Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок_2_6 курс_укр

.doc
Скачиваний:
400
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
4.95 Mб
Скачать

A Виразкова хвороба шлунка

B Рак тiла шлунка

C Дивертикул шлунка

D Хронiчний ерозивний гастрит

E Компенсований стеноз воротаря

125

У вагітної 25 років з обтяженим алергологічним анамнезом (поліноз) в терміні вагітності 28 тиж. після стресової ситуації раптово з’явилось шумне свистяче дихання, задишка, цианоз обличчя. При аускультації: над легенями дихання ослаблене, багато сухих свистячих хрипів; при перкуссії – коробковий звук. Після нападу у жінки виділилась невелика кількість тягучого харкотиння. Який найбільш ймовірний діагноз?

A Напад бронхіальної астми

B Набряк легень

C Обструктивний бронхіт

D Тромбоемболія легеневої артерії

E Загроза переривання вагітності

126

Робітник С., 40 років, звернувся в поліклініку зі скаргами на швидку втомлюваність, епізодичний біль в животі, порушення сну. Півтори роки працює на приватному підприємстві “Автосервіс” у цеху зарядки акумуляторів та вулканізації шин. Об’єктивно: тони серця приглушені, АТ – 140/70 мм рт. ст., пульс 84/хв., дихання везикулярне. Аналіз крові: Нв - 120 г/л., еритроцити - 4,0х1012/л, 35 % еритроцитів з базофільною зернистістю, загальна кількість ретикулоцитів 2 0/0. Аналіз сечі: питома вага – 1,018 г/см3., лейкоцити – 5 в полі зору, креатинін сечі – 300 мкг/г. Визначіть професійну патологію та вкажіть, які лабораторні дослідження підтверджують її наявність.

A Хронічна свинцева інтоксикація (сатурнізм); базофільна зернистість еритроцитів та креатинін сечі.

B Хронічна ртутна інтоксикація (меркуріалізм); креатинін сечі.

C Карбокситоксикоз; рівень гемоглобіну в крові.

D Цинкова інтоксикація; загальна кількість ретикулоцитів.

E Хронічна свинцева інтоксикація (сатурнізм), скарги хворого.

127

Чоловік, 60 років, скаржиться на задуху, що підсилюється при фізичному навантаженні, постійний кашель з незначною кількістю харкотиння. Палить понад 45 років. Об`єктивно: температура - 36,5oС, ЧДР – 24/хв., пульс - 84/хв., АТ- 125/85 мм рт. ст. Астенічний, шкіра блідо-рожевого кольору, видих подовжений через зімкнені губи, грудна клітина бочкоподібна, дихальні м`язи приймають активну участь у диханні. Аускультативно - над легенями невелика кількість сухих хрипів. Абсолютна тупість серця не визначається. Спірограма: ЖЄЛ - 71%, ОФВ1 - 45% від належних величин. Застосування якої терапії є найбільш ефективним методом вторинної профілактики емфіземи легень у хворого?

A Бронхолітики подовженої дії

B Інгаляційні стероїдні гормон

C Муколітичні засоби

D Вакцинотерапія

E Низькопотокова киснева терапія

128

Вантажник фарб 56 років, 2 дні працював у приміщенні, яке фарбували. Раптово відчув головний біль, слабкість, запаморочення, блювоту. Об-но: похитування при ходьбі, склери субіктеричні, волога шкіра та слизові оболонки сіро-синього кольору. Пульс 100/хв., ритмічний, АТ 130/80 мм рт. ст. Дихання везикулярне, 16/хв. Край печінки + 1 см, сухожильні рефлекси підвищені. В крові: Ер. 5,0х1012/л, Hb - 146 г/л, Л - 6,2х109/л, ШЗЕ - 5 мм/год, поодинокі тільця Гейнця. В сечі: сліди білка, Ер. до 8 у п/з , слабо позитивні якісні проби на уробілін, метгемоглобін. ЕКГ: явища міокардіодистрофії. Який з методів найбільш доцільний для встановлення вірогідного діагнозу?

