Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод вказівки заповнювачі.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.74 Mб
Скачать

1.1. Визначення насипної густини і порожнистості дрібного щільного заповнювача (піску)

Прилади: мірна посудина (циліндр), совок, металева лінійка, ваги.

Порядок виконання роботи

Насипну густину піску в стандартному неущільненому стані визначають зважуванням проби матеріалу, висушеної до постійної маси і просіяної крізь сито з круглими отворами діаметром 5 мм, в мірній циліндричній металевій посудині об’ємом 1л (діаметр і висота 108 мм)та місткістю 10 л (діаметром і заввишки 234 мм) .

При визначенні насипної густини піску в стандартному неущільненому стані пісок насипають совком у попередньо зважений металевий циліндр з висоти 100 мм від верхнього краю до утворення конуса, який потім знімають урівень з краями посудини металевою лінійкою, після чого посудину з піском зважують.

Насипну густину піску (н) в кг/м3 розраховують за формулою:

де m – маса мірної посудини, кг; m1 – маса мірної посудини з піском, кг;

V – об’єм мірної посудини, м3.

Насипну густини визначають як середньоарифметичне двох паралельних випробувань, при цьому використовують кожного разу нову порцію заповнювача.

Результати випробувань заносять до табл. 2.1.

Порожнистість Vмп піску в стандартному неущільненому стані розраховують за формулою:

,

де н – насипна густина піску, кг/м3; р – істинна густина піску, г/cм3.

Результати розрахунку заносять до табл. 2.1.

Таблиця 2.1

Визначення насипної густини та порожнистості щільного дрібного заповнювача

Найме-нування запов-

нювача

Маса, кг

Об’єм мір-ної посу-дини, V, м3

Насип-на густина,

н, кг/м3

Істинна густина,

, г/см3

Пустот-ність, %

мірної посуди-ни, m1

мірної посу-дини із запов-нювачем, m2

за-повню-вача

Висновок повинен містити порівняння отриманих результатів з довідниковими даними (насипна густина щільного дрібного заповнювача повинна бути не менше 1100 кг/м3, а пустотність становить 30…40%).

1.1.1 Визначення насипної густини вологого піску

При визначенні насипної густини піску в партії для переводу кількості піску, що постачається, з одиниць маси в об'ємні одиниці випробування проводять у мірній циліндричній посудині ємкістю 10 л. Пісок випробовують у стані природної вологості без просіювання крізь сито з отворами діаметром 5 мм.

1.2 Визначення істинної густини піску

Істинну густину піску визначають шляхом вимірювання маси одиниці об’єму висушених зерен піску за допомогою об’ємоміру (пікнометра або приладу

Ле-Шательє). За довідниковими даними істинна густина кварцового піску становить 2,5…2,65 г/см3.

1.2.1 Пікнометричний метод

Прилади:

- пікнометр місткістю 100 мл;

- ваги;

- ексикатор згідно;

- шафа сушильна;

- ванна піщана або водяна баня;

- вода дистильована;

- сито з круглими отворами діаметром 5 мм;

- кислота сірчана;

- кальцій хлористий.

Порядок виконання роботи

З аналітичної проби беруть наважку приблизно 30 г піску, просіюють його крізь сито з отворами діаметром 5 мм, висушують до постійної маси та охолоджують до кімнатної температури в ексика­торі над концентрованою сірчаною кислотою або безводним хлористим кальцієм. Висушений пісок перемішують і ділять на дві однакові частини.

Кожну частину наважки всипають у чистий висушений і попередньо зважений пікнометр, після чого зважують його разом з піском. Потім наливають у пікнометр дистильовану воду в такій кількості, щоб пікнометр був заповнений приблизно на 2/3 його об'єму, перемішують вміст і ставлять його в трохи нахиленому положенні на піщану ванну або водяну баню. Вміст пікнометра кип'ятять протягом (15-20) хв для видалення бульбашок повітря. Бульбашки повітря можуть бути видалені також при витримуванні пікнометра під вакуумом в ексикаторі.

Після видалення повітря пікнометр обтирають, охолоджують до температури приміщення, доливають до мітки дистильовану воду і зважують. Після цього пікнометр випорожнюють, проми­вають, наповнюють до мітки дистильованою водою і знову зважують. Усі зважування виконують з похибкою не більше 0,01 г.

Істинну густину піску ρ, г/см3, обчислюють згідно з формулою:

де m - маса пікнометра з піском, г;

m1 - маса порожнього пікнометра, г;

m2 - маса пікнометра з дистильованою водою, г;

m3 - маса пікнометра з піском і дистильованою водою після видалення бульбашок повітря, г,

в - густина дистильованої води, приймається такою, що дорівнює 1 г/см3.

Розбіжність між результатами двох визначень істинної густини не повинна перевищувати 0,02 г/см3. При більшій розбіжності виконують третє визначення та вираховують середнє арифме­тичне двох найближчих значень.

При випробуванні вказаним методом піску, до складу якого входять зерна пористих матеріалів, їх попередньо подрібнюють у чавунній або фарфоровій ступці до крупності менше 0,16 мм і виконують визначення у послідовності, що описана вище.

Допускається замість зважування пікнометра з дистильованою водою в процесі кожного випро­бування визначати ємкість пікнометра один раз і використовувати це значення при всіх випро­буваннях. У цьому випадку визначення ємкості пікнометра і всі випробування проводять за температури (20±1) °С. Ємкість пікнометра визначають за масою дистильованої води в пікнометрі, густину якої приймають 1,0 г/см3. У цьому випадку істинну густину піску обчислюють згідно з формулою: