Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
облік в зарубіжних країнах.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
685.57 Кб
Скачать

Нарахування та виплата дивідендів за привілейованими акціями

Передусім виплачуються дивіденди за привілейованими акціями, а вже потім за простими. Розмір дивідендів встановлюють у відсотках від номінальної вартості або у вигляді ставки на одну привілейовану акцію. Методика обліку нарахування та виплати дивідендів за привілейованими акціями аналогічна методиці обліку дивідендів за простими акціями. Нарахування дивідендів на дату їх оголошення: Д-т рах. «Нерозподілений прибуток»                  (сума) К-т рах. «Дивіденди до сплати (привілейовані акції)   (сума) Відображення виплати дивідендів на дату виплати: Д-т рах. «Дивіденди до сплати (привілейовані акції)»            (сума) К-т рах. «Грошові кошти»                                   (сума) Часом привілейовані акції мають право участі в розподілі прибутку (про це свідчить міжнародна практика).

8. Облік розщеплення акцій

Розщеплення акцій — це збільшення кількості випущених акцій з пропорційним зниженням їхньої номінальної чи оголошеної вартості за одну акцію. Метою розщеплення акцій є необхідність підвищення їхньої привабливості на ринку, доступності для малих інвесторів. До розщеплення акцій компанія вдається у разі значного зростання ринкових цін на акції. Наведемо приклад. Компанія має дозвіл на випуск 100 000 простих акцій. Випущено 30 000 акцій номінальною вартістю $20 кожна (стільки ж акцій циркулюючих). Ринкова вартість кожної акції — $80. 01.06.05 компанія вирішила розділити кожну акцію на дві, після чого кількість акцій в обігу збільшилася вдвічі (60 000 акцій), а номінальна вартість однієї акції зменшилася вдвічі (стала $10 за одну). Відповідно вдвічі зменшиться й ринкова ціна акції (тобто $40). Загальна сума статутного капіталу не зменшилася. Операцію розщеплення акцій бухгалтерські проводки не відображають. На рахунок «Статутний капітал (прості акції)» до балансу буде внесено зміни про кількість і номінальну вартість акцій. Покажемо це на прикладі. Акціонерний капітал (до розщеплення акцій) Прості акції (30 000 шт. за номінальною вартістю $20 кожна)                          600 000 Нерозподілений прибуток                150 000 Разом                                                750 000 Акціонерний капітал (після розщеплення акцій) Прості акції (60000 шт. за номінальною вартістю $10 кожна)                          600 000 Нерозподілений прибуток                150 000 Разом                                                750 000 Як бачимо збільшення кількості акцій в обігу й зниження ринкових цін досягають завдяки розщепленню і випуску додаткових акцій для оплати дивідендів. Проте між ними є суттєва різниця. Насамперед акції для оплати дивідендів можуть випускатися тільки за наявності нерозподіленого прибутку, тоді як розщеплення акцій може здійснюватись і без наявності нерозподіленого прибутку. Істотнішу різницю між розщепленням акцій та дивідендами-акціями можна бачити в табл. 10.1. Таблиця 10.1 РІЗНИЦЯ МІЖ РОЗЩЕПЛЕННЯМ І ВИПУСКОМ АКЦІЙ ДЛЯ ОПЛАТИ ДИВІДЕНДІВ

Показники

Розщеплення акцій

Дивіденди акціями

Загальний внесений (оплачений) капітал

Не змінюється

Збільшується

Нерозподілений прибуток

Не змінюється

Зменшується

Загальна номінальна вартість простих акцій

Не змінюється

Збільшується

Номінальна вартість однієї акції

Зменшується

Не змінюється

Не виключені випадки, коли кількість розщеплених акцій перевищує кількість акцій, дозволених до випуску. Тоді Рада директорів має одержати дозвіл на випуск додаткової кількості акцій на час їх розщеплення. Розщеплені акції розподіляються між існуючими власниками пропорційно до частки кожного в капіталі корпорації.