Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль.docx
Скачиваний:
348
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.15 Mб
Скачать

1.2.7. Побудова моделей документообігу на основі скінченно-автоматної моделі теорії автоматів

У сучасному суспільстві йде процес інтенсифікації обчислювальних та інформаційних технологій в усіх галузях діяльності.

Документообіг – рух документів в організації з моменту їх створення або отримання до завершення використання. Впровадження електронного документообігу є актуальним завданням сучасного суспільства, оскільки він дає змогу зробити процес руху документів керованим та контрольованим, що забезпечує якісніші послуги управління. Підприємства та організації для вирішення цього завдання витрачають значні засоби та час. Водночас, кожна розробка системи документообігу є унікальною та можливість повторного використання отриманого досвіду в повному обсязі практично відсутня. Правильна організація цього процесу визначає якість та стабільність роботи будь-якого підприємства.

Використання автоматної моделі в розробці специфікацій документообігу та програмного продукту дає змогу створювати системи адекватніші вимогам користувачів та забезпечує можливість досягнення сумісності програмних продуктів.

Теорія автоматів дає змогу реалізувати логіку розгалуження руху документів між учасниками процесів документообігу. Автомат дає змогу встановити реакцію елементів системи документообігу на зміни в системі.

Як модельний об’єкт розглядається так званий композитний документообіг, тобто такий документообіг, в якому беруть участь як електронні, так і паперові форми подання документів. Композитний документообіг є трійкою: Дт ={У, Д, Ф}, де Дт – формальна модель документообігу; У – множина учасників; Д – множина дій; Ф – множина станів документів.

Множина станів документів S є результатом аналізу життєвого циклу документа. Ця множина станів, які можуть бути прийняті документом у межах модельованого документообігу, де кожне значення унікальне: {S}={Ф}. Під початковим станом мають на увазі первинний стан, в який потрапляє документ після ініціалізації процесу. При поданні документообігу у вигляді сукупності процесів, початковий стан є першим кроком, після якого можна казати про те, що документ існує та процес активізований. Таким чином, початкові стани – це об’єкти, елементи множини Ф, яка має один або кілька вихідних зв’язків та жодного вхідного.

Документообіг складається з сукупності процесів, кожен з яких обробляє один або кілька документів. Життєвий цикл процесу документообігу визначається рухом документів від початкових до завершальних станів. У даній моделі завершальні стани автомата визначаються як стани документа, після виникнення яких, робота автомата зупиняється, тобто процес документообігу перестає існувати. Таким чином, завершальні стани можна визначити як об’єкти множини Ф, яка має однин або кілька зв’язків, що входять, та жодного, що виходить.

У документообігу документ приймає наступний стан залежно від результату дії, яку над ним зробили. Функцію переходу автоматної моделі документообігу можна визначити як i-й елемент множини дій {Д} документообігу, після виконання якого відбувається зміна стану на стан {F}={Д} .

Алфавіт автомата – це множина символів, елементи якої надходять або можуть надійти до автомата. Як алфавіт автомата розглядають список учасників, між якими проходить документообіг.

Можна однозначно визначити автомат, який адекватно реалізовуватиме модель документообігу. Модель, побудована на детермінованих автоматах, дає змогу будувати моделі, які легше сприймаються візуально. Для них простіше побудувати програмну реалізацію. У той же час, при створенні моделей процесів, що мають складну розгалужену структуру, автоматна модель на детермінованих автоматах виходить великою та громіздкою.

Недетерміновані автомати дають змогу задавати складні процеси, використовуючи меншу кількість описового матеріалу. Проте для наочного сприйняття вони набагато складніші.

Отже, при невеликих слабо розгалужених процесах краще використовувати детерміновані автомати, в той час, як недетерміновані зручніші при зображенні процесів із великою кількістю кроків та розгалужень.

Після розроблення теоретичної бази реалізується програмне забезпечення, що втілює у практику автоматну та графову моделі документообігу. Кожен з учасників має можливість отримати доступ до конкретних видів документів та виконувати над ними певні дії.

Реалізація систем композитного документообігу дає змогу зробити діловодство прозорішим та прогнозованим, зменшує суб’єктивний вплив виконуючого персоналу на кінцевий результат.

Розглянута галузь нині швидко розвивається. Проводяться подальші дослідження в цьому напрямі, особливо це стосується застосування КС-граматик та створення програмного забезпечення, що реалізовує описану автоматну модель композитного документообігу в повному обсязі.