Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ЗІ.doc
Скачиваний:
606
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.62 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи

Для виконання лабораторної роботи необхідно підключити макет закладного пристрої до джерела живлення з напругою 5 В і струмом 24 мА, дотримуючись правильну полярність підключення. Підключити до гнізда антени «А» еквівалент антени.

Переконатися в тому, що макет закладки працює, для чого подати живлення на закладку, включивши джерело живлення. Підключити до осцилографа щуп. Короткий кінець щупа є сигнальним, а довгий масовим. Навколо короткого кінця щупа намотати два витки проводом еквівалента антени, а кінці щупа замкнути між собою. На екрані осцилографа повинна мати місце несуча частота закладки, модульована мовним сигналом. Ручка «Время/дел» на осцилографі повинна знаходитися в секторі «ms». Вибрати в цьому секторі оптимальну швидкість розгортки променя осцилографа для спостереження амплітудної модуляції мовним сигналом.

Показати та пояснити викладачу результати спостереження.

Оцінити значення несучої частоти макета закладного пристрою. Для цього ручка «Время/дел» перевести в положення «ms», перемкнути ручку режиму роботи в положення «жду.» Ручкою «уровень» встановити зображення сигналу таким чином, щоб воно не рухалося або рухалося незначно на екрані осцилографа. Визначити період несучої частоти. Виміряти період в «см». Значення періоду визначається за формулою T(ms)=mnl, де m - ручка «множник розгортки» (0,1 або 1); n - показання швидкості розгортки ms/cm; l-довжина періоду в см.

Знаючи період несучої, визначаємо частоту f=1/T (Гц), якщо Т в сек.

Увімкнути звичайний побутовий приймач і в діапазоні 8,8-12,3 МГц налаштуватися на випромінювання закладки. Оскільки макет є простим закладним пристроєм, то він може генерувати побічні електромагнітні випромінювання, які приймаються прийомним пристроєм. Пояснити, чому збігаються або не збігаються прийняті частоти на приймачі з вимірюваною частотою закладки.

Випромінювання не кратних частот для кварцового резонатора пов'язано з тим, що кварцовий резонатор має частоти еквівалентні паралельного і послідовному контурам, на яких відбувається випромінювання закладки. У генераторах, де не передбачено придушення на гармоніках і субгармоніках можливо випромінювання інформаційних сигналів через побічні електромагнітні випромінювання, які можуть прийматися на звичайний приймач. Щоб приховати інформацію від прийому на звичайний приймач застосовуються різні методи її приховування. У даній лабораторній роботі застосовується метод подвійної модуляції. Переключити тумблер SА 1.1 в положення подвійної модуляції, тобто тумблером включити генератор піднесуxj] частоти. У цьому випадку частота піднесучої модулюється звуковим сигналом.

Наступне завдання: виміряти частоту піднесучої генератора. Для цього перевести перемикач «время \дел.» в положення, в якому добре спостерігається амплітудна модуляція несучої закладки сигналом піднесучої. Щоб виміряти частоту піднесучої необхідно виконати маніпуляції, аналогічні оцінці несучої частоти. Перемикач "время\дел» повинен знаходитися в секторі «ms». Досягти стабільної картинки модуляції на екрані осцилографа і виміряти частоту піднесучої. Переконатися в існуванні частотної модуляції піднесучої. Для цього, кажучи в мікрофон спостерігати зміну піднесучої частоти і відсутність сигналу в приймачі при подвійній-модуляції. Щоб прийняти сигнал, в даному випадку, необхідний спеціальний приймач.

Оформити роботу відповідно до вимог викладача.

Лабораторна робота №4