Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ЗІ.doc
Скачиваний:
605
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.62 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи

Структурна схема лабораторної установки має вигляд:

Рис.17. Структурна схема лабораторної установки

ЗГ- звуковий генератор.

Для проведення експериментальної частини лабораторної роботи необхідно виконати з`эднання стандартного обладнання (генератор, осцилограф С1-72, вольтметр Ф-328) і лабораторного макета згідно схеми на рис.17, і виконати їх підключення до мережі живлення (220 В, 50 Гц). Контроль правильності мережевого підключення здійснюється світловою індикацією кожного з пристроїв. До складу лабораторного макета входять такі функціональні вузли: режекторний пасивний фільтр і активний низькочастотний фільтр. Вибір одного з фільтрів для експериментального досліду здійснюється тумблером В1 лабораторного макета. Тумблером макета здійснюється підключення вольтметра для виміру Uвх вхідної напруги (верхнє положення) або для виміру Uмах вихідної напруги одного з фільтрів. Осцилограф використовується для контролю часових амплітудних парметрів вихідноої змінної напруги.

Експериментальна частина лабораторної роботи складається з виміру числових значеннь коефіцієнтів передачі кожного з фільтрів для різних значенньчастоти при постійній амплітуді вхідного сигналу змінної напруги(по вказаному викладачем Uвх=(100-500)*10-3В. Сукупність дискретних числових значеннь коефіцієнтів перетворення фільтра, як параметра частоти, при графічній побудові утворює амплітудно-частотну характеристику досліджуваного чотирьохполюсника.

1.Провести дослідження пасивного фільтра. Для цього вімкнути тумблер В2 у верхнє положення (підключити вольтметр на вхід фільтра рис.17) встановити перемикач генератора в положення «150mV» і ручку регулятора виходу ЗГ виставити напругу 0,1В по шкалі 0,1В вольтметра. Переключити тумблер В2 лабораторного стенда у нижнє положення,підключити вольтметр на вихід пасивного фільтра і зняти амплітудно-частотну характеристику(АЧХ) фільтра. Щоб зняти АЧХ фільтра необхідно ручку «Hz» і перемикачем «множник частоти» встановити частоти від 20 Гц до 2000 Гц з частотним кроком, вказаним викладачем(10-15 точок). Визначити по шкалі вольтметра значення напруг на кожній встановленій частоті. Отримані результати занести у таблицю, по результатам якої побудувати графік АЧХ.

Використовуючи експериментальні результати для побудови АЧХ побудувати залежність загасання від частоти. Загасання (в дБ) визначається:

,

де дорівнює напрузі 0,1В,- експериментальні значення напруги на виході фільтра. Обчислити значенняі побудувати графік.

За експериментальними даними АЧХ визначити добротність загороджувального фільтра. Для цього на АЧХ провести лінію на рівні і другу лінію на рівні. В точках перетину АЧХ та лініївизначити частотиf1 і f2. Визначити резонансну частоту при максимальній напрузі Uвих на АЧХ. Добротність визначається по формулі:

2. Провести дослідження активного фільтра. Для цього необхідно тумблер В1 перевести в нижнє положення(рис.17). В цьому випадку вольтметр підключається до виходу активного фільтра. Увімкнути живлення для активного фільтра з блоку живлення шляхом одночасного ввімкнення двох тумблерів на блоці живлення. Вольтметри блока живлення повинні показувати по 12В.Живлення на активному фільтрі контролюється по загорянню червоних світлодіодів на лабораторному стенді. Тумблер В2 – у верхнє положення (підключення вольтметра на вхід активного фільтра). Ручкою регулювання виставити напругу 0,1В по шкалі 0,1В вольтметра. Перевести тумблер на макеті у нижнє положення, тобто підключити вольтметр до фільтра. Змінюючи частоту звукового генератора «Hz» і перемикачем «множник частоти» зняти АЧХ активного фільтра. Побудувати графік.

Дані занести в таблицю, по результатам якої побудувати залежність затухання від частоти (як у попередньому завданні). Побудувати графік. Визначити тип фільтра в залежності від характеристики АЧХ і оцінити результати експериментальних дослідженнь.

Тобто в даній лабораторній роботі необхідно:

1)Побудувати амплфтудно-частотну характеристику досліджуваних фільтрів по експериментальних даних.

2)Побудувати графік залежності загасання від частоти.

3)По даним експериментальних досліджень оцінити добротність фільтрів, смугу пропускання, смугу заважання.

Оформити роботу у відповідності з вимогами викладача.

Лабораторна робота №2