Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль.docx
Скачиваний:
348
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.15 Mб
Скачать

3.9. Похибки подання чисел

Подання числової інформації в цифровому автоматі, як правило, тягне за собою появу похибок, величина яких залежить як від форми подання чисел, так і від довжини розрядної сітки цифрового автомата, тобто комп’ютера. Отже, при переході з однієї системи числення в іншу неминуче виникають похибки.

Абсолютна похибка подання числа – це різниця між істинним значенням вхідної величини А та її значенням, отриманим із машинного зображення , тобто

. (3.14)

Відносна похибка подання числа дорівнює

. (3.15)

Вхідні величини незалежно від кількості значущих цифр можуть мати грубі похибки, що виникають через помилки при друкуванні, хибних відліків показів деяких пристроїв, некоректної постановки задачі або відсутності повнішої та точнішої інформації. Часто одна величина в одній системі числення має скінченне значення, а в іншій системі числення стає нескінченною величиною. Отже, при переведенні з однієї системи числення в іншу можуть виникнути похибки, оцінити які неважко, якщо відомі істині значення вхідних чисел.

Відповідно до (3.11) числа зображуються в машині у вигляді , де масштабний коефіцієнт вибирають так, щоб абсолютне значення машинного зображенняА в системі числення з основою було завжди менше 1:.

Оскільки довжина розрядної сітки дорівнює двійкових розрядів після коми, то абсолютна похибка переведення десяткової інформації в систему з основоюбуде дорівнювати

. (3.16)

Якщо , то при максимальне значення цієї похибки дорівнює

. (3.17)

З (3.17) випливає, що максимальна похибка переведення десяткової інформації в двійкову не буде перевищувати одиниці молодшого розряду розрядної сітки автомата. Мінімальна похибка переведення дорівнює нулеві.

Усереднена абсолютна похибка переведення числа в двійкову систему числення .

Для чисел, поданих у формі з фіксованою комою, абсолютне значення машинного зображення числа знаходиться в межах

. (3.18)

Отже, відносна похибка подання для мінімального значення числа . (3.19)

Для комп’ютерів, як правило, , тому, звідки.

Аналогічно для максимального значення

. (3.20)

З (3.20) бачимо, що похибки подання малих чисел у формі з фіксованою комою можуть бути досить значними.

Для подання чисел у формі з плаваючою комою абсолютне значення мантиси

. (3.21)

Похибка (3.17) – похибка мантиси. Для знаходження похибки подання числа в формі з плаваючою комою величину цієї похибки необхідно помножити на величину порядку числа

(3.22)

, (3.23)

де – кількість розрядів для подання мантиси числа.

З (3.22) та (3.23) випливає, що відносна точність подання чисел у формі з плаваючою комою майже не залежить від величини числа.

Висновки

  1. Системою числення називається метод позначення (запису) чисел, який, в загальному випадку, є спеціальною мовою, алфавіт якої є множина символів, які називаються цифрами, а синтаксисом – правила, що дають змогу однозначно здійснити запис чисел.

  2. Позиційними системами числення називаються такі системи числення, алфавіт яких має обмежену кількість символів, причому значення кож­ної цифри в числі визначається не тільки її написанням, але й знахо­диться в строгій залежності від позиції в записі числа.

  3. Щоб перевести ціле число з однієї позиційної системи числення в іншу, необхідно початкове число послідовно ділити на основу нової системи числення, що за­писане в початковій системі, до отримання частки, що дорівнює нулеві. Число в новій системі числення записується із залишків від ділення, починаючи з останнього.

  4. Щоб перевести правильний дріб із однієї позиційної системи в іншу, необхідно початкове число послідовно множити на основу нової системи числення, записану в старій системі числення до отримання заданої точності. Дріб у новій системі числення записується у вигляді цілих частин добутків, починаючи з першої частини.

  5. При переведенні неправильних дробів необхідно окремо перевести цілу та дробову частини числа за вищенаведеними правилами переведення та записати в новій системі числення, залишивши незмінним поло­ження коми.

  6. Найприйнятнішою для застосування в цифрових автоматах є однорідна позиційна система числення з основою, що дорівнює двом.

  7. Під двійковою системою числення розуміють таку систему, в якій для зображення чисел використовуються два символи, а ваги розрядів змінюються за законом (де– довільне ціле число). Класичною двійковою системою є система з символами 0, 1.

  8. У цифрових автоматах (комп’ютерах) набули поширення дві форми подання чисел: з фіксованою та плаваючою комами.

  9. З метою спрощення виконання арифметичних операцій застосовуються спеціальні двійкові коди для подання від’ємних чисел: зворотний та додатковий. Додатковий та зворотний коди використовуються тільки для подання від’ємних двійкових чисел у формі з фіксованою комою. Додатні числа в цих кодах не змінюють свого зображення та подаються як в прямому коді.

  10. Числа у формі з плаваючою комою записуються у нормальній формі. Формат машинного зображення такого числа повинен мати знакові частини та поля для мантиси й порядку (характеристики).

Контрольні запитання та завдання

  1. Що таке система числення? Назвіть типи систем числення.

  2. Як утворюються числа в різних системах числення?

  3. Назвіть методи переведення чисел з однієї системи числення в іншу.

  4. Наведіть правила переведення цілих чисел та дробів з однієї позиційної системи числення в іншу.

  5. Охарактеризуйте двійкову систему числення (класичну двійкову систему та систему (1, ), арифметичні операції в цих системах).

  6. Охарактеризуйте шістнадцяткову та вісімкову системи числення.

  7. Охарактеризуйте представлення символьної інформації у комп’ютері.

  8. Наведіть форми подання чисел у цифрових автоматах та особливості подання від’ємних чисел.

  9. Перевести числа 3261, 17671 та з десяткової системи в двійкову систему числення.

  10. Перевести вісімковий дріб у двійкову систему числення.

  11. Перевести числа DDD0, 5BC1 та 213214 з шістнадцяткової системи числення в двійкову систему.

  12. Перевести двійкове число 0,0110001002 в систему (1, ).

  13. Перевести число з системи (1,) у двійкову систему числення.

  14. Знайдіть зворотний та додатковий коди чисел -0,1110002 та 0,001012.

  15. Записати машинне зображення у формі з плаваючою комою десяткового числа -5,482, якщо для мантиси існує шість двійкових розрядів зі знаком та для порядку – три двійкових розряди зі знаком.

  16. Записати машинне зображення у формі з плаваючою комою десяткового числа -6,1382, якщо для мантиси існує вісім двійкових розрядів зі знаком та для порядку – п’ять двійкових розрядів зі знаком.

  17. Визначити масштабні коефіцієнти для чисел таза умови, що машинне зображення числа має десять двійкових розрядів зі знаком.