народився у станi асфiксiї III ступеня. Дихання та серцебиття вiдсутнє. Якими повиннi бути першочерговi дiї лiкаря?

A.Закритий масаж серця

B.Комбiнований масаж серця

C.Не проводити масаж серця

D.Ввести внутрiшньосерцево 0,1% р-н адреналiну

E.-

77. У жiнки 24-х рокiв народилася доношена дитина з масою 4200 гр., оцiнка за шкалою Апгар 4 бали. Самостiйне дихання вiдсутнє, ЧСС80/хв., шкiра цiанотична. Вiдразу розпочата первинна реанiмацiя. Яку концентрацiю кисню слiд використовувати при штучнiй вентиляцiї?

A.90-100%

B.80-70%

C.60-40%

D.50%

E.21%

78. Хвора 45-ти рокiв скаржиться на появу протягом двох тижнiв випорожнень кров’ю бiльш за 12 разiв на добу, болю в животi, суглобах; болючi висипки у порожнинi рота та нижнiх кiнцiвках, набряк колiнних та гомiлковостопних суглобiв, слабкiсть, пiдвищення температури тiла понад 39oC, втрату ваги тiла. Який метод обстеження є найбiльш iнформативним?

A.Ендоскопiчне дослiдження

B.Рентгенологiчне дослiдження кишечнику

C.Бiопсiя кишечнику та шкiри

D.Рентгенографiя суглобiв

E.Загальний аналiз кровi

79. 62-лiтнiй чоловiк з iнфарктом мiокарда в анамнезi прокинувся з вираженою правобiчною гемiплегiєю. Очi тонiчно поверненi влiво й не реагують на загрозливi дiї з боку правого поля зору. Реакцiя на бiль у лiвiй половинi тiла збережена. Мова незрозумiла; наказiв не виконує. Вiдтворити простi фрази не може. Який найбiльш iмовiрний дiагноз?

A.Iшемiчний iнсульт

B.Атеросклероз

C.Менiнгiт

D.Геморагiчний iнсульт

E.-

80. Жiнка 25-ти рокiв звернулась до лiкаря зi скаргами на незначнi кров’янистi видiлення з пiхви протягом доби, болi в низу живота. Остання нормальна менструацiя 2 мiсяцi тому. Об’єктивно загальний стан не порушений. Живiт при пальпацiї м’я- кий, болючий в нижнiх вiддiлах. Видiлення кров’янистi незначнi. Яке додаткове обстеження є доцiльним?

A.Ультразвукове обстеження

B.Пункцiя заднього склепiння пiхви

C.Iмунологiчний тест на вагiтнiсть

D.Лапароскопiчне обстеження

E.Рентгенологiчне обстеження

81. Хворий скаржиться на бiль в епiгастрiї, виражену слабкiсть, нудоту, блювання "кавовою гущею", "мерехтiння мушок"перед очима, випорожнення темного кольору. Об’єктивно: загальний стан важкий, температура тiла 37, 4oC, АТ90/60 мм рт.ст., ЧСС115/хв. Тони серця ослабленi, систолiчний шум. Живiт чутливий пiд час пальпацiї в епiгастрiї. Яка тактика лiкаря?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]