Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ЗІ.doc
Скачиваний:
606
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.62 Mб
Скачать

Особливості побудови подавлювачів диктофонів.

Для радіоелектронного придушення диктофонів звичайно використовують виносну апаратуру, розташовувану усередині аташе-кейса або портфеля, або стаціонарну апаратуру, що вбудовується в предмети інтер'єру (стіл, крісло і т.д.).

У цей час використовуються дві основні схеми побудови апаратури радіоелектронного придушення диктофонів. У першій схемі сигнал перешкоди формується на фіксованій частоті безпосередньо на великому рівні потужності за допомогою потужного шумового генератора. Ширина спектра перешкоди в таких подавлювачах визначається здатностями вихідного напівпровідникового приладу до генерації потужних шумових сигналів. Недоліком таких подавлювачів є обмежені можливості по генерації шуму в широкій смузі частот. Крім того, розширення спектра перешкоди з метою перекриття повного діапазону частот максимальної сприйнятливості до перешкод відомих типів диктофонів приводить до зменшення спектральної щільності потужності перешкоди й у силу цього до зниження ефективності придушення диктофонів.

У другій схемі сигнал перешкоди формується на малому рівні потужності за допомогою спеціального формувача сигналів перешкод з наступним посиленням до необхідного рівня потужності в широкосмуговому підсилювачі потужності (рис. 2). Перевагою цієї схеми побудови апаратури є висока універсальність по типах і режимам перешкод, забезпечення високої спектральної щільності потужності перешкоди в заданому діапазоні частот, можливість забезпечення високої ефективності придушення за допомогою малопотужних підсилювачів шляхом побудови на них активної фазованої антенної решітки.

Рис.2. Структурна схема, що виносного подавлювача диктофонів з підсилювачем потужності

У загальному випадку подавлювач диктофонів у варіанті, що носиться, виконання складається з антенної системи, підсилювача потужності, формувача перешкод і джерела живлення. Антенна система подавлювала диктофонів у найпростішому випадку може являти собою одиночний випромінювач відповідного діапазону частот, що формує електромагнітне поле в необхідному просторовому секторі. Тілесний кут зони придушення звичайно не менший 60° . В інших випадках антенна система може бути двоканальною, наприклад, для випромінювання сигналів перешкод з еліптичною поляризацією. Найбільш перспективним є використання активного фазування антеною решуткою на малопотужних підсилювачах, що дозволяє найбільш ефективно розв'язати проблему випромінювання перешкод у заданому просторовому секторі й забезпечення необхідного енергетичного потенціалу, у тому числі при конформній побудові решіток, забезпечити найкращий тепловий режим апаратури й у силу цього мати високу надійність придушення диктофонів. З метою забезпечення тривалої безперервної роботи в стаціонарному положенні або в автомобілі переносний подавлювач звичайно має можливість підключення до зовнішнього мережного джерела електроживлення змінного струму або до автомобільного акумулятора.

Формувач перешкод генерує амплітудно-маніпульований високочастотний сигнал у заданому частотному діапазоні. Амплітудна маніпуляція задається мікропроцесором, попередньо запрограмованим для формування імпульсної послідовності необхідної структури.

Лабораторна робота №8