Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мОЯ ДИПЛОМНА.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
75.89 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ

РОЗДІЛ 1. Особливості формування ринку меблевих товарів в Україні

    1. Історичні аспекти розвитку виробництва меблів……………………..

    2. Основні тенденції формування сучасного ринку меблів…………….

    3. Проблеми сертифікації та ідентифікації корпусних меблів вітчизняного виробництва…………………………………………………………………..

РОЗДІЛ 2. Формування споживних властивостей сучасного асортименту меблів

2.1.Характеристика сировинних матеріалів для виробництва меблів………

2.2.Особливості технологічного процесу виготовлення корпусних меблів різного призначення……………………………………………………………..

2.3.Оцінка якості споживних властивостей корпусних меблів……………….

РОЗДІЛ 3. Методологія проведення експертної оцінки якості меблів та особливості їх перетину через митний кордон України

3.1.

3.2.

3.3.

3.4.

Висновки

Додатки

Список використаної літератури

РОЗДІЛ 1

Особливості формування ринку меблевих товарів в україні

    1. Історичні аспекти розвитку виробництва меблів

Найдавніші з відомих нам зразків меблів були знайдені в Єгипті в царських похованнях III століття до нашої ери. Це уламки скриньок з чорного дерева, інкрустованих слоновою кісткою, малахітом і бірюзою. Там же були знайдені і перші в історії людства табурети, один з яких був навіть доладним. Табурети ці були зроблені з дерева, а ніжки у вигляді копит тварин вирізані з цілих слонячих іклів. Стародавні єгиптяни є також “авторами” ліжок і стільців.

Перша мебель, була дуже твердою, але досить функціональною. І тільки єгипетські фараони могли собі дозволити сидіти в зручному кріслі, прикрашеному коштовностями і складним різьбленням.

Великі, але невибагливі в побуті, греки придумали скрині – своєрідні скрині, служили одночасно лежанками і лавами.

А ось в палацах і заміських віллах знаті в стародавньому Римі меблі були навіть дуже розкішною, прикрашеним різьбленням і інкрустаціями, позолотою і кольоровою емаллю. У прагненні до розкоші римляни використовували і нові матеріали для меблевого виробництва – бронзу і кольоровий мармур, з якого робили лави і столи з мозаїчними стільницями. А римські ремісники для своїх будинків створювали зручні і недорогі меблі, сплетені з вербових лозин.

Значно пізніше стільця, столу і ліжка народилась шафа. Сталося це в середні століття в готичних замках феодальної Європи. Прообразом його служив скриня-скриня, який намагався витягнутися вгору від великої кількості речей, що зберігаються і перетворився на шафу, відразу зайнявши одне з основних місць в меблевій ієрархії. Шафа став наслідувати готичним замкам, прикрашався подобою башточок, колон і навіть дерев’яною скульптурою. Дуже зручний для використання в різних цілях, шафа стала засновником цілої меблевої «династії»: з нього пізніше виник буфет з скляними дверцями, коли навчилися лити скло великої площі, а потім з’явився і книжковий шафа. З розвитком столярного ремесла і фантазії людини, створюється гібрид столу і шафи-бюро.

Йшов час, з’являлися нові стилі в архітектурі і дизайні інтер’єрів і кожний з них або змінював вже існуючі елементи меблів, або створював щось абсолютно нове. Бароко «приніс» канапе і шезлонг, рококо з його любов’ю до дзеркал – трюмо і стіл для туалету з тристулковим дзеркалом – трельяж. Модерн «придумав» крісло без підлокітників і із спинкою у вигляді половинки раковини. Меблі видозмінювалася, то спрощуючись, то ускладнюючись, залежно від тенденцій моди. З’явилися стілець без спинки – пуф і без спинки ж, але з подушками, диван – канапа. Секретери, серванти, комоди і стелажі – це вже варіанти перетворення шафи.

Крім архітектурних стилів, меблі дуже «залежала» і від країни, де вона створювалася. У Франції – витончена і декоративна, в Німеччині – міцна з рясним скульптурним декором, що демонструє достаток господаря, в Скандинавії – зручна і функціональна. А англійці навіть створили власний кабінетний стиль завдяки майстру Т. Чиппендейла, який дав ім’я цьому стилю. Раціональність форм таких меблів з благородного дерева поєднувалася з майстерним і тонким декором. Наслідування чіппендейловскому стилю в Сполучених Штатах отримало назву колоніального стилю в меблях.

Цілком окремо і незалежно від європейських впливів коштують інтер’єри Сходу. Багато плетених речей з очерету, вірьовок або смужок шкіри, меблі з темного, майже чорного дерева. Всі низьке, незвичне для європейського ока: ширми і пуфи, лавки, що вставляються одна в іншу, маленькі столики.

Росія теж внесла свій внесок у формування меблевих стилів. Особливість нашої країни – суворий клімат, і житлові приміщення, що обігріваються піччю, були невеликими, а сім’ї, що проживають в них, могли складатися з декількох поколінь. Тому меблі були моногофункціональной. Винахід російського інтер’єру – лавки – це широкі і довгі лави без спинок. Вдень на ній сиділи кілька людей, а вночі вона служила комусь ліжком. Коли російський побут порівнявся по комфорту з європейським (а іноді і перевершував його), інтер’єри в стилі російського класицизму теж мали свої особливості: в першу чергу це матеріал – карельська береза з неповторним декоративним малюнком деревини. Інтер’єри будинків дворян, навіть інтер’єри царської житлової резиденції – котеджу в Петродворце – не були химерними, в них була відсутня зайва розкіш. Світле дерево і шовкова оббивка меблів, високі книжкові шафи і широкі письмові столи з матовими абажурами настільних ламп в кабінетах, скляні дверцята буфетів («гірок») в їдальні з фарфоровим посудом імператорських заводів – все дуже благородно і функціонально.

У двадцятому столітті бурхливо розвивається хімія, а поява нових синтетичних матеріалів і пластмаси справило вибух в меблевій індустрії. Мінімалізм 60-х років створює пластмасові тонконогі столи і стільці, пластикові світильники-конуси. Виробництво меблів з штучного стало потоковим, дерево змінили замінники. Подальший розвиток меблевої індустрії приводить до появи гарнітурів – це практично вже обставлена кімната. І як вершина потокового виробництва – жах недавнього минулого: однакові “стінки” і м’які меблі з однаковою оббивкою в типових квартирах.

Сьогоднішній час все розставило по місцях: велика різноманітність стилів, якості виготовлення (від ручної праці до потоку), використовуваних матеріалів, а, відповідно, і великий ціновий розкид – це сучасний стан меблевого ринку. Змінився стиль життя, і з’явилися нові види меблів. Меблі під аудіо-і відеоапаратуру, комп’ютерні столи, дивани-трансформери, в яких є все: від відкидних столиків до масажерів та вбудованих динаміків. Тепер кожен керується у виборі меблів власним смаком і радами дизайнера, обмежуючись тільки відчуттям міри і платоспроможністю. Останнім часом люди стали віддавати перевагу меблям, які виготовляються на замовлення, що істотно впливає на її ціну. Але в той же момент вони отримують меблі,які ідеально підходять їм і вписуються в інтер’єр. Створення меблів стало мистецтвом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]