A Аналіз крові на метгемоглобін

B Аналіз крові на карбоксигемоглобін

C Рівень ацетилхолінестерази та ацетилхоліну у крові

D Рівень цукру крові

E Аналіз крові на ціангемоглобін

129

Чоловік 57 років, водій, скаржиться на постійну задуху, котра підсилюється при фізичному навантаженні, малопродуктивний кашель, частіше зранку. Хворіє понад 12 років. Палить понад 40 років (по 20 сигарет за добу). В анамнезі – запалення легенів. Об`єктивно: температура – 36,5 oС, ЧДР – 22/хв., пульс – 80/хв., АТ – 140/80 мм рт. ст. Ціаноз губ. Над легенями – послаблене везикулярне дихання, велика кількість розсіяних сухих хрипів. Зміни якого спірометричного показника найбільш вірогідно вкажуть на патофізіологічний механізм дихальної недостатності у хворого?

A ОФВ1 (об’єм форсованого видиху за 1 секунду)

B ФЖЄЛ (форсована життєва ємність легень)

C ЖЄЛ (життєва ємність легень)

D ПОШвид. (пікова об’ємна швидкість видиху)

E Індекс Тіффно

130

Жінка 29 років скаржиться на біль в грудній клітці справа, котрий підсилюється при глибокому диханні, малопродуктивний кашель, задуху. Захворіла 4 дні тому після переохолодження. В анамнезі – бронхіт. Об`єктивно: температура – 38,8 oС, ЧДР – 22/xв., пульс – 110/хв., АТ - 100/60 мм рт. ст. Над легенями справа в нижніх відділах – притуплений перкуторний звук, аускультативно – бронхіальне дихання. Рентгенологічно: справа корінь легені розширений, у нижньому відділі - негомогенне інтенсивне затемнення. Зміни якого спірометричного показника найбільш вірогідно вкажуть на патофізіологічний механізм дихальної недостатності у хворої?

A ЖЄЛ (життєва ємність легень)

B ФЖЄЛ (форсована життєва ємність легень)

C ОФВ1 (об’єм форсованого видиху за 1 секунду)

D ПОШвид. (пікова об’ємна швидкість видиху)

E Індекс Тіффно

131

Чоловік 43 років скаржиться на значну задишку у спокої, відчуття важкості у грудях. Захворювання пов`язує з перенесеним 2 тижні тому грипом. Об-но: положення вимушене – сидить, нахилившись вперед. Обличчя одутле, ціанотичне, шийні вени набряклі. Межі серця розширені в обидві сторони, тони серця глухі, ЧСС=112/хв., АТ=95/60 мм рт. ст. В крові ШОЕ=46 мм/год. На ЕКГ – низький вольтаж, на рентгенограмі – трапецевидна тінь серця, ознаки застою у легенях. Який препарат треба вживати з метою попередження тампонади серця?

A Фуросемід

B Гіпотиазід

C Еналаприл

D Верошпірон

E Метопролол

132

Чоловік 28 років скаржиться на підвищену пітливість. 2 місяці тому помітив збільшення підщелепного лімфатичного вузла; декілька разів відмічав підвищення температури тіла. Об’єктивно: температура – 36,8 oС, ЧДР – 16/хв., пульс – 78/хв., АТ – 115/75 мм рт. ст. Лімфовузли підщелепні та шийні збільшені, рухливі, щільно-еластичні, не спаяні із шкірою, безболісні. В крові: Нв – 110 г/л, еритроцити – 4,0 Т/л, лейкоцити – 10,3 Г/л; е. - 7%; п. - 9%; с. - 68%; л. - 14%; м. - 2%; тромбоцити – 180 Г/л, ШЗЕ – 25 мм/год. Біопсія лімфатичного вузла: клітини Березовського-Штернберга. Проявом якого захворювання найбільш імовірно є лімфаденопатія у хворого?

