Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktichni_gigiyena_usi.docx
Скачиваний:
99
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
108.86 Кб
Скачать

Еталон рішення

  1. У пред'явленій ситуаційній задачі по прийняттю харчового раціону не диференційований вік дітей згідно вікових груп.

  2. У харчовім раціоні як для дітей 7-річних, так і 11-річних недостатня кількість білків тваринного походження згідно Норми фізіологічних потреб. Недостача білків в харчуванні дітей призводить до затримки росту і розвитку, знижує опірність до шкідливих факторів. В харчовім раціоні як для дітей 7-річних , так і 11-річних недостатня кількість жирів (34,62г) згідно Норм фізіологічних потреб. Недостача жирів приводить до виснаження і зниження імунітету. Вуглеводи – як 7-річні так і 11-річні діти отримують 137, 44г., що недостатньо згідно Норм фізіологічних потреб. Навіть в даній ситуації (що тільки два приймання харчів) – вуглеводи не виконують своєї ролі, так як їх недостає. Вітаміни: А1; В1; В2; С – в харчовому раціоні не достає згідно Норми фізіологічних потреб. Мінеральні речовини – кальцій, фосфор, залізо – недостатня кількість в пред'явленому раціоні як для дітей 7-річних, так і 11-річних.

  3. Меню. Сніданок в групах подовженого дня середньої школи не різноманітний і по набору блюд – недостатній. На обід відсутня 3-я страва. Шкільний сніданок повинен бути білковим. Невід'ємною частиною шкільного сніданку – 200 г. молока з солоною булочкою. Для молодших школярів шкільний сніданок повинен складати 500ккал, а для більш старших школярів – 650-700 ккал.

  4. Добова калорійність по окремим прийманням харчу розподілена без режиму санітарно-гігієнічних вимог. Шкільний сніданок повинен складати 15-20 % калорійності, а обід 35-40 % калорійності добового раціону.

  5. Перерви між прийомами харчу відповідають санітарно-гігієнічним вимогам.

  6. Факторами ризику для здоров'я 7-ми та 11-річних дітей груп подовженого дня є неповноцінний харчовий раціон з гігієнічної точки зору. Маргарин необхідно виключити з харчового раціону замінити його на корв'яче масло. Недостатня кількість в харчовому раціоні кальцію та фосфору може бути фактором ризику при формуванні кісткового скелету, особливо при недостачі вітаміна «Д». Кількість та співвідношення кальція, фосфора не відповідає гігієнічним вимогам. Недостатня кількість заліза і його низька біодоступність приводить до формування аліментарної анемії. Якісне та кількісне порушення харчування часто з'являється причиною захворювань дітей у різному віці. При недостачі чи надлишку тих чи інших харчових речовин у дітей тормозиться ріст і розвиток.

  7. При наданні гігієнічної оцінки харчовому раціону 7-11 річних дітей необхідно використовувати Наказ №272 від 18.11.1999 р. МЗ України «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії» та Державні санітарні правила і норми ДСанПіН 5.5.2.008-01.

  8. Рекомендації лікаря з гігієни дітей та підлітків по покращенню харчового раціону 7-11 річних дітей груп подовженого дня загальноосвітньої школи.

а) переглянути шкільний сніданок – ввести білок (м'ясо, риба, яйця, сир) з гарніром; булку замінити на солодку булку;

б) виключити з розкладки маргарин, замінити його на коров'яче масло;

в) на обід добавити 3-ю страву – компот чи фрукти;

г) переглянути калорійність згідно добового раціону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]