Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ЗІ.doc
Скачиваний:
607
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.62 Mб
Скачать

Фактори, що впливають на сприйнятливість диктофона до радіоелектронного придушення.

Диктофон являє собою досить складний з погляду електродинаміки об'єкт придушення. Величина сигналу перешкоди, що наводиться на електричні кола тракту запису диктофона, визначається напруженістю електричного поля перешкоди в області максимальної сприйнятливості електронної схеми диктофона. Ця область перебуває в районі входу підсилювача низької частоти тракту запису. Втрати, пов'язані з перетворенням електричної напруженості поля сигналу перешкоди, що наводиться ЕДС перешкоди, можна оцінити, представляючи зону сприйнятливості у вигляді провідника з деякою діючою висотою. Враховуючи малі фізичні розміри схемних елементів і з'єднуючих їхніх провідників, еквівалентна очікувана діюча висота зони сприйнятливості набагато менша довжини хвилі, що опромінює перешкода на диктофон і по оцінках становить приблизно 0,2…1 см.

Подальше перетворення сигналу перешкоди в низькочастотний АМ-Сигнал відбувається в результаті прямого детектування на нелінійностей, властивих будь-якій електронній схемі. Наведений низькочастотний сигнал перешкоди підсилюється разом з мовним сигналом і записується на носій. Залежно від відношення перешкода/сигнал на виході підсилювача запису спостерігається:

  • викривлення мовного сигналу, що приводить до погіршення його розбірливості при прослуховуванні запису;

  • повне придушення мовного сигналу, наприклад, за рахунок перевантаження перешкодою каскадів підсилювача.

Викривлення мовного сигналу може відбуватися при близькому до одиниці відношенні перешкода/сигнал і залежить від частотно-тимчасової структури низькочастотного сигналу перешкоди і його корельованості з мовним сигналом. Для повного придушення мовного сигналу рівень наведеної перешкоди повинен суттєво перевищувати напругу мовного сигналу.

Диктофони в пластиковому корпусі без спеціальних заходів екранування найбільш сильно піддані дії перешкоди. Сигнал перешкоди безпосередньо проникає до схемних елементів диктофона практично без додаткового ослаблення в матеріалі корпуса. Диктофони в металевих корпусах більш захищені від впливу перешкод за рахунок екранування сигналу перешкоди металевим корпусом.

Електромагнітна хвиля перешкоди при взаємодії з металевим корпусом диктофона практично відбивається від його поверхні. Однак частина енергії наводиться на стінку корпуса й проникає у внутрішню область диктофона. Рівень високочастотного електромагнітного поля перешкоди, що досягає електронних компонентів диктофона, залежить від частоти поля, елементів конструкції корпуса й властивостей матеріалу, з якого він виготовлений.

На практиці досить рідко можна зустріти корпус у вигляді суцільного екрана. Диктофон повинен мати можливість заміни елементів внутрішнього й підключення зовнішнього електроживлення, введення й виведення інформації, підключення зовнішнього мікрофона, здійснення контролю над режимами роботи, зміни мікрокасет або електронних пристроїв пам'яті. Усе це приводить до наявності в стінках корпуса отворів, щілин, кришок, які є його електричними неоднорідностями. Наявність у стінках корпуса диктофона розривів егоелектричної однорідності приводить до істотного порушення структури наведених поверхневих струмів і до затікання цих струмів усередину корпуса. У результаті, в середині корпуса диктофона виникають зони з підвищеним рівнем напруженості електромагнітних полів.

Розміри й форма корпуса диктофона суттєво впливають на рівень проникаючого сигналу-перешкоди. Чим більша площа диктофона, тим більший рівень наведення сигналу перешкоди. З метою оцінки ефективності екранування зовнішнього поля різними типами корпусів були проведені порівняльні експериментальні дослідження сприйнятливості диктофонів із пластиковими, комбінованими й металевими корпусами до дії зовнішніх перешкод. Результати експериментальних досліджень наведено в таблиці 1.

Порівняння ефективності екранування здійснювалася по величині щільності потоку потужності електромагнітного поля сигналу перешкоди, необхідного для повного придушення диктофона. Випромінювана потужність подавлювала була та сама. У якості еталонного диктофона був узятий диктофон Casio TR-15 у пластмасовому корпусі, як найбільш сприйнятливий до дії зовнішніх електромагнітних перешкод.

Наведені результати показують, що сприйнятливість до дії перешкод залежить як від конструкції, так і від матеріалу корпуса диктофона. Малогабаритний диктофон Sony M909 з металевим корпусом і аналоговим способом запису на магнітну стрічку вимагає для свого придушення на 28 дБ більшу потужність перешкоди, чим еталонний диктофон Casio TR-15 у пластмасовому корпусі. Цифровий диктофон U 7201, у конструкції якого вжиті підвищені заходи екранування й захисту, краще захищений від дії перешкод. Для його повного придушення потужність перешкоди в порівнянні з еталонним диктофоном повинна бути збільшена на 32 дБ. Диктофони з комбінованими корпусами із пластмаси й металу займають проміжне положення.

Порівняльні характеристики ефективності екранування зовнішньої перешкоди корпусом різних типів диктофонів

Таблиця 1

Тип диктофона

Casio TR-15

Perlcorder S302

L400

Sony M909

U7201

Відносне збільшення щільності потоку потужності перешкоди, дБ

0

3

10

28

32