A Лімфогрануломатозу

B Лімфосаркоми

C Хронічного лімфолейкозу

D Гострого лімфобластного лейкозу

E Інфекційного мононуклеозу

133

Хворий 56 років, після психоемоційного навантаження протягом тижня почав відзначати давлячий біль до 10-15 хв. за грудиною з іррадіацією в спину. Біль іноді супроводжується перебоями в області серця. Раніше нічим не хворів. Палить. Об-но: пульс 86 на хвилину. На верхівці серця короткий систолічний шум. У легенях поодинокі сухі хрипи. ЕКГ без особливостей. Виберіть найбільш важливий лікувально-профілактичний засіб при даному синдромі. AНизькомолекулярний гепарин BКурантил CАктилізе DНіфедипін E Метопролол

134

У хворого 48 років на фоні регулярних епізодів болю за грудиною до 5-10 хв. при ходьбі до 100 м став виникати біль і в нічний час. Для його сняття вимушений використовувати більше нітрогліцерину, ніж раніше. На ЕКГ зафіксована депресія SТ (-2 мм) в аVL, V4 – V6. Який патогенетичний фактор лежить в основі загострення синдрому?

A Тріщина атеросклеротичної бляшки

B Прогресуюча інфільтрація атеросклеротичної бляшки холестерином

C Відкладання кальцію в атеросклеротичну бляшку

D Ріст колагену в атеросклеротичній бляшці

E Поява фібринового тромбу в судині

135

Хворий 75 років, скаржиться на головний біль, запаморочення, зниження пам'яті. Останні 6 років підвищується артеріальний тиск до 170/80 мм рт ст. Об-но: акцент ІІ тону на аорті. Пульс 68/хв, ритмічний. АТ=178/80 мм рт. ст. У ан. сечі: відносна 1008, білок - 0,033 г/л, лейк. - 3-4 п/зору. Цукор крові - 5,4 ммоль/л; холестерин - 6,8 ммоль/л. На ЕКГ високий зубець R у I відв. і глибокий зубець S у ІІІ і AvF відв. В якості антигіпертензивного препарату I ряду хворому слід призначити:

A Гіпотіазид

B Пропранолол

C Еналаприл

D Клофелін

E Празозин

136

Пацієнту 36 років, у якого під час нападу кашлю гостро виник біль у правій половині грудної клітки, На рентгенограмі виявлено обширне просвітління латеральних відділів правого легеневого поля, медіальні відділи затемнені. Тінь середостіння зміщена вліво. Ваш попередній діагноз?

A Пневмоторакс

B Гідроторакс

C Гемоторакс

D Фіброторакс

E Тромбоемболія гілок легеневої артерії

137

На рентгенограмах пацієнта, що скаржиться на підвищення температури тіла, кашель з відходженням великої кількості мокротиння, в 6 ​​сегменті лівої легені була аиявлена ​​кільцеподібна тінь діаметром 7 см з товстою стінкою і горизонтальним рівнем між тінню і проясненням. На іншому протязі легенева тканина – без особливостей. Чим зумовлена ​​описана картина?

A Абсцес

B Бронхоектаз

C Кіста

D Гангрена

E Туберкульозна каверна

138

У хворого 23 років з дитинства відзначається швидка втомлюваність, запаморочення і задишка при підйомі на 2-й поверх. Об-но: ціаноз, пульсація шийних вен, збільшується на вдиху. У ІІ-му міжребер'ї зліва на краю грудини чути грубий систолічний шум, що поширюється в міжлопаткову область, і ослаблений ІІ тон. На ЕКГ ознаки гіпертрофії правого шлуночка і правого передсердя. Попередній діагноз?

A Вроджений стеноз устя легеневої артерії

B Ревматичний мітральний стеноз

C Стеноз устя аорти

D Тяжку мітральну недостатність

E Вроджений дефект міжпередсердної перетинки

139

Слюсар ртутного металургійного заводу 16 років працював в умовах впливу парів ртуті в концентраціях, що перевищують ГДК в 5-10 разів. При обстеженні виявлені лабільність вазомоторів шкіри, пульсу, артеріального тиску, загальний гіпергідроз, асиметрія інервації лицьової мускулатури і мови, позитивні субкортикальні рефлекси, інтенційний тремор. Консультація стоматолога: парадонтоз, стоматит. Розвиток якого захворювання можна припустити?

A Хронічна інтоксикація ртуттю

B Залишкові явища нейроіфекції

C Паркінсонічний синдром

D Гостра ртутна інтоксикація

E Ртутна енцефалопатія

140

Робочий А., 46 років, 19 років контактував з парами ртуті, у концентрації 0,09-0,18 мг/м3. Обстежений невропатологом. Виявлено: астенічний синдром, мікроорганічна симптоматика з позитивними субкортикальними симптомами, наявність депо ртуті (відповідно 0,01 і 0,04 до і після провокації унітіолом), гіпотонічний тип РЕГ. Розвиток якого захворювання можна припустити?

A Хронічне отруєння ртуттю

B Залишкові явища нейроінфекції

C Паркінсонічний синдром

D Церебральний атеросклероз

E Неврастенія

141

Через порушення техніки безпеки при роботі з джерелами іонізуючого випромінювання технік К. 37 років, піддавався загальному гамма-опроміненню протягом години в дозі близько 5 Гр. Розвиток якого захворювання можливий у потерпілого?

A Гостра променева хвороба, кістково-мозкова форма

B Лейкімоїдні реакції

C Гострий кістково-мозковий синдром

D Гостра променева хвороба, кишкова форма

E Гостра променева хвороба легкого ступеню, без гематологічних зсувів

142

У хворого 30 років, курця, під час нападу кашлю з'явився різкий біль в правій половині грудної клітки, задишка в спокої, різка загальна слабкість. Запідозрений пневмоторакс.Над правою половиною грудної клітини тимпаніт, дихання відсутнє. ЧДД - 36 в хв., пульс - 120 за хв., ритмічний, АТ 90/60 мм рт. ст. У патогенезі даного стану провідна роль належить:

A Різкому підвищенню внутрішньоплеврального тиску

B Підвищеному тиску в малому колі кровообігу

C Зниженню скоротливої здатності лівого шлуночка

D Механічній закупорці гілок легеневої артерії

E Тромбозу дрібних вінцевих артерій

143

Хворий 43 років скаржиться на кашель з мокротою слизово-гнійного характеру вранці, задишку при фізичному навантаженні. Палить 25 років. Зниженого харчування. Дифузний ціаноз. ЧДД - 24 в хв., пульс - 96 за хв., АТ - 120/80 мм рт. ст. Вислуховуються на фоні подовженого видиху розсіяні свистячі хрипи. ОФВ1/ФЖЕЛ - 60%. В патогенезі даного захворювання провідна роль належить:

A Порушенню мукоциліарного кліренсу

B Атрофії слизових залоз бронхів

C Зниженню опору повітроносних шляхів

D Гіперкапнії

E Зниженню рівня секретного IgE в бронхіальному секреті

144

Хворий 42 років скаржиться на задишку при ходьбі, серцебиття. 4 дні тому був непритомний стан. Пульс - 98 в 1 хв., ритмічний. АТ - 115/80 мм рт. ст. На ЕКГ: негативний Т до 0,3 мВ і депресія ST до 1,5 мм в V3-V6. Ан. крові: Нв - 90 г/л, КП - 0,8; ретикулоцити - 3,4%, ШОЕ - 16 мм/ч. Загальний білірубін - 23 мкмоль/л, прямий – 5 мкмоль/л. Кал кашкоподібний, чорного кольору. Вище описані зміни більш ймовірно обумовлені:

A Гострою постгеморагічною анемією

B Хронічною постгеморагічною анемією

C Дрібновогнищевим інфарктом міокарда передньо-бокової стінки лівого шлуночка

D Гемолітичною анемією

E Вітамін В 12 – дефіцитною анемією.

