Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ЗІ.doc
Скачиваний:
607
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.62 Mб
Скачать

Пошук прихованих камер.

Кабель складається з провідників, укладених в декілька шарів ізоляції: електричної, електромагнітної, механічної, а також, можливо, кліматичної. Скручена пара проводів називається витою парою (twisted pair). Вита пара існує в екранованому варіанті (Shielded Twisted Pair, STP), коли пара мідних проводів обертається в ізоляційний екран, і не екранованому (Unshielded Twisted Pair, UTP), коли ізоляційна обгортка відсутня. Скручування проводів знижує вплив зовнішніх перешкод на корисні сигнали, що передаються по кабелю. Коаксіальний кабель (coaxial) має несиметричну конструкцію і складається з внутрішньої мідної жили і обплетення, відокремленої від жили шаром ізоляції.

Волоконно-оптичний кабель (optical fiber) складається з тонких волокон (5-60 мкм), по яких поширюються світлові сигнали. Це найбільш якісний тип кабелю - він забезпечує передачу даних з дуже високою швидкістю (до 10 Гбіт /с і вище) і до того ж краще інших типів передавальної середовища забезпечує захист даних від зовнішніх перешкод. Як відомо, на кожну дію знайдеться протидія. Варто тільки з'явитися новому "жучку", фахівці починають роботу зі створення засобів пошуку і нейтралізації прослуховування. З плином часу пристрої захисту розвиваються, удосконалюються, здобуваючи все більше корисних функцій і стаючи все більш зручними у використанні. Аналогічні процеси відбувалися і з пристроями виявлення прихованих відеокамер. Різні види підглядання (прихована фото-та відеозйомка, використання приладів нічного бачення тощо) завжди приваблювали шпигунів; чимало зусиль було витрачено зловмисниками на їх створення і вдосконалення. Розміри відеокамер з плином часу ставали все менше і менше, а характеристики одержуваного зображення поліпшувалися. З'явилися дротяні і бездротові відеокамери, фотоапарати, передають зображення по радіоканалу, і камери, що включаються дистанційно - за потребами шпигуна. У результаті всіх праць сьогодні приховану відеокамеру можна непомітно встановити буквально куди завгодно: в меблі, стіни, предмет одягу - все залежить від фантазії зловмисника - і вести зйомку практично непомітно для людини.

Захист інформації в сучасних умовах стає все більш складною проблемою, оскільки в даний час набули широкого поширення засоби і методи несанкціонованого і негласного добування інформації. Вони знаходять все більше застосування не тільки в діяльності державних правоохоронних органів, а й різного роду підприємцям. Необхідно пам'ятати, що природні канали витоку інформації утворюються спонтанно, в силу специфічних обставин, що склалися на об'єкті захисту. Що стосується штучних каналів витоку інформації, то вони створюються навмисно із застосуванням активних методів і способів отримання інформації. В даний час в системах відеоспостереження використовуються кілька основних способів передачі відеосигналу:

• передача відеосигналу по коаксіальному кабелю

• передача відеосигналу по кабелю "вита пара"

• передача відеосигналу по волоконно-оптичному кабелю

• передача відеосигналу з використанням радіохвиль, що випромінюються в ефір (відкритий простір).

Основним правилом при виявленні прихованих камер є те, що необхідно знаходитися в місці, яке найімовірніше цікавить осіб, які встановили камеру (або між передбачуваним місцем установки відеокамери та місцем зйомки). Найімовірніше такими місцями є:

• місця роботи (столи)

• місця відпочинку (крісла, дивани, ліжка).

У разі якщо інтерес може представляти відвідувач чи інша особа приміщення - камера може бути направлено на дверний отвір. Необхідно враховувати, що відеокамер може бути декілька. Виявлення однієї або двох відеокамер не дає право зробити висновок, що приміщення перевірено. Для цього необхідно перевірити всі місця, з яких можливий відеоконтроль. Виявити ці численні відеокамери можна кількома відомими на сьогоднішній день способами:

• за допомогою індикатора поля

• оптичним способом

• електромагнітним.