Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
облік в зарубіжних країнах.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
685.57 Кб
Скачать

2. Показники заборгованості (структури капіталу)

2.1. Показник загальної заборгованості Цей показник відображає частку залучених зі сторони джерел у формуванні активів підприємства. Бажано, щоб показник загальної заборгованості не перевищував 50 %. Постійне перевищення 50 % і тенденція до його зростання може свідчити про ознаки збанкрутіння підприємства. Найоптимальнішим і найменш ризиковим цей показник є на рівні 25—30 %.

2.2. Показник фінансової незалежності. Відображає частку власного капіталу у формуванні активів підприємства. Його можна визначити різницею між 100 % і величиною (у %) показника загальної заборгованості.

2.3. Співвідношення довгострокової заборгованості та власного капіталу. Цей показник є оцінюючим у разі вирішення питання про одержання довгострокових кредитів чи позик. Бажано, щоб рівень показника не перевищував 50 %.

 

3. Показник рентабельності

Кожне підприємство хоче досягнути якомога вищого рівня рентабельності. Показники рентабельності підприємства загалом розраховують за даними фінансової звітності — «Звіту про прибутки та збитки й Балансу». 3.1. Рентабельність за валовим прибутком: 3.2. Рентабельність за операційним прибутком: 3.3. Рентабельність за чистим прибутком: 3.4. Рентабельність інвестицій (ROI): У разі розрахунку показника (3.4) під інвестиціями розуміють усю суму коштів, укладених в активи підприємства (підсумок суми активів за балансом підприємства).3.4.1. Термін окупності інвестицій (активів): 3.5. Рентабельність власного (акціонерного) капіталу (ROE): 3.5.1. Термін окупності власного капіталу:

 

3.6. Дохід на акцію: 4. Показники оборотності (або ділової активності)

Відомо, що чим швидше обертаються господарські засоби, кошти, тим менше їх потрібно для досягнення мети (обсягу реалізації, прибутку), тим успішніше працює підприємство. Кошти повинні обертатися якомога швидше.

4.1. Оборотність запасів: Визначають відношенням виробничої собівартості реалізованої продукції до вартості виробничих запасів за балансом або до середньої їх вартості за суміжні звітні періоди. 4.1.1. Тривалість одного обороту (в днях): Якщо аналіз здійснюється за даними квартального звіту, для розрахунку оборотності запасів приймають 90 днів.4.2. Оборотність дебіторської заборгованості: 4.2.1. Середній період повернення (інкасації дебіторської заборгованості (в днях): Під час аналізу квартальної фінансової звітності, для розрахунку середнього періоду інкасації дебіторської заборгованості приймають 90 днів.

4.3. Оборотність основних засобів: Основні засоби приймають до розрахунку за їх залишковою вартістю. Цей показник характеризує також фондовіддачу за реалізованою продукцією.4.4. Оборотність усіх активів: З іншого боку, цей показник відображає віддачу активів, тобто суму реалізації, що приходиться на $1 основних засобів. Показники фінансового стану підприємства порівнюють за звітними періодами (у динаміці) для виявлення тенденцій розвитку. Важливе значення має порівняння їх з показниками інших фірм, а також галузі.

 

Навчальні завдання до теми 1—2

Завдання 1. А. Сарт відкрив нове підприємство. Перш ніж щось продавати, він придбав транспортні засоби на суму $2000, будинок — на суму $5000, запас товарів — на суму $1000. За товари він розрахується не повністю і залишається борг $400. Він також узяв в займи  на 2 роки у Д. Бевана — $3000. Крім того, до початку торгівлі у нього в касі було $100 і $700 — на рахунку в банку. Розрахуйте розмір його капіталу і чистий робочий капітал. Завдання 2. Поточні (оборотні) активи компанії становлять 210 000, зокрема й грошові кошти 40 000, запаси — 84 000. Поточна (короткострокова) заборогованість становить $70 000; довгострокові пасиви — $35 000; власний капітал — $275 000. Визначте й прокоментуйте показники платоспроможності компанії. Завдання 3. Активи компанії становлять $500 000, зокрема оборотні — 210 000, необоротні — 290 000. Заборгованість: поточна — 148 000, довгострокова — 132 000. Власний капітал компанії — $220 000. Визначте та прокоментуйте показники заборгованості (структури капіталу).

Ключові поняття до тем 1—2

Активи — контрольовані підприємством господарські ресурси, отримані в результаті попередніх операцій, і які повинні принести доход або іншу економічну вигоду в майбутньому. Баланс підприємства — звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає його активи, зобов’язання та власний капітал на певну дату. Витрати звітного періоду — збільшення зобов’язань або зменшення активів у процесі господарської діяльності для отримання доходу у звітному періоді. Власний капітал — різниця між активами та зобов’язаннями, тобто частина активів, сформована за рахунок власних джерел підприємства. Довгострокові зобов’язання — зобов’язання, термін погашення яких перевищує один рік. Додатки до фінансової звітності — сукупність показників і пояснень, що забезпечують деталізацію та обґрунтування даних, наведених у балансі, у звіті про фінансові результати та інша інформація, передбачена законодавством. Управлінський облік — сукупність методів, процедур, що забезпечують підготовку й надання інформації для планування, контролю та прийняття рішень на різних рівнях управління підприємством. Господарська діяльність — будь-яка діяльність, зв’язана з виробництвом, обміном і споживанням матеріальних і нематеріальних цінностей, наданням і використанням послуг. Принципи бухгалтерського обліку — базові концепції, що лежать в основу відображення в обліку та звітності господарської діяльності підприємства, його активів, зобов’язань, власного капіталу, доходів, витрат, фінансових результатів. Стандарт бухгалтерського обліку — нормативний документ, що визначає правила та процедури ведення бухгалтерського обліку й складання звітності. Доходи звітного періоду — зменшення зобов’язань або збільшення активів у процесі діяльності, що приводить до зростання власного капіталу, не пов’язаного з внесками засновника. Звіт про рух грошових коштів — форма бухгалтерської звітності, що відображує надходження й витрачання грошових коштів у результаті основної, інвестиційної та фінансової діяльності за звітний період. Звіт про фінансові результати — форма бухгалтерської звітності, що відображає доходи, витрати, прибутки та збитки за звітний період. Зобов’язання (пасив підприємства) — кредиторська заборгованість, що виникла в результаті попередніх операцій і має бути погашена у встановлений термін. Короткострокові (поточні) зобов’язання — зобов’язання, які повинні бути погашені не пізніше, ніж за один рік. Необоротні активи довгострокові активи, придбані підприємством для тривалого використання й не призначені для реалізації або споживання за один операційний цикл. Оборотні активи — активи, призначені для використання, споживання або реалізації за один операційний цикл. Фінансова (бухгалтерська) звітність — система взаємопов’язаних узагальнюючих показників, що відображають фінансовий стан підприємства й результати діяльності за звітний період. Фінансовий результат — різниця між доходами та витратами звітного періоду