145

Хворий 66 років відмічає кашель з виділенням гнійного мокротиння до 200 мл на добу, більше вранці, зрідка прожилки крові в мокроті. Кашель з мокротою відзначається протягом 20 років, останні 4 роки мокрота гнійна. Праворуч в задньо-нижньому відділі грудної клітки вислуховуються середньопухирчаті хрипи. На оглядовій рентгенограмі в нижній частці правої легені визначається стільниковість, груба деформація легеневого малюнка. Поставте попередній діагноз:

A Хронічний гнійний бронхіт с бронхоектазами

B Бронхоектатична хвороба

C Хронічний гнійний бронхіт

D Периферичний рак правої легені

E Хронічний абсцес правої легені

146

Хвора 64 років скаржиться на кашель із слизово-гнійною мокротою, озноби, Т - 38 °С. Після перенесеного півроку тому трансмурального інфаркту міокарда турбують напади задухи вночі, що проходять в положенні сидячи після прийому фуросеміду, нітратів. Набряки гомілок і стоп. У зв'язку з наявністю рідини в плевральній порожнині проведена пункція: відн.щільн. - 1017, білок - 25 г/л, 72% лейкоцитів становлять нейтрофіли. Провідне значення в лікуванні гідротораксу у хворої належить:

A Антибіотикам

B Діуретикам

C Глюкокортикостероїдам

D Цитостатикам

E Нестероїдним протизапальним препаратам

147

Хворий 58 років скаржиться на періодичні болі біля мечоподібного відростка і за грудиною, які виникають в горизонтальному положенні, після прийому їжі, відрижку, печію, серцебиття. Хворий підвищеного харчування. Які рекомендації профілактичного порядку необхідні хворому?

A Нормалізація моторики шлунку (прокінетики)

B Раціональна психотерапія

C Прийом їжі в горизонтальному положенні

D Підтримуюча терапія антиангінальними препаратами

E Підтримуюча терапія міотропними спазмолітиками

148

Хворий 60 років скаржиться на загальну слабкість, схуднення на 4 кг за 3 міс., дискомфорт в епігастрії без чіткого зв'язку з прийомом їжі. Описані скарги турбують протягом 3-х місяців. При ФГДС - виразка без чітких контурів до 3 см по великій кривизні в антральному відділі на тлі хелікобактерного гастриту. Гістологічне дослідження гастробіоптатів виявило аденокарциному. Проведено комбіноване лікування (резекція шлунка + хіміотерапія). Ваші рекомендації по профілактиці рецидиву пухлини?

A Ерадикація хелікобактерної інфекції

B Антиоксидантна терапія

C Повторний курс хіміотерапії через 1 рік

D Уникати іонізуючого випромінення

E Уникати інсоляції

149

Хворий 15 років скаржиться на біль і припухлість у колінних і лівому гомілковостопному суглобах, проксимальних міжфалангових суглобах 2-го пальця обох кистей, що турбують протягом 3 місяців. Ro суглобів - епіфізарний остеопороз. Аналіз крові: Ер. - 4,2 Т/л, Нв - 136 г/л, ШОЕ = 29 мм/ч. СРБ ++, РФ і антинуклеарні антитіла не визначаються. Типування по НLA-системі виявило В27. Ваш попередній діагноз?

A Ювенільний ревматоїдний артрит

B Синдром Стіла

C Синдром Фелті

D Реактивний артрит

E Синдром Рейтера

150

Хворий 56 років, скаржиться на дискомфорт в епігастрії після їжі, відрижку, поганий апетит, незначне схуднення, втомлюваність. Палить, алкоголем не зловживає. Об-но: блідість слизових. АТ - 110/70 мм рт. ст. Язик "лакований". Живіт м'який, чутливий в епігастрії. Аналіз крові: Е - 3,0 Т/л, Нв - 110 г/л, КП = 1,1; макроцитоз, Л - 5,5 Г/л, ШОЕ = 13 мм/ч. При ФГДС - атрофія слизової фундального відділу. Який патогенез даного захворювання?

