Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktichni_gigiyena_usi.docx
Скачиваний:
99
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
108.86 Кб
Скачать

Завдання:

  1. Вказати суть методу сигмальних відхилень при оцінці фізичного розвитку індивідуума.

  2. Вкажіть який буває фізичний розвиток індивідуума (окремої дитини).

  3. Для визначення рівня фізичного розвитку які використовуються таблиці?

  4. Як будується профіль фізичного розвитку?

  5. Сформулюйте висновок за оцінкою фізичного розвитку 10-ти річної дівчинки методом сигмальних відхилень.

Еталон рішення задачі

За оцінкою фізичного розвитку індивідуума методом сигмальних відхилень

Суть методу сигнальних відхилень полягає в тім, що показники фізичного розвитку індивідуума (ріст, маса, окружність грудної клітини та ін..) порівнюють із середніми арифметичними зваженими цих ознак (М) для відносної віково-статевої групи, взятими з таблиць стандартів.

Розрізняють фізичний розвиток середній, вище середнього, високий, нижче середнього та низький. При середньому фізичному індивідуальні показники відрізняються від вікових стандартів (М) не більше чим на одну сигму, тобто знаходяться межах М ± 1σ. При розвитку нижче середнього показника знаходяться в межах М -1 σ до М -2σ, при низькому фізичному розвитку : від М -2σ до М -3σ. При фізичному розвитку вище середнього індивідуальні показники знаходяться в межах від М +1σ до М +2σ, при високому М +2σ до М +3σ. За величиною сигмальних відхилень визначають ступінь фізичного розвитку.

Для визначення рівня фізичного розвитку дівчинки за таблицями стандартів знаходять середні арифметичні зважені та середні квадратичні відхилення зросту, маси тіла та окружності грудної клітини для дівчаток 9 років. Ці дані включають в таблицю розрахунку сигмальних відхилень.

З метою побудови профілю фізичного розвитку проводять на рівній одна від другої горизонтальній лінії по кількості оцінюючих ознак, які оцінюються. Більш всього використовують три основні показника: ріст, масу і окружність грудної клітки. По середині цих ліній проводять середню вертикальну, відповідну М даних показників. Частіше всього використовують три основних показника: ріст, масу і окружність грудної клітки. По верхній стороні від цієї середньої лінії на рівній відстані наносять межі відхилень в межах +1σ, +2σ, +3σ, а з низу відповідно -1 σ, -2σ, -3σ. По цим межам також проводять вертикальні лінії. Величину сигмальних відхилень кожного показника відкладають крапкою на відповідній горизонтальній лінії. Потім послідовно з’єднують ці крапки. Крім рівня фізичного розвитку за допомогою профілю визначають пропорціональність розвитку.

Таблиця розрахунку сигмальних відхилень

Ознака

Показники обстеженого

М

σ

Різниця між М ознаками обстеженого

Величина сигмального відхилення

1

2

3

4

5

6

Зріст (см)

131,0

132,9

6,12

-1,9

-1,9:6,12 = -0,3

Маса (кг)

28,5

29,7

6,65

-1,2

-1,2:5,65 = -0,2

Окружність грудної клітини (см)

65,5

63,3

5,02

+2,2

+2,2:5,02= +0,44

За величиною сигмальних відхилень основних ознак будують графік-профіль фізичного розвитку.

Зріст Маса тіла ОГК

+3σ

+2σ

+1σ

М

-1σ

-2σ

-3σ

Рис.1. Профіль фізичного розвитку

Висновок: фізичний розвиток 9-ти річної дівчини середній, тому що ріст і маса знаходяться в межах − 1 σ, а окружність грудної клітки знаходиться в межах +1σ; фізичний розвиток 9-ти річної дівчини пропорційний.

Необхідно пам’ятати, що зріст в фізичному розвитку відіграє основну роль. Якщо фізичний розвиток тягне за собою будь-яку ознаку – то оцінку фізичного розвитку даємо в залежності від росту.

3. Дати оцінку фізичного розвитку індивідуума за оцінними таблицям – шкалам регресії за зростом.

Хлопчик 9 років має ріст 135 см., маса 38,1 кг., окружність грудної клітини 72 см. Дайте оцінку фізичного розвитку хлопчика 9-ми років методом оцінки шкали регресії по росту.

Еталонна задача. Хлопчик 8 років має ріст 129 см., маса 26,3 кг., окружність грудної клітини 63 см. Дайте оцінку фізичного розвитку хлопчика 8-ми років методом оцінки шкали регресії по росту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]