A Утворення антитіл до парієтальних клітин

B Персистування Н.pylori

C Дія аліментарного фактору

D Дія хімічного фактору

E Гастропатична дія

151

У чоловіка 32 років виявлено грубий систолічний шум з епіцентром в ІІІ-IV міжребер'ї біля лівого краю грудини. Ехокардіографія виявила потік крові з лівого в правий шлуночок серця, а також ремоделювання міокарду. Яка міра профілактики прогресування серцевої недостатності найбільш ефективна? AПрийом інгібіторів ангіотензинперетворюючого ферменту. BЗастосування антикоагулянтів. CЗастосування серцевих глікозидів. DВикористання антиоксидантів. E Призначення діуретиків.

152

У хворого 66 років, в анамнезі якого два великовогнищевих інфаркта міокарду, з'явилися набряки гомілок і стоп, а також збільшення живота в об'ємі. Печінка виступає на 5 см з-під краю реберної дуги. Які біологічно активні речовини відіграють головну роль у формуванні виниклого у хворого набрякового синдрому? A Ренін-ангіотензин-альдостеронової системи. B Холестерин ЛПНЩ. C Передсердних натрійуретичний фактор. D Калікреїн-кінінової системи. E Простагландини.

153

Хвора 68 років, скаржиться на різні за характером болі в гомілковостопних і колінних суглобах, відчуття хрускоту при рухах. Хворіє понад 10 років, останнім часом наростає обмеження рухливості кінцівок. Окреслені суглоби деформовані, при Ro-графії: остеопороз, звуження суглобової щілини, склероз суглобових поверхонь, остеофіти. Який патогенез даної патології? A Дегенерація хряща. B Крайові кісткові розростання. C Гіперпродукція сечової кислоти в організмі. D Утворення антитіл до імуноглобуліну. E Формування фіксованих імунних комплексів.

154

Хвора 42 рокiв скаржится на рiзку слабiсть, значне схуднення, посиленне випадiння волосся, кровоточивiсть ясен, порушення менструального циклу, бiль в кiстках та м'язах, рiдкий стiлець ( 5-10 разів на добу), здуття живота, бурчання. Хворiє з дитинства. Об-но: язик вологий, сосочки сгладженнi, живiт помiрно вздутий, бiльше навколо пупка. Данi копрограмми: виявлено багато жирних кислот, сполучнотканинні волокна, клiтковина. Діагноз:

A Хронiчний ентерит

B Хронiчний колiт

C Хвороба Кона

D Синдром подразненої товстої кишки

E Неспецифичний виразковий колiт

155

У прохідника шахти (працює 24 роки) концентрація кварцевого пилу на робочому місці 160-200 мг/м3 (ГДК 4 мг/м3). На рентгенограмі легень виявлені зміни, характерні для пневмоконіозу. Яка різновидність пневмоконіозу найбільш вирогідна в даному випадку?

A Силікоз

B Антракоз

C Силікатоз

D Антракосилікатоз

E Карбоконіоз

156

Юнак 25 років. Під час профілактичного огляду на ФГ органів грудної клітини виявлена велика порожнина у нижній долі правої легені. Скарг немає. Лабораторне обстеження – без патології. Назвіть найбільш вирогідний діагноз.

A Кіста легені

B Туберкульоз

C Ателектаз нижньої долі

D Хронічний абсцес легені

E Пухлина легені

157

Хворий Н., 40 років. Скарги на підвищення температури до 37,5oC, кашель з гнійним харкотинням до 0,5 л на добу, головним чином зранку. Хворіє з дитинства. Яке захворювання слід підозрювати в першу чергу?

A Бронхоектатична хвороба

B Фіброзно-кавернозний туберкульоз

C Хронічний бронхіт

D Фіброзуючий альвеоліт

E Абсцес легень

158

Пацієнт 48-ми років, скаржиться на постійну задишку, кашель з невеликою кількістю харкотиння жовто–зеленого кольору. При обстеженні встановлений діагноз хронічного обструктивного бронхіту, 1 стадія, фаза загострення. Які препарати необхідно призначити в якості базисної терапії?

A М-холінолітики

B Антибіотики

C Метилксантини

D В2-агоністи

E Муколітики

159

У 45-річного чоловіка з`явився напад миготіння передсердь з аритмічною роботою шлуночків біля 150-160/хв. і зниженням АТ. У цьому випадку найкраще застосувати:

A Електроімпульсну терапію

B Новокаїнамід в/в

C Серцеві глікозиди

D Ізопин в/в

E Лідокаїн в/в краплинно

160

Хворий, 25 років скаржиться на болі у гомілкових суглобах, підвищення температури до 38°С, неприємні відчуття в очах: “в очах повно піску”. Об`єктивно: збільшення об`єму гомілкових суглобів, обмежений рух в них. Який діагноз у хворого?

A Хвороба Рейтера

B Ревматизм

C Ревматоїдний артрит

D Остеоартроз

E Подагра

161

Хворий 55 років скаржиться на головний біль, запаморочення, свербіння шкіри,

кровоточивість з ясен. Об`єктивно: шкіра з червоно-ціанотичним відтінком, спленомегалія. Аналіз крові: Ер. - 7,5*10 12/л, Нв – 206 г/л, КП - 0,95, Л. - 10,3*10 9/л, ШОЕ - 2 мм/год. Ваш діагноз?

A Еритремія

B Мієломна хвороба

C Гострий мієлолейкоз

D Лімфогранулематоз

E Хронічний мієлолейкоз

162

Хвора 18 років скаржиться на слабкість, запаморочення, напади серцебиття, мерехтіння перед очима. Об`єктивно: блідість шкіри, ламкість волосся, нігтів, на ЕКГ - екстрасистолія. Аналіз крові: Ер. - 2,8x1012/л, Нв - 98 г/л, КП - 0,7, анізоцитоз, пойкілоцитоз, ШОЕ - 4 мм/год. Ваш діагноз?

A Залізодефіцитна анемія

B Міокардит

C Гемолітична анемія

D НЦД

E Гостра ревматична лихоманка

163

Хворий 55 років скаржиться на біль у грудині, поперековому відділі хребта, ребрах. Анамнестично - патологічний перелом кісток правої гомілки. У крові - загальний білок – 110 г/л, позитивний М-градієнт. У сечі - блок Бенс-Джонса. Ваш діагноз?

A Мієломна хвороба

B Остеохондроз

C Стенокардія напруги, ІІ ФК

D Гломерулонефрит

E Невралгія

164

Хворий 60 років скаржиться на слабкість, втомлюванність, парестезії в кінцівках. З анамнезу - 3 роки тому переніс резекцію шлунку в зв`язку з виразковою хворобою. Об`єктивно: язик малинового кольору, „шліфований”, шаткість в позі Ромберга. Аналіз крові: Ер. - 2,5x1012/л, Нв - 96г/л, КП - 1,3, макроцитоз. Ваш діагноз?

A В12-дефіцитна анемія

B Залізодефіцитна анемія

C Гемолітична анемія

D Метастази раку шлунка в печінку

E Пухлина мозоку

165

Хвора 20 років скаржиться на підвищення температури тіла до 38 oС, задуху, серцебиття, набряки на ногах, болі у суглобах. На щоках – еритема. Тахікардія, систолічний шум на верхівці, помірне збішення печінки, селезінки. В аналізі крові: анемія, лейкопенія, ШОЕ - 52 мм/год. В аналізі сечі: протеїнурія – 5,6 г/л, еритроцити - 20-30, циліндри гіалінові до 10. Який метод діагностики необхідний для постановки діагнозу?